Ορεστιάδα

Στην Ορεστιάδα βρίσκονται δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975. Ονομάστηκε “Δημοκρίτειο” προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα της Θράκης.

Η διοίκηση του ΔΠΘ έχει  έδρα της την Κομοτηνή, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο ΔΠΘ λειτουργούν σήμερα οκτώ Σχολές και δεκαοκτώ Τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης – επτά στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Συνολικά φοιτούν περισσότεροι από 15.000 φοιτητές.

Το ΔΠΘ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής της Θράκης και συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με την ποιότητα διδασκαλίας και το επίπεδο έρευνάς του, έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των καλύτερων Ελληνικών ΑΕΙ.

Ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το ΔΠΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Κράτος δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  • Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

Σκοπός του Τμήματος είναι η συστηματική καλλιέργεια, προαγωγή και ανάπτυξη της γεωπονικής επιστήμης με προσανατολισμό στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήμη αυτή, στις εξελίξεις στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και στις τεχνικές και κοινωνικές διαδικασίες ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, ιδιαίτερα δε των αγροτικών – ακριτικών περιοχών.

Τα Τμήματα Γεωργικής Οικονομίας καταρτίζουν επιστήμονες Γεωπόνους, που απασχολούνται ως διοικητικά και διαχειριστικά στελέχη σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι Γεωπόνοι Γεωργικής Οικονομίας διεξάγουν έρευνες και σχεδιάζουν την ανάπτυξη των γεωργικών μονάδων. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις εγχώριες δυνατότητες της Ελληνικής Γεωργίας στα πλαίσια του διεθνούς και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Μεταπτυχιακά

Εκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε: Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία

  • Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

 Μεταπτυχιακά

Εκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε: Αειφορική Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

Στην Ορεστιάδα υπάρχει η θεατρική ομάδα φοιτητών Ορεστιάδας. Ιδρύθηκε το 2017 και ο σκοπός της ομάδας είναι να ψυχαγωγήσει και να δημιουργήσει νέους ηθοποιούς γεμάτους όρεξη και μεράκι.

Επίσης η χορευτική ομάδα φοιτητών Ορεστιάδας έχει ως σκοπό την ένταξη και την καλύτερη γνωριμία των φοιτητών, με το πανεπιστήμιο, όπως και με την πόλη της Ορεστιάδας.

Πηγή

Η πόλη, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της που αποτελεί πόλο έλξης και φιλοξενίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του νομού καθώς και για τα πανέμορφα χωριά, τα οποία είναι ιδανικά για εκδρομές.

Η Ορεστιάδα διαθέτει φοιτητικές εστίες για φοιτητές που πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια.

Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μουρούζη και Ευρυπίδου στον πολεοδομικό ιστό της Ορεστιάδας. Αποτελείται από το κτίριο των κατοικιών εμβαδού 2040 τ.μ. και το κτίριο των μαγειρείων και εστιατορίων εμβαδού 433 τ.μ. Υποστηρίζεται επίσης από υπόγειο χώρο Η/Μ εγκαταστάσεων εμβαδού 953 τ.μ.. Έχει δυναμικότητα 70 μονόκλινων και 2 δίκλινων δωματίων και ενός δωματίου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Περιλαμβάνει επίσης επτά μονόκλινα και ένα δίκλινο δωμάτιο προσωπικού. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα (έπιπλα, ατομικό WC, TV, τηλέφωνο, internet) και καλύπτουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. (Πηγή)

Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν στο κέντρο. Απόλυτο κέντρο θεωρείται η περιοχή της κεντρικής πλατείας ανάμεσα από τη λεωφόρο Βασιλέως Κωσταντίνου και Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι είναι και οι βασικότεροι δρόμοι της πόλης. Οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ορεστιάδας, κάνει τη ζωή των φοιτητών δύσκολη, αφού χρειάζεται όχημα για το συνδυασμό διασκέδασης και σχολής.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη:

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 140€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 120€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -290€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια έξω από το κέντρο της πόλης – 250€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα σίτισης μετά τη χορήγηση ειδικής κάρτας σίτισης από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Ωστόσο ένα γεύμα σε οικονομικό εστιατόριο

κοστίζει περίπου 8€ / άτομο ενώ ένα γεύμα σε εστιατόριο ανώτερης ποιότητας περίπου 15€ / άτομο.

Μπύρα μπουκάλι 500ml – 2.50€

Καφές – 3€

Αναψυκτικά – 1.50€

Κόστος μεταφοράς:

Οι φοιτητές δικαιούνται έκπτωση επί του εισιτηρίου στις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, που διαμορφώνονται ως εξής: Στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης όπου εδρεύει το Τμήμα που φοιτά κατά 50%.

Στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες κατά 25% και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες κατά 50%.

Κατά τις μετακινήσεις τους οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν το δελτίο του ειδικού εισιτηρίου τους (πάσο) που χορηγείται από τη Γραμματεία.

Μπορεί η νυχτερινή ζωή στην Ορεστιάδα να μη φημίζεται, όμως τα λίγα μπαρ και clubs που έχει, σε συνδυασμό με τον κόσμο της που είναι γεμάτος διάθεση για διασκέδαση, δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στις νυχτερινές αποδράσεις.

Γενικότερα η ζωή της Ορεστιάδας συγκεντρώνεται στους δύο κεντρικούς δρόμους (Βασιλέως Κωνσταντίνου και Κωνσταντινουπόλεως) που διασταυρώνονται στην πλατεία, ενώ γύρω θα βρεις πεζόδρομους με πολλά μαγαζιά και φαγάδικα.

Πηγή

Η Ορεστιάδα απέχει 961 χλμ. από την Αθήνα, 458 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 115 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη.

Υπεραστικά δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου εκτελούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα. Όλα τα λεωφορεία έχουν τελικό προορισμό την πόλη της Ορεστιάδας, όπου εκεί υπάρχει ανταπόκριση δρομολογίων μέχρι τις Καστανιές. Η τελευταία στάση εντός του χωριού απέχει 300 μέτρα από την κεντρική πύλη. Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου πραγματοποιούνται εντατικά δρομολόγια από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ. Πληροφορίες  Κ.Τ.Ε.Λ Έβρου

Δρομολόγια του Ο.Σ.Ε φτάνουν στο σταθμό της Ν. Βύσσας και της Ορεστιάδας καθημερινά. Πληροφορίες Ο.Σ.Ε.

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και ονομάζεται “Δημόκριτος”. O επισκέπτης μετά το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να επιβιβαστεί σε λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. με προορισμό την Ορεστιάδα. 

Αξιοσημείωτα μνημεία και αξιοθέατα είναι τα εξής: Ταφικός τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, Βυζαντινό Υδραγωγείο, Βυζαντινό Υδραγωγείο, Οι Πύργοι της Σαμοθράκης, Αρχαία Πόλη Σαμοθράκη, Μακεδονικός τάφος Ελαφοχωρίου, Η Πυροστιά.

 

Ιστορικό λαογραφικό μουσείο Νέας Ορεστιάδας, τα έθιμα του δεκαήμερου, η μέρα της μπάμπως, ο Μπέης, ο Τρύφωνας, Πιρπιρούνα ή Περπερούνα, Γιορτή Αγίας Παρασκευής, Γιορτή Ζωοδόχου Πηγής, Γιορτή Αγίου Αθανασίου

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

ΚΤΕΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: 25520 22550
Κέντρο Υγείας: 25520 22222
ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ: 25520 25025
Δημαρχείο : 25520 81406

 

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora