Σπάρτη

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν υπάρχουν υποδομές για φοιτητική εστία, ώστε να ικανοποιούνται οι οικονομικά ασθενείς. Στην Καλαμάτα υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις δίπλα στα 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες όμως ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΤΕΙ Καλαμάτας, το οποίο απέχει από αυτές απόσταση μεγαλύτερη των 3-4 χιλιομέτρων.

Η σπουδαστική εστία του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου θεμελιώθηκε σε οικόπεδο, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας το έτος 1996. Βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της πόλης της Καλαμάτας. Διαθέτει 232 κλίνες. Οι 212 διατίθενται σε προπτυχιακούς φοιτητές αποκλειστικά του Ιδρύματος μας. Οι άλλες 20 για το πρόγραμμα Erasmus+, φιλοξενία επισκεπτών, Καθηγητών και προσκεκλημένων επιστημόνων, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα Ιδρύματα, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς. Στη Σπουδαστική Εστία λειτουργεί αντιπροσωπευτικό εποπτικό όργανο με την επωνυμία Εφορεία Σπουδαστικής Εστίας Πελοποννήσου. Τα κριτήρια για την επιλογή των οικότροφων είναι εισοδηματικά και κοινωνικά. (Τηλ.: 2721080978,29654, Fax: 2721084286, Email: ) (www.teikal.gr)

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λειτουργεί Φοιτητικός Σύλλογος πού αποτελείται από το σύνολο των ενεργών φοιτητών τού τμήματος. Ιδρύθηκε το 2006, με την πρωτοβουλία ορισμένων φοιτητών. Με την εγγραφή τούς στο Σύλλογο οι φοιτητές εκπροσωπούνται στα όργανα τού Πανεπιστημίου, συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων μέσω προτάσεων και ψηφοφορίας, έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς. Επίσης, έχουν κάθε δικαίωμα ψήφου στις Συνελεύσεις και στις Φοιτητικές Εκλογές τού Τμήματος. Τα μέλη τού Φοιτητικού Συλλόγου εκλέγουν το Διοικητικό Συμβούλιο πού τούς εκπροσωπεί κάθε χρόνο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί την εκπροσώπηση τού Συλλόγου σε κάθε εξωγενή παράγοντα καθώς και το μέσο επικοινωνίας με τα υπόλοιπα διοικητικά και λειτουργικά όργανα τού Πανεπιστημίου και όχι μόνο. Ο Σύλλογος είναι ανεξάρτητος εδώ και 3 χρόνια και αποτελεί απλά τη φωνή τού φοιτητικού σώματος της Σχολής. Δεν έχει σχέση με πολιτικά κόμματα και δεν αποτελεί φοιτητικό κίνημα. Τα μέλη πού απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο τού Συλλόγου, δε συμμετέχουν σε κάποια φοιτητική παράταξη. Ο Φοιτητικός Σύλλογος τού Τμήματος συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Το 2013 δημιουργήθηκε η Εθελοντική Ομάδα τού τμήματος και συνεχίζει έως σήμερα. Η ομάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με τη συμμετοχή και οργάνωση των φοιτητών στον ετήσιο υπερμαραθώνιο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και την επικοινωνία με τούς τοπικούς φόρους για παροχή βοήθειας σε διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα, ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει συνεργαστεί με το παράρτημα τού Ερυθρού Σταυρού της Σπάρτης με σκοπό τη συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες, έχει διοργανώσει ενημερώσεις στην τοπική κοινωνία για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού ενώ παράλληλα, παρέχει πρώτες βοήθειες σε ποικίλες διοργανώσεις. Τέλος, με την πρωτοβουλία τού Διοικητικού Συμβούλιου, τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται συχνά ενημερώσεις στους φοιτητές τού τμήματος για επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό από ανάλογες εταιρείες. Όλοι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να δράσουν και είναι ευπρόσδεκτοι ως εθελοντές. Ο Φοιτητικός Σύλλογος πιστεύει πως η νοσηλευτική επιστήμη έχει άμεση σχέση με τον εθελοντισμό.

Για την εγγραφή στο Φοιτητικό Σύλλογο χρειάζεται το φοιτητικό πάσο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο πού λειτουργεί σαν πιστοποιητικό, μία συμμετοχή των 3 ευρώ καθώς και η υπογραφή του μέλους στο σχετικό βιβλίο του μητρώου. Ύστερα από την εγγραφή, ο φοιτητής παραμένει μέλος του Συλλόγου για τα υπόλοιπα χρόνια σπουδών του. (nosileftiki.uop.gr)

Ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει φιλικό αγώνα μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης, μεταξύ επίλεκτων παικτών της Λακωνίας και φοιτητών του ΤΟΔΑ. Η οργάνωση του παραπάνω αγώνα αποτελεί θεσμό. Γίνεται με τη συνεργασία των φοιτητών του μαθήματος «Οργάνωση ομαδικών αθλημάτων με έμφαση στην καλαθοσφαίριση». Σκοπός είναι η απόκτηση εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Ψυχαγωγία στη Σπάρτη οι φοιτητές θα βρουν στις καφετέριες, τα μπαράκια και τα κλαμπ στον Πεζόδρομο Κλεομβρότου και στην οδό Παλαιολόγου. Υπάρχουν, βέβαια, και σχολές χορού, όπου θα μπορούσαν οι φοιτητές να δραστηριοποιηθούν. Δύο σχολές χορού θα βρείτε στην περιοχή, την Ballet School (Ηρακλειδών 47, Τηλ.: 2731301400, 6989934563) και την Dame la Mano (Δόξας 20, Τηλ.: 2731302419). Ακόμα μια δραστηριότητα είναι η γυμναστική, οπότε τα γυμναστήρια της περιοχής είναι τα εξής: Ευεξία (Λεωνίδου 3, Τηλ.: 2731029430), Βιοενέργεια (Λυκούργου 57, Τηλ.: 2731081444), Oxygen ( Άγιδος 77, Τηλ.: 2731081381), Work out (Αχιλλέως 10, Τηλ.: 2731082300), Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης (Επισκόπου Βρεσθένης 29, Τηλ.: 2731020426). Άλλες αθλητικές σχολές που θα βρείτε στην περιοχή είναι η σχολή πολεμικών τεχνών Tae Kwon Do «ΝΤΑΡΜΟΣ ΑΓΑΛΙΩΤΗΣ» (Μενελάου 42, Τηλ.: 2731024400) και ο αθλητικός σύλλογος Σπάρτης «Power House Fitness» (Θερμοπυλών 91, Τηλ.: 2731025254).

Η σίτιση είναι μια υπηρεσία που παρέχεται στους φοιτητές από τη Σχόλη στην οποία σπουδάζουν, με την προϋπόθεση να πληρούν κάποια κριτήρια, ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας, τον τόπο διαμονής τους κ.λπ. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τη δωρεάν υπηρεσία στέγασης των φοιτητών. Επίσης, όλοι οι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπάρχει, ακόμα, Υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών που στοχεύει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους φοιτητές για την ομαλή ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την ενημέρωση για συνολική λειτουργία του ιδρύματος και την υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία ή φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιτυχή περάτωση των σπουδών τους. Τέλος, το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης για ζητήματα σταδιοδρομίας, υποστήριξη φοιτητών στη διάγνωση κλίσεων και δεξιοτήτων, βοηθά σε ζητήματα επιλογής σταδιοδρομίας ή και περαιτέρω σπουδών, στην εξεύρεση εργασίας και στην επιχειρηματικότητα και διασύνδεση σπουδών μετά την αποφοίτηση.

Οι περισσότεροι φοιτητές δεν προτιμούν να μένουν σε περιοχές κοντά στις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, αλλά στο κέντρο της Σπάρτης, από την Παλαιολόγου έως και τη Λεωνίδου, έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν πιο εύκολα και άμεσα τις ανάγκες τους. Ακόμα ένας λόγος είναι ότι στο κέντρο βρίσκονται όλες οι καφετέριες και τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν εστία μέσω της σχολής τους. Και οι τρεις σχολές της Σπάρτης έχουν καταγράψει τα προς ενοικίαση διαμερίσματα και τα διαθέτουν σε σχετικό κατάλογο, προς διευκόλυνση των φοιτητών. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα τρία τμήματα είναι τα εξής: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου α) Τμήμα Νοσηλευτικής (Τηλ: 27310-89720), β)Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (Τηλ: 27310-89658, 89661, 89662) και TEI Πελοποννήσου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Τηλ.: 27310-82240, 27310-82227). Επίσης, οι νέοι φοιτητές μπορούν να προμηθευτούν τα τοπικά έντυπα στα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες μικρές αγγελίες διαμερισμάτων στην περιοχή της Σπάρτης, όπως και να επισκεφτούν ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όπου, επίσης, μπορούν να εντοπίσουν ευκαιρίες οικιών προς ενοικίαση. Ένας αρκετά δημοφιλής τρόπος αναζήτησης φοιτητικής στέγης είναι, αναμφισβήτητα, μέσω κολώνων της ΔΕΗ, αλλά και πινάκων ανακοινώσεων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης. Για εκείνους που δε θέλουν να ταλαιπωρηθούν στους δρόμους, υπάρχει η λύση των μεσιτικών γραφείων, τα οποία αναλαμβάνουν την εξεύρεση κατοικίας στα μέτρα σας εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν. Η παροχή δωρεάν στέγαση σε φοιτητική εστία αποτελεί προνόμιο των φοιτητών. Για την επιλογή των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη κυρίως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Oι τιμές για τις γκαρσονιέρες στη Σπάρτη κυμαίνονται μεταξύ 150-240€, ενώ για τα δυάρια το αντίτιμο φτάνει στα 200-320€. Ένα επιπλωμένο δυάρι προσφέρεται κατά μέσο όρο στα 250€, ενώ η τιμή του μη επιπλωμένου κατεβαίνει στα 200€. (lakonikos.gr)

Το απλό εισιτήριο για τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη κοστίζει 19,50€. Ωστόσο, οι φοιτητές έχουν έκπτωση ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Αν διαμένουν μόνιμα στη Σπάρτη, τότε δικαιούνται -50% έκπτωση, ενώ εάν κατοικούν οπουδήποτε αλλού δικαιούνται -25%. 

Σε μια έξοδο σε εστιατόριο συνιστάται η επιλογή των τοπικών συνταγών που ίσως κοστίσουν λίγο παραπάνω, όμως αξίζουν τα λεφτά τους. Φυσικά, μπορεί κανείς να τις βρει και σε προσιτές τιμές, για να αποφύγει τη συνεχή κατανάλωση των fast food, που, ωστόσο, είναι πιο φθηνά. Ένα γεύμα σε εστιατόριο κοστίζει από 13€-33€. Ενδεικτικά υγιεινά σνακ είναι τα σαντουιτσάκια, τα τοστ, οι μπάρες δημητριακών κ.λπ.. Επίσης, καλό θα ήταν οι φοιτητές, που προτιμούν τα αναψυκτικά, να καταναλώνουν ποτά διαίτης και χωρίς ζάχαρη, για παράδειγμα σόδα, η τιμή της δεν ξεπερνά τα 2€. «Υγιεινά» ποτά μπορούν να θεωρηθούν η Βότκα με σόδα, το Τζιν με τόνικ, το κρασί κ.λπ., ενδεικτική τιμή περίπου 10€.

Τα ατμοσφαιρικά café-bars βρίσκονται στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου (κάθετος στην Παλαιολόγου). Τα πιο γνωστά είναι το Ministry (Τηλ.: 2731 081288 για καφέ ή για ποτό και το Εναλλάξ (Τηλ.: 2731 029446) για μπύρα, το οποίο συνιστά καλή επιλογή ειδικά αν έχει κάποιο live. Το πιο γνωστό ροκ μαγαζί της πόλης βρίσκεται στην Πλατεία Δημαρχείου και ονομάζεται Retro (Τηλ.: 2731 100317). Στην Πλατεία Δημαρχείου μπορεί να βρει κανείς κι άλλα bar. Λίγο πιο έξω από τη Σπάρτη βρίσκεται το club PRINCE (Τηλ.: 693 265 4335), το οποίο συνήθως είναι ανοιχτό κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Προτεινόμενα εστιατόρια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι:  τα Χρώματα (στο Μυστρά με θέα την Σπάρτη, Τηλ.: 2731 023995), το Μανιάτης Ξενοδοχείο (εστιατόριο στο ισόγειο, Τηλ.: 2731 022665), την Κάπαρη Μεζεδοπωλείο (Τηλ.: 2731 300520), την Παλαιά Εισαγγελία (Τηλ.: 2731 029525), το Εν Χατίπι Οινομαγειρείο (Τηλ.: 2731 026677) και το Πάρνωνας Ψητοπωλείο (επί της Παλαιολόγου, Τηλ.: 2731021171).

Πηγή: tokastori.wordpress.com

Οι δρόμοι που μπορεί να βρει κανείς εστιατόρια και μπαρ είναι ο Πεζόδρομος  Κλεομβρότου, η Παλαιολόγου και η Ευαγγελιστρίας, όπως, επίσης, και η Πλατεία του Δημαρχείου.

Οι τοπικές συνταγές περιλαμβάνουν κολοκυθοκορφάδες, μπαρδουνιώτικο κόκορα στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας και κύβους από κεφαλοτύρι, πιταρούδες, όπως λένε τις λοιπές χορτόπιτες, λαλάγγια, καγιανά και τσιγαρολάχανα.

Στέκια των φοιτητών στην περιοχή αποτελούν η Κεντρική πλατεία και ο Πεζόδρομος Κλεομβρότου, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες καφετέριες και μπαρ.

Στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής περιλαμβάνεται η «Γιορτή της Ελιάς», που λαμβάνει χώρα κάθε Αύγουστο στη Σελλασία του Δήμου Σπάρτης. Οι καλλιεργητές ελιάς της περιοχής αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», διοργανώνουν πλήθος δράσεων με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του μοναδικού Λακωνικού ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς της περιοχής. Γευσιγνωσία ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων με βάση τη βρώσιμη ελιά, ημερίδες ενημέρωσης του κοινού αλλά και προτάσεις νέων καλλιεργητικών μεθόδων, ομιλίες για τη βελτίωση της αγροτικής πρακτικής, προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας και πλήθος άλλων δράσεων πραγματοποιούνται τις μέρες της γιορτής ελιάς και ελαιόλαδου. Το τριήμερο των εκδηλώσεων πλαισιώνεται και από πλήθος πολιτιστικών δράσεων με ιστορικές αναφορές, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Εδώ θα δείτε ένα βίντεο της Γιορτής.

Επίσης, στο Μυστρά πραγματοποιείται το ονομαστό «Πανηγύρι του Μυστρά». Διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Έμποροι και μικροπωλητές απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πουλάνε τα εμπορεύματά τους. Στη σημερινή του μορφή το Πανηγύρι είναι ένα απέραντο υπαίθριο παζάρι, με όμορφα λούνα παρκ και μια τεράστια έκθεση προϊόντων.

Στο Σαϊνοπούλειο λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», το οποίο ξεκίνησε από το 1988 και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την ορχήστρα του οι μεγαλύτεροι καλλιτεχνικοί οργανισμοί της χώρας μας και σημαντικοί του εξωτερικού,  καθώς και τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Καμεράτα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Χρωμάτων, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά. Επίσης, η Άννα Συνοδινού, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι. Πηγή: www.sainopouleio.gr

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που πραγματοποιείται στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Εδώ θα δείτε ένα trailer της διοργάνωσης του 2016.

Το Φθινόπωρο στην Άρνα Λακωνίας λαμβάνει χώρα η «Γιορτή του Κάστανου», την οποία διοργανώνουν οι τοπικοί φορείς. Δεν είναι μια απλή εκδήλωση, αλλά μια μοναδική υπαίθρια αγορά με τα καλύτερα προϊόντα του Ταΰγετου. Πλήθος πολιτιστικών δρώμενων με χορευτικά συγκροτήματα που αναδεικνύουν τον πλούτο της τοπικής παράδοσης, σε συνδυασμό με τα πλούσια εδέσματα από κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα δίνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τη ζωή στην Άρνα. Σε αυτή τη γιορτή τα ψητά κάστανα ετοιμάζονται στο μεγαλύτερο τηγάνι της χώρας και τα βραστά στο παλιό χαρανί και το τσίπουρο ζεστό και λαχταριστό αποστάζεται στον άμβυκα που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού. Ο επισκέπτης εκτός από το πλήθος των τοπικών προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί στην υπαίθρια αγορά γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο της Άρνας, μπορεί να πάρει μέρος στις αγροτικές εργασίες συγκομιδής του κάστανου αποκομίζοντας τη μοναδική εμπειρία της επαφής με τη φύση.

Η μετακίνηση από την Αθήνα στη Σπάρτη μπορεί να γίνει είτε οδικώς είτε με ΚΤΕΛ. Πιο συγκεκριμένα η οδική μετάβαση από την Αθήνα στη Σπάρτη (225 χλμ.) χρειάζεται 2:30-3 ώρες. Η διαδρομή ακολουθεί τους αυτοκινητόδρομους A6 (Αττική Οδός), A8 (Ελευσίνα-Κόρινθος) και A7 (Κόρινθος-Τρίπολη), και στη συνέχεια την εθνική οδό 39 (Τρίπολη – Σπάρτη). Το τελευταίο κομμάτι θα αντικατασταθεί σύντομα από τον αυτοκινητόδορμο A71 (Λεύκτρο – Σπάρτη). Το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκτελεί αρκετά καθημερινά δρομολόγια από και πρός την Αθήνα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3:30 ώρες. Μέσω των δρομολογίων αυτών εξυπηρετούνται και οι γραμμές Σπάρτη-Τρίπολη και Σπάρτη-Κόρινθός. Ορισμένα δρομολόγια καθημερινά περνούν από την πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα (στάση “Μεταξουργείο” του Μετρό) και κάποια άλλα από τον Πειραιά. Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Λακωνίας ( http://ktel-lakonias.gr/el-gr/ ), καθώς και στα τηλέφωνα: +30 27310 26441 (Σπάρτη), +30 210 5124913 (Αθήνα).

Η μετακίνηση από τη Θεσσαλονίκη στη Σπάρτη (703,7χλμ.) μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο με εκτιμημένο χρόνο οδήγησης 8 ώρες. Επίσης, μπορεί κανείς να μεταβεί με ΚΤΕΛ έως την Τρίπολη (Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε εδώ, καθώς και στα τηλέφωνα: 2710 222 560 για Τρίπολη & 2310 595 426 για Θεσσαλονίκη) και από εκεί θα πάρει το ΚΤΕΛ Λακωνίας προς Σπάρτη.

Αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό και θέλεις να επισκεφτείς τη Σπάρτη, ο σημαντικότερος κόμβος της Ελλάδας με το εξωτερικό είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο συνδέεται με την Πελοπόννησο μέσω της Αττικής Οδού. Από το αεροδρόμιο μπορείς να μεταβείς στη Σπάρτη με αυτοκίνητο που θα νοικιάσεις από το αεροδρόμιo, ΚΤΕΛ, ή ακόμα και προαστιακό.
(Πληροφορίες για το Αεροδρόμιο Αθηνών: www.aia.gr). Η Πελοπόννησος διαθέτει το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος”, το οποίο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα και υποδέχεται πτήσεις κυρίως από το εξωτερικό, αλλά συνδέεται και με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

(Πληροφορίες για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας: www.hcaa.gr).

Στην είσοδο του αεροδρομίου υπάρχει στάση του ΚΤΕΛ που συνδέει το αεροδρόμιο με Καλαμάτα, μέσω Καλαμάτας υπάρχει απευθείας σύνδεση με ΚΤΕΛ προς Σπάρτη (Πληροφορίες εδώ), αλλά και πιάτσα ταξί που λειτουργεί τις ώρες που είναι ανοιχτό το αεροδρόμιο και εταιρίες ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Σπάρτης είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης, στο Νομό Λακωνίας. Το αεροδρόμιο παραμένει αδρανές εδώ και τουλάχιστο 27 χρόνια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες τοπικών φορέων για αξιοποίηση του.

Δυστυχώς η Σπάρτη δε διαθέτει αστικά λεωφορεία. Οι μετακινήσεις εξυπηρετούνται από ταξί (Πληροφορίες εδώ ή στο τηλέφωνο: 2731200200).

Οι αποστάσεις όμως, γίνονται άνετα και με τα πόδια.

Τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Σπάρτης είναι:

Μεταξύ των μουσείων που βρίσκονται στη Σπάρτη τα πιο αξιοσημείωτα είναι

 • το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού (Δείτε περισσότερα: http://www.oliveoilmuseums.gr, Τηλ.: 27310 89315)
 • το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης (Δείτε περισσότερα: http://odysseus.culture.gr, Τηλ.: +30 27310 28575) 
 • η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη της Σπάρτης (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr, Τηλ.: 27310 81822, 27310 81557) 
 • το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης (Δείτε περισσότερα: http://www.immspartis.gr, Τηλ.: 27310 23338)
 • το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά (Δείτε περισσότερα: http://www.gtp.gr, Τηλ.: +30 27310 83377)
 • το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης (Δείτε περισσότερα: http://spartaarchitecture.blogspot.gr, Τηλ.: +30 27310 26343)
 • το Βοτανικό και Γεωλογικό Μουσείο Ταϋγέτου (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr, Τηλ.: +30 27310 22226)
 • το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr, Τηλ.: +30 27310 82470, +30 27310 28878)
 • το Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr)
 • το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών – Τάκη Αϊβαλή (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr, Τηλ.: +30 27310 81085, +30 27310 28166, +30 6972 081737) 
 • το Μανουσάκειο Μουσείο (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr, Τηλ.: 27310 22226 & 81866)
 • το Άλσος «Αθανάσιος Παναγιώτου Γουδές» (Δείτε περισσότερα: http://www.exploresparta.gr)
 • Σημαντικό πολιτιστικό κέντρο αποτελεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης (Δείτε περισσότερα: http://www.nikiforos.edu.gr/, Τηλ.: +302731026853)                 

Στη Σπάρτη μπορεί να βρει κανείς τους εξής συλλόγους:

 • Ιατρικός σύλλογος Λακωνίας (Τηλ.: 2731026731)
 • Κυνηγετικός σύλλογος “Η Άρτεμις“ (Τηλ.: 2731026123)
 • Γορτινιακός σύνδεσμος Σπάρτης (Τηλ.: 2731082363)
 • Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Σπάρτης (Τηλ.: 2731026398)
 • Δικηγορικός σύλλογος (Τηλ: 2731026253)
 • Εμπορικός σύλλογος Σπάρτης (Τηλ.: 2731025844)
 • Σύνδεσμος διαχείρησης στερεών αποβλήτων (Τηλ.: 2731023195)

Πολλές και ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη όλο το χρόνο. Εκδηλώσεις της Πνευματικής Εστίας, κάθε εβδομάδα από τον Οκτώβριο έως το Μάιο, εκδηλώσεις μουσικών συλλόγων και ομίλων, του Λυκείου Ελληνίδων, του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου, της «Πυρρίχης», το Πολιτιστικό Καλοκαίρι (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 82470) του Σαϊνοπούλειου Θεάτρου, εκδηλώσεις του Ορειβατικού Συλλόγου και της «Υπαιθρίου Ζωής», αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΟΝΑ του Δήμου Σπαρτιατών, όπως ο Γύρος της πόλης το Νοέμβριο (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 27310 29082), το Σπάρταθλον, με διεθνή συμμετοχή στο τέλος Σεπτεμβρίου (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: +30 210 32 23 642-Ελλάδα, +44 113 284 3926-Μεγάλη Βρετανία, 0049(0)2174-6497682-Γερμανία, 0463-70 6665-Ιαπωνία ή εδώ), η Σπαρτακιάδα (ποδηλατικός αγώνας) την πρώτη εβδομάδα μετά το Σπάρταθλον και τα Καρυάτεια (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6974487967 & 6909389162 ή εδώ), όπως και διάφοροι άλλοι αθλητικοί διεθνείς αγώνες μία φορά το χρόνο.

Τα Χριστούγεννα στη Σπάρτη υπάρχει το έθιμο του Χριστόψωμου, όπου σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια. (http://www.report24.gr )

Στη Σπάρτη ξεχωρίζουν οι τοπικές γιορτές της Ελιάς & Λαδιού (Πληροφορίες εδώ) και του Κάστανου στην Άρνα (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 27310 76225 ή εδώ), αλλά και το Πανηγύρι του Μυστρά (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2731081866 ή εδώ).

Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης: 2731028671

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩ – Ξενώνας Παραρτήματος Σπάρτης: 2731089277

Διοικητής: 27310 89610

Αξιωματικός Υπηρεσίας: 27310 89613/ 27310 89580

Γραφείο Αλλοδαπών: 27310 89615

Γραφείο Ταυτοτήτων: 27310 89616

Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης: 27310 89622

Πρακτορεία ΚΤΕΛ Σπάρτης: 27310 26441

Sparta taxi: 2731 200 200

Ραδιοταξί Τρακάκης Σπύρος: 27310 82934

Σωματείο Ιδιοκτητών Ασυρμάτων Ταξί Σπάρτης ΛΕΩΝΙΔΑΣ: 2731082881

Τηλεφωνικό κέντρο: 27310 22226/81866

Τεχνικές Υπηρεσίες: 27313 63364

ΟΤΕ: 27310 81299

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: 27310 89189

COSMOTE: 27310 28099 

WIND: 27310 89761

VODAFONE SHOP: 27310 20100

FORTHNET: 27310 78600

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora