Συνέδριο στους Δελφούς 3-5/9/2021 με θέμα «Η αρχιτεκτονική της παλιγγενεσίας, Η παλιγγενεσία της αρχιτεκτονικής»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνδιοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου στους Δελφούς, από την Παρασκευή 3 ως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021,το συνέδριο με θέμα : Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής.

«Οι συνθήκες αναφοράς στην ελληνική αρχαιότητα, που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1821, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στον ελλαδικό χώρο, σε αναζήτηση πνευματικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών συσχετισμών. Από τα χρόνια του Καποδίστρια τουλάχιστον και δυνάμει ως τις μέρες μας, οι αναφορές αυτές αποτελούν ιδεολογικό έδαφος για την οικοδόμηση του νέου ελληνισμού και όλων των νεωτερικών προβολών του. Από την αρχιτεκτονική που επιδιώκει να εκφράσει την ελληνική αναγέννηση ως την αρχιτεκτονική που ξαναγεννιέται σε ελληνική γη, διαμορφώνεται ένα πεδίο πολλαπλών διασταυρώσεων των ιδεών και των πρακτικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 200 χρόνια από την Επανάσταση.»

Το συνέδριο θα εστιάσει τις εργασίες του σε τέσσερεις κατευθύνσεις:(1) τον σχεδιασμό των πόλεων και των υποδομών του ανεξάρτητου κράτους, (2) την αναβίωση της αρχαιότητας με έρευνες και ανασκαφές αρχιτεκτόνων που οδήγησαν στηναρχαιολογία, (3) την αρχιτεκτονική που ανέλαβε να εκφράσει και οικοδομήσει την ελληνική αναγέννησηκαι (4) την εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική που ανέλαβε να διαμορφώσει τους μαΐστορες της παλιγγενεσίας. Είναι προγραμματισμένες 33 εισηγήσεις και τρεις κεντρικές ομιλίες, του Γιώργου Πρεβελάκη για τη Γεωπολιτική του Νεοκλασικισμού, του Δημήτρη Φιλιππίδη για τη μετάβαση από τη φουστανέλα στα φράγκικα και του Παντελή Μπουκάλα για το κτιστό και το άκτιστο στα δημοτικά τραγούδια.

Η Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου συγκροτείται από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τον Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν ο Δημήτρης Ησαΐας, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, ο Παύλος Καλλιγάς, Διευθυντής ΕΠΚεΔ, ο Δημήτρης Κυρτάτας, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και η Βούλα Τσούνα, Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας UCSB, μέλος ΔΣ ΕΠΚεΔ.

Share This Post

Recent Posts

ΠΜΣ «Βιοτεχνολογία» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.) του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated