Ξεκίνησε το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης στην Ελλάδα με εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες και εκπλήξεις

Το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση, άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Για δέκα μέρες υπόσχεται να μας φέρει σε επαφή με σημαντικούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο και ανερχόμενα ταλέντα, ιστορίες που ζωντανεύουν και φανταστικά πλάσματα που υπάρχουν μόνο σε βιβλία και έργα τέχνης. Χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και την illustraclub, που απευθύνονται σε λάτρεις της εικονογράφησης κάθε ηλικίας.

Στο «Μελίνα», θα φιλοξενούνται καθημερινά τρεις εκθέσεις:
-Στον επάνω όροφο, η διεθνής έκθεση «Le immagini della fantasia», σε συνεργασία με το Fondazione Zavrel, έρχεται φορτσάτη από τη μικρή πόλη της Ιταλίας Σάρμεντε, για να μας συστήσει έργα και εικονογραφημένα βιβλία από 21 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

-Στο ισόγειο η έκθεση «Imagine the next day» παρουσιάζει το πώς εικονογράφοι από όλη την Ελλάδα φαντάστηκαν και σχεδίασαν την «επόμενη μέρα», τη φετινή θεματική του illustradays.

-«Σε πόσα χρώματα έρχονται οι άνθρωποι;» είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης, αφιερωμένης στη δουλειά της φετινής καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ, Φωτεινής Τίκκου, μια συλλογή από διαφορετικές εικονογραφήσεις από βιβλία, prints, postcards, φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους.
Όλες οι εκθέσεις θα είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις.

Lee Jungho

Πέντε δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαστήρια:

Το illustradays φρόντισε και για εκείνα τα ανήσυχα παιδιά – όλων των ηλικιών – που ανυπομονούν να δουν στην πράξη τις τεχνικές της εικονογράφησης, μέσα από δημιουργικά εργαστήρια που ανακατεύουν super ήρωες, όσα αγαπάμε και όσα φοβόμαστε, ιστορίες από το Ιράν και ιστορίες από την Ελλάδα, animation και μερικά κουτιά πίτσας! Δύο μάλιστα από τα λεγόμενα illustralabs απευθύνονται σε ενήλικες.

-Ο εικονογράφος/animator Μπάμπης Αλεξιάδης θα μυήσει τα παιδιά στην τέχνη της εμψύχωσης (animation) δείχνοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δώσουν κίνηση σε ήρωες και ηρωίδες που θα εικονογραφήσουν μαζί.

-To δημιουργικό στούντιο Imaginary Rooms, με λίγο από Doodle Art, Character Design και μερικούς μαρκαδόρους, θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν ότι δεν κρύβουν μόνο οι ήρωες και οι ηρωίδες σούπερ δυνάμεις!

-Από την άλλη, η πολυβραβευμένη εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή έρχεται για να μας αποδείξει πως ένα κουτί πίτσας μπορεί να μετατραπεί με τη βοήθεια των χρωμάτων και λίγων λαχανικών σε ένα πεντανόστιμο βιβλίο!

-Mια διεθνής καλεσμένη του φεστιβάλ, η εικονογράφος Clotilde Perrin από τη Γαλλία, φέρνει στο εργαστήριο που ετοιμάζει για ενήλικες μια μοναδική τεχνική, που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το τι κρύβουμε μέσα μας.

-Η εικονογράφος Hoda Hadadi από το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την τεχνική του κολάζ για να δείξει στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου της τους τρόπους με τους οποίους παραδοσιακές ιστορίες από το Ιράν και την Ελλάδα μπερδεύονται και συνυπάρχουν μέσα από την εικονογράφηση.

Όλα τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο, απαιτείται όμως κράτηση θέσης, η οποία γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Éric Puybaret

Τι είναι τα illustratalks;

Πώς εικονογραφείς ένα εξώφυλλο; Πώς χειρίζεσαι δύσκολα θέματα σε παιδικά βιβλία; Τι σημαίνει editorial illustration; Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις το δικό σου e-shop σαν καλλιτέχνης; Πώς μπορείς να δικτυωθείς κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ; Πώς φτάνουν οι εικονογραφήσεις σου να τυπώνονται πάνω σε υφάσματα; Πώς οι εικονογράφοι διαλέγουν και διαμορφώνουν τις τεχνικές που τους ξεχωρίζουν; Το φεστιβάλ καλεί εικονογράφους και δημιουργικούς επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία για να μοιραστούν τις ιστορίες και τα μυστικά τους με το κοινό, να απαντήσουν σε όλες σου τις ερωτήσεις σχετικά με την εικονογράφηση και τις εφαρμογές της.

Ο Φίλιππος Αβραμίδης, εικονογράφος στα ταξιδιωτικά περιοδικά της «Καθημερινής», στο «Κ» και σε γαστρονομικές εκδόσεις όπως ο «Γαστρονόμος» και οι «Γλυκές Αλχημείες», ο Θάνος Γιαβρίδης, το σχεδιαστικό μυαλό πίσω από το αγαπημένο ελληνικό brand Karavan Clothing, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συν-διοργανωτής του Comicdom Con Athens, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο εικονογράφος πίσω από τα επιτυχημένα εξώφυλλα των εκδόσεων Ίκαρος, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων, η Ιρανή Hoda Hadadi, εικονογράφος, συγγραφέας και ποιήτρια, και φυσικά η Φωτεινή Τίκκου θα δώσουν μερικά πολύ πολύ ενδιαφέροντα illustratalks.

Τι είναι η illustraclub;

Όπως λέει και το όνομά της, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που εξελίσσονται και συνεργάζονται. Επισφραγίζεται, μάλιστα, με δύο συνεργασίες: η πρώτη με το φεστιβάλ Comicdom Con Athens και η δεύτερη με τη Moleskine.

Τιμώμενο πρόσωπο

Ο Éric Puybaret, αγαπημένος εικονογράφος των βιβλίων «Φεγγαροσκεπαστής» (εκδ. Αίσωπος), «Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα» (εκδ. Αίσωπος) και «Μιρέιγ» (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, αλλά και για να υπογράψει τα αγαπημένα σου βιβλία.

Info

3-12 Σεπτεμβρίου 2021, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66, Αθήνα, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 20:00. Είσοδος Ελεύθερη. Όλοι οι χώροι του φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι με αναπηρικό αμαξίδιο. Περισσότερες πληροφορίες: www.illustradays.gr

Share This Post

Recent Posts

Virtual Open Day HUA 2024 – 13.06.2024

Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών | 13.06.2024 Virtual Open Day – Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Περιβάλλοντος Γεωγραφίας

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated