Βραβεία Διαγωνισμού σχεδίασης προϊόντων και υπηρεσιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Ψηφιακού Κέντρου Γνώσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Αιγαίου στη Σύρο (UAegean-Eng Future Lab | UAegean-Eng FL) στον ισόγειο χώρο του ανακατασκευασμένου κτιρίου του πρώην βυρσοδεψείου Κορνηλάκη, στη Σύρο, έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην οποία βραβεύτηκαν οι φοιτητές και φοιτήτριες που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού σχεδίασης προϊόντων και υπηρεσιών Post Covid World Design Competition. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων – Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Αναπλ. Καθηγητής Πέτρος Καβάσαλης, καθώς και μέλη της της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας της μονάδας.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν οι κ.κ. Ευγένιος Σκουρμπούτης, Διδάσκων 407/80 ΤΜΣΠΣ, Αναστασία Κωνσταντέλλου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΜΟΔ, Εργίνα Καβαλλιεράτου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΜΠΕΣ, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Επικ. Καθηγητής ΤΜΣΠΣ, Σπύρος Μποφυλάτος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΕΣΠΑ ΤΜΣΠΣ, Αλέξιος Καπόρης, Επικ. Καθηγητής ΤΜΠΕΣ και Θεόδωρος Κωστούλας, Αναπλ. Καθηγητής ΤΜΠΕΣ.

Ο διαγωνισμός προέκυψε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Public Health Design Response, η οποία αναδύθηκε από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID19, ως μία δημιουργική και συλλογική αντίδραση στις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε η κοινότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ). Το 2021, το εγχείρημα τέθηκε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε φοιτήτριες και φοιτητές των τμημάτων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΤΜΠΕΣ) να έχουν επίσης την δυνατότητα συμμετοχής αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ και των τριών τμημάτων, ενισχύοντας την διεπιστημονικότητα των προτάσεων.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα απαντούσαν στις προκλήσεις της μετά COVID-19 εποχής, για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο βιώσιμου και συμπεριληπτικού μετά-πανδημικού κόσμου. Περιορισμοί δεν υπήρχαν εκτός από το ότι τα προϊόντα έπρεπε να καλύπτουν ανάγκες οι οποίες αναδύονται στο μετά-πανδημικό πλαίσιο και οι οποίες είτε δεν καλύπτονται καθόλου, είτε καλύπτονται ανεπαρκώς από υφιστάμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός αυτού οι προτάσεις θα έπρεπε να μπορούν να υλοποιηθούν με τα υφιστάμενα τεχνολογικά μέσα και να διατεθούν στο απευθυνόμενο κοινό.

Η κριτική επιτροπή συγκροτήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους στον τομέα τους εκτός της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου: τις/τους κ.κ. Όλγα Βαγενά, Εκπρόσωπο της εταιρείας BIC,hief of Staff-Group Supply Chain, Chiara Aliota, Designer, Κωνσταντίνο Χούρσογλου, Σχεδιαστή προϊόντων και διευθυντής του BA IPAC Design Geneve / Product Design Programme, Δημήτρη Ναθαναήλ, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Σωτήρη Παπαντωνόπουλο, Επικουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και από ένα εκπρόσωπο από κάθε Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Παναγιώτη Συμεωνίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και Βασίλη Παπακωστόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Η επιτροπή κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις βάσει 3 κριτηρίων: την επίδραση που θα μπορούσε να έχει κάθε πρόταση (impact), την δυνατότητα πρακτικής της εφαρμογής (feasibility) και την ωριμότητα/πληρότητα της μελέτης (maturity).

Μετά από κατ’ ιδίαν βαθμολόγηση αποφασίστηκε σε συνεδρίαση να δοθεί ένα 1ο βραβείο και δύο ισότιμα 3α βραβεία ως εξής:

1ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €1000 στον Κουσβελάρη Γεώργιο για το πολυχρηστικό διαχωριστικό χώρου Oasis.

3ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €300 στους Αθανασόπουλο Παναγιώτη, Γκουτνούδη Γεώργιο και Τσάλτα Δημήτρη για το σύστημα αντισηψίας και αφύγρανσης αέρα APD.

3ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €300 στις Αναστασιάδου Μαρίνα-Ελένη, Βαβουράκη Ελένη, Βερνέζου Παρασκευή, Γαλάνη Ζωή, Κοτρότσιου Μαρία Ιωάννα , Μαυροπούλου Χριστίνα, Παντελοπούλου Σοφία και Παρασκευοπούλου Ευσταθία για την διαδραστική συσκευή χρονομέτρησης πλυσίματος χεριών Hands Washing Timer.

Επίσης, ήδη ξεκίνησε ένας κύκλος διερεύνησης για την προοπτική αξιοποίησης, -ενός τουλάχιστον από τα έργα που παρήχθησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού-, από το Aegean Neorion Innovation Center (ANIC), με το οποίο το Future Lab της Σύρου συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή και επιδιώκει κοινή πορεία. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί τον ακαδημαϊκό πυλώνα του Κέντρου που εγκαινιάστηκε νωρίτερα την ίδια μέρα και δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ιδρυτές), της CISCO (τεχνολογικός Πάροχος), και της COSMOTE (στρατηγικός συνεργάτης).

Share This Post

Recent Posts

Virtual Open Day HUA 2024 – 13.06.2024

Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | 13.06.2024 Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated