Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα γνωστή ως μια πόλη με εξαιρετικά έντονο σπουδαστικό χαρακτήρα. Προσφέρει τη δυνατότητα φοίτησης και επιλογής σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και πολλές νέες εμπειρίες σε όσους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές την επιλέξουν ως προορισμό! Η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο σπουδαστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με πάνω από 150 χιλιάδες φοιτητές σε διάφορες σχολές και τμήματα.

Έχοντας ως κύριο αντιπρόσωπο το τεράστιο και εξαιρετικά δραστήριο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που εκτείνεται σε έκταση 500 στρεμμάτων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, συμμετέχει ενεργά σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις παραπάνω Υπερ-Συνδέσεις θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για όλες τις σχολές (χρήσιμα τηλέφωνα, πρόσβαση, παροχές και απαιτούμενα δικαιολογητικά, εκπαιδευτική υποστήριξη, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.)

Το 2019 το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Μπορείτε να δείτε όλες τη πληροφορίες για τα νέα τμήματα εδώ.

 

 

(Περισσότερες Πληροφορίες στο Inthessaloniki / Σπουδάζοντας στη Θεσσαλονίκη)

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει τυχαία τη φήμη της ιδανικής φοιτητικής πόλης.
Η ζωή στη Θεσσαλονίκη κινείται μονίμως σε πολύ έντονους φοιτητικούς ρυθμούς ενώ προσφέρει τη δυνατότητα φοίτησης και επιλογής σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και πολλές νέες εμπειρίες σε όσους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές την επιλέξουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί προορισμοί οι οποίοι καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις στο φαγητό, τη διασκέδαση και τη μουσική. Το πιο σημαντικό, πολλοί από τους προορισμούς αυτούς είναι προσαρμοσμένοι στις φοιτητικές ανάγκες και τιμές.
Τα Πανεπιστήμια του Αριστοτελείου και της Μακεδονίας βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμα από παντού ενώ οι συγκοινωνίες είναι πρακτικές και σχετικά αξιόπιστες. Στο χώρο των Πανεπιστημίων γίνονται πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση!

Συνοπτικά, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχετικά με:

ΣΙΤΙΣΗ: Η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο και στεγάζεται σε ειδικό κτίριο στα ανατολικά της Πανεπιστημιούπολης. Διαθέτει εστιατόριο, υγειονομική υπηρεσία, καφετερία και κομμωτήριο. Είναι επιφορτισμένη με τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Έχουν δικαίωμα δωρεάν προσέλευσης όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές. Ο σταθμός λειτουργεί με προγραμματισμένες επισκέψεις κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 09.00 έως 11.00 καθ΄ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο)

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ στην ιστοσελίδα του προσφέρει τη δυνατότητα για εύρεση κατοικίας στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ. Αναζητήστε την υπηρεσία αυτή στο http://dps.web.auth.gr

Άλλες Πληροφορίες : Γραμματεία, τηλ. 2310-992.612. \334 ΣΤΕΓΑΣΗ Για τους φοιτητές του ΑΠΘ λειτουργούν τρεις Φοιτητικές Εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και δύο παραρτήματα, το ένα στην Καλαμαριά (Λυκούδη 2-4 και 6) και το άλλο στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία κάθε Φοιτητικής Εστίας:

Α΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-202.500, 2310-205.183.
Β΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Καθηγητού Βουζουκίδου, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-208.044.
Γ΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Στίλπωνος Κυριακίδη 17, Τ.Κ. 546 36, τηλ. 2310-214.168.
Δ΄ Φ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Λέοντος Σοφού 11, Τ.Κ. 546 26, τηλ. 2310-536.360.
Φ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Στ. Λυκούδη 2-6, Τ.Κ. 551 32, τηλ. 2310-449.447.

(http://www.look4studies.com)

Συνοπτικά, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχετικά με:

Θέματα που αφορούν τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη, τα φοιτητικά εισιτήρια και τα δωρεάν συγγράμματα και βοηθήματα, οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας και στη Φοιτητική Λέσχη.

ΣΤΕΓΑΣΗ: Πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετούνται ως οικότροφοι από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Φοιτητική Εστία) που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά Τηλ. 2310-449447 και 2310-441292. Εκτός από την παραπάνω Φοιτητική Εστία, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξυπηρετεί και η Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς, που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 2-6, Καλαμαριά Τηλ.: 2310-449447

Άλλες Πληροφορίες : Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας – Τηλ.: 2310-8203369 / 891268 / 891263 / 891215 / 891247, Φοιτητική Λέσχη – Τηλ.: 2310-8203223 (http://www.look4studies.com)

Τέλος, η Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας μέσω των πανεπιστημίων και σχολών της σε προγράμματα Erasmus, προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς νέους από ολόκληρη την Ευρώπη να ζήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην πόλη, συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές τους σε κάποιο συνεργαζόμενο τμήμα και να συμμετέχουν ενεργά σε μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές κοινότητες του κόσμου, ανακαλύπτοντας τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα αλλά και την Ελληνική κουζίνα και διασκέδαση!

Για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. λειτουργούν τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο <<Εγνατία>>. Έχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών, αίθουσα τελετών, αθλοπαιδιών κ.ά. Στις Φοιτητικές Εστίες λειτουργεί εστιατόριο που καλύπτει τη σίτιση όλων των δικαιούχων φοιτητών. Σε κάθε Φοιτητική Εστία λειτουργούν επίσης αναγνωστήριο, καφετέρια, αίθουσα υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ σε όλες τις εστίες υπάρχει και ασύρματη δικτύωση (WiFi). Δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες από πολυμελείς οικογένειες ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Επίσης οι φοιτητές να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε κάποιο διαμέρισμα, είτε σε ξενοδοχείο.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 350€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 300€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης – 750€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Ο καφές κοστίζει από 2,50 έως 4 € ενώ η τιμή του ποτού κυμαίνεται από 5 έως 12 ευρώ περίπου. Στις περισσότερες ταβέρνες ένας φοιτητής μπορεί τα τραφεί ικανοποιητικά από 12 έως 20 €. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για street food, όπως για παράδειγμα  κρέπες, πίτσα ,sandwich με κόστος από 2.5 €.

Κόστος Μετακίνησης:

Το φοιτητικό εισιτήριο στο λεωφορείο κοστίζει 0,50 € η μια διαδρομή και 0,60 € οι 2 μετακινήσεις για 70’ της ώρας.

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κάθε γούστο. Η ιστορική συνοικία των Λαδάδικων και το Μπιτ Μπαζαρ είναι κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς με πολλά μπαρ, ρεστοράν και παραδοσιακές ταβέρνες.
Διαφορετικό ύφος και στυλ μπορείτε να βρείτε στην Ροτόντα και την Καμάρα ενώ μια πιο mainstream και θορυβώδης επιλογή αποτελεί η Παραλιακή Λεωφόρος Νίκης και το Λιμάνι με πολλές καφετέριες, μπαρ και clubs. Εξαιρετικά δημοφιλής περιοχή  είναι η περιοχή της Βαλαωρίτου με τα μπαράκια που γίνονται club μετά τα μεσάνυχτα. 
Στην Θεσσαλονίκη θα βρείτε ένα πολύ ιδιαίτερο μείγμα γεύσεων και αρωμάτων από Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με Βαλκανικές και Ανατολικές επιρροές. κουβαλώντας όμως πάντα την προσφυγική νοσταλγία όπως αυτή εκφράζεται με τις Πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν πατροπαράδοτα Ελληνικά πιάτα μπορούν να βρεθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πλατεία Άθωνος και η Άνω Πόλη.
Πηγή

Ο ευκολότερος τρόπος να έρθει κάνεις στη Θεσσαλονίκη είναι με αεροπλάνο. Εναλλακτικά μπορεί να έρθει με το τρένο ΟΣΕ, με το ΚΤΕΛ ή με το αυτοκίνητο.
Στο κέντρο προσφέρονται διάφορες επιλογές για τη μετακίνησή σας, όπως η τακτική αστική συγκοινωνία, τα ταξί, αλλά και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα οποία μεταφέρουν τον επιβάτη στο σημείο που επιθυμεί.

Η Θεσσαλονίκη απαριθμεί μνημεία από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου, με πλειάδα ρωμαϊκών, πρωτοχριστιανικών και βυζαντινών. Ένα πολύ γνωστό μνημείο και σύμβολο της Θεσσαλονίκης είναι ο Λευκός Πύργος.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα αναρίθμητα μνημεία, όπως ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ, ΡΩΜΑΪΚΑ, ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, ΝΕΩΤΕΡΑ, ΕΒΡΑΪΚΑ.

15 μνημεία UNESCO παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και 30 μουσεία αφιερωμένα από την αρχαιολογία έως και τη Ρωσική πρωτοπορία.

Πηγή

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι φημισμένη για την έμφαση που δίνει στον πολιτισμό και τις τέχνες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην πόλη δεκάδες εκδηλώσεις (εκθέσεις,συναυλίες, παρουσιάσεις, ομιλίες κ.α) και πολλά Φεστιβάλ και μεγάλα events, στα οποία η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη παράδοση. 
Κάποιες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης,  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Νέα Παραλία) .

Πηγή

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15192

ΟΑΣΘ

231 098 1100

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

231 059 5400

ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

231 055 0500

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

231 098 5000

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora