Νέα διεθνής διάκριση της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης ELMC

Mία ακόμα νέα, σημαντική διάκριση πέτυχε η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία συμμετείχε στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης ELMC 2021-2022 (http://www.europeanlawmootcourt.eu/). Η oμάδα προπτυχιακών φοιτητών συμμετείχε στην γραπτή φάση της διαδικασίας με την υποβολή δικογράφων. Στη συνέχεια προκρίθηκε στον Περιφερειακό Τελικό της Μαδρίτης, ο οποίος διεξήχθη από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου 2022 και αποτέλεσε μια από τις 4 καλύτερες ομάδες του Περιφερειακού Τελικού και συνολικά, μια από τις 8 καλύτερες όλου του διαγωνισμού.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελούνταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Γεωργία (Τζίνα) Κανελλοπούλου, Πηνελόπη (Πέλια) Μαντέλη, Μαρία-Ελένη (Μαριλένα) Μαυραγάνη και Βασίλη Χριστοδούλου, ενώ στο στάδιο της συγγραφής των γραπτών υπομνημάτων συμμετείχαν και οι φοιτήτριες Ιωάννα Πασιά και Θεοδώρα Σφακιανάκη.

Ο διεθνής διαγωνισμός European Law Moot Court Competition είναι ένας από τους παλαιότερους και διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Columbia University, Université Paris II Pantheon-Assas, King’s College London, Université de Luxembourg, Collège d’Europe. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, η οποία και βαθμολογείται, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και γαλλικά.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έθιγε τα εξής ζητήματα:

  1. τη συμβατότητα με το δίκαιο του ανταγωνισμού πειθαρχικών μέτρων που εξέδωσε αθλητική οργάνωση εναντίον αθλητών της και τη συμβατότητα της απορριπτικής απόφασης που έκρινε ότι η διοργάνωση ευρωπαϊκού κλειστού πρωταθλήματος συνιστά καρτέλ,
  2. την ελευθερία παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και την αναγνώριση αποφάσεων εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.,
  3. την ενδεχόμενη καταχρηστικότητα που προκύπτει από εθνική διάταξη που θεσπίζει για τους αθλητές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτητές Εμμανουέλα Γιαννουδάκου, Νίκος Καλαντζής, Αλεξάνδρα Κορμέντζα, Αλεξάνδρα Κορνηλάκη και Αλεξία Παπαρσένου, οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2020-2021.

Την ακαδημαϊκή επίβλεψη της ομάδας είχαν τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Μαν. Παπαδοπούλου, Μ. Κουσκουνά και Μαν. Περάκης.

Share This Post

Recent Posts

Virtual Open Day HUA 2024 – 13.06.2024

Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | 13.06.2024 Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated