Παρουσιάστηκε ο Συλλογικός Τόμος: Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα ΜΜΕ

Η μανία της χειραγώγησης, η έλλειψη της αφηγηματικής αυτοτέλειας και της διασταύρωσης, αλλά και η υποδούλωση στο κυνήγι της «ροής των ειδήσεων» που καθιστά τους ανθρώπους που εργάζονται στα ΜΜΕ «σκλάβους» στο διαδίκτυο, με σαφείς επιδράσεις στην ποιότητα του χρησιμοποιούμενου γλωσσικού εργαλείου, ήταν μερικά μόνον από τα θέματα που απασχόλησαν την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα ΜΜΕ» που παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε ένα πολύ πυκνό ακροατήριο από την Ελλάδα και την Κύπρο, και σε σύνδεση με τη Μόσχα, τη Βοστώνη, τη Γρανάδα και το Παρίσι.

Τη βιβλιοπαρουσίαση του τόμου, που επιμελήθηκαν η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δημήτρης Βαρδαβάς, απόφοιτος Μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών λόγου και φιλοσοφίας Πανεπιστημίων Λάνκαστερ και  Κίνγκστον, οργάνωσαν το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι εκδόσεις Πεδίο, και παρακολούθησαν περίπου 300 συμμετέχοντες.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος «Advanced Media Institute», εκδότρια του περιοδικού Δημοσιογραφία, Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος, πρ. Αν. Υπουργός Πολιτισμού και Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σαμπάνης, Γλωσσολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής – διδάσκων Πανεπιστημίου Βοσπόρου, Μαρία Δεναξά, Δημοσιογράφος, και οι επιμελητές του τόμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Μαρίνος Πουργούρης, Πρόεδρος Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου, Αικατερίνη Πλακίτση, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ζωή Γαβριηλίδου,  Αντιπρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Γιώργος Καψάλης, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μαριάννα Κατσογιάννου.

Τη βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, όπως οι κ.κ. Πηνελόπη Βουγιουκλή – Καμπάκη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Ά. Αναστασιάδου – Συμεωνίδου (Α.Π.Θ.), Νικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Ελένη Αγαθοπούλου (Α.Π.Θ.), Μαρίνα Τζακώστα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Έλενα Γρίβα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Ξένια Κλίμοβα (Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, Μόσχα), Ασημάκης Φλιάτουρας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Νίκος Μαθιουδάκης (Πανεπιστήμιο Γρανάδας), Γιώργος Πολυμενέας (ΕΚΠΑ), Εύα Χρόνη, Παναγιώτης Τζόκας, διευθυντής ΕΡΤ Ηπείρου, τα μέλη του Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» και πολλοί φοιτητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

 

 

Share This Post

Recent Posts

ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Πληροφορική» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Kαινοτόμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακατεύθυνσης του Department of Informatics and Telematics “Εφαρμοσμένη Πληροφορική” (https://applied.dit.hua.gr/ )💻💻 Υποβολή αίτησεων ηλεκτρονικά έως τις 28/06/2024 στον σύνδεσμο: https://application.hua.gr/ Για

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated