Ρόδος

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φιλοξενεί στη Ρόδο την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με τρία τμήματα: το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Τα τμήματα αυτά καταρτίζουν προγράμματα σπουδών με υποχρεωτικά και μη μαθήματα κατά βάση διαρκείας 8 εξαμήνων. Υπάρχουν μαθήματα επιλογής, έρευνας, ειδικά μαθήματα, πρακτικές ασκήσεις και πολλά εργαστήρια. Επίσης λειτουργούν κάθε χρόνο πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα καταστήσουν τους απόφοιτους των σχολών περισσότερο ανταγωνιστικούς στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον της εργασίας.
Πληροφορίες:

Επίσης, στη Ρόδο εδρεύει και η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου. Η σχολή αυτή λειτουργεί από το 1956 και ήταν η πρώτη σχολή στην Ελλάδα αμιγώς ξενοδοχειακή. Σε ένα τομέα όπως ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη έλλειψη έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., η συμβολή της οποίας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και διατήρηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αλλά και γενικότερα όλων των ειδών των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Διεύθυνση: Ξενοδοχείο SOLEIL, Δημοκρατίας 2, 85100 Ρόδος
Τηλέφωνο: 22410 24190

Η ζωή των φοιτητών στη Ρόδο διευκολύνεται πολύ από τη Φοιτητική Μέριμνα. Η υπηρεσία αυτή ασχολείται αποκλειστικά για να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής στους φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι ανάγκες των φοιτητών είναι πολλές και ποικίλες όπως στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, συγγράμματα και οι υποτροφίες. Η φοιτητική Μέριμνα βοηθά στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων και σίγουρα όλοι οι φοιτητές την έχουν επισκεφθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφούν οι φοιτητές σε αυτή.

Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας Ρόδου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λεωφόρος Δημοκρατίας 1
85 100, Ρόδος
Τηλ.: 22410-99012,99013

Λεπτομέρειες: studies.aegean.gr

Η φοιτητική κοινότητα είναι καλά οργανωμένη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι προσφέρουν μια απασχόληση στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να βοηθήσουν όπως μπορεί ο καθένας. Όμως οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν δημιουργήσει διάφορες ομάδες πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα. Είναι ανοιχτές και συμμετέχεις χωρίς οικονομικό κόστος. Σκοπό έχουν την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών, την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και πληροφοριών. Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία για επικοινωνία έστω και εξ’ αποστάσεως με τις διαδικτυακές πύλες που έχουν δημιουργήσει φοιτητές με όρεξη και γνώσεις στην πληροφορική. Σίγουρα κάτι από όλα αυτά θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των φοιτητών και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από άλλες περιοχές και δεν είναι εύκολο να επιστρέφουν συχνά στον τόπο από τον οποίο κατάγονται και στις οικογένειές τους. Μερικές ομάδες που δραστηριοποιούνται είναι: ο χορευτικός σύλλογος «Ορφέας», η ομάδα μοντέρνου χορού, η θεατρική ομάδα «Πρόβα», η κινηματογραφική ομάδα, η αστρονομική ομάδα Μυτιλήνης και άλλες πολλές που μπορείτε να τις βρείτε και να ενημερωθείτε για αυτές στο ακόλουθο site: www.aegean.gr

Εκτός όμως από αυτές τις δραστηριότητες, το πανεπιστήμιο διοργανώνει διαλέξεις, ομιλίες, σεμινάρια. 
Λεπτομέρειες στο site: sae.aegean.gr  

Οι ανάγκες των φοιτητών είναι ποικίλες και διαφορετικές. Εκτός από σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, τους προβληματίζει και το θέμα της ατομικής τους καθαριότητας, δηλαδή το πλύσιμο των ρούχων. Πολλά από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν έχουν κατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές αλλά ούτε και αντίστοιχους χώρους για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Έτσι με οικονομική επιβάρυνση οι φοιτητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των επαγγελματιών με τα καθαριστήρια ρούχων. Τα πιο δημοφιλή καθαριστήρια του κέντρου της Ρόδου είναι: το HAPPY WASH – ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στην οδό Διάκου Αλεξάνδρου 34, 851 00 Ρόδος, Ρόδος Δωδεκανήσου, τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410 35693, το ΝΕΟΝ EXPRESS που βρίσκεται στην οδό Ναύαρχου Κόδριγκτον 32, 851 00 Ρόδος, Ρόδος Δωδεκανήσου, τηλέφωνο: 22410 24507 και το ΙΑΛΥΣΟΣ Καθαριστήριο Ρούχων στην οδό Αγίας Αναστασίας 148, 851 00 Ρόδος  Δωδεκανήσου.

Περισσότερες πληροφορίες και περισσότερα πλυντήρια θα βρείτε στο site: www.xo.gr

Η Ρόδος είναι από τα πιο τουριστικά και περιζήτητα μέρη της Ελλάδας. Το νησί έχει ιστορία χρόνων στον τουρισμό με ανεπτυγμένο πολύ το χώρο της διαμονής και της εστίασης. Οι επιλογές είναι πολλές για όλα τα βαλάντια. Ο τουρισμός από το εξωτερικό είναι αυτός που έδωσε μεγάλη ώθηση στο νησί. Πληθώρα καταλυμάτων προσφέρουν όλες τις ανέσεις και τις εξυπηρετήσεις στους τουρίστες 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις εποχές.

Όσον αφορά στη διαμονή των φοιτητών στο νησί, είναι επικεντρωμένη σε μικρά διαμερίσματα που ενοικιάζονται αποκλειστικά και μόνο σε φοιτητές, είναι επιπλωμένα, έχουν αρκετές ηλεκτρικές συσκευές και παρέχουν τα περισσότερα θέρμανση και ψύξη. Η επιλογή από τους φοιτητές γίνεται με κριτήριο την απόσταση από το πανεπιστήμιο, ώστε να μην χρειάζονται μέσο μαζικής συγκοινωνίας για να μετακινηθούν, αλλά και να βρίσκονται κοντά στο κέντρο ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα για τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και την έξοδό τους, τη διασκέδασή τους και την ψυχαγωγία.

Όμως και η τοπική εφημερίδα της Ρόδου «Ροδιακή» προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους φοιτητές γιατί έχει πληθώρα αγγελιών για σπίτια προς ενοικίαση όλων των ειδών, μικρά ή μεγάλα, κοντά ή μακριά από το πανεπιστήμιο. Λεπτομέρειες: http://www.rodiaki.gr/ .

Αλλά και στο χώρο του πανεπιστημίου, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση τοιχοκολλούν ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να διευκολύνονται πολύ στην αναζήτηση στέγης.

Λόγω της κρίσης, οι τιμές στα ενοίκια έχουν μείνει σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Όμως παρόλο που υπάρχει επάρκεια στη φοιτητική στέγη, πολλές φορές οι γονείς πέφτουν στην παγίδα από την άγνοιά τους να μισθώσουν ένα διαμέρισμα για το παιδί τους, και αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα. Το τελευταίο πρόβλημα παρατηρείται το Σεπτέμβριο που όλοι οι γονείς τρέχουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα σχετικά μικρό 30 ή 40 τετραγωνικών για να είναι πιο φθηνό. Πολλά από αυτά διαφημίζονται και με φωτογραφίες που καμία σχέση δεν έχουν στην πραγματικότητα. Γιατί στην Ρόδο, τα περισσότερα διαμερίσματα είναι παλιά με φθαρμένα έπιπλα αν υπάρχουν, με πολλή υγρασία, υπόγεια ή ημιυπόγεια και δεν αερίζονται καλά και βέβαια τα περισσότερα χωρίς θέρμανση.

Παρόλα αυτά τα μειονεκτήματα, οι τιμές είναι αρκετά ανεβασμένες και κυμαίνονται από 250 μέχρι 400 ευρώ και χωρίς να ξεχνούμε ότι το χειμώνα δεν υπάρχει τουριστική κίνηση. Φυσικά, όλα αυτά βρίσκονται κοντά στο πανεπιστήμιο, είναι περιζήτητα και ας μην έχουν όλες τις ανέσεις. Όμως οι φοιτητές εξυπηρετούνται, γιατί και το κοστολόγιο των εισιτηρίων είναι αρκετό αν βρίσκεσαι μακριά, αλλά και γιατί κοντά στο κέντρο βρίσκονται όσα χρειάζεται όπως φαγητό, διασκέδαση, ρουχισμός και όλα όσα έχουν ανάγκη. Έχουν βέβαια τη δυνατότητα οι φοιτητές να νοικιάσουν για ένα χρόνο το σπίτι και με τον καιρό, καθώς θα γνωρίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της να βρουν κάτι καλύτερο που να είναι πλησιέστερα στις ανάγκες τους. Πολλοί γονείς προτιμούν το δυάρι ή το τριάρι όταν το παιδί τους θέλει να συγκατοικήσει με φίλους του ή συμφοιτητές του ακόμα και αν δεν τους γνωρίζει.

Περισσότερες πληροφορίες: www.spiti24.gr

Οι αστικές συγκοινωνίες της Ρόδου εκμεταλλεύονται από την εταιρεία Δ.Ε.Σ. – Ρ.Ο.Δ.Α. η οποία έχει ξεκινήσει την δραστηριότητά της από το 1955. Με ένα αρκετά μεγάλο στόλο λεωφορείων εξυπηρετεί το κέντρο και τους κοντινούς προορισμούς. Τα δρομολόγια είναι αρκετά τακτικά και η τιμή του εισιτηρίου είναι λογική σε σχέση πάντα με την απόσταση. Οι φοιτητές έχουν μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις αποστάσεις.

Λεπτομέρειες: desroda.gr

Ο φοιτητής όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις πρέπει να εξοικειωθεί με το περιβάλλον της πόλης που ζει και να γνωρίσει την πόλη και τους ανθρώπους της. Εκτός από τις προμήθειές του σε κάποιο σούπερ μάρκετ που έχει ανάγκη για το σπίτι, σίγουρα θα επισκεφθεί για να απολαύσει το φαγητό εστιατόρια ή ταβέρνες αλλά και διάφορα νυχτερινά μαγαζιά για το ποτό του. Η φοιτητική ζωή εκτός από διάβασμα, έχει και διασκέδαση με παρέες και φίλους. Βέβαια, οι τιμές λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν είναι ιδιαίτερα προσιτές, σε φοιτητές, αλλά πολλά καταστήματα έχουν καθιερώσει μία έκπτωση για τους φοιτητές συνήθως γύρω στο 10%. Ένας προορισμός οικονομικός για τους φοιτητές είναι οι καφετέριες που γίνονται τόπος συνάντησης και κέντρο για επικοινωνία μεταξύ τους και υπάρχει πληθώρα στο κέντρο αλλά και στην Παλιά Πόλη. Και αυτό που τραβάει περισσότερο τους φοιτητές είναι το ποτό στο κλαμπ και η Ρόδος έχει πολλά και καλά μαγαζιά.

Πληροφορίες: www.tripadvisor.com.gr

Η πόλη της Ρόδου έχει δύο κινηματογράφους, είναι μεγάλοι και παίζουν διαφορετικές και καλές ταινίες οπότε έχεις πολλές επιλογές. Ονομαστός είναι ο κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ με μεγάλη ποικιλία ταινιών.

Περισσότερες πληροφορίες: www.cinepallas.gr

Η Ρόδος είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί και η νυχτερινή ζωή είναι πολύ καλά οργανωμένη. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα με καλύτερες τιμές στα ποτά που τους δίνουν με την έκπτωση, να ξεχάσουν λίγο τα βιβλία, το διάβασμα και τις υποχρεώσεις της σχολής τους και να διασκεδάσουν. Οι επιλογές είναι πολλές και ωραίες. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλές καφετέριες αλλά και μαγαζιά με έντεχνη μουσική, ταβέρνες με μικρές κομπανίες ωραία μεζεδάκια και κρασάκι, μαγαζιά για τους φίλους της jazz, της rock και πολλές ακόμα επιλογές. Υπάρχει όμως και η Παλιά Πόλη που προσφέρει τη νυχτερινή ζωή σε όλο της το μεγαλείο με πάνω από 20 κλαμπ δίπλα – δίπλα για διασκέδαση μέχρι πρωίας. Πολλές φορές διοργανώνονται και φοιτητικές βραδιές και είναι ακόμα πιο ωραία.

Στην παραλία της Ρόδου βρίσκουμε και τη γνωστή από τις ελληνικές ταινίες ντίσκο «Έλλη». Επίσης τα μπουζούκια κατέχουν την δική τους θέση στη νυχτερινή ζωή της Ρόδου και πολλά Σαββατοκύριακα πηγαίνουν γνωστοί καλλιτέχνες και δίνουν το παρόν για ένα βράδυ, με αποτέλεσμα να γίνεται κοσμοπλημμύρα.

Λεπτομέρειες:  www.tripadvisor.com.gr

Το νησί της Ρόδου έχει πάνω από 100 ντίσκο – μπαρ. Γύρω από το λιμανάκι υπάρχουν πολλά μπαρ και παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες. Στη νέα πόλη υπάρχουν περισσότερες παμπ και νυχτερινά κέντρα. Διάσημο είναι το «Bar Street» ( Οδός Ορφανίδη) που δίπλα του είναι πολλά μοντέρνα μπαρ και κλαμπ. Στο τρίγωνο μεταξύ του Γρίβα, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου και Μανδηλαρά έχει πολλά εστιατόρια, παμπ και καφετέριες. Στην αγορά Μανδράκι έχει εστιατόρια με ελληνική κουζίνα και ταβέρνες.  Πίσω από την πιάτσα των ταξί υπάρχουν ταβέρνες με ζωντανή ελληνική μουσική. Στην Παλιά Πόλη αρκετές καφετέριες, φαστ φουντ και εστιατόρια, τα περισσότερα από την piazza Evdimou και κατά μήκος της via Σωκράτους.

Ονομαστό μπαρ είναι το Paradise Disco Bar στην οδό Νικηφόρου Λύτρα στην Ρόδο, το Colorado club στην οδό νεολαίας 175 στη Ρόδο, το Todo Bien στην οδό Πυθαγόρα 15 στη Ρόδο, το Soho club στην πλατεία Ιπποκράτους 24 στη Ρόδο και σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία πολύ διάσημα μπαρ και εστιατόρια. Το Φαληράκι είναι το κατεξοχήν εξειδικευμένο μέρος για νυχτερινή ζωή. Θεωρείται η Ίμπιζα της Ελλάδας. Το βράδυ το Φαληράκι γίνεται μία ανοικτή disco του αέρα. Στη Λίνδο εκτός από μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν, πραγματοποιείται και το Λίνδος ροκ φεστιβάλ τον Ιούλιο και φιλοξενεί τις πιο διάσημες μπάντες ροκ και συγκροτήματα στον κόσμο. Στην Καλλιθέα επίσης υπάρχουν κέντρα διασκέδασης γιατί εδώ συχνάζει ο τουρισμός της νεολαίας. Ο Πεύκος είναι για πιο οικογενειακή διασκέδαση και με λίγα λόγια δεν υπάρχει πόλη σε αυτό το νησί που να μην προσφέρει όλα τα είδη διασκέδασης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.nightlife-cityguide.com

Το νησί των Ιπποτών μας δίνει πολλές επιλογές για φαγητό. Παλιά μεζεδοπωλεία μέχρι gourmet σοφιστικέ εστιατόρια κρυμμένα στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι στη Ροδιακή κουζίνα και συνοδεύονται από ντόπια παραδοσιακά κρασιά. Όπου και αν σταθείς οι ντόπιοι ειδικά στα χωριουδάκια σε φιλεύουν σούμα, μελεκούνια και το κρασί με το τοπικό όνομα Αμοργιανό.

Πληροφορίες: www.tripadvisor.com.gr

Ο Κούκος είναι σήμα κατατεθέν του νησιού για όλες τις ώρες και φοιτητικό στέκι. Το Ronda είναι ακριβώς δίπλα στην παραλία της πόλης. Πολύ ωραία γλυκά στο κατάστημα Swedco. Η Στάνη είναι στέκι για τους γλυκατζήδες φοιτητές με ωραία γλυκά και παγωτά. Τα Starbucks για καφέ όλη μέρα. Για φαγητό στο πόδι ο Αυγουστίνος. Για μπέργκερ Goody’s. Για ποτό το Soho και το Todo στέκια των φοιτητών.

Λεπτομέριες: foithtips.com

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται την Ρόδο το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου από το σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο». Το καλοκαίρι παρελαύνουν στη Ρόδο μεγάλοι καλλιτέχνες. Το Δεκαπενταύγουστο γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ρόδο, αλλά στο χωριό της Κρεμαστής στην εκκλησία που γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, συγκεντρώνονται πιστοί και επισκέπτες από όλη την Ρόδο και την Δωδεκάνησο. Επίσης λειτουργεί και πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας. Το καλοκαίρι στην Απολακιά γίνεται η ετήσια καθιερωμένη γιορτή καρπουζιού, όπου επισκέπτες δοκιμάζουν ποτά και εδέσματα και οργανώνονται διασκεδαστικά παιχνίδια.

Στο Παραδείσι διοργανώνεται κάθε χρόνο η γιορτή της φράουλας, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν φράουλες τοπικής παραγωγής αλλά και παραδοσιακές μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Την τιμητική τους έχουν και τα λουλούδια. Στην Ιαλυσό και το Μανδράκι διοργανώνονται γιορτές λουλουδιών με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων. Τη διοργάνωση αυτή επιμελούνται τοπικοί σύλλογοι και η αυτοδιοίκηση. Εκτός από το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που αναβιώνει μέσα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου γίνεται και η γιορτή του Κάστρου Κρητηνίας που έχει και αυτή ως θέμα την Μεσαιωνική Εποχή με μεσαιωνικά παιχνίδια, δρώμενα, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και φυσικά φαγητό και ποτό. Μία ακόμα εκδήλωση είναι η Ευρωπαϊκή γιορτή Μουσικής. Διοργανώνεται στο κέντρο της πόλης, στο Δημαρχείο, στο Ενυδρείο και στην Παλιά Πόλη με μουσικά δρώμενα. Ακόμα κατά την διάρκεια της Αποκριάς η Παλιά Πόλη φιλοξενεί πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις σε αποκριάτικη φιέστα.
Περισσότερες πληροφορίες: www.aegeanislands.gr

Η Ρόδος είναι προσβάσιμη μέσω θάλασσας και αέρος. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου φιλοξενεί περισσότερες από 35 χιλιάδες αναχωρήσεις και αφίξεις κάθε χρόνο. Υποδέχεται κατά μέσο όρο 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, από όλον τον κόσμο. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, 15 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου και λειτουργεί από το 1977.

Η Ρόδος συνδέεται με όλα τα γύρω νησιά, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ακτοπλοϊκώς. Το λιμάνι βρίσκεται εντός των ορίων της πόλεως, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και εξυπηρετεί καθημερινά με δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, τα νησιά της Δωδεκανήσου, την Τουρκία και την Κρήτη. Επίσης, λειτουργεί και ως ενδιάμεσος σταθμός ή λιμάνι εκκίνησης για κρουαζιερόπλοια, που ελλιμενίζονται στη Ρόδο σχεδόν 500 φορές τον χρόνο, μεταφέροντας περισσότερους από 550.000 επισκέπτες. 

Πληροφορίες για:

Τηλέφωνο: 210 3530000

Τηλέφωνο: 2310 473700

Τηλέφωνα: 22410 88700, 22410 88701

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες γίνονται σε πολύ συχνή βάση και κατά την τουριστική περίοδο πληθαίνουν. Σύγχρονα και πολυτελή πλοία κάνουν το ταξίδι άνετο και ευχάριστο. Η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES” εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες και ταξιδιώτες. Το λιμάνι βρίσκεται πλησίον της πόλης της Ρόδου, σε απόσταση ενός τετάρτου της ώρας μόνο. Με ταξί και αστική συγκοινωνία μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης οι ταξιδιώτες.

Πληροφορίες για:

Τηλέφωνο: 14541

Τηλέφωνα:2313 325821, 2313 325822

Τηλέφωνο: 22410 22220

Το νησί της Ρόδου εξυπηρετείται μέσα στην πόλη με αστικές συγκοινωνίες και για το υπόλοιπο νησί με ΚΤΕΛ.

Λεπτομέρειες για το δρομολόγια θα βρείτε στο site: http://desroda.gr

Πληροφορίες για:

Σταθμός ΚΤΕΛ Κηφισού: 210 5124910

Τηλέφωνο: 2310 510835

Άλλο ένα προσφιλές μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη είναι το ποδήλατο. Πολλοί τουρίστες το επιλέγουν για μικρές ή μεγάλες διαδρομές. Οι χρεώσεις ξεκινούν από το πρώτο δίωρο και ανάλογα μετέπειτα αυξάνονται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Λεπτομέρειες για τη χρήση των ποδηλάτων θα βρει κανείς στο site: http://rhodes.cyclopolis.gr

Επίσης το ταξί είναι ένα μέσο γρήγορο και άνετο που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης για την μετάβαση στον προορισμό του.

Πληροφορίες: http://www.diagorastaxi.com/

Τηλέφωνο: 22410 66555

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

(Μεγάλη αίθουσα των ασθενών + εσωτερική αυλή: 250 + 300 θέσεις αντίστοιχα)
Στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών. Η οικοδόμησή του άρχισε το 1440 από το Μεγάλο Μάγιστρο de Lastic. Ολοκληρώθηκε 49 χρόνια μετά από τον Μεγάλο Μάγιστρο D’ Aubusson. Πρόκειται για κτίσμα γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία, το οποίο περιλαμβάνει εσωτερική αυλή που πλαισιώνεται από διώροφη στοά. Στον όροφο βρίσκονται η μεγάλη αίθουσα των ασθενών και οι αίθουσες της σύγχρονης αρχαιολογικής συλλογής που αποτελείται από ευρήματα ανασκαφών στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα (γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, μικροαντικείμενα και νομίσματα), από τη Γεωμετρική ως και την Ελληνιστική περίοδο. Στον κήπο του Μουσείου εκτίθενται μεγάλα ψηφιδωτά και δύο νέες συλλογές: η επιγραφική συλλογή και η προϊστορική συλλογή. Η εσωτερική αυλή και η μεγάλη αίθουσα των ασθενών χρησιμοποιούνται για μουσικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις αντίστοιχα.

ΠΥΛΗ D’ AMBOISE

(50 θέσεις)
Η πύλη D’ Amboise είναι η πλησιέστερη πύλη στο Παλάτι. Πήρε το όνομά της από το Μεγάλο Μάγιστρο Emery D’Amboise. Διαθέτει διώροφο πολιτιστικό χώρο με έξοδο προς τη μεσαιωνική τάφρο.

ΠΑΛΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ

(Μεγάλη αίθουσα + μικρή αίθουσα: 250 + 150 θέσεις αντίστοιχα)
Το παλάτι, ορθογώνιο κτίριο με επιβλητική κύρια είσοδο που οδηγεί σε κεντρική, υπαίθρια αυλή, κτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα στη θέση της αρχαίας και της βυζαντινής ακρόπολης από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, ως διοικητικό κέντρο της πόλης και ως βασικό τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης. Καταστράφηκε το 1856, από έκρηξη πυρίτιδας που ήταν αποθηκευμένη στα υπόγεια της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το παλάτι ανακατασκευάστηκε κατά την ιταλική κατοχή τη δεκαετία του 1930 για να φιλοξενήσει το διοικητήριο και την κατοικία του Ιταλού διοικητή. Ο επιβλητικός διάκοσμος έγινε με αξιόλογα ψηφιδωτά δάπεδα από την Κω, κίονες, μεσαιωνικά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες και κηροστάτες. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με δύο μόνιμες εκθέσεις για την αρχαία και τη παλαιοχριστιανική Ρόδο.

ΠΡΩΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΔΟΥ ΠΑΝΑΙΤΙΟΥ

(50 θέσεις)
Το νεοκλασικό κτίριο του 1876, τετράγωνο κτίσμα με εσωτερικό αίθριο, χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο σχεδόν για ένα αιώνα. Στο κτίριο γίνονται εργασίες αποκατάστασης για να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ & ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

(50 +150 θέσεις αντίστοιχα)
Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις πτέρυγες κελιών περιμετρικά της αυλής και το καθολικό στην τέταρτη πλευρά, χαρακτηριστική διάταξη της βυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του 14ου -15ου αιώνα μ.Χ., κτισμένος πάνω σε παλαιότερη μεταβυζαντινή εκκλησία, είναι τετράκογχος με τρούλο . Κατά την οθωμανική περίοδο το μοναστήρι μετατράπηκε σε ιεροδιδασκαλείο («μεδρεσέ») με το όνομα «Χουρμαλί» και το καθολικό σε τζαμί. Η υποδειγματική αποκατάσταση του χώρου το 2006 από το υπουργείο πολιτισμού βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από τη EUROPA NOSTRA. Ο προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου δίπλα στο μοναστηριακό συγκρότημα, από τους πιο επιβλητικούς της μεσαιωνικής τάφρου, διαθέτει επιμήκη ορθογώνιο χώρο, στεγασμένο με θόλο, που χρησiμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις.

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

(50 -150 θέσεις το καθένα)
Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννου προέρχονταν από διαφορετικά έθνη της Ευρώπης και κάθε έθνος ονομαζόταν «γλώσσα». Κατοικούσαν στο Κολλάκιο, τη βόρεια περιοχή της μεσαιωνικής πόλης, και κάθε γλώσσα είχε το δικό της κατάλυμα. Τα καταλύματα των γλωσσών, εκτός των καταλυμάτων της Ωβέρνης (πλατεία Αργυροκάστρου), της Αγγλίας (πλατεία Μουσείου) και της Γερμανίας που δεν έχει ταυτοποιηθεί, βρίσκονται στην οδό Ιπποτών. Ανηφορίζοντας την οδό προς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην βόρεια πλευρά βρίσκονται τα καταλύματα της Ιταλίας, της Γαλλίας, και της Προβηγκίας. Τα κτίρια ανακατασκευάστηκαν στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής (1912-1947) και σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες και προξενεία. Στη νότια πλευρά βρίσκεται το κατάλυμα της Ισπανίας, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο πολιτισμού. Λειτουργεί ως μουσείο και χώρος εκδηλώσεων.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

(200 θέσεις)
Η Παναγία του Κάστρου βρίσκεται στη πλατεία Μουσείου. Είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος βυζαντινός σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο που σώζεται στη Μεσαιωνική Πόλη (11ος αιώνας μ.Χ.). Στην Ιπποτική περίοδο μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική με γοτθικά σταυροθόλια και καθιερώθηκε ως καθολική μητρόπολη των Λατίνων. Στη πρόσοψη, επάνω από την κεντρική θύρα εισόδου, σώζεται ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο πλαίσιο, το οποίο θα φιλοξενούσε ζωγραφική σύνθεση, χαμένη σήμερα, με θέμα την Παναγία με αγίους και ιππότες. Κατά την οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, με την προσθήκη μιναρέ και προστώου τα οποία κατά την ιταλική κατοχή αφαιρέθηκαν και το κτίριο επανήλθε στην πρότερη μορφή του. Σήμερα ο ναός έχει αποκατασταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΛΟΥΤΡΑ YENI HAMAM

(2 αίθουσες από 50 θέσεις η καθεμία) 

Τα Νέα Λουτρά (ΥΕΝΙ ΗΑΜΑΜ) βρίσκονται στην Πλατεία Αρίωνος, δίπλα από το τέμενος του Sultan Mustafa (1765). Το κτίριο αναφέρεται για πρώτη φορά το 1558 σε φιρμάνι του Σουλτάνου Σελίμ, διαδόχου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το οποίο φυλάσσεται στο αρχείο της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ρόδου. Θεωρείται, λόγω του μεγέθους του (επιφάνεια 1070 τ. μ.) και των σημαντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του («περσικά Λοφία» και εμπίεστα διακοσμητικά), ως ένα από τα πιο σημαντικά λουτρά της κλασσικής περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για διπλό ή δίδυμο λουτρό, με δύο τμήματα- Γυναικείο και Ανδρικό, που κτίσθηκε σε δύο φάσεις. Η αυστηρά συμμετρική κάτοψη του αρχικού κτιρίου (ανδρικό), αλλοιώθηκε από την προσθήκη του γυναικείου τμήματος. Οι χώροι, από τον ψυχρό των αποδυτηρίων στον πολύ ζεστό του κυρίως λουτρού, είναι παρατεταγμένοι στον άξονα Βορρά – Νότου. Το κτίριο έχει αποκατασταθεί πλήρως από το Δήμο Ρόδου το καλοκαίρι του 2000 και εξακολουθεί να έχει την αρχική του χρήση.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

(50 θέσεις) 

Το συγκρότημα αποτελείται από την εκκλησία και δύο αύλειους χώρους στα νότια και ανατολικά, όπου υπάρχουν κελιά. Στην μονόχωρη εκκλησία του 14ου αιώνα, προστέθηκε τον 15ο αιώνα το νότιο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Το μοναστήρι ανήκε στο τάγμα των Αυγουστίνων και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά καθολικά μοναστήρια της Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία βόμβα κατέστρεψε τη μισή εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο της. Ο χώρος αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο πολιτισμού. Ο ναός διαθέτει πολύ καλή ακουστική και φιλοξενεί εκκλησιαστικό όργανο. Χρησιμοποιείται για συναυλίες κλασσικής μουσικής.

ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΙΑ

(50 θέσεις)
Το κτίριο της Καστελλανίας βρίσκεται στην πλατεία Ιπποκράτους. Αποτελούσε το Δικαστήριο ή το Εμποροδικείο των Ιπποτών. Το κτίριο, με στοά από αψίδες στο ισόγειο, στέγαζε το δικαστήριο στον πρώτο όροφο, ένα μονόχωρο ορθογώνιο χώρο με επιζωγραφισμένο ξύλινο ταβάνι, προσβάσιμο από μεγαλειώδη ανοικτή σκάλα. Στη δυτική όψη του κτιρίου ένα μαρμάρινο ανάγλυφο απεικονίζει δύο ιθαγενείς που κρατούν το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D’Amboise και την ημερομηνία 1507. Ο χώρος χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις.

Η ΟΠΛΟΘΗΚΗ DE MILLY

(150 θέσεις)
Πρόκειται για μία από τις μεγάλες οπλοθήκες της μεσαιωνικής οχύρωσης και τη μόνη που διασώζεται σήμερα. Η οπλοθήκη είναι ένα ορθογώνιο κτίριο στεγασμένο με οξυκόρυφο θόλο, που φέρει τα οικόσημα των Μεγάλων Μαγίστρων Jacques de Milly και Giovanni Battista degli Orsini. Το κτίριο είναι πλήρως αποκατεστημένο και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δρώμενα.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

(2 αίθουσες από 50 θέσεις η καθεμία)
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στην πλατεία Πεισιδόρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ο Ξενώνας κτίστηκε το 1391-92, επί Μεγάλου Μαγίστρου Heredia ως κατάλυμα για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου. Το κτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στην πολιορκία του 1480 και στο σεισμό του 1481 και ανοικοδομήθηκε το 1516. Το κτίριο έχει λάβει το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra για την άψογη κτιριακή αποκατάσταση από το υπουργείο Πολιτισμού. Λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΦΑΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

(50 θέσεις)
Το λιμάνι του Μανδρακίου αποτελούσε το πολεμικό λιμάνι της ελληνιστικής και της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Ο πύργος του Αγίου Νικολάου κτισμένος στο βόρειο άκρο του μώλου το 1464-67 από το Μεγάλο Μάγιστρο P. R. Zacosta είναι κυλινδρικός με το ανάγλυφο του Αγίου Νικολάου στην ανατολική πλευρά του. Μετά το 1480, ο Μεγάλος Μάγιστρος P. d’Aubuson περικύκλωσε το κεντρικό κτίσμα με τάφρο και πολυγωνικό προμαχώνα, με εξωτερική σκάρπα. Ο πύργος δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις κατά την διάρκεια των δύο οθωμανικών πολιορκιών του 1480 και 1522, λόγω της σπουδαίας αμυντικής του θέσης. Ο μώλος, ήδη από το 1496, είχε πολλούς ανεμόμυλους, τρεις εκ των οποίων σώζονται σήμερα. Ο χώρος είναι πλήρως αποκατεστημένος και λειτουργεί ως μουσείο καθώς και για τη φιλοξενία εκδηλώσεων.

ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ DEL CARRETTO

(50 θέσεις)
Ο Μεγάλος Μάγιστρος Zacosta προχώρησε το 1465 στη διαίρεση των οχυρώσεων της μεσαιωνικής πόλης σε τομείς που αποδόθηκαν σε κάθε γλώσσα των Ιπποτών: Γερμανία, Ωβέρνη, Ισπανία, Αγγλία, Καστίλλη, Προβηγκία, Ιταλία και Γαλλία, για να τους υπερασπιστούν σε περίπτωση πολιορκίας. Στον τομέα της Ιταλίας ο προμαχώνας του Μεγάλου Μαγίστρου Fabrizio del Carretto έχει κυλινδρικό σχήμα και είσοδο από την μεσαιωνική τάφρο. Όπως και ο προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου, έχει εσωτερικό χώρο που χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις.

Υπαίθριοι χώροι πολιτισμού | Μεσαιωνική Πόλη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΙΘΡΙΑ ΚΑΙ Β.Δ. ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ

(600 άτομα / 500 θέσεις ο κάθε χώρος)
Ο Βορειοδυτικός προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, με εκτεταμένο αύλειο χώρο και τον πύργο του Pagnac στο βόρειο άκρο στέκεται πάνω από το χώρο του θεωρούμενου ως μεσαιωνικού κήπου του Παλατιού που φιλοξενούσε σπάνια είδη φυτών και πουλιών. Τόσο το εσωτερικό και το εξωτερικό αίθριο του Παλατιού όσο και ο αύλειος χώρος του πρόσφατα αποκατεστημένου προμαχώνα χρησιμοποιούνται για μουσικές εκδηλώσεις και συνέδρια. 

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ

(200-500 άτομα η καθεμία)
Όλες οι πλατείες της Μεσαιωνικής Πόλης φιλοξενούν τουλάχιστο ένα μνημείο της μακρόχρονης ιστορίας της Ρόδου και χρησιμοποιούνται στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Οι δύο κύριες πλατείες, Ιπποκράτους και Εβραίων Μαρτύρων, σφύζουν από επισκέπτες όλες τις ώρες της ημέρας και αποτελούν χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων και συναυλιών όλο το χρόνο.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΟΥ

(200 θέσεις)
Ο ναός της Παναγίας του Μπούργκου κτίστηκε το 14ο αιώνα μ.Χ. ως καθεδρικός ναός της πόλης. Αποτελεί τυπικό γοτθικό ναό με μήκος 30μ. και πλάτος 14μ. με τα τρία οξυκόρυφα τόξα των κλιτών να διατηρούνται σε όλο τους το ύψος στην ανατολική και δυτική πλευρά και με ερείπια χώρων παρεκκλησίων στη νότια πλευρά. Δε σώζεται η στέγη του ναού. Έχει αποκατασταθεί πλήρως από το υπουργείο Πολιτισμού με τιμητική διάκριση από τη EUROPA NOSTRA το 2006. Στο χώρο διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις.

Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

(300 άτομα / 250 θέσεις)
Ο προμαχώνας του Αγίου Παύλου προστάτευε το πέρασμα προς το πολεμικό λιμάνι (Μανδράκι). Η κατασκευή του χώρου έγινε το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα και τα οικόσημα του Πάπα Σίξτου του 4ου και του μεγάλου Μαγίστρου P. d’Aubusson είναι εντειχισμένα πάνω στην πύλη. Ο χώρος φιλοξενεί φεστιβάλ μουσικής.

Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

(1.500 άτομα)
Ο ξύλινος πεζόδρομος αποτελεί μία κατασκευή σε δύο φάσεις που συνδέει όλα τα λιμάνια, από το Μανδράκι στο βόρειο άκρο, ως το τουριστικό λιμάνι και το εμπορικό λιμάνι στα ανατολικά της πόλης. Μία ξύλινη πλατφόρμα πάνω σε μεταλλικό πλαίσιο από δοκάρια πακτωμένα στους βράχους, δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατά μήκος των τειχών της βορειοανατολικής πλευράς της μεσαιωνικής πόλης, παρέχει στον επισκέπτη εντυπωσιακές απόψεις των τειχών και των πυλών της περιοχής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικά δρώμενα.

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ

(πάνω από 10.000 άτομα)
Η τάφρος και τα τείχη που περιβάλλουν τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτυπώνουν την εξέλιξη της αμυντικής οχύρωσης, συνέπεια σημαντικών αλλαγών στην πολιορκητική τέχνη, όπως η χρήση της πυρίτιδας. Η βάση των τειχών προστατευόταν από προτείχισμα και στεγνή τάφρο στην οποία παγιδεύονταν οι εχθροί και αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους υπερασπιστές της πόλης οι οποίοι πολεμούσαν από το εσωτερικό τείχος. Με προμαχώνες, πύργους και χερσαίες πύλες που έκτισαν και βελτίωναν διαδοχικά οι Μεγάλοι Μάγιστροι των Ιπποτών η μεσαιωνική οχύρωση της πόλης άντεξε την πρώτη οθωμανική πολιορκία του 1480. Η δεύτερη πολιορκία του 1522 οδήγησε στην παράδοση της Ρόδου στους Οθωμανούς και την αναχώρηση των Ιωαννιτών Ιπποτών. Η οθωμανική περίοδος δεν επέφερε καμία αλλαγή στη μεσαιωνική οχύρωση. Η τάφρος και τα τείχη έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί από το υπουργείο πολιτισμού και αποτελούν χώρο περιπάτου και πολιτιστικών εκδηλώσεω, που φιλοξενούνται στα δύο ανοιχτά θέατρα- το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Ήχος και Φως» – στην πύλη D’ Amboise και στους προμαχώνες του Αγίου Γεωργίου και του Fabrizio Del Caretto.

Εσωτερικοί χώροι πολιτισμού | Νέα πόλη της ρόδου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

(800 θέσεις)
Το ιστορικό κτίριο, που είναι διατηρητέο μνημείο, κτίστηκε το 1934, κατά την Ιταλική κατοχή και αποτελεί τυπικό δείγμα του διεθνούς κινήματος στην αρχιτεκτονική κατά την εποχή του μεσοπολέμου. Ως Θέατρο “Giacomo Puccini” φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας με ιταλικούς θιάσους. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στέγασε το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Στο κτίριο γίνονται εργασίες αποκατάστασης, που στόχο έχουν να επαναφέρουν την εσωτερική διάταξη των 800 θέσεων και την ακουστική του στα αρχικά δεδομένα. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

(250 θέσεις)
Το Δημοτικό Θέατρο, που κτίστηκε το 1938-39, αποτελεί τμήμα του κτιρίου του Δημαρχείου Ρόδου με ξεχωριστή είσοδο. Είναι κλειστό θέατρο 250 θέσεων, πρόσφατα αποκατεστημένο, που φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις όλο το χρόνο.

ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ενυδρείο (50 θέσεις)
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού, κατασκευάστηκε στην διάρκεια της ιταλικής κατοχής σε σχέδια του αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου. Το ενυδρείο-μουσείο έχει μορφή υποθαλάσσιας σπηλιάς, ενώ ο Υδροβιολογικός Σταθμός χρησιμοποιείται στη μελέτη των απειλούμενων ειδών και γενικότερα στην ωκεανογραφική έρευνα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, διοργανώνει διαλέξεις και σεμινάρια για τη γνώση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

(50 θέσεις)
Το κτίριο, βρίσκεται στις παρυφές του λόφου του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίσμα του 1894, με τοξωτή στοά πάνω από την είσοδο. Λόγω της στρατηγικής του θέσης αποτέλεσε έδρα του Αγγλικού ναυαρχείου κατά την Αγγλική κατοχή (1945-1947). Το κτίριο, πλήρως αποκατεστημένο από το Δήμο Ρόδου, αποτελεί έδρα για το «Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών», το οποίο φιλοξενεί συγγραφείς και ποιητές από όλο τον κόσμο και διοργανώνει διαλέξεις, λογοτεχνικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Νεστορίδειο Μέλαθρο: 50 θέσεις
Νέα Πτέρυγα: 150 θέσεις

Το μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με στόχο την απόκτηση, μελέτη, συντήρηση, έκθεση και προβολή εικαστικών δημιουργιών, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο, ιδίως μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το 1832. Οι συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής του, οι σημαντικότερες στην Ελλάδα, μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας, εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, με έργα που αποκτήθηκαν στη διάρκεια εξήντα χρόνων και ανήκουν στα σπουδαιότερα της εποχής τους. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης λειτουργεί σε τέσσερα κτίρια

→Τη Δημοτική Πινακοθήκη Ανδρέα Ιωάννου στην Πλατεία Σύμης
→Το κτίριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους
→Το Νεστορίδειο Μέλαθρο, δωρεά των Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη
→Τη Νέα Πτέρυγα, στην ανατολική πλευρά του Νεστοριδείου Μελάθρου

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΑΥΛΗ

(2 αίθουσες από 50 θέσεις η καθεμιά)
Η Ροδιακή έπαυλη, κτίριο της Τουρκοκρατίας, στο οποίο έγιναν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, για να αποτελέσει κατοικία των Ιταλών κυβερνητών, περιβάλλεται από μεγάλο πάρκο με βλάστηση, συντριβάνια και οπωρώνα. Εργασίες αποκατάστασης προβλέπονται στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του, για να φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα. 

ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(400 θέσεις)
Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου οικοδομήθηκε στα 1924-1925, στη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής, στο Μαντράκι, ως καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννου (Chiesa di San Giovanni), κατά μίμηση του ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, που βρισκόταν απέναντι από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη και καταστράφηκε από έκρηξη της πυρίτιδας στα υπόγειά του το 1856. Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη γοτθική βασιλική. Ο ναός παραμένει αναλλοίωτος εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ορθόδοξης λατρείας και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο βυζαντινό αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Ο χώρος φιλοξενεί κονσέρτα και χορωδίες βυζαντινής και κλασσικής μουσικής. Στην αυλή ανατολικά του ναού κτίστηκαν το 1931, μία φιάλη (βαπτιστήριο) και ένα κωδωνοστάσιο, έργα των αρχιτεκτόνων Petracco και di Fausto αντίστοιχα. Το σιντριβάνι στην αυλή της πρόσοψης του ναού αποτελεί αντίγραφο της μεσαιωνικής κρήνης Fontana Grande (1279) της πόλης Viterbo της Ιταλίας. Και οι δύο αύλειοι χώροι χρησιμοποιούνται για πολιτιστικά δρώμενα.

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ

(250 θέσεις)
Ο ναός, σχεδιασμένος από τον Α. Bernabiti, αποτέλεσε την εκκλησία της ενορίας των Φραγκισκανών στη Ρόδο κατά την Ιταλική κατοχή. Σήμερα είναι ο επίσημος ναός της λατινικής εκκλησίας της Ρόδου.

Τις Κυριακές και τις γιορτές η Θεία Λειτουργία διεξάγεται στα ελληνικά. Οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία στην μητρική τους γλώσσα μέσω φυλλαδίων με τους ψαλμούς μεταφρασμένους σε δώδεκα διαφορετικές γλώσσες.

Ο ναός διαθέτει πολύ καλή ακουστική και φιλοξενεί εκκλησιαστικό όργανο. Χρησιμοποιείται για συναυλίες κλασσικής μουσικής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

(400 θέσεις)

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1926, σε μελέτη του F. Di Fausto, προορισμένο για έδρα του στρατού της ιταλικής κατοχής. Κτισμένο στην οδό Δημοκρατίας, περιλαμβάνει δύο επιμήκεις κτίρια εκατέρωθεν της μνημειώδους, με οξυκόρυφες καμάρες, τριπλής πύλης εισόδου και παρακείμενα τριώροφα κτίρια στρατώνων. Τα κτίρια σήμερα στεγάζουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

ΚΤΙΡΙΟ ΑΚΑΒΗ

(50 θέσεις)

Κτισμένο το 1894 από τον Ηλία Τάνους Ακάβη, συριακής καταγωγής διερμηνέα του Αγγλικού προξενείου κατά την οθωμανική κατοχή του νησιού, το νεοκλασικό κτίριο αποδόθηκε ως κληροδότημα στο Δήμο Ρόδου, μετά το θάνατό του αρχικού ιδιοκτήτη, το 1935. Στο κτίριο γίνονται εργασίες αποκατάστασης για να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρόδου.

Υπαίθριοι χώροι πολιτισμού | Νέα πόλη της ρόδου

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΡΟΔΟΝ»

(350 θέσεις)

Βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, με ξεχωριστή είσοδο. Αποτελεί υπαίθριο θέατρο 350 θέσεων, πρόσφατα ανακαινισμένο, που φιλοξενεί παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΘΕΑΤΡΟ «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ»

(300 θέσεις)

Το θέατρο δημιουργήθηκε στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, μέσα στον κήπο της βόρειας πλευράς του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Ήταν για χρόνια έδρα του «Ήχος και Φως», ηχητικής παράστασης με θέμα τους Ιππότες και την τελευταία οθωμανική πολιορκία του 1522. Πρόκειται για υπαίθριο θέατρο 300 θέσεων με φυσικό σκηνικό τον πρόσφατα αποκατεστημένο βόρειο προμαχώνα του Παλατιού και τον Πύργο του Pagnac. Κατάλληλο για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

(800 θέσεις)
Το υπαίθριο θέατρο των 800 θέσεων, μέσα στη μεσαιωνική τάφρο, φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, χρησιμοποιώντας ως φυσικό σκηνικό τη μεσαιωνική οχύρωση. 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ –ΠΛΑΤΕΙΑ Γ. ΧΑΡΙΤΟΥ

(1.000 άτομα ο κάθε χώρος)
Στο βόρειο άκρο του λιμανιού του Μανδρακίου, στο ακρωτήρι Κουμπουρνού, η πλατεία Ενυδρείου, δηλαδή ο χώρος έξω από το κτίριο του Υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου, σε ευθεία σύνδεση με την πλατεία Γ. Χαρίτου – εκατό χουρμαδιές – και το Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στην ανατολική πλευρά, δημιουργούν ένα υπέροχο χώρο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων. 

ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΠΛ.Π.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ – ΠΛ.ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ Π.ΙΩΑΝΝΙΔΗ

(4000 άτομα)
Ο περίπατος του ιστορικού κέντρου της Ρόδου περιλαμβάνει τα κτίρια διοίκησης της Λεωφόρου 7ης Μαρτίου, μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, η οποία περιβάλλεται από το κτίριο του Δημαρχείου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τον χώρο παρελάσεων αλλά και ιστορικό τόπο τέλεσης των εκδηλώσεων ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την πλατεία Π. Κουντουριώτη στα βόρεια και την πλατεία Αντιναυάρχου Π. Ιωαννίδη στα ανατολικά του κτιρίου της Περιφέρειας, αποτελεί ένα μεγαλειώδη υπαίθριο χώρο φιλοξενίας μεγάλων εκδηλώσεων.

ΚΤΙΡΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

(αίθριο – 600 άτομα)
Το κτίριο της Νέας Αγοράς κτίστηκε, σε σχέδια του αρχιτέκτονα di Fausto, κατά τη διάρκεια της ιταλικής Κατοχής. Το κτίριο έχει οκταγωνική κάτοψη, με εσωτερικό αίθριο, όπου βρίσκεται το εξαγωνικό κτίσμα της Ιχθυαγοράς και τέσσερις πύλες εισόδου. Η κύρια πύλη προς τη λεωφόρο 7ης Μαρτίου έχει μνημειακό χαρακτήρα, με πυλώνες, γοτθικό τόξο και τρούλο.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ισόγεια καταστήματα, ενώ την δεκαετία του 1960, προστέθηκε όροφος για τη στέγαση γραφείων. 

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΡΟΔΟΥ

(πολιτιστικά τοπόσημα)
Οι ανεμόμυλοι της πόλης της Ρόδου αναφέρονται στις μεσαιωνικές ιστορικές πηγές ήδη από το 14ο αιώνα. Η κύρια χρήση τους, το άλεσμα του σιταριού, συνεχίστηκε μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Οι μύλοι των λιμανιών χρησιμοποιήθηκαν και για αμυντικούς σκοπούς. Η τυπική μορφή του μύλου είναι κύλινδρος, με εσωτερικό ύψος ως 6.50 μ., εσωτερική διάμετρο ως 4.50 μ., και κάλυψη από κωνική στέγη ύψους 2.50 μ. Είναι κτισμένος από λαξευμένους πωρόλιθους, με δύο ξύλινα πατώματα, ξύλινη σκάλα και δύο μικρά παράθυρα κάτω από τη στέγη. Στο τελευταίο δόμο της λιθοδομής στηρίζεται ο μονοκόμματος άξονας της φτερωτής, ο οποίος περιστρέφεται περί εαυτόν και οριζόντια, περί τον κατακόρυφο άξονα του μύλου, κατά τη διεύθυνση του ανέμου. Ο άξονας είναι οκταγωνικής διατομής, με τέσσερα ζεύγη αντενών μήκους ως 5,50 μ, όπου ανοίγονται και δένονται τα πανιά της φτερωτής (καραβόπανα). Οι εναπομείναντες μύλοι της πόλης είναι δεκαεπτά και υπόκεινται σε εργασίες αποκατάστασης για να αποτελέσουν πολιτιστικά τοπόσημα. 

ΚΤΙΡΙΟ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

(αίθριο – 400 άτομα)
Το κτίριο των Σφαγείων, κτισμένο κατά την ιταλική κατοχή, είναι επιμήκες κτίσμα με εσωτερικό αίθριο. Εγκαταλελειμμένο για πολύ καιρό, σχεδιάζεται να αποκατασταθεί και να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΚΤΙΡΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ENRICO DUCCI

(αίθριο – 400 άτομα)
Το κτίριο ασύλου (Γηροκομείο) Enrico Ducci είναι ένα τετράγωνο κτίσμα με εσωτερικό αίθριο. Κτισμένο από τους ευεργέτες της Ρόδου Enrico και Adelaide Ducci. Χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους, που τους φρόντιζαν Φραγκισκανές καλόγριες. Είναι εγκαταλελειμμένο για πολύ καιρό και σχεδιάζεται να αποκατασταθεί για να φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΩΔΕΙΟ

(2.000 θέσεις / 4.000 – 8.000 άτομα και 1.000 θέσεις αντίστοιχα)
H ακρόπολη της Ρόδου δέσποζε στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης. Ήταν “πεδίων και αλσών μεστή” σύμφωνα με την περιγραφή του ρήτορα Aίλιου Αριστείδη (2ος αιώνας μ.X.). Αποτελούσε μια μνημειακή ζώνη με ιερά, μεγάλους ναούς, δημόσια κτίρια και υπόγειους χώρους λατρείας που χρονολογούνται στην ελληνιστική και υστεροελληνιστική εποχή. Τα οικοδομήματα ήταν κτισμένα κλιμακωτά, πάνω σε διαμορφωμένα πλατώματα. Στην κορυφή κυριαρχεί ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, θεού του Ηλίου. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν κατά την διάρκεια της ιταλικής κατοχής. H ακρόπολη δεν έχει ακόμα ανασκαφεί σε όλη της την έκταση. Υπάρχει μια αρχαιολογική ζώνη 1250 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται αποκατεστημένα το αρχαίο στάδιο και το μικρό μαρμάρινο ωδείο. Φιλοξενούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, όπως στην αρχαιότητα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ «ΔΙΑΓΟΡΑΣ»

(3.700 θέσεις /πάνω από 7.000 άτομα )
Το Δημοτικό στάδιο Διαγόρας, κτισμένο κατά την ιταλική κατοχή ως «στάδιο του Ηλίου» έχει ένα κεντρικό γήπεδο με ποδηλατοδρόμιο, ένα γήπεδο προπονήσεων και δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Χρησιμοποιείται από τους ποδοσφαιρικούς και άλλους αθλητικούς συλλόγους του νησιού.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ»

(2.000 θέσεις /πάνω από 8.000 άτομα)
Το Αθλητικό Κέντρο «Καλλιπάτειρα» πήρε το όνομά του από την κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα, αδελφή και μητέρα ολυμπιονικών και την μόνη γυναίκα στην αρχαιότητα, στην οποία επετράπη να μπει στο στάδιο της Ολυμπίας για να παρακολουθήσει τον αγώνα του γιού της. Αποτελείται από ένα ανοιχτό στάδιο αθλημάτων, κλειστό γυμναστήριο, τέσσερα γήπεδα καλαθοσφαίρισης, δύο γήπεδα beach volley και οκτώ γήπεδα τένις του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης σε κοντινή απόσταση. Αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή τόπο ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής άθλησης, ελεύθερα προσβάσιμο από όλες τις ηλικίες.

ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ

(πάνω από 1.000 άτομα)
Η Ροδιακή έπαυλη, κτίριο της Τουρκοκρατίας, στο οποίο έγιναν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, για να αποτελέσει κατοικία των κυβερνητών της ιταλικής κατοχής, περιβάλλεται από μεγάλο πάρκο με βλάστηση, συντριβάνια και οπωρώνα. Εργασίες αποκατάστασης προβλέπονται στο κτίριο και το πάρκο, για να φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα.

ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙΟΥ

(πάνω από 1.000 άτομα )

Tο Pοδίνι είναι μια κατάφυτη κοιλάδα που διασχίζεται από ρέμα, νότια της πόλης της Ρόδου. Στην αρχαιότητα ήταν χώρος λατρείας, περιπάτου και αναψυχής, με διάσπαρτα σπήλαια, ανάλογα των “νυμφαίων” της Ακρόπολης της Ρόδου και πλούσια κοσμημένα ταφικά μνημεία. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα “αρχιτεκτονικής του τοπίου” που επικράτησε στην ελληνιστική εποχή (3ος-2ος αιώνας π.X.). Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά. Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την προσοχή των επισκεπτών. Στο χώρο αναπτύσσονται πλατώματα φυσικά και κτιστά, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

(πάνω από 1.000 άτομα)

Το συγκρότημα των ιαματικών πηγών Καλλιθέας , έργο του αρχιτέκτονα P. Lombardi, κτίστηκε το 1929, κατά την ιταλική κατοχή στο ανατολικό τμήμα του νησιού εννέα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Αποτελείται από κτιριακούς όγκους προσαρμοσμένους στο φυσικό τοπίο και αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνδέουν μορφολογικά τους διαφορετικούς πολιτισμούς που επέδρασαν στη Ρόδο. Τα εγκαίνια έγιναν την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο εξαιτίας της φήμης των νερών της Καλλιθέας ως θεραπευτικών για πολλές παθήσεις, ήδη από την αρχαιότητα.

Το υπέροχο συγκρότημα είναι πλήρως αποκατεστημένο από το 2007 και εκεί λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το νησί της Ρόδου διαθέτει μια πλήρη γκάμα χώρων, εσωτερικών και υπαίθριων, έτοιμων να υποδεχθούν εξαιρετικές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως της απόφασης της διεκδίκησης του τίτλου, οι τοπικές, περιφερειακές και κρατικές αρχές ξεκίνησαν ένα σχέδιο αποκατάστασης των πολιτιστικών χώρων. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει 34 χώρους, από τους οποίους οι 18 είναι κλειστοί και αντιστοιχούν σε συνολικά πάνω από 7.500 θέσεις. Στους παρόντες δεν συμπεριλαμβάνουμε την τάφρο, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις με περισσότερους από 10.000 θεατές. Ενδεικτικά:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανοιχτό στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκεύματος. Στόχοι του είναι η ερευνητική αναζήτηση, η απόκτηση, η μελέτη, η συντήρηση, η έκθεση και η προβολή των εικαστικών δημιουργιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο ή που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό και κατά το χρονικό διάστημα των νεότερων χρόνων κυρίως, δηλαδή από τον 15ο αιώνα και εξής και ιδίως από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1832).Απώτερος σκοπός των δραστηριοτήτων του είναι η προαγωγή των ανωτέρω στο ευρύ κοινό, τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές, ειδικότερα από σκοπιά πολιτισμική, εκπαιδευτική, εθνική και κοινωνική. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο δημιούργησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων το οποίο συνεργάζεται δημιουργικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και πολλούς άλλους φορείς. Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού στα παιδιά και τους νέους της Ρόδου, της Δωδεκανήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Παράλληλα, το Μουσείο σύμφωνα με τη διεθνή μουσειολογική πρακτική εκδίδει βιβλία και καταλόγους Τέχνης, εκπαιδευτικά βιβλία και CD Rom για παιδιά, και όχι μόνο, παράγει μουσειακά αντικείμενα και δώρα που προεκτείνουν τη νεοελληνική τέχνη και προβάλλουν τους δημιουργούς της στην καθημερινή ζωή του ευρύτερου κοινού και της νέας γενιάς.
 
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Α.ΙΩΑΝΝΟΥ
Πλατεία Σύμης 2, τηλ. 2241036646 fax 2241023766 Συλλογές Χαρακτικής 19ου-20ου αιώνα (μόνιμη συλλογή), Ευρωπαϊκά Χαρακτικά – Δωδεκάνησα (κατά τη χειμερινή περίοδο), Εκδόσεις – Αφίσες, Μουσειακά Δώρα, (Στο κτήριο βρίσκονται και τα Γραφεία της Διεύθυνσης)
ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ
Πλατεία Γ. Χαρίτου «100 Χουρμαδιές», τηλ.2241043780 – 2 Νεοελληνική Τέχνη 20ού αι., Μόνιμη Έκθεση Συλλογών, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκδόσεις – Αφίσες
ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟΥ
Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδου (Πίσω από το Νεστορίδειο Μέλαθρο), τηλ.2241025780 Περιοδικές Εκθέσεις, Πολιτιστικά δρώμενα (Παρουσιάσεις βιβλίων, Επιστημονικές Ομιλίες, Μουσικές εκδηλώσεις κλπ)
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Παλιό Συσσίτιο» Μεσαιωνική Πόλη, Σωκράτους 179, τηλ. 2241036646 Περιοδικές Εκθέσεις, Ευρωπαϊκά Χαρακτικά – Δωδεκάνησα, (κατά τη θερινή περίοδο)
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ & ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΚΥΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ Το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου – Κύματα Τριών Θαλασσών, ιδρύθηκε το 1996, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων και με στόχο να αποτελέσει ένα forum συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος, λογοτεχνών και μεταφραστών, που οραματίζονται την αυριανή πνευματική Ευρώπη. Στο ψήφισμα που συντάχθηκε υπογραμμίζεται ότι το Κέντρο είναι «ανεξάρτητο διεθνές ίδρυμα ελεύθερου λόγου, ανοχής και ειρήνης». Η ίδρυση του Κέντρου αποφασίστηκε το 1994 κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Μαύρη Θάλασσα όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 συγγραφείς και μεταφραστές από 30 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν το ψήφισμα της Ρόδου για ειρήνη και πολιτιστική συνεργασία, στο οποίο επίσης αναφέρεται: «Έχοντας δει τόσα διαφορετικά μεταξύ τους ιστορικά μνημεία, από τα περίφημα σκαλοπάτια της ταινίας του Αϊζενστάϊν έως τις καταπληκτικές ανασκαφές στην Έφεσο, οραματιστήκαμε μια μελλοντική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο και όπου τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αποκτούν μια ζωτική και ισότιμη συμμετοχή». Στο ίδιο ψήφισμα, που εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 1995 και υπογράφουν τα μέλη της εκλεγμένης επιτροπής εργασίας επισημαίνεται: «Λειτουργώντας διαχρονικά σαν ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ εθνών και πολιτισμών, η Ρόδος διαθέτει την ικανότητα να προωθήσει άμεσα την ειρήνη φιλοξενώντας τις συνομιλίες Παλαιστινίων – Ισραηλιτών γύρω από τις δημοκρατικές δομές του νέου Παλαιστινιακού κράτους. Είναι η ποιότητα της γεφύρωσης αυτή καθεαυτή, μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, που καθιστά τη Ρόδο λίκνο της νέας χιλιετίας, την ιδανική έδρα για ένα νέο και ανεξάρτητο διεθνές ίδρυμα ελεύθερου διαλόγου, ανοχής και ειρήνης».
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (ΔΟΠΑΡ)
Οι δραστηριότητες του, σύμφωνα και με το καταστατικό λειτουργίας του, προσανατολίζονται στην “ανάπτυξη και προσφορά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος και προαγωγή των τοπικών λαογραφικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων”. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ. λειτουργεί για παιδιά και ενήλικες → Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Ωδείο (αναγνωρισμένο από το Κράτος) Χορωδίες | Φιλαρμονική Δήμου Ρόδου Δημοτική Βιβλιοθήκη | Ιματιοθήκη Κινηματοθέατρα: Δημοτικό και Ρόδον Φεστιβάλ Λοιπές εκδηλώσεις
 
Σημαντικά γεγονότα | Πολιτισμός
ΘΕΑΤΡΟ
1985-1990 Δημοτικό θέατρο Ρόδου 1990-2010 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου Πλούσια παραγωγή στο μοναδικό Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Μεγάλες συμπαραγωγές με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. (Κύκλος Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Όπερας) Παρά την κατάργηση του παραμένουν ενεργά Δημοτικά Θεατρικά Εργαστήρια με πλούσια δράση. αρχείο παραστάσεων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ Ημέρες μουσικής Φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες της ευρύτερης κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο (ορχήστρες, σχήματα μουσικής δωματίου, χορωδίες βυζαντινής μουσικής, σολίστ μουσικών οργάνων ή τραγουδιού κλπ), αναδεικνύοντας χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Καλλιτεχνικός δ/ντής του φεστιβάλ είναι ο πιανίστας Τάσος Βενετοκλής και την παραγωγή έχει η Εταιρεία “Φόρμιγξ”. Website: www.musicinrhodes.gr Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου – Arte Con Anima H Arte Con Anima (ACA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 2004 διοργανώνει με επιτυχία τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο νησί της Ρόδου. Website: www.facebook.com/rhodespianocompetition Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πηνελόπης Σερδάρη, πραγματοποιείται στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο και οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού, «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού -Αθλητισμού, Δήμου Ρόδου, με την υποστήριξη του ΕΟΤ. Website: rhodes.com.gr/sites/international-festival-rhodes/
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecofilm Website: www.ecofilms.gr
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ
Το Μεσαιωνικό Ρόδο είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2005 για τη δημιουργία και οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται παραδόσεις, θρύλοι και η ιστορία της Μεσαιωνικής Ρόδου, μέσα από δρώμενα, εργαστήρια και παιχνίδια. Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έγινε για πρώτη φορά πραγματικότητα το Μάιο του 2007, με στόχο να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση. Με την αξιοποίηση του μοναδικού σκηνικού της Μεσαιωνικής Πόλης, τα δρώμενα του Μεσαιωνικού Ρόδου ζωντανεύουν τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο της Ιστορίας του νησιού, ενώ η δράση του στρέφεται γύρω από το τρίπτυχο: Επιμόρφωση – Πολιτισμός – Πολιτιστικός Τουρισμός Website: www.medievalfestival.gr
Στην πόλη της Ρόδου βρίσκουμε τέσσερα σημαντικά μουσεία, το αρχαιολογικό, το μουσείο Νεοκλασικής τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και την Νέα Πινακοθήκη – Νεστορίδειο. Τα έθιμα του νησιού είναι συνδεδεμένα με τον παραδοσιακό χορό των ροδίων την σούστα που χορεύεται σε όλα τα πανηγύρια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται διάφορες γιορτές όπως: το Μεσαιωνικό φεστιβάλ, η Γιορτή Καρπουζιού, η Ευρωπαϊκή γιορτή Μουσικής, η Γιορτή Φράουλας, τα Ανθεστήρια, η Αποκριάτικη φιέστα στην Παλιά Πόλη και τέλος τον Δεκαπενταύγουστο σε όλο το νησί διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι παραδόσεις των Ροδίων πλούσιες συμπεριλαμβάνουν εδέσματα, ποτά, γλυκά και ροφήματα. Τις Απόκριες διοργανώνονται χοροεσπερίδες, πορείες αρμάτων και μασκαρεμένων πεζών με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, παραστάσεις και δρώμενα με φουστανελάδες. Τον Μάρτιο τον υποδεχόντουσαν με τα κάλαντα της άνοιξης «χελιδονίσματα» και το βραχιολάκι στο χεράκι του παιδιού με τρεις κλωστές, κόκκινη, άσπρη και χρυσή. Τα έθιμα και οι παραδόσεις κατά τόπους είναι πάρα πολλά. Μερικά από αυτά είναι το σφάξιμο του εριφίου το Μεγάλο Σάββατο και τα παραδοσιακά εδέσματα της Ανάστασης και της Λαμπρής. Οι Ρόδιοι είχαν πολύ ωραίους και παραδοσιακούς φούρνους που πολλοί διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα είναι ο γάμος. Γινόταν πάντα Κυριακή σε όλη τη διάρκεια του έτους εκτός από την τεσσαρακοστή και το Μάιο. Τέσσερις μέρες πριν το γάμο ετοίμαζαν τα μελεκούνια και τα μοίραζαν στους χωριανούς προσκαλώντας τους. Για τη γέννηση των παιδιών το έθιμο λέει ότι κάτω από την κούνια του μωρού βάζουν αγιασμό, δάφνη και σκουπάκι ψάθινο. Και όποιος έρχεται στο σπίτι νύχτα κρατάει φωτιά και όταν μπαίνει μέσα βρέχει τα χέρια του με τον αγιασμό που έκαναν μετά την όγδοη μέρα της γέννησης. Περισσότερα:

Στην Ρόδο λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου που εξυπηρετεί τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες. Η διεύθυνση είναι Άγιοι Απόστολοι 85100 – Ρόδος και τα τηλέφωνα: RECEPTION – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 2241360000 και ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ – ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 2241360252

Λεπτομέρειες: https://www.xo.gr

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων αλλά δέχεται και ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών – τουριστών Ελλήνων και Αλλοδαπών. Κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια όλου του κόσμου και αυτό αναλαμβάνει με επιτυχία το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου που εδρεύει στην οδό Εθελοντών Δωδεκανήσων 45, Ρόδος 85100 και το τηλέφωνο του Αξιωματικού Υπηρεσίας είναι: 2241023849.

Περισσότερα: www.vrisko.gr

Οι συγκοινωνίες στην Ρόδο εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ ΡΟΔΟΥ Α.Ε. που εδρεύουν στην οδό Μ. Κωνσταντίνου 17 Τ.Κ. τηλέφωνο: 2241027706 και από την εταιρεία Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ που εδρεύει στην οδό Αγίου Ιωάννου 54 Τ.Κ. 85100 τηλέφωνο: 2241026300.

Πληροφορίες: www.yme.g

Οι περισσότεροι τουρίστες εξυπηρετούνται πολλές φορές για τις μετακινήσεις τους με ταξί. Είναι μία εύκολη, γρήγορη και ξεκούραστη λύση, χωρίς πολύ μεγάλη επιβάρυνση οικονομική. Ραδιοταξί – Ρόδος περισσότερα από 25 χρόνια δίπλα σας στη μετακίνηση με ασφάλεια, ποιότητα, συνέπεια. Οδός: Άνω Ηλιούπολη, Υδατόπυργος 85100 Ρόδος τηλέφωνο: 2241069800

Λεπτομέρειες: www.xo.gr

Πολλές φορές και οι επισκέπτες αλλά και οι φοιτητές χρειάζονται την συνδρομή του Δήμου της Ρόδου. Ευγενικοί και ενημερωμένοι υπάλληλοι εξυπηρετούν όποτε ζητηθούν οι υπηρεσίες τους. Το κτίριο του Δημαρχείου του Δήμου της Ρόδου βρίσκεται στη Διεύθυνση Πλατεία Ελευθερίας 1, 85100 Μανδράκι και το τηλέφωνο είναι 2241361200.

Περισσότερες πληροφορίες: www.22410.gr

Οι φοιτητές όπως και όλοι οι κάτοικοι έχουν ανάγκη από τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ ΡΟΔΟΥ που εδρεύει στη Διεύθυνση Πλατεία Σύμης 10, Παλιά Πόλη, τηλέφωνο: 2241078590 και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) με τηλέφωνο: 2241045300.

Πληροφορίες:

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora