Πειραιάς

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που εδρεύει στον Πειραιά στη διασταύρωση των οδών Καραολή & Δημητρίου και Δεληγιώργη.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς περιλαμβάνει 10 ακαδημαϊκά τμήματα που αντιστοιχούν σε 4 σχολές:

ΣχολέςΤμήματα
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών
 • Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
 • Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
 • Τμήμα Τουριστικών Σπουδών
Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας
 • Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών
 • Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής
 • Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
 • Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
 • Τμήμα Πληροφορικής
 • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Πειραιώς:  http://www.unipi.gr/unipi/el/

Οι φοιτητικές εστίες αποτελούν ακόμα μια λύση διαμονής για πολλούς νέους φοιτητές. Για να διεκδικήσει ένας πρωτοετής φοιτητής ένα δωμάτιο στις εστίες θα πρέπει να υποβάλλει σε ημερομηνία που γνωστοποιείται στον τύπο ηλεκτρονική αίτηση και ακολούθως να καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών στη γραμματεία της σχολής. Κατάλογο με όλες τις φοιτητικές εστίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον δικτυακό τόπο http://www.ein.gr/index.php?rm=2&pm=1

Για την επιλογή των υποψηφίων σημαντικό ρόλο παίζουν κοινωνικά κριτήρια καθώς και το εισόδημα. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα για τα κριτήρια επιλογής:

Α. Κατά προτεραιότητα στεγάζονται στις Φ.Ε-Σ.Ε. οι υποψήφιοι οικότροφοι που εντάσσονται στις

παρακάτω ειδικές κατηγορίες µε σειρά πρότασης ως εξής:

1. Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες µε µηδενικό εισόδηµα.

2. Υποψήφιοι ορφανοί, από τους δύο γονείς.

3. Υποψήφιοι φοιτητές- τριες που οι ίδιοι είναι άτομα µε ειδικές ανάγκες

4. Υποψήφιοι παιδιά µισθωτών – πολύτεκνων οικογενειών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλµατα ή από µισθωτές υπηρεσίες.

Οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με βάση το εισόδημα στο οποίο επέρχονται ορισμένες μειώσεις ανάλογα με την περίπτωση του κάθε υποψηφίου. Πιο αναλυτικά:

Για την κατάταξη των αιτήσεων στέγασης θα λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε οικογένειας. Αυτό θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού οικογενειακού δηλωθέντος εισοδήματος με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Όταν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 25%.

Όταν στην οικογένεια σπουδάζει ή σπουδάζουν περισσότερα του ενός παιδιού, τότε το εισόδημα θα μειώνεται κατά 10% για κάθε επιπλέον αδελφό φοιτητή.

Όταν στην οικογένεια υπάρχει άτομο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε το εισόδημα της οικογένειας θα λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30%.

Εάν ο υποψήφιος ανήκει σε περισσότερες από μια κατηγορίες τότε αυτές αθροίζονται. Σε καμία όμως περίπτωση οι μειώσεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 75% του εισοδήματος.

Στεγαστικό επίδομα 1000 ευρώ

Το στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ μπορεί επίσης να δώσει μια ανάσα στις οικογένειες και να συμβάλει στη μείωση των δαπανών της στέγασης του κάθε φοιτητή. Δικαιούχος του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος των χιλίων ευρώ (1.000 €) είναι ο προπτυχιακός (και όχι μεταπτυχιακός) φοιτητής, ο οποίος φοιτά για την απόκτηση πρώτου (και όχι δεύτερου) πτυχίου, για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του Τμήματός του. Το επίδομα χορηγείται για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε πόλη άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις

http://www.del.auth.gr/index.php/el/anakoinoseis-grammateias/1124-2013-03-04-11-03-54

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα στο ειδικό άρθρο του news.gr.

Αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική όντας φοιτητής μπορείς να επιλέξεις να ενταχθείς σε κάποια φοιτητική παράταξη. Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.

Εκτός από τις γνωστές σε όλους φοιτητικές παρατάξεις μπορεί κανείς να επιλέξει να ασχοληθεί και με φοιτητικές οργανώσεις όπως η AEGEE, η AIESEC και η EESTEC, οι οποίες αποτελούν φοιτητικές οργανώσεις μη κυβερνητικές και ανεξάρτητες. Περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμό:

https://frapress.gr/2016/03/organosis-pou-stelechononte-apo-fitites/

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πού να μείνετε κατά τις πρώτες μέρες στον Πειραιά, πριν βρείτε μια πιο μόνιμη κατοικία. Η διαμονή στο κέντρο της πόλης είναι μια καλή επιλογή, επειδή μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεστε για πανεπιστήμια κ.λπ. και μπορείτε να απολαύσετε αξιοθέατα.

Μπορείτε να βρείτε ξενώνες και ξενοδοχεία χαμηλής τιμής και να κάνετε κράτηση δωματίων στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Ξενοδοχείο Χαμηλότερη Τιμή Αξίας      Μέση Τιμή

*              20,62                   € 27,28                33,22 €

**           20.55 €                 32.09 €                41.22 €

***          27.62 €                41.30 €                53.91 €

****        41.29 €                 66.19 €               82.74 €

*****      74,44 €              110,68 €              139,29 €

Ως δημοφιλής τουριστικός και μη προορισμός, ο Πειραιάς έχει πολυάριθμα ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο και γούστο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο websiteτου ΤripΑdvisor.

Ενδεικτικά δημοφιλή ξενοδοχεία είναι το PiraeusPortHotel, στις ίδιες περίπου τιμές ακολουθεί το PiraeusDreamHotel. Οικονομικότερα είναι τα AnitaHotel, EvaHotel, Γλάρος κ.ά.

Ενδεικτικό κόστος ζωής ενός φοιτητή στην πόλη

•             Κόστος ενοικίου φοιτητικής στέγης: 270-320 ευρώ

•             Εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών: 0.60 ευρώ

•             Ενδεικτικά καταναλωτικά αγαθά (γεύμα σε εστιατόριο, ποτά, σνακ, αναψυκτικά, κλπ): 6-10 ευρώ

•             Εισιτήρια κινηματογράφου: 7 – 8 ευρώ και 3.5-4 ευρώ με τις ισχύουσες φοιτητικές προσφορές ανά κινηματογράφο 

Αναλυτικότερες τιμές βάση του επίσημου website του υπουργείου παιδείας http://www.studyingreece.edu.gr

Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης: καφετέριες , clubμε δυνατή μουσική,barrestaurant,μπυραρίες, μπουζούκια, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσικές σκηνές LiveEscapeRoomhttp://escaped.gr/, εστιατόρια με γρήγορο φαγητό όπως  burgerclubsandwichκαι κρέπες 

Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Καστέλλα, Τρούμπα

Πληροφορίες για εστιατόρια-barsγια την περιοχή του  Πειραιά  θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.exodos24.com/

Κάθε φοιτητής μπορεί να συμβουλευτεί τον ιστότοπο του AthensDayandNightώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του φαγητού. Για να επισκεφτείς τον ιστότοπο πίεσε το πλήκτρο CTRLκαι κάνε κλικ ΕΔΩ

Από τις χαλαρές βόλτες που προτιμούν οι Πειραιώτες δίπλα στη θάλασσα στη Ζέα και το Πασαλιμάνι, τα ταβερνάκια για ψάρι και τα θαλασσινά με φόντο τον Αργοσαρωνικό στην Ακτή Θεμιστοκλέους ( Πειραϊκή ), τα μοντέρνα μπαρ και καφέ στο γραφικό λόφο της Καστέλλας μέχρι τους κοσμοπολίτικους περιπάτους και την έντονη νυχτερινή ζωή πλάι στα σκάφη αναψυχής στο Μικρολίμανο, ο Πειραιάς είναι και για τους Αθηναίους κλασικό spot για έξοδο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Εκτός από το ζωντανό εμπορικό κέντρο του, με τις κλασικές φίρμες αλλά και τα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μπαχαρικά, σημειώστε και το μεγάλο παζάρι κάθε Κυριακή από τις 6 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι στις οδούς Αλιπέδου και Σκυλίτση, πλάι στις γραμμές του τρένου.

Αναλυτικό διαδραστικό χάρτη με τα φοιτητικά στέκια της Αττικής μας δίνει το :Athens-dayandnight.gr    και το αθηνόραμα: 

.

Λεπτομερής οδηγός για τις συγκοινωνίες μάς δίνονται στο website AthensTransport.

Εντός της πόλης του Πειραιά μπορεί να μετακινηθεί κάποιος με Τραμ, Προαστιακό, Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. Πληροφορίες για δρομολόγια δίνονται στα παρακάτω sites:

 

 • Σηράγγιο ή Σηραγγείο ή Σπηλιά του Παρασκευά
 • Σπηλιά της Αρετούσας, στο λόφο της Καστέλλας.
 • Νησίδα Κουμουνδούρου, μεταξύ Μικρολίμανου (πρώην Τουρκολίμανου) και λιμένα Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι) της Καστέλλας.

Πηγή:  http://www.pireasnet.gr/

 • Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
 • Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων 
 • Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας
 • Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
 • Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Πηγή:  http://www.pireasnet.gr/

Στην πόλη του Πειραια πέρα ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνδέονται με την θάλασσα, http://www.protothema.gr/greece/article/579630/o-peiraias-giortazei-tis-imeres-thalassas-2016-/

με αφορμή παραδοσιακές και θρησκευτικές  Ελληνικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα , η Πρωτοχρονιά, οι Απόκριες το Πάσχα πραγματοποιούνται στην πόλη της Αθήνας τοπικά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μέγαρο Μουσικής , το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πολυχώρος Τεχνόπολης στο Γκάζι και το βιβλιοπωλείο Ιανός πραγματοποιούν πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες , μουσικές βραδιές , εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής , προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις , εκθέσεις βιβλίων και διαλέξεις. Ανακοινώνουν στα ΜΜΕ και στο internetπρόγραμμα εκδηλώσεων.

 • Υγεία 166
 • Ασφάλεια 100
 • Πυροσβεστική 199
 • Συγκοινωνίες 18180
 • Ταξί 2103722001
 • Για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί κανείς στην πόλη του Πειραιά αρκεί ένα απλό κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.in.gr/more/useful/emergencyphones-Athens/general/

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora