Σητεία

Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ( Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)

Κύριος στόχος του τμήματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα σπουδών, είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις – βασικές και σύγχρονες – που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα και αποτελεσματικά όλα τα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο στον τομέα της διατροφής.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας (ή Διαιτητικής) του Ανθρώπου, με πρωταρχική έμφαση την εφαρμογή του στην πράξη. Η Επιστήμη αυτή εστιάζεται:
Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής(βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, μέση και τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυμοσύνη, θηλασμός, άθληση, στράτευση κλπ).
Στην προφύλαξη της υγείας από τις νόσους της φθοράς.
Στην αποκατάσταση της υγείας μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τμήματος είναι η πρακτική διδασκαλία καθώς και
η άσκηση της Διαιτολογίας με αξιοποίηση σύγχρονου λογισμικού,
η αξιοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων διατροφικής εκτίμησης και
η έμφαση στην Κρητική/Μεσογειακή Διατροφή.
Το Τμήμα διαθέτει σύγχρονα Εργαστήρια για διδασκαλία και έρευνα, μεταξύ άλλων και στους τομείς:
Εφαρμοσμένη Διαιτολογία
Σύσταση Σώματος – Ανθρωπομετρία – Σπιρομετρία
Ποιοτικός Έλεγχος – Ασφάλεια Τροφίμων
Μέθοδοι Παρασκευής Τροφών
Εργομετρία
Στατιστική ανάλυση Διατροφικών & Διαιτολογικών δεδομένων

Οι πτυχιούχοι του τμήματος, εκτός από το δικαίωμα σύστασης διαιτολογικού γραφείου και καταστήματος εμπορίας διαιτητικών τροφών, έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους φορείς: Νοσοκομεία – ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων, ινστιτούτα αδυνατίσματος, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων, ξενοδοχειακές μονάδες, αλυσίδες εστιατορίων, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις υπερηλίκων, ορφανοτροφεία, φοιτητικές Λέσχες και Μαθ. Εστίες, παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αθλητικές ομάδες και αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Από τα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης των αποφοίτων του τμήματος μας (2017):

Το ποσοστό εργασίας είναι 84,4% και κατά 13,4% υψηλότερο των αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το ποσοστό εργαζόμενων αποφοίτων είναι 84,4% ίδιο με το ποσοστό εργαζόμενων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (85%).
Το 60,6% των αποφοίτων εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της Διατροφής & Διαιτολογίας.

Στέγαση

Η Φοιτητική Εστία Σητείας, είναι ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 4.760m2 το οποίο βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Σητείας –Αγίου Νικολάου, στη δυτική είσοδο της πόλης.
Στο Β΄ όροφο του κτιρίου της εστίας, φιλοξενούνται από το έτος 2011, σε έντεκα (11) δίκλινα και ένα (1) μονόκλινο δωμάτιο, συνολικά είκοσι τρεις (23) φοιτητές του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω δωμάτια είναι επιπλωμένα με αυτόνομο WC & ντους, με κεντρική θέρμανση και κλιματισμό.
Η Εστία διαθέτει επίσης αίθουσα ψυχαγωγίας με τραπέζι επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αίθουσα τηλεόρασης όπου ο φοιτητής έχει και τη δυνατότητα παρασκευής μικρούς γεύματος, αίθουσα πλυντηρίου, βιβλιοθήκη και γήπεδο Basket & Volley στον αύλειο χώρο της Εστίας. Στους φιλοξενούμενους φοιτητές παρέχεται επίσης ασύρματο δίκτυο Wifi (υψηλής ταχύτητας).

Σίτιση

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο παρέχει δωρεάν σίτιση σε 3000 περίπου φοιτητές στα εστιατόρια του στο Ηράκλειο, και στα Τμήματα του, που βρίσκονται στις πόλεις των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου και Σητείας.
Δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές, που δεν έχουν υπερβεί το 12ο εξάμηνο.
Η κάρτα σίτισης διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος και η χρήση της γίνεται αποκλειστικά μόνο από το φοιτητή που του χορηγήθηκε.
Όλα τα εστιατόρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και στους τέσσερεις νομούς διαθέτουν καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, πρωινό, πλήρες γεύμα και δείπνο.

Οι ώρες λειτουργίας των εστιατορίων είναι:
07:30 π.μ. – 09:00 π.μ.
12:00 μ. – 16:00 μ.μ.
19:00μ.μ. – 22:00 μ.μ.

Σύλλογοι

 • Σητειακή Αδελφότητα «ΠΡΑΙΣΟΣ»
 • Σύλλογος Σητειακών Ηρακλείου
 • Φιλανθρωπικός σύλλογος Σητείας
 • Εθελοντές διασώστες Σητείας
 • Ορειβατικός όμιλος Σητείας κ.ά.

Πληροφορίες για αναζήτηση φοιτητικής στέγης:

Στα παρακάτω links μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες για φοιτητικά σπίτια κοντά στη περιοχή του Πανεπιστημίου:

Κόστος ενοικίου:

Στην Σητεία τα ενοίκια είναι φτηνά μπορείς με 150€ να ενοικιάσεις μια όμορφη γκαρσονιέρα. Θα τα βγάλει τα λεφτά της.

Εισιτήρια συγκοινωνιών:

Στην Σητεία δεν υπάρχει τοπική συγκοινωνία, οι κάτοικοι ή επισκέπτες μπορούν να πάρουν είτε ταξί για τις μετακινήσεις τους, είτε το ΚΤΕΛ, οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα την απόσταση της διαδρομής.

Καταναλωτικά αγαθά:

Η Σητεία έχει αγορά στην οποία κανείς μπορεί να προμηθευτεί καταναλωτικά αγαθά, είδη τροφίμων κ.ά. Οι τιμές σχετικά είναι χαμηλότερες από εκείνες της Αθήνας, καθώς υπάρχει και η επιλογή πολλαπλών προσφορών.

Νυχτερινή ζωή

Η επαρχία της Σητείας διαθέτει πλήρη και επαρκή υποδομή για να προσφέρει πλούσια και ποιοτική διασκέδαση στους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες της. Ο επισκέπτης βρίσκει σε όλη την έκταση του Δημοτικού διαμερίσματος διασκορπισμένες όμορφες και γραφικές ταβέρνες, αναψυκτήρια, κέντρα ανάπαυσης και ξεκούρασης κ.ά. Παραλιακά εξοχικά κέντρα με πλούσιες θαλασσινές και παραδοσιακές νοστιμιές παρασκευασμένες από ανόθευτα ντόπια υλικά και προϊόντα, είναι έτοιμες να προσφερθούν στο τραπέζι σας και να τέρψουν απολαυστικά τη γεύση σας. Σε κάθε χωριό που θα επισκεφτείτε θα συναντήσετε την παραδοσιακή φιλοξενία του ντόπιου με την ανοιχτή καρδιά και την απλόχερη διάθεση. Στην πόλη της Σητείας μπορείτε να βρείτε όποιο είδος και χώρο διασκέδασης ικανοποιεί την προτίμησή σας. Η Σητεία ούτε στον τομέα της διασκέδασης, όπως και σε κάθε άλλο τομέα, πρόκειται να σας απογοητεύσει. Μια επίσκεψη θα σας πείσει απόλυτα.

 • Εστιατόρια:

Κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Σητείας είναι τα παρακάτω

1. Οινωδείον (ένα από τα καλύτερα ρακάδικα)

2. Κρητικό Σπίτι (ένα οικογενειακό φιλόξενο εστιατόριο)

3. Hiona seafood restaurant (μία από τς καλύτερες ταβέρνες)

4. Sitia beach restaurant (αν κανείς θέλει να φάει πίτσα τότε αξίζει να πάει εκεί)

5. Ταβέρνα Μαριδάτης (μία όμορφη,ήσυχη και με πολύ καλό φαγητό ταβέρνα)

 • Φεστιβάλ-πανηγύρια- γιορτές:

1. Κορνάρεια (Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και διαρκούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση, άρχισε το 1984 και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς και αθλητικές διοργανώσεις).

2.Μέσα Ιουνίου – Τουρλωτή – Γιορτή Δέσπολου

Η γιορτή Δέσπολου διοργανώνεται στα μέσα Ιουνίου στη Τουρλωτή Σητείας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τουρλωτής. Η γιορτή πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία και διαρκεί 10 ημέρες, εκτός των άλλων περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και Κρητική μουσική από διάσημα συγκροτήματα.

3. Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου – Σητεία – Ναυτική εβδομάδα
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες και διαλέξεις αλλά και μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ναυτικής εβδομάδας. Η Ναυτική εβδομάδα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας.

4. Φεστιβάλ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες»
Το Σεπτέμβριο ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας  διοργανώνει το  Φεστιβάλ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες».

5. Σχεδόν όλο το χρόνο διοργανώνονται πανηγύρια για να γιορτάσουν τον πολιούχο Άγιο της περιοχής τους

Η οδική πρόσβαση στη Σητεία πραγματοποιείται από δύο κεντρικούς άξονες. Ο νότιος οδηγεί από την Ιεράπετρα διασχίζοντας την επαρχία Σητείας από το Λιβυκό προς το Κρητικό πέλαγος. Ο βόρειος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με την πρωτεύουσα του νομού, Άγιο Νικόλαο. Με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Σητεία συνδέεται αεροπορικά και ακτοπλοϊκά.

 • Αεροδρόμια

Το αεροδρόμιο της Σητείας μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλάνα μικρού και μεσαίου μεγέθους. Τακτικές πτήσεις πραγματοποιούνται από και προς την ΑλεξανδρούποληΑθήναΡόδοΚάρπαθοΚάσο, το Άκτιο και το Ηράκλειο. Επίσης, το αεροδρόμιο είναι σε θέση να φιλοξενεί πτήσεις τσάρτερς και ιδιωτικών αεροσκαφών.

Τηλ. Επικοινωνίας: 28430 24666

 • Λιμάνια

Το λιμάνι της Σητείας εξυπηρετεί κυρίως μικρά πλοιάρια αλιείας και ιστιοπλοϊκά, αλλά είναι -δυνητικά- σε θέση να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα επιβατηγά. Η Σητεία συνδέεται με τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς με το επιβατηγό «Πρέβελης» της Α.Ν.Ε.Κ. Παράλληλα, η Σητεία συνδέεται με νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Τηλ. Επικοινωνίας: 28430 22310

 • Αστικές συγκοινωνίες

Το Κ.Τ.Ε.Λ. πραγματοποιεί δρομολόγια προς όλα τα χωριά της επαρχίας και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Τηλ. Επικοινωνίας: 28430 22272

 • Ταξί

Στο παρακάτω link θα βρείτε το τηλέφωνο των ταξί, καθώς και πληροφορίες για δρομολόγια και τιμές.

http://www.sitiataxi.gr

 • Αρχαιολογικοί χώροι: Ζάγκρος, Ίτανος, Μόχλος, Παλαιόκαστρο, Πετράς, Πραισός, Χαμέζι
 • Αρχαιολογικό μουσείο
 • Λαογραφικό μουσείο
 • Εκθετήριο τοπικών προιόντων
 • Συλλογοι: αερολέσχη Σητείας, αναπτυξιακός σύλλογος, πολιτιστικός σύλλογος, αθλητικός όμιλος, σώμα ελλήνων οδηγών, ναυτικός όμιλος, ορειβατικός όμιλος, κυνηγετικός συλλογος κλπ.

Υγεία

ΕΚΑΒ 166
Νοσοκομείο Σητείας 2843340100

Αστυνομικά τμήματα & σταθμοί
Αστυνομικό τμήμα Σητείας 2843022259
Λιμεναρχείο Σητείας 2843022310
Πυροσβεστική (199) 2843026311
Σταθμός Κουτσουρά 2843051666

Δημόσιες υπηρεσίες – οργανισμοί
Δ.Ο.Υ. 2843022635
ΕΛΤΑ Κουτσουρά 2843051645
ΕΛΤΑ Σητείας 2843022283

ΙΚΑ 2843029561
ΚΕΠ Σητείας 2843340700

ΚΕΠ Κουτσουρά 2843342101
ΚΤΕΛ 2843022272
ΟΑΕΔ 2843025334
Τελωνείο 2843022280
Υ.Π.Α. – αερολιμένας 2843024666
Εμπορικός Σύλλογος  2843028628
ΔΕΗ 2843023395
Ύδρευσης – Αποχέτευσης 2843029810

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora