Σάμος

Στο νησί της Σάμου υπάρχουν τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

1. Τμήμα Μαθηματικών – Σχολή Θετικών Επιστημών

Διανύοντας τη τρίτη δεκαετία λειτουργίας του, το Τμήμα Μαθηματικών διατηρεί τους στόχους και την παιδαγωγική διαδικασία την οποία θέσπισε στην αρχή λειτουργίας του το 1987.

Το Τμήμα επιδιώκει οι πτυχιούχοι του να είναι υψηλής ποιότητας και τέτοιας επιστημονικής κατάρτισης που να τους καθιστά ολοκληρωμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει, να αναγνωρίζουν την εφαρμοσιμότητά τους και να τις χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σπουδών τους, οι φοιτητές της κατεύθυνσης Μαθηματικών αποκτούν μια συνολική, σφαιρική εικόνα των μαθηματικών καθώς και τα εφόδια εκείνα με τα οποία η διάσταση του πρακτικού ενδιαφέροντος των μαθηματικών στις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες καθίσταται σαφής.

2. Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών  – Σχολή Θετικών Επιστημών

Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ιδρύθηκε το 2000 (Π.Δ. 83/2000).

Ο σκοπός της εισαγωγικής κατεύθυνσης είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, ιδίως της Θεωρίας των Πιθανοτήτων, παράλληλα με μεθόδους άλλων επιστημών, ιδίως οικονομικών, θα μπορούν να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους ή να πάρουν αποφάσεις για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών ή να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια ή να προτείνουν επενδυτικές στρατηγικές, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Βασική επιδίωξη του Τμήματος είναι ο τυπικός απόφοιτός του να συνδυάζει υψηλές ικανότητες στελέχους επιχείρησης και θετικού επιστήμονα. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό και σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, εξασφαλίζει άριστες επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους.

3. Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων – Πολυτεχνική Σχολή

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και άκρως δημιουργικό και κριτικό πνεύμα, ικανών να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος συνδυάζεται με την εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα, με στόχο την παραγωγή νέας γνώσης και τη διάδοσή της στον Εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα : http://www.samos.aegean.gr/

Στην Σάμο υπάρχουν φοιτητικές ομάδες και σύλλογοι όπως:

Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας

Ο Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας (Ο.Π.Α.) δημιουργήθηκε το 2006 από φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών. Οργανώνονται μαθήματα αστρονομίας κα ανοικτές εκδηλώσεις οχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για κάθε ενδιαφερόμενο. Ο Όμιλος συμμετέχει επίσης σε προγράμματα, όπου γίνονται αναλύσεις φωτογραφιών ερασιτεχνών αστρονόμων από όλο τον κόσμο, οι οποίες μάλιστα δημοσιεύονται κάθε μήνα.

Τηλέφωνο: 6945876245 Website: E-mail:

Xορευτική ομάδα Παραδοσιακών χορών

Η χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σάμου δημιουργήθηκε από μια παρέα φοιτητών. Στόχος της ομάδας είναι η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από το χορό και το τραγούδι αλλά και η δημιουργική απασχόληση των φοιτητών στον ελεύθερο χρόνο τους. Η χορευτική ομάδα έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις, όπου έχει προσκληθεί από τον Δήμο, από άλλους συλλόγους της περιοχής και από πανεπιστημιακούς φορείς. Κάθε χρόνο παίρνει μέρος στην Πολιτιστική Εβδομάδα που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τηλέφωνο: 6972633456  E-mail:

Φοιτητικός Ραδιοφωνικός Σταθμός «Χώρος» 94,2 FM

Μια ομάδα από φοιτητές της σχολής θετικών επιστημών με αγάπη και μεράκι για το ραδιόφωνο, ίδρυσαν τον μοναδικό φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Σάμου, «Χώρος» 94,2 FM.

Πηγή

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει δωμάτια σε τρία ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία: Samaina Bay και Samaina Maisonettes, που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο προς το λιμάνι Καρλοβάσου, καθώς και το Samaina Port, που βρίσκεται στην προκυμαία. Για να δείτε αν έχετε δικαίωμα φιλοξενίας σ’ αυτά τα δωμάτια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Φοιτητική Μέριμνα. Οι φοιτητικές εστίες είναι για ένα ή για δύο άτομα. Αν σας δοθεί δίκλινο δωμάτιο, θα πρέπει να συγκατοικήσετε είτε με κάποιο συμφοιτητή σας του ίδιου φύλου και του ίδιου Τμήματος που θα σας προτείνει η Φοιτητική Μέριμνα, είτε με κάποιο άλλο άτομο, με τις ίδιες πάντα προϋποθέσεις

Δημοφιλής περιοχή που ζουν φοιτητές:

Η πιο δημοφιλής περιοχή της Σάμου που ζουν φοιτητές είναι το Καρλόβασι το οποίο χαρακτηρίζεται για την άνεση στην κυκλοφορία.

Αναζήτηση φοιτητικής στέγης:

Η αναζήτηση σπιτιού ή διαμερίσματος προς ενοικίαση από το φοιτητή είναι δυνατή με τη βοήθεια 

  • Του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.
  • Των ενοικιαστηρίων που είναι αναρτημένες στις γραμματείες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  •  Των τοπικών εφημερίδων.
  • Της Φοιτητικής Μέριμνας.
  • Των μεσιτικών γραφείων.

Πηγή

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 230€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 180€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -350€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια έξω από το κέντρο της πόλης – 300€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Όλοι οι φοιτητές μπορούν να έχουν δωρεάν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στο φοιτητικό εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται στο Ξενοδοχείο Samaina Bay, στο λιμάνι του Καρλοβάσου.

Κοντά στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν πολλές καφετέριες και μαγαζιά για φοιτητές. Εκτός από το Καρλόβασι μέρη για διασκέδαση είναι το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο, ο Όρμος Μαραθόκαμπου, τα Βοτσαλάκια και φυσικά η πρωτεύουσα, το Βαθύ. Επίσης υπάρχουν και μικρά παραδοσιακά χωριά, στα οποία γίνονται πολύ συχνά πανηγύρια. 

Η πρόσβαση στη Σάμο είναι δυνατή με αεροπλάνο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο.

Επίσης το νησί έχει δύο λιμάνια, το Βαθύ και το Καρλόβασι. Το λιμάνι της Σάμου συνδέεται  με τα λιμάνια της Ικαρίας, του Πειραιά, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Λήμνου, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και του Κουσάντασι της Τουρκίας.

Αστικές συγκοινωνίες (Μετακινήσεις):

  • Κτελ Σάμου: (+30)22730 27262 .Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δικά του μέσα μετακίνησης των φοιτητών (λεωφορεία του ΚΤΕΛ).

Ταξί

  • Σάμος: (+30) 22730 28404
  • Καρλόβασι: (+30) 22730 30777
  • Χώρα: (+30) 22730 91100

Η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά είναι διάχυτη σε όλο το νησί με σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και αξιόλογα ευρήματα . Τα σπουδαιότερα, είναι:

 Η περιοχή του Ηραίου

Μεγάλο Ιερό της θεάς Ήρας, Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Υπήρξε τόπος θρησκευτικής λατρείας από τους αρχαίους χρόνους, καθώς οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ερείπια από 4 τουλάχιστον ναούς: Εκατόμπεδος Α’ (8ος αιώνας π.Χ.), Εκατόμπεδος Β’ (7ος αιώνας π.Χ.), ο ναός των Ροίκου και Θεοδώρου (6ος αιώνας π.Χ.), ο ναός επί τυραννίας Πολυκράτη (538-522 π.Χ.) και άλλοι μικρότεροι ναοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 

Τα Πολυκράτεια τείχη

Τα Πολυκράτεια τείχη με μήκος περίπου 6,5 χιλιομέτρων και πλάτος που φτάνει τα 3 μέτρα, οχύρωναν την αρχαία πόλη της Σάμου. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου βρίσκεται στην πόλη της Σάμου και τα ευρήματά του στεγάζονται σε δύο κτίρια. Το πλέον γνωστό έκθεμα του μουσείου είναι ο επιβλητικός Κούρος της Σάμου, με ύψος 5,25 μ. ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σωζόμενος στην Ελλάδα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου 

Εκτίθενται περί τις 3000 ευρήματα από την αρχαία πόλη της Σάμου. Πλούσια συλλογή με αίγαγρους και γρύπες, ιωνικούς και σαμιακούς κύλικες, υδρίες, νομίσματα, εντυπωσιακούς κούρους και πολλά ευρήματα της νεκρόπολης από τέσσερις διαφορετικές εποχές (γεωμετρική, αρχαϊκή, ελληνιστική, ρωμαϊκή).

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου

Περιλαμβάνει τμήματα Ζωολογίας, Ορυκτών και Πετρωμάτων, Θαλάσσιας Ζωής, Βοτανολογίας και Παλαιοντολογίας. Ξεχωριστά εκθέματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά ζώων που βρέθηκαν στο νησί (πολλά από την εποχή του ανώτερου Μειόκαινου).

Αξιοσημείωτες πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξάγονται στο νησί με καταξιωμένους καλλιτέχνες, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Κάποιες από αυτές είναι:

Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια», με έναυσμα την αναπαράσταση αρχαίων τελετουργιών προς τιμή της θεάς Ήρας πλαισιώνεται από μουσικές εκδηλώσεις, δρώμενα και ενδιαφέρουσες ημερίδες.

Το «Ireon Music Festival», ένα ζωντανό τριήμερο σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς μουσικής κάθε Αύγουστο, έχει εδραιωθεί με εμφανίσεις γνωστών καλλιτεχνών.

Το «Young Artists Festival» στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Schwarz και μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της μουσικής με αξιόλογους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι τον Ιούλιο με πλήθος μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων σε όλη τη Σάμο και πρωταγωνιστές τα περίφημα σαμιώτικα κρασιά. 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με υπαίθριες προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών και ντοκιμαντέρ. 

Τις Απόκριες σε πολλά χωριά αναβιώνει το έθιμο του Καδή, που σατιρίζει την επικαιρότητα μέσα από παραστάσεις μιας άλλης εποχής.

Τέλος πολλά και με μεγάλη συμμετοχή είναι και τα υπαίθρια πανηγύρια, με ζωντανή μουσική, χορούς, εδέσματα και άφθονο σαμιώτικο κρασί

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Δήμος Σάμου

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Σάμου: 2273350103
ΚΤΕΛ Σάμου: 2273327262
Ταξί Σάμου: 2273328404
Αεροδρόμιο Σάμου: 2273387800-9

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora