Πτολεμαΐδα

Στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν τα τμήματα της Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: 

Το Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2009 στις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση του τμήματος. Καλύπτει πλήρως την επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των πτυχιούχων του τμήματος σε θέματα μαιευτικής, γυναικολογίας, νεογνολογίας, επαγγελματικής δεοντολογίας, οικογενειακού προγραμματισμού, γενετήσιας αγωγής, έρευνας, πρόληψης και αγωγής υγείας.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη της Μαιευτικής και τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι το δεύτερο Τμήμα στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, και δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές, να εκπαιδευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην επιστήμη και την πρακτική της Εργοθεραπείας και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιηθούν επάξια στις κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις, σε αυτόν τον τομέα.

Η Πτολεμαΐδα με πληθυσμό άνω των 32 χιλιάδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Απέχει μόλις μισή ώρα από την Κοζάνη (με το λεωφορείο) ενώ και η Θεσσαλονίκη απέχει μιάμιση ώρα.
Τελευταία στην Πτολεμαΐδα έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, γεγονός που φαίνεται από την ίδρυση Μουσείου, Μουσικής Σχολής, Βιβλιοθήκης , Πνευματικού Κέντρου και τη διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκθέσεων ζωγραφικής, χειροτεχνίας, συναυλιών, παρουσίαση χορωδιακών συγκροτημάτων, πολιτιστικού δεκαπενθήμερου όπου συμμετέχουν τοπικά και ξένα συγκροτήματα.

Η Πτολεμαΐδα επειδή είναι μια μικρή πόλη, οι φοιτητές που σπουδάζουν εκεί μένουν στο κέντρο, έτσι είναι κοντά σε όλα.

Υπάρχουν, όμως, ιστοσελίδες που παρέχουν δυνατότητες για την εύρεση στέγης. Ηλεκτρονικές πηγές είναι οι εξής:

Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Πτολεμαΐδα είναι σχετικά καλές. Μια γκαρσονιέρα κοστίζει περίπου 180 ευρώ, ενώ ένα λίγο μεγαλύτερο διαμέρισμα, όπως ένα δυάρι, κοστίζει περίπου 200 ως 250 ευρώ. Οι τιμές είναι ανάλογες με το πόσα τετραγωνικά είναι το διαμέρισμα, τη χρονολογία που χτίστηκε η πολυκατοικία, αν το διαμέρισμα είναι ανακαινισμένο και πολλά ακόμα κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει αρκετές νέες καφετέριες και εστιατόρια. Οι τιμές του φαγητού είναι κανονικές ως και λίγο υψηλές σε ορισμένα εστιατόρια, ανάλογα με το είδος τους. Υπάρχουν φυσικά και μαγαζιά με φθηνό φαγητό, στα οποία πηγαίνουν κυρίως φοιτητές.

Η πόλη διαθέτει κινηματογράφο και τα εισιτήρια κοστίζουν 7 ευρώ. Οι φοιτητές με την ένδειξη της φοιτητικής ταυτότητας, κερδίζουν έκπτωση στην τιμή του εισιτηρίου.

Οι φοιτητές της Πτολεμαΐδας διαθέτουν επίσης μια πολύ ενεργή κινηματογραφική ομάδα με έντονη δράση και μεγάλη στήριξη από τους φοιτητές της πόλης. 

 • Πρώτα απ’ όλα η πόλη δεν είναι τόσο μικρή όσο πιστεύεις. Με πληθυσμό άνω των 32 χιλιάδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!
 • Απέχει μόλις μισή ώρα από την Κοζάνη (με το λεωφορείο), ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι σχετικά κοντά (1μιση ώρα)
 • Τελευταία στην Πτολεμαΐδα έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πολιτιστικής ανάπτυξης, γεγονός που φαίνεται από την ίδρυση Μουσείου, Μουσικής Σχολής, Βιβλιοθήκης, Πνευματικού Κέντρου και τη διοργάνωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκθέσεων ζωγραφικής, χειροτεχνίας, συναυλιών, παρουσίαση χορωδιακών συγκροτημάτων, πολιτιστικού δεκαπενθήμερου όπου συμμετέχουν τοπικά και ξένα συγκροτήματα.
 • Γενικά, πρόκειται για βιομηχανική πόλη, με βασικούς άξονες τουριστικού ενδιαφέροντος το Παλαιό Υδραγωγείο και το Ανθρωπολογικό – Λαογραφικό Μουσείο. Στην πτέρυγα εικαστικών του Μουσείου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα γνωστών ζωγράφων (Μόραλη, Μυταρά, Μοσχίδη, Φασιανού, Βακαλό, Τέτση, Μαλάμου κ.ά.). 
 • Τα καφέ και τα εστιατόρια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όχι όμως και οι λύσεις για νυχτερινή διασκέδαση.
 • Ενδιαφέρουσα είναι και η Κινηματογραφική Ομάδα Πτολεμαΐδας με πολύ έντονη δράση.
 • Η έναρξη λειτουργίας της σχολής Πυροσβεστών αναμένεται με γενικότερα μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή.
 • Στα θετικά της πόλης είναι και το γεγονός πως απέχει λιγότερο από 2 ώρες από Τρίκαλα, Ιωάννινα και Λάρισα. 
 • Επίσης, το delivery στην Πτολεμαΐδα είναι σε υψηλό επίπεδο, αφού έφτασε με περισσότερα από 10 καταστήματα o deliveras.gr
 • Τέλος, η πόλη έχει αρκετά χαμηλές τιμές στα ενοίκια αλλά και στα υπόλοιπα είδη, πράγμα που την καθιστά ιδιαίτερα «άνετη» για διαμονή!

Links: www.neolaia.gr

Από Αθήνα – Πτολεμαΐδα

Υπάρχουν δύο τρόποι για να πας από Αθήνα – Πτολεμαΐδα. Ο πρώτος τρόπος είναι από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Από εκεί παίρνεις είτε λεωφορείο είτε ταξί για να πας στα ΚΤΕΛ. Με λεωφορείο είναι μια ώρα και το εισιτήριο κοστίζει 1,20 το κανονικό και 0,60 το φοιτητικό, με ταξί είναι μισή ώρα και κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ. Από εκεί  θέλεις 1μισή ώρα για να φτάσεις στην Πτολεμαΐδα. Το εισιτήριο  στοιχίζει 11 ευρώ το κανονικό για να πας και 21 με επιστροφή και 7 ευρώ το φοιτητικό. Στην Πτολεμαΐδα δε χρησιμοποιούνται λεωφορεία, έτσι από τα ΚΤΕΛ είτε παίρνεις ταξί για να σε πάει στο κέντρο και επειδή η απόσταση είναι μικρή, 5 λεπτά κοστίζει 3,50 και αν έχεις βαλίτσες 5 ευρώ, είτε πας με τα πόδια, όπου η απόσταση είναι 20 λεπτά. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να πας από Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο που κοστίζει το φοιτητικό 20 ευρώ και το κανονικό 30 ευρώ και το ταξίδι κρατάει έξι ώρες. 

Από Θεσσαλονίκη – Πτολεμαΐδα

Από Θεσσαλονίκη η διαδικασία είναι πιο εύκολη αφού χρειάζεσαι μόνο 1μισή ώρα για να σε πάει το ΚΤΕΛ στην Πτολεμαΐδα και από εκεί παίρνεις ένα ταξί ή πας με τα πόδια στο κέντρο.

Τηλέφωνο αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος: 201-3530000

Τηλέφωνο αεροδρομίου Μακεδονίας: 231-0985000

Τηλέφωνο ΚΤΕΛ:  231-0510835

Τηλέφωνο ραδιοταξί Ερμής στην Θεσσαλονίκη: 210-4115200

Εδώ υπάρχουν κι άλλα ραδιοταξί:

Links: www.xo.gr

Τηλέφωνο ραδιοταξί ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ στην Πτολεμαΐδα: 246-3022212

Το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης που λειτουργεί από το 1997 και όπου εκτίθενται τοπικές ενδυμασίες, παλιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη αλλά και προϊστορικά εργαλεία, οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα. Οι ηλικίες των απολιθωμάτων είναι από ένα εώς τρία εκατομμύρια χρόνων. Από τις παλαιότερες εκκλησίες της Πτολεμαΐδας είναι αυτές της Αγίας Τριάδας, που είναι και ο Μητροπολιτικός ναός της πόλης, του Αϊ – Γιάννη και του Άγιου Στέφανου. Το κτίριο του Δημαρχείου κατασκευάστηκε από το στρατό και προοριζόταν για Λέσχη Αξιωματικών. Όταν όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε, μετατράπηκε σε Δημαρχείο. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, χτισμένος το 1953, έμεινε αναλλοίωτος διατηρώντας τη ρομαντική ατμόσφαιρα περασμένων χρόνων. Το Πνευματικό Κέντρο όπου παρουσιάζονται όλες οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και μέσα σε αυτό γίνονται διάφορα σεμινάρια και ομιλίες. Ο πίσω χώρος του κτιρίου φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας ή γλυπτών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κτίριο του Παλιού Δημαρχείου. Στο ισόγειο υπάρχουν τα παιδικά βιβλία, ενώ στον όροφο σε μια αίθουσα λειτουργεί βιβλιοθήκη των επιστημονικών βιβλίων και οι υπόλοιπες τρεις φιλοξενούν κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις. Το κτίριο του υδραγωγείου Πτολεμαΐδας είναι σήμερα ένα από τα δύο διατηρητέα κτίρια της πόλης. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του το 1928 από την τότε υπηρεσία “τεχνικός εποικισμός Δυτικής Μακεδονίας”. Το υδραγωγείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες  της τότε κωμόπολης των Καϊλαρίων με μια μόνο γεώτρηση και μέχρι το 1992 χρησιμοποιείτο ως ενδιάμεσο αντλιοστάσιο. Μια δεύτερη γεώτρηση έγινε το 1943-44 στην Αγία Σκέπη και χρησιμοποιείτο μέχρι το 1984. Το τμήμα του υδραγωγείου που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σχήμα του στον τοίχο προς το δρόμο. Το 1927 πυρπολήθηκαν τα γραφεία Διευθύνσεως Δυτ. Μακεδονίας και καταστράφηκαν όλα τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα στοιχεία διαχειρίσεως των έργων γεώτρησης Πτολεμαΐδας. 

 

Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας

Το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ως θεσμός λειτουργεί από το 1997 και εκτίθενται σε αυτό τοπικές ενδυμασίες, παλιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη αλλά και οστά και χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών. Η κατασκευή του έγινε μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας διατηρήσεως κτιρίων και μνημείων με ιδιαίτερο κάλλος και ιστορική κληρονομιά, καθώς επίσης και της γενικότερης δόμησης μουσείων στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ξεκίνησε από την Μελίνα Μερκούρη, όταν η ίδια υπηρετούσε στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Πνευματικό Κέντρο

Στο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζονται όλες οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και μέσα σε αυτό γίνονται διάφορα σεμινάρια και ομιλίες. Στο χώρο του πνευματικού κέντρου λειτουργεί και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο που διοργανώνει ο δήμος Πτολεμαΐδας με επισκέψεις ανθρώπων επιστημονικής μόρφωσης αλλά και καταξιωμένων καθηγητών από τον Ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο. Ο πίσω χώρος του κτιρίου φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας ή γλυπτών. Η κατασκευή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Βρίσκεται στη άνω πλευρά της πόλης, στη λεγόμενη Άνω Πτολεμαΐδα, μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις με χώρους πρασίνου και αναψυχής, όπου βρίσκεται και μια μεγάλη παιδική χαρά. Απέναντι από το πνευματικό κέντρο βρίσκεται ο Μικρασιατικός Σύλλογος.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1988 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Δημαρχείου. Η συλλογή της αριθμεί 13.000 τόμους. Στο ισόγειο υπάρχουν τα παιδικά βιβλία, ενώ στον πρώτο όροφο σε μια αίθουσα λειτουργεί βιβλιοθήκη των επιστημονικών βιβλίων και οι υπόλοιπες τρεις φιλοξενούν κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις. Τη βιβλιοθήκη περιστοιχίζουν διάφορα δέντρα και θάμνοι καθώς και ένα μικρό συντριβάνι. Μπροστά από τη βιβλιοθήκη και σε μικρότερη απόσταση των εκατό μέτρων, βρίσκεται το επονομαζόμενο Παλαιό Πάρκο που είναι κατάφυτο από πεύκα και αποτελεί σήμα κατατεθέν και σύμβολο της πόλης.

Πολιτιστικές Ομάδες

 • Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.“Μικρά Ασία”
 • Θρακική Εστία Αρχιγένης
 • Σύλλογος Κλεισουριέων Πτολεμαΐδας «Ο Άγιος Μάρκος».
 • Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας
 • Σύλλογος Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας “Ο Προφήτης Ηλίας”
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας “Ο Σωτήρας”
 • “Κινηματογραφική Ομάδα Πτολεμαΐδας (2012)”
 • Διάφοροι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται με το θέατρο και τα εικαστικά.

Εκδηλώσεις

 • Οι εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας “ΚΛΗΔΟΝΑΣ”.
 • Τα «Ιώνεια» του Συλλόγου Μικρασιατών “ΙΩΝΕΙΑ” .
 • Το τριήμερο καρναβάλι όλων των συλλόγων.
 • Τα Περδίκκεια .
 • Το πανηγύρι του Αη Γιάννη.
 • Τα “Σωτήρεια” του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Σωτήρας”

Αθλητικά Σωματεία

Link: el.wikipedia.org

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Νοσοκομείο: 246-3054000
Πυροσβεστική: 199
Αστυνομία: 246-3022100
Ατικά: 246-3024744
ΚΤΕΛ: 246-3024417
Δ.Ε.Η. – Βλάβες: 246-3022226
Ο.Τ.Ε. – Βλάβες: 121
ΚΤΕΟ – Κοζάνη: 246-1031690
ΟΑΕΔ: 246-3024530
Νομαρχία – Κοζάνη: 246-1067100
ΔΕΤΥΠ (Τηλεθέρμανση): 246-3054420
ΔΕΥΑΠ (Νερό): 246-3053401
Καθαριότητα Δήμου Πτολεμαΐδας: 246-3025779
Βλάβες Δήμου Πτολεμαΐδας: 246-3054023

Εδώ Μπορείτε να βρείτε και άλλα χρήσιμα τηλέφωνα.

Links: www.neaptolemaidas.gr

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora