Νάουσα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σχολές και Τμήματα :

1. Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής)

2. Σχολή Επιστημών Πληροφορίας (Εφαρμοσμένης Πληροφορικής)

3. Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικικών. Επιστημών και Τεχνών (Διεθνών και Ευροπαϊκών Σπουδών,  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης)

4. Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών (Οικονομικών Επιστημών, Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών)

 


Προγράμματα Σπουδών


Τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου βασίζονται σε πιστωτικές ώρες. Μια πιστωτική ώρα είναι κανονικά ισοδύναμη με μία «τάξη» 45 ανά εβδομάδα για κάθε εξάμηνο. Μια «τάξη» μπορεί να πάρει τη μορφή διάλεξης, εργαστηρίου, μαθήματος, σεμιναρίου, ή εξάσκησης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος ενός Τμήματος. Το πρόγραμμα σπουδών κάθε Τμήματος οδηγεί στη λήψη ενιαίου πτυχίου. Σε ορισμένα Τμήματα το ενιαίο πτυχίο μπορεί να περιλαμβάνει και κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών κάθε Τμήματος κατατάσσονται σε υποχρεωτικά και επιλογής, ενώ επιτρέπεται στους φοιτητές ενός Τμήματος να επιλέξουν μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ένα πτυχίο απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός Προγράμματος Σπουδών που προσφέρεται από ένα Τμήμα. Για να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο ένας φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει επιτυχώς τον αριθμό πιστωτικών ωρών, όπως αυτές περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Δήλωση Μαθημάτων Επιλογής. Στην αρχή κάθε διδακτικού εξαμήνου (χειμερινού ή εαρινού) οι φοιτητές υποχρεούνται να υποβάλλουν, σε προθεσμίες που ορίζονται από τα Τμήματα, δήλωση επιλογής μαθημάτων, η οποία περιλαμβάνει τα μαθήματα που συνθέτουν το εξαμηνιαίο πρόγραμμα σπουδών τους. Η υποβολή δηλώσεως επιλογής μαθημάτων αποτελεί βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του φοιτητή στις εξαμηνιαίες εξετάσεις των μαθημάτων που επέλεξε.

www.uom.gr

Φοιτητικές Εστίες:

1. Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς που βρίσκεται στην οδό Λυκούδη 4-6, Καλαμαριά τηλ. 2310449447 και 2310441292

 

Δραστηριότητες: Φυσική Αγωγή Σκοπός του Γραφείου Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές, με την (προαιρετική) συμμετοχή τους στις αθλητικές και τις άλλες κινητικές δραστηριότητες, να αναπτύξουν, ισόρροπα και αρμονικά τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τους δυνάμεις με επιστημονικά ενδεδειγμένες μεθόδους. Επιπλέον, στοχεύει στη συνειδητοποίηση από μέρους των φοιτητών της ωφέλειας και της ανάγκης για άσκηση – άθληση, ώστε να γίνει τρόπος ζωής. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και η υιοθέτηση υγιών συνηθειών (hobbies) για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με υψηλή κατάρτιση στα αθλήματα των ειδικοτήτων τους και αξιόλογη προπονητική εμπειρία. Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου μας με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους προγραμματίζει τις ετήσιες δραστηριότητες άσκησης – άθλησης των φοιτητών καθώς και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες για άθληση στα διάφορα αντικείμενα, όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, αντιπταίριση, ποδόσφαιρο, στίβο, κολύμβηση, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, αεροβική γυμναστική, παραδοσιακούς χορούς, μοντέρνο χορό, κινητικό θέατρο, κ.ά. Επίσης, οργανώνονται εκπαιδευτικές ασκήσεις για ορειβασία, σκι, κανό – καγιάκ, κ.ά. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαθέτει τους παρακάτω αθλητικούς χώρους: Ανοικτό γήπεδο πετοσφαίρισης και δύο εσωτερικές αίθουσες. Η μία από αυτές χρησιμοποιείται για καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση και αντιπταίριση και η άλλη για γυμναστική, μοντέρνο χορό, τζούντο, παραδοσιακούς χορούς, κ.ά. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους στα ομαδικά αθλήματα διεξάγονται εσωτερικά πρωταθλήματα. Με τη λήξη του έτους διοργανώνεται η “Αθλητική Ημέρα”, που είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της ετήσιας δουλειάς των Τμημάτων άθλησης. Το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει σε όλα τα Πανελλήνια Φοιτητικά Πρωταθλήματα που οργανώνονται από την “Ε.Α.Τ.Ε.” (Επιτροπή Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Ακόμη, συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες και Τουρνουά που διεξάγονται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

www.uom.gr

Οι φοιτητές μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε κάποιο διαμέρισμα, είτε σε ξενοδοχείο.

Νυχτερινή Ζωή:

• Αρχοντικό Ιεραρχών 7, Βέροια, 59100, ΗΜΑΘΙΑΣ, Τηλέφωνο: 6974469174
 

• Σείριος Τσάτσικο, Μακροχώρι, 59033, ΗΜΑΘΙΑΣ ,Τηλέφωνο: 2331044500

 

www.vrisko.gr

 

Εστιατόρια:

• Yemeni taverna: Old town, Νάουσα 844 01, Ελλάδα τηλ: 30 2284 051445

• Soso: Old Town, Νάουσα 842 00 Ελλάδα τηλ: +30 697 487 8281

• Σίπαρος: Σάντα Μαρία Περιοχή Ξιφάρα, Νάουσα 844 01 τηλ: 30 2284 052785

• Taverna giafkos: Παραλία Άγιος Δημήτριος Νάουσα τηλ: 30 2284 052100

 

Πολιτιστικές εδηλώσεις:

• Το ολοκαύτωμα της Νάουσας: Την Κυριακή του Θωμά εορτάζεται η επέτειος της καταστροφής της πόλης, της σφαγής των ναουσαίων και η θυσία των γυναικών της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822. Για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες του 1822 από τον τουρκικό ζυγό η Νάουσα χαρακτηρίσθηκε ως Ηρωική Πόλη με το από 3/9/1955 Διάταγμα.

• Εκδηλώσεις «Οίνος και Πολιτισμός» κατά τον τρύγο: Οι εκδηλώσεις αυτές θεσμοθετήθηκαν το 1996, στην επέτειο των 10 χρόνων που η πόλη της Νάουσας ανακηρύχθηκε «Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου» με πρωτοβουλία του O.I.V. (Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου) και εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

• Αποκριά: Την περίοδο της Αποκριάς, διαφορετικής από τις άλλες μέρες του χρόνου, κυριαρχούν το κέφι, οι αστεϊσμοί, τα πειράγματα αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις. Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους, τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Τη μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

www.naoussa.gr

– Οδικώς:

• Από Αθήνα: Στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και μόλις περάσετε τον Αλιάκμονα, ακολουθείτε την έξοδο προς Βέροια-Κοζάνη. Αφού φτάσετε στη Βέροια μέσω της Εγνατίας οδού, ακολουθείτε την έξοδο προς Νάουσα και Έδεσσα από την περιφερειακή οδό της Βέροιας. Σε 15 περίπου χιλιόμετρα, φτάνετε στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου στρίβετε αριστερά στα φανάρια. Έπειτα από 7 χιλιόμετρα, φτάνετε στη Νάουσα.

• Από Θεσσαλονίκη : Κατευθύνεστε στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης και συνεχίζετε στην εθνική οδό προς Αθήνα. Μόλις περάσετε το Λουδία, ακολουθείτε την έξοδο προς Βέροια-Κοζάνη. Αφού φτάσετε στη Βέροια μέσω της Εγνατίας οδού, ακολουθείτε την έξοδο προς Νάουσα και Έδεσσα από την περιφερειακή οδό της Βέροιας. Σε 15 περίπου χιλιόμετρα, φτάνετε στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου στρίβετε αριστερά στα φανάρια. Έπειτα από 7 χιλιόμετρα, φτάνετε στη Νάουσα.

– Yπεραστικά λεωφορεία:

ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΝΑΟΥΣΑΣ – 2332028500

www.naoussa.gr

– Ταξι-Ραδιοταξί:

ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΕΡΜΗΣ – 2104115200

Πιτάνιος Θ Ιωάννης – 2332028677

Ο Άγιος Νικόλαος – 233202552

Το άλσος του Αγίου Νικολάου

Σε απόσταση μόνο τριών χιλιομέτρων από την πόλη, κρύβονται κάτω από τα τεράστια πλατάνια οι πηγές της Αράπιτσας, που με τα άφθονα νερά της υδροδοτεί ολόκληρη την πόλη και αρδεύει τα εύφορα κτήματα όλης της περιοχής. Σύγχρονες εγκαταστάσεις άθλησης, αναψυχής και ξεκούρασης, χώροι διημέρευσης και δρομάκια περιπάτου, ταβερνάκια και το δημοτικό ξενοδοχείο “ΒΕΡΜΙΟ” προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες τους ώρες ξεγνοιασιάς και ψυχικής ευφορίας. Η εφαρμογή στην περιοχή αυτή του προγράμματος “LIFE” για την οικολογική διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολή Αριστοτέλους (Νυμφαίο) στα Ισβόρια Νάουσας

Η σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στη θέση “Ισβόρια” Νάουσας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο. Ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια λαξεύτηκε κάθετα ο βράχος, προστέθηκε μία ιωνική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε μία στεγασμένη στοά σε σχήμα Γ. Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Το χιονοδρομικό κέντρο “Πηγάδια” βρίσκεται σε υψόμετρο 1430-2005 μ. και συνδέεται με την πόλη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική-αθλητική χιονοδρομία. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας και πίστες δρόμων αντοχής, εναέρια διπλή καρέκλα, 5 συρόμενους αναβατήρες και baby lifts. Τα “Πηγάδια” είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης.

ΜΟΥΣΕΊΑ:

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων: Βρίσκεται στην οδό Σοφρωνίου 23, πολύ κοντά στην ιστορική γειτονιά «Πουλιάνα» και ιδρύθηκε το 1980 από τον σύλλογο Βλάχων Νάουσας. Μέσα από τα πλούσια εκθέματά του – αργαλειοί, ανέμες, φλοκάτες, αυθεντικές στολές κ.ά. – αναβιώνει η καθημερινή ζωή των Βλάχων.

Ιστορικό Και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας: Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας και ως παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Το πρώτο ξεκίνημα έγινε το 1959, το 1967 το μουσείο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας και το 1999 στεγάστηκε σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης του 1842. Αγοράστηκε από το Δήμο το 1989 και απεκατεστάθη οικοδομικά το 1996. Διαμορφώθηκε για να δεχθεί τη συλλογή, το 2000 – 2001. Το κτίριο στην πρόσοψή του έχει κήπο όπου είναι τοποθετημένες οι προτομές των ηρώων Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή της επαναστάσεως του 1822 και του Κων/νου Μαζαράκη -καπετάν Ακρίτα- Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Το τροχοφόρο μικρό κανόνι θυμίζει τους νικηφόρους πολέμους του 1912-13. Στο ισόγειο στημένος ο παραδοσιακός αργαλειός και όλα τα «ύπεργα» της Ναουσαίικης οικοτεχνίας. Όλα τα πρωτογενή εργαλεία υφαντικής δίνουν στοιχεία από το ξεκίνημα και την άνθηση της Ναουσαίικης βιομηχανίας. Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ναουσαίων των περασμένων αιώνων. Σε άλλη αίθουσα δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος με τη Μπούλα της Νιάουστας και τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο δρώμενο. Επίσης, εκτίθενται χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας. Στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν κεντήματα του 19ου αιώνα, γυναικείες ενδυμασίες, καθώς και ανδρικές. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα οικοσκευής από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε άλλη αίθουσα υπάρχει η τραπεζαρία του 1918 με τις αποδείξεις αγοράς της από το εξωτερικό. Στο τραπέζι δεσπόζουν δύο έγγραφα: το ένα του 1825 με την υπογραφή του Ναυάρχου Μιαούλη επί της ναυαρχίδας «Θεμιστοκλής» και το άλλο του 1834 με την υπογραφή του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος.

Μουσείο οίνου και αμπέλου Νάουσας:Το Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της.

Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κρασί και ειδικότερα για το κρασί της Νάουσας. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι όλα παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.Το Μουσείο ανήκει στον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη- το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908). Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader II, τον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και το Ίδρυμα Στέλιου και Φανής Μπουτάρη.

www.naoussa.gr

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΈΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ

– Οι εκδηλώσεις της Ναουσαίικης Αποκριάς: Την περίοδο της Αποκριάς, διαφορετικής από τις άλλες μέρες του χρόνου, κυριαρχούν το κέφι, οι αστεϊσμοί, τα πειράγματα αλλά κυρίως οι μεταμφιέσεις. Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους, τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Τη μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

– Εκδηλώσεις «Οίνος και Πολιτισμός» κατά τον τρύγο: Οι εκδηλώσεις αυτές θεσμοθετήθηκαν το 1996, στην επέτειο των 10 χρόνων που η πόλη της Νάουσας ανακηρύχθηκε «Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου» με πρωτοβουλία του O.I.V. (Διεθνές Γραφείο Αμπέλου Και Οίνου) και εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

– Δρόμος Θυσίας: Ο Δήμος Ηρωικής πόλης Νάουσας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 192ης επετείου του Ολοκαυτώματος προκηρύσσει αγώνα δρόμου με την επωνυμία «12ος Δρόμος Θυσίας» με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, αθλητές και μη.

– Εκδηλώσεις στο ολοκαύτωμα της Νάουσας: Την Κυριακή του Θωμά εορτάζεται η επέτειος της καταστροφής της πόλης, της σφαγής των ναουσαίων και η θυσία των γυναικών της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822. Για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες του 1822 από τον τουρκικό ζυγό η Νάουσα χαρακτηρίσθηκε ως Ηρωική Πόλη με το από 3/9/1955 Διάταγμα.

www.naoussa.gr

Υγεία:

  • Φαρμακεία: Αθανασιάδου – Λούτσι Σαμπίνα Παρ. Αναδολή 162332029341, Ανδρεάδης Αλέξανδρος Δημαρχίας 172332022269, Βέργος Γρηγόριος Ειρηνούπολη 2332047079
  • Νοσοκομεία: Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας τηλ 2332350100

www.gnnaousas.grwww.naoussa.gr

 

          Συγκοινωνίες:

  • Αστικό ΚΤΕΛ Ναουσας: 2332028500

 

         Ταξί:

  • Ραδιοταξί Ερμής τηλ: 2104115200
  • Ο Άγιος Νικόλαος τηλ: 233202552

 

        Δήμος: τηλ 23323 50300

 

        Ασφάλεια:

  • Διοικητής 23320 52563
  • Αξιωματικός Υπηρεσίας 23320 52560,
  • Γραμματεία 23320 52570

 

www.astynomia.gr

Χάρτης

Φωτογραφίες