Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα έχουν δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 1994 και από τότε είναι σε συνεχή προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης σε διδακτικό και ερευνητικό έργο. Με γνώμονα την αριστεία, το Τμήμα μας έχει αναδειχθεί ως ένα από  τα καλύτερα στο χώρο της άσκησης και ποιότητας ζωής στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και αναπτύσσοντας καινοτόμες ερευνητικές και κοινωνικές δράσεις.   

Συγχρόνως, η διεθνής καλή εικόνα του Τμήματος έχει καθιερωθεί με τις πολυάριθμες αναφορές στο επιστημονικό έργο που διεξάγεται, καθώς και με τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού σε διεθνείς οργανισμούς και δραστηριότητες.

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) είναι η ανώτερη σχολή υπαξιωματικών και ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση είναι διετής και οι απόφοιτοι έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε έτη. Οι απόφοιτοι του τμήματος φέρουν τον τίτλο του μόνιμου λοχία. Μετά από μερικά χρόνια ο τίτλος αυτός αναβαθμίζεται σε λοχίας-επιλοχίας-αρχιλοχίας.

Οι φοιτητές είναι εσωτερικοί και κάθε Σαββατοκύριακο παίρνουν άδεια. Συνεπώς, δεν τους παρέχεται κάποια άλλη εστία. Ακόμα, στη σχολή σιτίζονται και λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα 120 ευρώ. Τα συγγράμματα δεν τα προμηθεύονται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Εύδοξου, αλλά δίνονται στους μαθητές μέσω τής σχολής. Επιπλέον, δικαιούνται κανονικά φοιτητικό πάσο.

Το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2019. Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα σπουδών.

Παρόλο που το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δε προσφέρεται στέγαση στους εισακτέους. Τα Τρίκαλα, λοιπόν, δε διαθέτουν φοιτητικές εστίες, για να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ. Μάλιστα, ενώ υπάρχει ήδη παραχωρηθείσα έκταση του Δήμου Τρικκαίων στην περιοχή των Καρυών με απώτερο σκοπό τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, η πολιτεία εθελοτυφλεί.

Στο τμήμα της ΣΜΥ, όπως προαναφέρθηκε, οι σπουδαστές είναι εσωτερικοί. Διαμένουν σε εστίες μέσα στη σχολή έχοντας άδεια κάθε Σαββατοκύριακο. Όποιος, βέβαια, επιθυμεί μπορεί να μείνει μέσα. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι για την διαμονή τους.

Τα Τρίκαλα έχουν συλλόγους που μπορούν να εγγραφούν οι φοιτητές. Ειδικότερα, αθλητικές ομάδες στις οποίες μπορούν να γυμναστούν, αλλά και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά είναι:

• Α.Ο.Κ. Είναι αθλητικός όμιλος των Τρικάλων που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

• Τρίκαλα B.C Aries. Είναι αθλητικός σύλλογος μπάσκετ και πολλοί φοιτητές μπορούν να γίνουν μέλη σε μια ομάδα μπάσκετ.

• Αθλητικός σύλλογος Τρικάλων. Είναι γυμναστική ένωση που ασχολείται με την ελληνορωμαϊκή πάλη.

• Ομάδες: Αστέρας, Αχιλλεύς και Ορφέας. Οι ομάδες αυτές ασχολούνται με διάφορα αθλήματα.

• Ο σκοπευτικός σύλλογος ΦΗΚΗΣ

• Ο λαογραφικός χορευτικός σύλλογος “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”

• Ο Χορευτικός σύλλογος  (ΧΟΤ)

Επιπλέον, τα ΤΕΦΑΑ διοργανώνουν κάθε χρόνο μαραθωνίους, στους οποίους μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Ακόμη, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες εκτός του ωραρίου φοίτησης, όπου αθλούνται οι φοιτητές. Τέτοιες δραστηριότητες είναι: το τένις, η ποδηλασία, η κολύμβηση, το τζούντο, η ιστιοπλοΐα, τα “steps-aerobic” και “pilates”.

Προσωρινή διαμονή

Τα Τρίκαλα παρόλο που είναι μια μικρή πόλη έχει αρκετά ξενοδοχεία για να μείνει κάποιος επισκέπτης. Είναι μια περιοχή την οποία επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, λόγω της πλούσιας ιστορίας καθώς και των όμορφων αξιοθέατων που διαθέτει.

Φοιτητική διαμονή

Οι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Είναι μια περιοχή με εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες, τα καταστήματα και τη διασκέδαση. Προτιμούν δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Κονδύλη και η Τσιτσάνης καθώς και στους περιφερειακούς τους. Αυτοί, άλλωστε, είναι οι πιο μεγάλοι δρόμοι της περιοχής. Το ΤΕΙ βρίσκεται κοντά στο κέντρο, ενώ το Πανεπιστήμιο εδρεύει εκτός πόλης.

 Ιστοσελίδες που παρέχουν δυνατότητες για την εύρεση στέγης. Ηλεκτρονικές πηγές είναι οι εξής:

Το μίσθωμα των σπιτιών στην περιοχή των Τρικάλων μπορεί να χαρακτηριστεί ως χαμηλό. Το κόστος  εξαρτάται κάθε φορά από το μέγεθος του σπιτιού, τα υπνοδωμάτια, την τοποθεσία και φυσικά την παλαιότητα. Ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο των Τρικάλων κοστίζει από 170 ευρώ έως 250 ευρώ. Τα υψηλότερα ενοίκια στην πόλη αγγίζουν τα 500 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προτείνουμε στους φοιτητές. 

Αναζητώντας το κόστος τής μετακίνησης, σημειώνουμε ότι οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλουν ανάλογα τον τόπο που θα ήθελε να επισκεφθεί κανείς. Στο αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων έχουν χωρίσει σε ζώνες τις περιοχές ανάλογα με την απόσταση που έχουν από το κέντρο των Τρικάλων. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι σχολές τής πόλης ανήκουν στη Ζώνη Α. Ειδικότερα:

Ζώνη Α: ΡΙΖΑΡΙΟ – ΛΟΓΓΑΚΙ – ΚΡΗΝΙΤΣΑ – ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ – ΠΕΡΔΙΚΟΡΑΧΗ – ΣΩΤΗΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΚΗΠΑΚΙ – ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ – ΡΟΓΓΙΑ – ΦΛΑΜΟΥΛΙ – ΠΥΡΓΕΤΟΣ – ΚΑΡΥΕΣ

Ζώνη Β: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ – ΧΡΥΣΑΥΓΗ – ΠΑΤΟΥΛΙΑ – ΓΛΥΝΟΣ – ΖΗΛΕΥΤΗ – ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ – ΑΡΔΑΝΙ – ΧΑΙΔΕΜΕΝΗ – ΡΑΞΑ – ΜΕΓΑΛΟ/ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ – ΒΑΛΟΜΑΝΔΡΙ – ΦΩΤΑΔΑ – ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ – ΚΑΤΩ ΕΛΑΤΗ – ΜΕΛΙΓΟΣ – ΛΙΛΗ – ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ – ΠΗΓΗ – ΛΥΓΑΡΙΑ – ΔΡΟΣΕΡΟ – ΜΟΥΡΙΑ – ΚΑΛΥΒΙΑ – ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ – ΛΟΓΓΟΣ

Ζώνη Γ: ΔΙΑΛΕΧΤΟ – ΒΑΛΤΙΝΟ – ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ – ΦΗΚΗ                                          

Όσον αφορά το κόστος, ισχύουν τα κατωτέρω:

Ζώνη Α:  Απλό                                          1,20

                Φοιτητικό 50% και πολύτεκνο  0,60

                Φοιτητές άλλης περιοχής          0,80

Ζώνη Β:  Απλό                                          1,70

                Φοιτητικό 50% και πολύτεκνοι 0,80

                Φοιτητές άλλης περιοχής          1,20

Ζώνη Γ:   Απλό                                          2,20

                Φοιτητικό 50% και πολύτεκνοι 1,10

                 Φοιτητές άλλης περιοχής         1,70

Αυτές, όμως, οι τιμές ισχύουν στην περίπτωση που ο φοιτητής προμηθευτεί το εισιτήριο έξω από το λεωφορείο. Αν δεν προλάβει, επιβαρύνεται με το 80% της αρχικής τιμής.

Τα Τρίκαλα διαθέτουν έναν μόνο κινηματογράφο, τον Τηλέμαχο. Βρίσκεται στην οδό Κουμουνδούρου 11 στο κέντρο των Τρικάλων. Προβάλλει τις ταινίες που παίζονται σε όλες τις αίθουσες της χώρας, καθώς και τρισδιάστατες ταινίες με σύγχρονα μηχανήματα. Οι τιμή του εισιτηρίου είναι 7 ευρώ για τους μεγάλους και 6 ευρώ το φοιτητικό/ παιδικό. 

Οι τιμές στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι αρκετά καλές για την εποχή και προσιτές στους περισσότερους

Τα Τρίκαλα είναι μια ζωντανή πόλη. Η πόλη θα εντυπωσιάσει τον κάθε επισκέπτη με τα αμέτρητα καφέ και μπαράκια που διαθέτει ιδιαίτερα στον κεντρικό πεζόδρομο, στην Ασκληπιού, όπου συγκεντρώνεται κυρίως οι νέοι. Τα Παλιά Μανάβικα προσφέρουν πληθώρα μαγαζιών με ελληνική και ξένη μουσική που κάθε βράδυ σφύζουν από ζωή. Αρκετά είναι και τα μαγαζιά με ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο των Τρικάλων βρίσκονται όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας και εστίασης που επιλέγουν οι φοιτητές. Για τον καφέ τους, επιλέγουν ήρεμες και κεντρικές καφετέριες στην πλατεία του ΟΤΕ και πέριξ αυτής. Ακόμη, προτιμούν καφέ στην οδό Βύρωνος αλλά και στην Ασκληπιού. Πολλά μπαράκια λειτουργούν το πρωί ως καφετέριες και το βράδυ γίνονται όμορφα μπαρ. Είναι πολλά μαγαζιά της πόλης που έχουν ξετρελάνει τους φοιτητές. Επίσης, είναι γεγονός ότι “παίζουν” ωραία μουσική και έχουν προσιτές τιμές για όλους.

Τα περισσότερα εστιατόρια κάνουν έκπτωση στους φοιτητές. Η περιοχή που είναι όλα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες συγκεντρωμένες καλείται ‘μανάβικα’. Χώροι με ελληνική κουζίνα, ποιοτικά κρέατα, πολύ νόστιμους μεζέδες και πολύ ωραίο κρασί εντυπωσιάζουν τον καθένα.

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να φάει σε μια ταβέρνα και προτιμάει κάτι πιο γρήγορο τότε οι κρεπερί της πόλης είναι το κατάλληλο μέρος. Φτιάχνουν πεντανόστιμες κρέπες με κάθε λογής υλικά.

Τα Τρίκαλα πέρα από ζωντανή και φιλόξενη πόλη, έχει παράδοση πλούσια σε γιορτές και πανηγύρια. Στο Περτούλι, γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι για να γιορτάσουν τους μελισσοκόμους. Ακόμα, διοργανώνεται γιορτή κρασιού τις πρώτες δέκα μέρες τού Αυγούστου. Στην Ελάτη, γίνονται τα περισσότερα πανηγύρια, όπως της Αγίας Παρασκευής (26/7) και του Αγίου Νικολάου (6/12, 26/5). Επίσης, λαμβάνουν χώρα το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (20/7) της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6/8) κ.ά. Τα πανηγύρια των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και ενδιαφέροντα.

  • Στα Τρίκαλα μπορεί κάποιος να φτάσει οδικώς με:
  • Αυτοκίνητο: Η απόσταση της Αθήνας με τα Τρίκαλα είναι 328,87 χμ.  Η διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα έχει αποκτήσει πλέον διάρκεια περίπου 3 ωρών χάρη στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65.
  • Τρένο: Το τρένο εκτελεί έξι δρομολόγια καθημερινά. Τα πέντε από αυτά είναι με ανταπόκριση στην περιοχή Παλαιοφάρσαλο, όπου χρειάζεται να αλλάξει κάποιος τρένο για να πάει στα Τρίκαλα. Η διάρκεια του ταξιδιού διαφοροποιείται ανάλογα με την καθυστέρηση που θα υπάρχει στην περιοχή αυτή. Το δρομολόγιο που πηγαίνει απευθείας στα Τρίκαλα είναι στις 8:30 π.μ κάθε πρωί και η διάρκειά του είναι περίπου 4.30 ώρες. 
  • Υπεραστικό ΚΤΕΛ: Τα Τρίκαλα έχουν τακτικά δρομολόγια ΚΤΕΛ από όλες τις πόλεις της χώρας. Από Αθήνα εκτελούνται 6 ή 7 δρομολόγια καθημερινά και σε περιπτώσεις επιβατικής κίνησης προστίθενται νέα. Το ταξίδι διαρκεί 4.5 ώρες και γίνεται μια στάση στην περιοχή Ρούμελη (από Τρίκαλα προς Αθήνα) και στον Άγιο Κωσταντίνο (από Αθήνα προς τα Τρίκαλα).Αναφορικά με την αστική συγκοινωνία, το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων εκτελεί δρομολόγια τόσο μέσα στην πόλη, όσο και έξω από αυτή μεταξύ των γειτονικών περιοχών. Ακόμα, τα Τρίκαλα είναι η πρώτη περιοχή σε όλο τον κόσμο όπου λειτούργησαν δρομολόγια λεωφορείων χωρίς οδηγό σε πρόγραμμα της Ε.Ε. Για τη διευκόλυνση των πολιτών και για άνετες μετακινήσεις, υπάρχει πληθώρα σύγχρονων ταξί στην πόλη. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τις μετακινήσεις σας:

Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία, μνημεία και πλούσια πολιτιστική δράση. Εν συνεχεία, γίνεται συνοπτική επισκόπηση των σημαντικότερων πολιτιστικών πόρων της πόλης των Τρικάλων που αποτελούν συγχρόνως ισχυρούς πόλους τουριστικής επισκεψιμότητας.

Το Βυζαντινό Φρούριο, που δεσπόζει στην πόλη, χρονολογείται από τον  6ο αιώνα μ.Χ.. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης (Ζιάκας, 1978) και ανακαινίστηκε ριζικά τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό (Παπαζήσης, 1996). Αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο της Δυτικής Θεσσαλίας που ήλεγχε τα περάσματα προς την Πίνδο και την Ήπειρο (Ζαφείρης, 2010). Διαιρείται σε τρία επάλληλα, σχεδόν ισόπεδα διαζώματα με αναλήμματα (Μαντζανά, 2014). Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου διαζώματος στέκει ο πύργος του ρολογιού των Τρικάλων, περίτεχνος και επιβλητικός.

Η συνοικία Βαρούσι είναι η παλιά διατηρητέα συνοικία των Τρικάλων, η οποία απλώνεται στην ανατολική πλευρά του Φρουρίου. Πρόκειται για την αριστοκρατική συνοικία της πόλης που διατηρεί το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος της παλιάς πόλης με στενά δρομάκια, υστεροβυζαντινές εκκλησίες με θαυμάσιες αγιογραφίες, επιγραφές και τέμπλα και πολλά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά που διατηρούνται από το 1800 μέχρι σήμερα, αρκετά συντηρημένα και αναπαλαιωμένα (Ζιάκας, 1978· Κλειδονόπουλος, 2003) Κάτω από τα σπίτια βρίσκονται το Ασκληπιείο Τρίκκης και το αρχαίο θέατρο της πόλης (Νημάς,1987).

Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το «αρχαιότατον και επιφανέστατον», κατά το γεωγράφο του 1ου  αι. π.Χ., Στράβωνα, ήρθε φως στις αρχές του 20ού αιώνα. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Θεός της Ιατρικής, ο Ασκληπιός, καταγόταν από την αρχαία Τρίκκη και ότι εκεί υπήρχε το αρχαιότερο και σημαντικότερο Ασκληπιείο (θεραπευτήριο) της αρχαιότητας (Παπαστεργίου, 1998). Τις εν λόγω ιστορικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν αρχιτεκτονικά ευρύματα από τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Ασκληπιείου, κτήρια διαφόρων χρήσεων, συγκρότημα δημόσιων λουτρών και ψηφιδωτά.

Η Δωροθέα Σχολή κατασκευάσθηκε το 1875 από τον Δωρόθεο Σχολάριο, διακεκριμένο κληρικό και εθνικό ευεργέτη. Σήμερα είναι ο χώρος τής Φιλαρμονικής τού δήμου. Στον χώρο της Δωροθέας Σχολής στεγάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων που φιλοξενεί έργα των Γιολδάση, Καταφυγιώτη, Αλεξίου και άλλων τοπικών ζωγράφων.

Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της. Στο λόφο βρίσκονται το ομώνυμο εκκλησάκι, ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί τίγρεις, τσιντσιλά και ιγκουάνα, έμου, στρουθοκαμήλους, άλογα, ελάφια και αρκετά είδη πουλιών. Αποτελεί έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου με θέα την πόλη.

Ο Ληθαίος ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού, διασχίζει την πόλη των Τρικάλων διαγωνίως από την ΒΔ έως την ΝΑ άκρη της. Παλαιότερα, ο Ληθαίος εξασφάλιζε την ύδρευση της πόλεως (Μουτσόπουλος, 1987). Κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, ο θεός της ιατρικής Ασκληπιός γεννήθηκε στις όχθες του. Τις όχθες του Ληθαίου συνδέουν έντεκα γέφυρες, οι μισές για τους πεζούς και τα ποδήλατα. Η παλιότερη και η πιο διάσημη είναι η κεντρική γέφυρα, κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο στη Γαλλία το 1886.

Το Κουρσούμ Τζαμί (Μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ) αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Τρικάλων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα του 16ου αι., που έκτισε ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του, ο ελληνικής καταγωγής Σινάν πασάς. Ονομάστηκε Κουρσούμ Τζαμί, διότι ο μεγάλων διαστάσεων θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος (Μαντζανά, 2006· Νημάς,1987). Θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο αριστοτεχνικό σωζόμενο τέμενος στην ελληνική επικράτεια (Ζαφείρης, 2010).

Το κτίριο της Σ.Μ.Υ. (Στρατώνες) αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο νεοκλασικού ρυθμού. Κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1910. Στους Στρατώνες στεγάστηκαν διαδοχικά το 5ο Σ.Π., το Α’ Σ.Σ., το 86ο Σ. Π. Από το 1975 φιλοξενείται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Πεζικού (Νημάς,1987).

Το δικαστικό μέγαρο είναι πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας στο οποίο στεγαζόταν το τούρκικο διοικητήριο. Από το 1915 στεγάζονται τα Δικαστήρια της πόλεως.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης  συγκεντρώθηκε το 1902 από τον Παναγιώτη Καστριώτη και στις δυο αίθουσές της εκτίθενται ευρήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων από τη νεολιθική εποχή έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Στεγάζεται πίσω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου (Νημάς, 1987).

Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο  ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. Στους χώρους του, εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου  αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου. Στη συλλογή περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περιόδου, ενώ το μουσείο διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων του τόπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου.

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού εταιρείας Κλιάφα στεγάζεται στο ιστορικό παγοποιείο και εργοστάσιο γκαζόζας τού Θεόδωρου Κλιάφα, που ιδρύθηκε το 1926. Πρόκειται για ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο – μουσείο με ποικιλία εκθεμάτων, που διατηρεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, το οποίο συνδέεται στενά με τη ζωή της πόλης στον 20ο αιώνα.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1998 με βάση το συλλεκτικό υλικό του Βασίλη Πελίγκου, το αρχείο του Σπύρου Μπονώτη και δωρεές αθλητών και ανωνύμων. Στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Καποδιστρίου και η παρουσιάση των εκθεμάτων διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες, όπου παρουσιάζεται η αθλητική ιστορία των Τρικάλων από το 1896 μέχρι σήμερα. Λειτουργεί επίσης Αίθουσα Τροπαίων του τοπικού αθλητισμού καθώς και αναγνωστήριο με βιβλιοθήκη και πολυμέσα.

Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στα πρώην ψυγεία της εταιρείας ΑΓΡΕΞ στην Αγία Μονή. Στο μουσείο εκτίθενται 1.236 πίνακες και 114 γλυπτά και σχέδια.

Το Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης βρίσκεται και λειτουργεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης και αποτελείται από τις αίθουσες: Εκκλησιαστικό Μουσείο, με εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και άμφια, Λαϊκό Μουσείο με λαογραφικά και είδη καθημερινής χρήσης παρελθόντων ετών και Βιβλιοθήκη με 19.000 τίτλους, προσβάσιμους στο κοινό.

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών στεγάζεται στο κτίριο του Πολιτιστικού Οργανισμού και λειτουργεί και ως Μουσείο Μουσικής Ιστορίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Τρίκαλα γέννησαν μοναδικούς μουσουργούς, στιχουργούς και ερμηνευτές. Στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής εκτίθενται προσωπικά είδη, χειρόγραφα, παρτιτούρες, βιβλία, δίσκοι, κασέτες, βιντεοταινίες, έντυπο υλικό, χρυσοί δίσκοι και οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή και το έργο των Τρικαλινών δημιουργών.

Ο Μύλος του Ματσόπουλου  βρίσκεται ΝΔ της πόλης. Το 1884 εγκαταστάθηκε εκεί το πρώτο μακαρονοποιείο και λίγο αργότερα ένα από τα πρώτα αλευροποιία της Ελλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε  ότι αποτελεί τον πρώτο κυλινδρόμυλο που χτίστηκε στην Ελλάδα και τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα. Το βιομηχανικό συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου δωρήθηκε στον δήμο Τρικκαίων το 1977 και σήμερα, κατόπιν συντηρήσεώς του, λειτουργεί ως βιομηχανικό μνημείο και δημοτικό πολιτιστικό κέντρο με χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το πάρκο Ματσόπουλου, σε έκταση εκατό στρεμμάτων, είναι σπουδαίος πνεύμονας πρασίνου και αισθητικής της πόλης.

Η μακραίωνη ιστορία της πόλης, ο εξαιρετικός πολιτιστικός πλούτος των Τρικάλων, η πολιτισμική της παρουσία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η σύγχρονη πολιτιστική της δημιουργία, συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να καταστεί η πολιτιστική κληρονομιά μοχλός ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στην πόλη λειτουργεί Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων, πολλά Ωδεία και πολλοί χορευτικοί σύλλογοι. Είναι γεγονός ότι το κλίµα, η γεωγραφική θέση και οι κοινωνικοοικονοµικές σχέσεις, επηρεάζουν την νοοτροπία των ανθρώπων και πολλές φορές αποτυπώνεται στα τραγούδια και τους χορούς του συγκεκριµένου τόπου. Στην περιοχή Τρικάλων, λόγω συνύπαρξης βουνού και κάµπου, έχουµε τους χορούς του κάµπου και τους χορούς των ορεινών περιοχών.

Στο Πνευματικό Κέντρο  Δήμου Τρικκαίων “Αθανάσιος Τριγώνης” και στον πολυχώρο τέχνης του Μύλου Ματσόπουλου λειτουργούν, με ευθύνη του Δήμου, τμήματα θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χορωδίας, ζωγραφικής και άλλων τεχνών. 

Ο Μύλος Ματσόπουλου είναι ο πολιτιστικός «πνεύμονας» της πόλης των Τρικάλων. Πέραν των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε αυτόν ετησίως, η διοργάνωση του Μύλου των ξωτικών, ενός εξαιρετικού θεματικού πάρκου την περίοδο των Χριστουγέννων, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τού πολιτιστικού τουρισμού τής πόλης και αναμφίβολα στην οικονομική ανάπτυξη.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συνήθως στο Πνευματικό Κέντρο, στο Κουρσούμ Τζαμί, στις πλατείες της πόλης, αλλά και στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που υπάρχουν σε μουσεία και δημόσια κτίρια της πόλης. 

Ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μουσεία, το Μουσείο Τσιτσάνη λειτουργεί πλέον επισήμως στα Τρίκαλα. Η πατρίδα του αναδεικνύει πλέον το μουσείο του. Πρόκειται για ένα μουσείο με δύο μουσειακούς χώρους. Λειτουργεί στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, δίπλα στον Ληθαίο ποταμό και μερικά μέτρα από το Κουρσούμ Τζαμί, πάνω από τα οθωμανικά λουτρά. Το κτίριο «κλείνει» μέσα του μεγάλη ιστορία, καθώς εκεί λειτουργούσε από τον 16ο αιώνα ακόμη και το οθωμανικό χαμάμ, που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη στο ισόγειο του κτιρίου, μέχρι τα χρόνια της νεότερης ιστορίας, τότε που στο κτίριο λειτουργούσαν οι φυλακές, διαχρονικά για ποινικούς κρατούμενους. Στα χρόνια του εμφυλίου όμως και της δικτατορίας στις φυλακές Τρικάλων βρέθηκαν και πολιτικοί κρατούμενοι.

Δίπλα από το κεντρικό κτίριο του μουσείου, στεγάζονται τα γραφεία του μουσείου. Στο ίδιο κτήριο, υπάρχει στούντιο ηχογραφήσεων, πλήρως εξοπλισμένο χάριν της έρευνας. Επρόκειτο για ένα  Κέντρο Έρευνας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.

Μιλώντας για τον πολιτισμό τής πόλης, αξίζει να καταγράψουμε μερικά έθιμα των Τρικάλων. Ειδικότερα, τα Χριστούγεννα κάθε σπίτι που σφάζει ένα γουρούνι καλεί φίλους και συγγενείς και μετά από μια διαδικασία εύχονται υγεία και ρίχνουν στον λαιμό του γουρουνιού κάρβουνα και θύμιαμα και το θυμιατίζουν. Ένα, ακόμα, έθιμο είναι η ρογκατζαρία, ανήμερα των Θεοφανίων. Οι πιστοί φορώντας μάσκες με τρομακτική όψη και κουδούνια περιφέρονται στο χωριό κάνοντας θορύβους, με σκοπό την εκδίωξη των δαιμόνων και των καλικάτζαρων.

Τα Τρίκαλα έχουν εξήντα επτά συλλόγους και ομίλους. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε την ποδοσφαιρική ένωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, τον κυνηγετικό σύλλογο ΑΡΤΕΜΙΣ, τον σύλλογο αγελαδοτρόφων κ.ά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
Άμεση Δράση 100 

Διοικητής 2431-027301  

 Αξιωματικός Υπηρεσίας 2431-027401  
 ΤΡΟΧΑΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
 Διοικητής 2431-027570  
 Αξιωματικός Υπηρεσίας 2431-030101   

ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ    
 ΕΚΑΒ 166 
 Κέντρο Δηλητηριάσεων 21-07793777  
 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 
 Πυρκαγιές Δασών 191 
 Τηλ. Κέντρο 199

 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
 Τηλ. Κέντρο 2431-023652  
 Πρόεδρος 2431-076042  
 Διευθυντής 2431-028385  
 Ασθενοφόρο 2431-072222 

 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 
 ΙΚΑ 2431-074159  
 ΠΙΚΠΑ 2431-027584  
 ΟΓΑ 2431-046245  
 ΤΕΒΕ 2431-075133  
 Ερυθρός Σταυρός 2431-027430 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ – ΤΡΙΚΑΛΑ 
 ΕΛΤΑ 2431-032983  
 ΔΕΗ 2431-027281  
 ΔΕΗ ΒΛΑΒΕΣ 125 
 ΔΕΥΑΤ 2431-076711  
 ΔΕΥΑΤ ΒΛΑΒΕΣ 121 
 ΟΤΕ 2431-095315 – 16  

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 
 ΔΕΗ 2432-022300  
 ΟΤΕ 2432-02212 
 ΚΤΕΛ 2432-022432  
 ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ 2432-075250 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ – ΠΥΛΗ 
 ΔΟΥ 2434-022258  
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ 2434-022550  
 ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ 2434-022239  
 ΟΤΕ 2434-022099  
 ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΙΟ 2434-022030  
 ΕΛΤΑ 2434-022214 

ΚΤΕΛ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  24310-73130-2 

ΚΤΕΛ ΑΠΟΘΗΚΗ:  24310-73136  

ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ :  24310-76651 

ΟΣΕ:  24310-27457, 27214, 27529

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora