Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση το 2023 Sino-Hellenic Higher Education Workshop

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του Sino-Hellenic Higher Education Workshop, που συνδιοργανώθηκε από  το Study in Greece και το Chinese Service Center for Scholarly Exchange και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Αρχαίου Ελαιώνα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αυτή η συνάντηση χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της ελληνοκινεζικής φιλίας, συνεργασιών καθώς και στρατηγικών πρωτοβουλιών με φόντο την Ανώτατη Εκπαίδευση. 

To Chinese Service Center for Scholarly Exchange σε συνεργασία με το Study in China συγκάλεσε εκπροσώπους από 22 διάσημα κινεζικά πανεπιστήμια, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να συναντηθούν με τους ομόλογούς τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο Tsinghua, το Πανεπιστήμιο Fudan, το Πανεπιστήμιο Nankai, το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Δασολογίας του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο Γεωργίας του Πεκίνου, Beijing Dance Academy, Dalian Maritime University, University of International Business and Economics, Guizhou University, Hunan University, Sichuan University, Yunnan University, Nanjing University of the Arts, Central Academy of Fine Arts, Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, Capital Medical University, Zhejiang Normal University, Beijing Institute Of Technology.

Η εκδήλωση λειτούργησε ως γέφυρα για την επαφή των Κινέζων εκπροσώπων με εκπροσώπους από 15 ελληνικά πανεπιστήμια,  και πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 

Ο πρόεδρος του Study in Greece, καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης, κατά την τελετή έναρξης, απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, εξαίροντας τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, υπογραμμίζοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμός της μακραίωνης ιστορίας των δύο πολιτισμών βοηθούν στην πιο ενδελεχή και σφαιρική αντίληψη της εξέλιξής τους στο χρόνο.

Επίσης, την τελετή έναρξης παρακολούθησε ο κ. Xiao Junzheng, Πρέσβης της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρέσβης Xiao εξέφρασε εύγλωττα: “Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών ξεκινάει εκπαιδευτικά ταξίδια στην Κίνα, και αντίστροφα, περισσότεροι Κινέζοι επιστήμονες και φοιτητές εξερευνούν την πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας, συγγενή με τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας, το συνέδριο αυτό σηματοδοτεί μια κατάλληλη συγκυρία στη συνεργασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Αποτελεί απόδειξη της συγχώνευσης των πολιτισμών και της διαιώνισης της φιλίας, θέτοντας στέρεα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία”.

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου παρέστη στην εκδήλωση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας,  τονίζοντας τη σημασία αυτής της ημερίδας  όπου και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των διαφόρων κινεζικών πανεπιστημίων.

Τέλος, σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η  υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Study in Greece και το CSCSE με στόχο την εμβάθυνση της πολύτιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία αυτής της περίστασης.

Η ελληνοκινεζική ημερίδα ολοκληρώθηκε με μία δεξίωση όπου οι εκπρόσωποι και των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να  συμμετέχουν σε πιο βαθιές και φιλικές συζητήσεις και να αποκτήσουν μια βαθύτερη εικόνα των αναγκών και των προσδοκιών της άλλης πλευράς.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Share This Post

Recent Posts

ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Πληροφορική» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Kαινοτόμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακατεύθυνσης του Department of Informatics and Telematics “Εφαρμοσμένη Πληροφορική” (https://applied.dit.hua.gr/ )💻💻 Υποβολή αίτησεων ηλεκτρονικά έως τις 28/06/2024 στον σύνδεσμο: https://application.hua.gr/ Για

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated