Σέρρες

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο επεκτάθηκε και ενσωμάτωσε τα ΤΕΙ Σερρών, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας επτά νέες σχολές και 33 τμήματα. Ειδικότερα ιδρύονται οι σχολές Οικονομίας και Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη, Επιστημών Υγείας στη Θεσσαλονίκη, Μηχανικών στις Σέρρες, Επιστημών Σχεδιασμού στις Σέρρες, Θετικών Επιστημών στην Καβάλα και Γεωτεχνικών Επιστημών στη Δράμα. 

Σχολές στις Σέρρες:

Στέγαση:

 Από την Πολιτεία χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα φοιτητών ύψους 1.000 ευρώ, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3220/2004 όπως ισχύει.

 • Σύλλογος Πόντιων φοιτητών στις Σέρρες
 • Σύλλογος Κυπρίων Σερρών

Οι σπουδαστές με την εγγραφή τους στα τμήματα γίνονται αυτόματα μέλη του σπουδαστικού συλλόγου, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύονται. Ο σύλλογος καλεί συνελεύσεις σπουδαστών σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου συζητούνται θέματα που τους αφορούν. Οι εκλογές διενεργούνται μια φορά το χρόνο και σε ημερομηνία κοινή για όλα τα ιδρύματα της χώρας. Ο σύλλογος διοργανώνει εκδρομές και επισκέψεις εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας προσφέρει στους φοιτητές του τη δυνατότητα για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες σε ένα άρτια οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο τμήμα Φυσικής Αγωγής, στελεχωμένο από ειδικούς καθηγητές που ενισχύουν και καθοδηγούν την προσπάθεια των φοιτητών.

Στο Ίδρυμα λειτουργεί καθημερινά Γυμναστήριο με σύγχρονα όργανα φυσικής αγωγής. Στο Γυμναστήριο υπάρχουν:

 • Αίθουσα με βάρη
 • Γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής
 • Αίθουσες με τραπέζια πινγκ-πονγκ
 • Σάουνα

Τα κύρια ζητήματα σπουδαστικής μέριμνας αφορούν τα εξής:

 • τη σίτιση
 • τη στέγαση
 • την ασφαλιστική κάλυψη 
 • την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τα ζητήματα σπουδαστικής μέριμνας αποτελούν αρμοδιότητα του Τμήματος Σπουδών, Πρακτικής Άσκησης, Σταδιοδρομίας και Σπουδαστικής Μέριμνας, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης. Λειτουργεί για τους σπουδαστές καθημερινά από τις 10:00 ως τις 13.30. Πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι σπουδαστές στο τηλέφωνο 2321049147.

Οι φοιτητές συνήθως νοικιάζουν σπίτι κοντά στα τμήματα του Πανεπιστημίου που βρίσκεται 5 λεπτά από το κέντρο των Σερρών.

www.booking.com

Τα ενοίκια είναι σε λογικές τιμές και γενικά η πόλη αφήνει τα περιθώρια να ζεις άνετα και με λίγα χρήματα.

www.neolaia.gr

Για τις γραμμές εντός πόλης:

1.20 ευρώ- το «ολόκληρο» εισιτήριο

0.60 ευρώ- το εισιτήριο μαθητών/φοιτητών/πολυτέκνων

Δωρεάν για τα Α.ΜΕ.Α. με την επίδειξη του αντίστοιχου, ισχύοντος φυσικά, πάσο

2 ευρώ- το εισιτήριο δύο διαδρομών, χωρίς χρονικό περιορισμό για την ολοκλήρωση των διαδρομών

Για τις γραμμές προς Λευκώνα, Νεοχώρι, Οινούσα, Κωνσταντινάτο, Ν. Σούλι, Σκούταρι, Μονόβρυση :

1.70 ευρώ – το «ολόκληρο» εισιτήριο

0.80 ευρώ – το εισιτήριο μαθητών/φοιτητών/πολυτέκνων

2.60 ευρώ – το εισιτήριο δύο διαδρομών, χωρίς χρονικό περιορισμό για την ολοκλήρωση των διαδρομών

 Για τη γραμμή προς ΤΕΙ :

1.50 ευρώ – έχει διάρκεια τεσσάρων διαδρομών, η κατηγορία αυτών των εισιτηρίων θα ισχύει ως τις 30 Ιουνίου

10 ευρώ – μηνιαία φοιτητική κάρτα που ισχύει ως τις 30 Ιουνίου

Για τη γραμμή προς ΤΕΦΑΑ :

1 ευρώ – έχει διάρκεια δύο διαδρομών, η κατηγορία αυτών των εισιτηρίων θα ισχύει ως τις 30 Ιουνίου

20 ευρώ – μηνιαία φοιτητική κάρτα που ισχύει ως τις 30 Ιουνίου

www.serraikanea.gr

Καρδιά της πόλης είναι η πλατεία Ελευθερίας με το Μεζεστένι στο κέντρο (την παλιά σκεπαστή οθωμανική αγορά που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο) και αφετηρία για μια σειρά συνδεόμενους πεζόδρομους όπου γίνεται όλο το ημερήσιο και κυρίως νυχτερινό παιχνίδι με καλοβαλμένα all day café bar δίπλα – δίπλα σε σουβλατζίδικα, νεαρόκοσμο, φοιτητόκοσμο, κόσμο της αγοράς και Σερραίους με καλή διάθεση για ζωή και ευγένεια

www.athinorama.gr

Κινηματογράφος: Τιμές εισιτηρίων: 7,00€ & 5,00€ (παιδικό έως 10 ετών, φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, Α.Μ.Ε.Α.  & άνω των 65 ετών).

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη γενική είσοδος 5,00€ και κάθε Τετάρτη ένα εισιτήριο των 7,00€ για 2 άτομα (1+1). Κάθε Τετάρτη εκδίδονται μόνο εισιτήρια των 7,00€.

www.lamproskonstantaras.gr

Νυχτερινή διασκέδαση στις Σέρρες

Η πόλη των Σερρών φημίζεται για την έντονη δραστηριότητά της και τον μοναδικό τρόπο διασκέδασης. Είναι μια πόλη ζωντανή, και αυτό οφείλεται τόσο στους πρόσχαρους κατοίκους της, όσο και στους φοιτητές των Σερρών, οι οποίοι προσφέρουν μια ξεχωριστή νότα στη ζωή της πόλης, ιδιαίτερα τη νυχτερινή.

Ανεξάρτητα από την εποχή, η πόλη των Σερρών είναι γεμάτη από κόσμο ο οποίος είτε κάνει τη βόλτα του στην αγορά της πόλης είτε απολαμβάνει τον καφέ του στα πολλά καφέ της περιοχής. Η Εθνικής Αντιστάσεως είναι ο δρόμος που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Είναι ένας δρόμος που ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στην αρχή της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Κάντε μια στάση σε όποιο σημείο του δρόμου θέλετε και απολαύστε έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη, δοκιμάστε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και προμηθευτείτε το τοπικό γλύκισμα της περιοχής, τους ακανέδες. Τις νυχτερινές ώρες επισκεφτείτε τα club της περιοχής της κοιλάδας και λικνιστείτε σε ήχους ελληνικής ή ξένης μουσικής. Η πόλη των Σερρών είναι μια ζωντανή πόλη, και οι κάτοικοί της πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας εξυπηρετήσουν κάνοντας τη διαμονή σας ακόμα πιο ευχάριστη.

Η πόλη φημίζεται για το πολύ καλό φαγητό – διάσημη η σερραϊκή μπουγάτσα και τελευταία το βουβαλίσιο κρέας και τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά.

www.taxidologio.gr

Το καλοκαίρι η δράση συγκεντρώνεται στα κέντρα διασκέδασης και τα Cafe-bars της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, ενώ το χειμώνα παίρνουν ζωή τα αντίστοιχα μαγαζιά στους πεζόδρομους του κέντρου. Πολλά και πολύ ζωντανά φοιτητικά στέκια, κυρίως για «ελληνικού τύπου» διασκέδαση. Τα περισσότερα μαγαζιά θα τα βρεις μέσα στους 2 πεζοδρόμους, οι οποίοι θυμίζουν κάτι από Βαλαωρίτου Θεσσαλονίκης.

www.neolaia.gr

Οι πιο γνωστές εκδηλώσεις και γιορτές που διοργανώνονται κάθε χρόνο είναι:

 1. «Γιορτή της Μπάμπως», στις 8 Ιανουαρίου, στο Βαλτερό, στην Κοίμηση, στο Μελενικίτσι, στο Ποντισμένο και στα Χρυσοχώραφα.
 2. «Σουράτισσα», την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων στην Ηράκλεια.
 3. Το έθιμο της γυναικοκρατίας, στις 8 Μαρτίου, σε όλες τις Κοινότητες.
 4. «Κετσέκια» την περίοδο του Καρναβαλιού στο Ποντισμένο.
 5. Καρναβαλιστικές εκδηλώσεις και Κούλουμα, το τριήμερο των Αποκριών στις περισσότερες Κοινότητες του Δήμου, αλλά με ιδιαίτερη παράδοση στο Δασοχώρι.
 6. Αναβίωση του εθίμου «Ράμπολ», την Καθαρά Δευτέρα στο Μελενικίτσι.
 7. «Σάββατο Λαζάρου» στο Μελενικίτσι.
 8. Αναβίωση του εθίμου «Ντούνταλ», στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου στο Μελενικίτσι.
 9. Αντάμωμα Απανταχού Τυρολοητών, την Κυριακή των Μυροφόρων, στις 19 Μαΐου, τριήμερες εκδηλώσεις στη Νέα Τυρολόη.
 10. Γιορτή του Αγ. Πνεύματος, διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λιβαδοχώρι και στο Βαλτερό.
 11. Γιορτή Καλαμποκιού, στα μέσα του Ιουλίου, στο Βαλτερό
 12. Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Συνάντησης Μεταναστών Μελενικιτσίου, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μελενικίτσι.
 13. Γιορτή του Προφήτη Ηλία, στις 19-20/7, διήμερη θρησκευτική πανήγυρη στο Λιμνοχώρι, στην Τριάδα και στο Κεφαλοχώρι.
 14. Πανηγύρι Αγ.Παρασκευής, στα μέσα Ιουλίου, πενταήμερη εορταστική και θρησκευτική πανήγυρη στην Καρπερή και διήμερη στο Ζευγολατειό.
 15. Γιορτή Βουβαλιού και Γιορτή Απόδημων – Ετεροδημοτών, στα τέλη Ιουλίου, διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Χρυσοχώραφα.
 16. Θρακιώτικη βραδιά, στις αρχές Αυγούστου, τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δασοχώρι.
 17. Γιορτές Ειρήνης και Πολιτισμού «ΓΕΦΥΡΟΥΔΙΑΝΑ», τον Αύγουστο στο Γεφυρούδι
 18. Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διήμερη θρησκευτική πανήγυρη στο Χείμαρρο και στην Κοίμηση.
 19. Γιορτή Αποδήμων Ετεροδημοτών Κοιμησιωτών, στις 10-15 Αυγούστου, εξαήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κοίμηση.
 20. Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πενταήμερη ετήσια εμποροπανήγυρη στην Ηράκλεια.
 21. Γιορτή Ψαριού, στα τέλη Αυγούστου στο λιμάνι του Λιθοτόπου. Συνδυάζεται με χορευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραδοσιακών προϊόντων και τη δωρεάν προσφορά ψαριού με στόχο την ανάδειξη της λίμνης και του πλούτου της.
 22. Στρυμονικιώτικα, στα τέλη Αυγούστου, διήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Στρυμονικό.
 23. Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου, στις 28-30 Αυγούστου, τριήμερη θρησκευτική πανήγυρη στην Αμμουδιά και στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Ψωμοτόπι.
 24. Εμποροπανήγυρη Σκοτούσας, στις 8 Σεπτεμβρίου, τετραήμερη ετήσια θρησκευτική και εμπορική πανήγυρη στη Σκοτούσα.
 25. Παραδοσιακή πάλη, τα λεγόμενα «Κισπέτια», στη διάρκεια των εμποροπανηγύρεων της Ηράκλειας και της Σκοτούσας.
 26. Θρησκευτική Πανήγυρη Ιεράς Μονής Τίμιου Σταυρού, στις 13 Σεπτεμβρίου, διήμερες εκδηλώσεις στο Παλαιόκαστρο.
 27. «Γιορτή Φυστικιού» τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, στην Αμμουδιά.
 28. «Κουλαντάρια», την Παραμονή των Χριστουγέννων, στα Χρυσοχώραφα.

www.fragmakerkinis.gr

Από Θεσσαλονίκη οι Σέρρες απέχουν 86χλμ (διαδρομή περίπου 1 ώρας από το κέντρο της πόλης μέχρι την πίστα). Από την Αθήνα απέχουν περίπου 550χλμ. 

H Aμφίπολη είναι απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Nομού, αφού πρόκειται για ένα αξιολογότατο αρχαιολογικό χώρο, με το Mουσείο που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής με σπάνιας αξίας αρχαιολογικά ευρήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Aμφίπολης υπάρχει ο “Λεων της Aμφίπολης” σύμβολο περηφάνειας αλλά και φύλακας της αρχαίας πόλης. Άριστος ο συνδυασμός της επίσκεψης του Aρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου, που μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Σπήλαιο της Aλιστράτης.

O Πύργος του Oρέστη στο λόφο του Kουλά, που χρόνια τώρα στέκει επιβλητικά στην κορυφή της πόλης, μαρτυρά την πολύχρονη παρουσία της στο πέρασμα των χρόνων.

http://www.serres.gr

 • Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών : Το Μουσείο της Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών, ιδρύθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων (Παλαιά Μητρόπολη) ως προσκυνηματικού ναού. Εκτίθενται τα βυζαντινά γλυπτά που προέρχονται από το ίδιο το μνημείο. Η έκθεση έχει αναπτυχθεί στο βόρειο πρόσκτισμα του μνημείου και στον αύλειο χώρο, με διάφορα γλυπτά που ανήκαν άλλοτε στο γλυπτό διάκοσμο του ναού, καθώς και διάφορα επιτύμβια μνημεία. Στο εποπτικό υλικό παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της πόλης, η οχύρωσή της, καθώς και η ιστορία του μνημείου. Στον αύλειο χώρο τακτοποιήθηκαν σε αναβαθμούς και στους τοίχους γλυπτά και επιγραφές διαφόρων εποχών που προέρχονται από την πόλη των Σερρών και την περιοχή της.
 • Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών : Το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό εικόνων, λατρευτικών σκευών και αμφίων. Τα ιερά κειμήλια προέρχονται από ναούς και μονές της ευρύτερης περιοχής των Σερρών και χρονολογούνται από τον 14ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
 • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας : Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, εκθέτει ενότητες που περιλαμβάνουν ζώα, πουλιά, φυτά, έντομα και πετρώματα και έχει ως βάση τη γνώση, τη μελέτη, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
 • Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων Γεωργάκης Ολύμπιος : Το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων στεγάζεται σε 3όροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης των Σερρών, επί της οδού Καραϊσκάκη 2 και ανήκει στον Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος”. Το κτίριο αποτελείται από τρία επίπεδα : το ημιυπόγειο που είναι χώρος διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, τον πρώτο όροφο (αναπαράσταση οντά βλάχικου σπιτιού) και το δεύτερο όροφο που είναι καθαρά χώρος εκθεμάτων. Επίσης υπάρχει βιβλιοθήκη με αξιόλογα ιστορικά βιβλία καθώς και ιματιοθήκη με παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές.
 • Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων : Είναι σημαντικό μουσείο το οποίο λειτουργεί από το 1979 και περιέχει εκθέματα σχετικά με τις παραδόσεις των Σαρακατσάνων. Το 1987 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς. Το μουσείο αρχικά βρισκόταν σε μια παλιά οικία των Σερρών, αλλά από το 1997 έχει εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο κτίριο.

https://el.wikipedia.org

Η ζωή χαρακτηρίζεται από αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Λειτουργούν αρκετοί κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους έχουν την έδρα τους στην πόλη των Σερρών, ή κοντά στους σημαντικούς βιοτόπους του νομού. Σύλλογοι αυτού του χαρακτήρα είναι, μεταξύ άλλων ο “Ορφέας” Σερρών, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ροδολίβους και Πρώτης, η Οικολογική Ομάδα Δήμου Σερρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών κ.ά.

http://www.serres.gr

Νοσοκομείο Σερρών : 2321094500- 2321351100

Αστυνομική Διεύθυνση  : 2321090800-2

Άμεση Δράση : 00

Τμήμα Ασφαλείας  : 2321090804-5

Τμήμα Τροχαίας : 23210 90809-10

Τμήμα Ταυτοτήτων : 2321090916

Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού : 2321090840

ΟΣΕ : 2321059700, 59112, 59844, 59776

ΚΤΕΛ Σερρών-Θεσ/νίκης-Αθηνών-Δράμας-Καβάλας, Νιγρίτας-Σιδ/κάστρου-Ηράκλειας (τέρμα Απαμείας) : 2321022822 και 14505

Αστικά (Αφετηρία Πλατ. Εμπορίου) :  2321022338

Αστικά (Γραφεία) : 2321023572

Ταξί : 2321059100, 59422

Δήμος Σερρών : 23213-50560

Κέντρο Άμεσης Ανάγκης (ΕΚΑΒ) : 166

Πυροσβεστική Σερρών : 199

Βλάβες

ΟΤΕ : 13888

ΔΕΗ : 1050

ΔΕΥΑΣ : 23210 – 24444

www.serres.gr

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora