Ναύπλιο

 Στην πόλη του Ναυπλίου δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

   Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  είναι από τα πιο οργανωμένα και ποιοτικά αντίστοιχα τμήματα θεατρικών σπουδών. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ανθρώπους με ικανότητα για ευφάνταστες σκέψεις, που μπορούν να επιλύουν σύνθετα προβλήματα μέσα από δημιουργικές λύσεις. Το τμήμα συνδυάζει αρμονικά τη θεωρία με την πράξη, προκαλεί τους νέους φοιτητές με πλούσια ερεθίσματα για δημιουργικότητα. Καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την ερευνητική περιέργεια με πρωτοπορία και δυναμισμό. Σημαντική βοήθεια στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος, οι καθηγητές, οι οποίοι με πραγματικό πάθος για τη δουλειά τους, γνώσεις και συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις, δίνουν μεγάλη ώθηση στην ποιότητα του τμήματος.

Η θεατρική παιδεία έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Για αυτό και είναι απαραίτητη η άριστη συνεργασία και επικοινωνία καθηγητών φοιτητών. Σημαντικό παράδειγμα είναι οι παραστάσεις που ανεβάζουν οι φοιτητές, οι εκθέσεις και τα δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη του Ναυπλίου. 

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο έκλεισε μία δεκαετία λειτουργίας σε μία πόλη που έχει ιστορία μεγάλη στον πολιτισμό και στις τέχνες. Για το σκοπό αυτό το τμήμα άνοιξε τις πόρτες του στους κατοίκους του Ναυπλίου και οργάνωσε πρόγραμμα που συμμετέχουν οι κάτοικοι στην παρακολούθηση των μαθημάτων και στο τέλος λαμβάνουν και βεβαίωση παρακολούθησης. Τα μαθήματα που παρακολουθούν οι κάτοικοι του Ναυπλίου είναι πολλά και διαφοροποιημένα όπως κουκλοθέατρο, λογοτεχνία, χορός, πολυμέσα, κινηματογράφος και άλλα. Οι ακροατές μένουν ενθουσιασμένοι και καταγράφουν θετικά σχόλια για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η δωρεάν συμμετοχή.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στο τμήμα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κάνουν θετικά σχόλια και εργάζονται με δύναμη σε ότι καινούργιο γίνεται στο χώρο του πολιτισμού, του θεάτρου και της τέχνης. Το Πρώτο Πανελλήνιο Κινηματογραφικό Συνέδριο που έγινε στο Ναύπλιο το 2013, το οργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου, τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λεπτομέρειες: ts.uop.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) με έδρα το Ναύπλιο, ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ως αποστολή :

  1. Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Performance, (παράσταση ή εγκατάσταση), ως κατ’εξοχήν πεδίο καινοτομίας στις τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών, θεωρητικών, τεχνολογικών και μεθοδολογικών μαθημάτων που προσφέρονται στο Τμήμα.
  2. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν, να αναλύουν και να συνθέτουν καλλιτεχνικά έργα, εφαρμογές και δράσεις.
  3. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοικείωση με τη χρήση της τεχνολογίας που απαιτείται για τις καλλιτεχνικές εφαρμογές στους παραπάνω θεματικούς τομείς.
  4. Να παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών αντικειμένων και των καλλιτεχνικών τεχνολογικών εφαρμογών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στο πλαίσιο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο : https://www.uop.gr/component/spsimpleportfolio/item/35-tmima-parastatikon-kai-psifiakon-texnon

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου φοιτά ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, αλλά δεν υπήρχαν για πολλά χρόνια υποδομές για στέγαση και σίτιση. Για το λόγο αυτό, οι φοιτητικοί σύλλογοι κίνησαν διαδικασίες με σκοπό οι φοιτητές να στεγάζονται και να σιτίζονται δωρεάν. 

Η φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν αιτήσεις για δωρεάν στέγαση και επίδομα στέγασης. Λεπτομέρειες και αιτήσεις βρίσκονται στο site: ts.uop.gr

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών έχει δημιουργήσει την κινηματογραφική λέσχη φοιτητών, η οποία έχει ονομαστεί «Ποπκόρν και Συμπάθεια». Μέσα από  τη λέσχη οι φοιτητές μπορούν να εξερευνήσουν τον κινηματογράφο μέσα από τον ίδιο τον κινηματογράφο. Η λέσχη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μετά την ταινία την οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι φοιτητές ακολουθεί συζήτηση. Λεπτομέρειες στο site: ts.uop.gr

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το τμήμα του Ναυπλίου οργανώνει πολλές επιστημονικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με την πρωτοβουλία των διδασκόντων, τη συμμετοχή των φοιτητών και τη συνεργασία με τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνής φορείς οργανώνει πολλά συνέδρια, σεμινάρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Ακόμα οι φοιτητές του τμήματος οργανώνουν παραστάσεις, δρώμενα και εκθέσεις στα πλαίσια των μαθημάτων σκηνοθεσίας, θεατρικής παραγωγής, ενδυματολογίας, υποκριτικής και άλλα. Λεπτομέρειες στο site: ts.uop.gr

Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που χρειάζεται ένας φοιτητής, τουλάχιστο στην αρχή, είναι τα πλυντήρια – καθαριστήρια ρούχων. Κάποιοι φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλυντήριο ρούχων στο σπίτι τους και κάποιες φορές έχουν ανάγκη ένα πλυντήριο. Τα πιο δημοφιλή πλυντήρια της πόλης του Ναυπλίου είναι: το ΧΑΪΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ που βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού, 211 00 Ναύπλιο Αργολίδας, επικοινωνία στο τηλέφωνο: 27520 28763, η ΓΑΡΔΕΝΙΑ της οποίας η διεύθυνση είναι: 25ης Μαρτίου 26, 211 00 Ναύπλιο Αργολίδας και το τηλέφωνο 27520 28889 και οι ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ οι οποίες βρίσκονται στην οδό Ασκληπιού 61, 211 00 Ναύπλιο Αργολίδας και το τηλέφωνο επικοινωνίας είνα27520 29260.

Λεπτομέρειες βρίσκονται στο site: www.xo.gr

Το Ναύπλιο πλέον έχει αναπτύξει πολύ τις τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ένας φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά ξενοδοχεία για τη διαμονή του μέχρι να βρει μόνιμη κατοικία.

Για έναν φοιτητή είναι πιο βολικό να μένει στο κέντρο κοντά στο πανεπιστήμιο. Όχι μόνο γιατί θα είναι μικρή η απόσταση από το σπίτι του στην σχολή, αλλά και γιατί στο κέντρο είναι κοντά όλες οι υπηρεσίες που χρειάζεται, όπως και τα καταστήματα που του είναι απαραίτητα. Στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου υπάρχουν πολλά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, αλλά και πολλές καφετέριες. Ακόμα εκεί εδρεύουν οι δημόσιες υπηρεσίες, το ταχυδρομείο και πολλές τράπεζες.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δίνει πλέον τη δυνατότητα, στους φοιτητές του, αίτησης για στεγαστικό επίδομα όπως και δωρεάν διαμονή στην εστία του πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες: ts.uop.gr

Ένας ακόμα τρόπος αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι η τοπική εφημερίδα, όπου πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν μέσω αγγελίας τα διαμερίσματά τους προς ενοικίαση. Περισσότερες πληροφορίες της εφημερίδας βρίσκονται στο site: argolika.gr

Η φοιτητική ζωή στο Ναύπλιο είναι πραγματικά μία αξέχαστη εμπειρία. Το Ναύπλιο είναι ένα τουριστικός προορισμός και έτσι είναι εύκολη η αναζήτηση στέγης από τον φοιτητή. Τα ενοίκια είναι σχετικά ακριβά και κοστίζουν γύρω στα 300 ευρώ τον μήνα, αλλά οι κατοικίες είναι ευρύχωρες και άνετες. Βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί κανείς να βρει και καλύτερες τιμές ίσως σε παλαιότερες οικοδομές.

Περισσότερες πληροφορίες: www.spitogatos.gr

Οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες στο Ναύπλιο είναι πολύ καλά οργανωμένες. Γύρω από το Ναύπλιο υπάρχουν πολλά χωριά και κωμοπόλεις καθώς και παραλιακές ονομαστές περιοχές. Έτσι, τα δρομολόγια είναι τακτικά και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύσει ένας φοιτητής. Όσον αφορά στα δρομολόγια για Αθήνα είναι πολύ συχνά και η τιμή είναι χαμηλή λόγω της μικρής απόστασης. Από Ναύπλιο για Αθήνα είναι 14,4 ευρώ και αν είναι με επιστροφή είναι 23 ευρώ.

Λεπτομέρειες: www.ktelargolida.gr

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου με τα γραφικά δρομάκια της προσφέρει πληθώρα εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ. Οι τιμές κυμαίνονται στα εστιατόρια από 15 ευρώ περίπου το άτομο και μερικά από αυτά είναι: Κακαναράκης 1986, Αραπάκος, 3sixty, Βυζάντιο, Σαβούρας, La Gratella, Popeye Bistro, Φουγάρο και άλλα πολλά. Έχουν προσεγμένα πιάτα με προϊόντα από την αργολική γη. Όσον αφορά στον καφέ, πληθώρα από αγαπημένα στέκια με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δίνουν την ευκαιρία στον φοιτητή να ξεσκάσει λίγο από τα μαθήματα. Οι τιμές είναι προσιτές. Για ποτό το θρυλικό μπαρ «Λάθος» είναι ονομαστό εδώ και πολλά χρόνια. Αγαπημένο στέκι «Μαύρος Γάτος» μέσα στην παλιά πόλη και το «Αλλοτινό» με ένα μοντέρνο σχεδιασμό σας καλεί για περιπέτεια.

Πληροφορίες: www.greekguide.com

O Δημοτικός κινηματογράφος του Ναυπλίου το Cine Nafplio, τόσο ο χειμερινός όσο και ο θερινός, είναι ένας ωραίος χώρος καθαρός με άνετα καθίσματα. Το προσωπικό είναι ευγενικό και εξυπηρετικό και ο χώρος είναι άρτια τεχνικά και τεχνολογικά εξοπλισμένος. Η διεύθυνση είναι 25ης Μαρτίου 2 και το τηλέφωνο 27520-21466. Η τιμή γενική είσοδος 7 ευρώ. Για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 12 ετών η τιμή είναι στα 5 ευρώ το άτομο και στις παιδικές ταινίες η είσοδος είναι 5 ευρώ για μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα: www.cine-nafplio.gr

Η νυχτερινή ζωή στο Ναύπλιο έχει τη δική της ιστορία. Ένα σημείο συνάντησης και διασκέδασης είναι στην οδό Μπουμπουλίνας. Στο Ναύπλιο τα πάντα λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και προσφέρουν από καφέ μέχρι cocktails και ποτά. Έτσι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει από όλες τις απόψεις.

Λεπτομέρειες: www.taxidiaprosfores.gr

Τα καφέ μπαρ στο Ναύπλιο είναι πολλά και προσφέρουν αυτό που ψάχνετε. Το καφέ – μπαρ «Σοκάκι» βρίσκεται στην ονομαστή πλατεία Συντάγματος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ προσφέρει στους πελάτες του καφέ και ποτό στις καλύτερες τιμές της πόλης. Το βράδυ ξεσηκώνει τον κόσμο με μουσική από τις δεκαετίες ΄60, ’70 και ’80. Διοργανώνει πολλές φορές διάφορα events που μένουν αξέχαστα. Στην πλατεία Συντάγματος επίσης είναι και το café «Ξένον» του ομώνυμου ξενοδοχείου. Εκτός από τον καφέ έχει και πολύ ωραία γλυκά που θα σας ξετρελάνουν. Για αυτό και το προτιμούν από τα πιο μικρά παιδιά μέχρι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Στην παραλιακή Μπουμπουλίνας θα θυμάστε το «Lounge me» που απευθύνεται σε νέους και σε όσους αρέσουν τα ροκ κομμάτια και τα mainstream, καθώς έχει ένα μοντέρνο και σύγχρονο σχεδιασμό και έχει καθιερωθεί ως το café – bar – bistro του Ναυπλίου που μένει ζωντανό όλη την ημέρα.

Συνεχίζοντας την Μπουμπουλίνας βρίσκουμε το bar «Fly», που προσφέρει από καφέ μέχρι ποτό μέσα σε ένα μοντέρνο περιβάλλον με «ανακατεμένη» μουσική που σίγουρα θα σας αρέσει και θα θέλετε να το επισκεφθείτε ξανά. Και βεβαίως μη ξεχάσουμε το «Πάνθεον» που από το όνομά του και μόνο μας προκαταβάλλει για την υπέροχη θέα του στο Μπούρτζι και μας προσφέρει από το πρωί μέχρι το βράδυ τις υπηρεσίες του. Στην παλιά αγορά της πόλης βρίσκεται άλλο ένα ονομαστό καφέ το «Agora». Έχει πολύ μεγάλη πελατεία γιατί έχει αυθεντικό καφέ, πολύ καλή εξυπηρέτηση αλλά και καταπληκτικά cocktails.

Περισσότερες πληροφορίες: www.taxidia-prosfores.gr

Το Ναύπλιο είναι ένας αγαπημένος προορισμός ειδικά των Αθηναίων, λόγω της μικρής απόστασης. Είναι γραφικό, με την ιστορία να βαραίνει στις πλάτες του και τη θάλασσα να του δίνει ζωντάνια και χρώμα. Κάτι καινούριο έγινε στο Ναύπλιο. Η παλιά κονσερβοποιία «Ανθός» μεταφέρθηκε σε ένα πολυχώρο που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Ονομάστηκε «Φουγάρο» και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη. Εκεί γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις γιατί είναι ένας μεγάλος και άνετος χώρος και φημολογείται ότι θα λειτουργήσει και καλοκαιρινό σινεμά.

Κάθε Κυριακή ο Ελβετός σεφ Marcus Walser στο καφέ του Φουγάρου, που είναι ανοιχτό όλη μέρα, προσφέρει τις δημιουργίες του. Όμως κάθε Τρίτη ο ίδιος σεφ και ο Δημήτρης Ξανθούλης δίνουν μαθήματα μαγειρικής που μαζί με το δείπνο και το κρασί προσφέρεται στα 25 ευρώ. Η διεύθυνση είναι Λεωφόρος Ασκληπιού 98.

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το ιταλικό εστιατόριο του Ηλία Κόκκορη Popeye. Ο σεφ Κόκκορης εδώ και 2 χρόνια προσφέρει στους πελάτες του ποιοτικό φαγητό αλλά και πρωτότυπες γεύσεις. Φημίζεται για την καλή πίτσα του, τις μακαρονάδες και λίγα κρεατικά. Το μυστικό της επιτυχίας του βρίσκεται στην καθαριότητα αλλά και στη μοντέρνα διακοσμημένη open κουζίνα του. Η διεύθυνση είναι Σταϊκοπούλου 32 και το τηλέφωνο 2752026005. Ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής βρίσκουμε στο δρόμο που ανηφορίζουμε οδικώς για το Παλαμήδι. Η ιδιοκτήτρια Όλγα Μπλάφα που κατάγεται από το κοντινό χωριό Καρυά (γνωστό από τη σειρά του ΑΝΤ1 το Καφέ της Χαράς και ως Κολοκοτρωνίτσι ), προσφέρει στους πελάτες της νόστιμη φέτα και ξηρή μυζήθρα καθώς και ελιές, μέλι, λάδι, κρασί, τραχανά και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου γενικότερα, αλλά και της Αργολίδας ειδικότερα. Το κατάστημα ονομάζεται «Αμάλθεια» και η διεύθυνση είναι Κύπρου 4, το τηλέφωνο 2752022002.

Άλλο ένα ιδιαίτερο μαγαζί στο Ναύπλιο είναι το Antica Gelateria di Roma που ο ιδιοκτήτης του Μαρτσέλο έχει έρθει από τη Ρώμη εδώ και 14 χρόνια στο Ναύπλιο. Έχει γίνει στέκι της περιοχής με τα υπέροχα παγωτά, σοκολατάκια και πανετόνε. Οι κάτοικοι της πόλης το επισκέπτονται καθημερινά για να απολαύσουν τις 20 διαφορετικές γεύσεις παγωτού και σορμπέ. Η διεύθυνση είναι Φαρμακοπούλων 3 και το τηλέφωνο 2752023520.

Το Ναύπλιο είναι ιδανικό μέρος για τους φοιτητές γιατί είναι φιλόξενο και ζεστό. Έτσι, έχουν γίνει στέκια κάποια μαγαζιά και δεν μπορείς εύκολα να “απομακρυνθείς” από αυτά. Ένα από αυτά είναι ο Σκαντζόχοιρος μέσα στην Παλιά Πόλη. Μικρό μαγαζί αλλά ιδιαίτερα αγαπητό, προσφέρει καφέ, φαγητό, ποτό όλες τις ώρες και σε ειδικές τιμές. Άλλο ένα στέκι πραγματικό είναι ό Μαύρος Γάτος στην παραλιακή Μπουμπουλίνας. Κρατάει εδώ και τρία χρόνια σταθερή πελατεία με την ιδιαίτερη μουσική του αλλά και την ποιότητα στα προϊόντα που σερβίρει.

Περισσότερα: www.discovernafplio.gr

To Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας φημίζεται για τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Μερικές από αυτές είναι:

Στην Ερμιόνη στις 6 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιείται το Πανηγύρι των Θεοφανείων. Την Καθαρή Δευτέρα ο σύλλογος «Καββαδίας», οργανώνει γιορτές που ονομάζονται «Αποκριάτικα» στο Ασκληπιείο (Λυγουριό). Στην Ερμιόνη επίσης διοργανώνεται την Καθαρά Δευτέρα η γιορτή των ψαράδων. Την Παρασκευή του Πάσχα πραγματοποιείται εμπορικό πανηγύρι στο χωριό Κεφαλάρι στη γιορτή της πολιούχου εκκλησίας μέσα στο βράχο Ζωοδόχου Πηγής. Την Κυριακή του Πάσχα στην Ερμιόνη γίνεται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα. Στο Άργος στις 3 Μαΐου το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου στην ομώνυμη εκκλησία πάνω στην κεντρική πλατεία του Άργους. Στις 3 και στις 8 Μαΐου το απόγευμα 19.30 – 21.30 διοργανώνεται εργαστήριο για ενήλικες πάνω στις Ικέτιδες του Αισχύλου στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Τίρυνθας με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων. 

Στις 13 Μαΐου 2017 σε ένα χωριό του Ναυπλίου που ονομάζεται Ίρια γίνεται η καθιερωμένη γιορτή της αγκινάρας. Τον Ιούνιο διοργανώνεται στο Άργος το Φεστιβάλ Άργους που παρουσιάζει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο. Ο Δήμος της Αρχαίας Επιδαύρου και ο Σύλλογος «οι φίλοι της Μουσικής» διοργανώνουν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου τον «Μουσικό Ιούλιο». Στην 1η Ιουλίου στην Ερμιόνη πραγματοποιείται το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων. Στην Ασίνη την Τετάρτη 26 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Στις 15 Αυγούστου επίσης στην Ασίνη πραγματοποιείται το πανηγύρι της Παναγίας. Στις 6 Αυγούστου στην Νέα Επίδαυρο γίνεται το πανηγύρι του Σωτήρος στην παραλία. Στην Αρία την Τρίτη 15 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Παναγίας. Στο Δρέπανο στις 26 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας και συγκεντρώνονται πιστοί από πολλές περιοχές.

Στο Ναύπλιο τους καλοκαιρινούς μήνες οργανώνονται οι εκδηλώσεις «Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου» με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές κ.ά, στην Επίδαυρο οργανώνεται κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες το φεστιβάλ Επιδαύρου (Επιδαύρεια). Έχει πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού και είναι αγαπητό σε όλη την Ελλάδα. Στις 26 Οκτωβρίου στην Ασίνη γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου. Στην 1η Νοεμβρίου στην Ερμιόνη πραγματοποιείται το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στο Ναύπλιο με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η πόλη φωταγωγείται και μία ξεχωριστή φωτεινή διακόσμηση επικρατεί παντού.

Λεπτομέρειες: www.musicportal.gr

Τα μέσα πρόσβασης στην πόλη του Ναυπλίου αφορούν κυρίως στο οδικό δίκτυο. Ένας φοιτητής είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη στην πόλη αυτή μπορεί να φτάσει με το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητό του ή με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ΚΤΕΛ Αργολίδας θα βρείτε στο site: www.ktel-argolidas.gr

και στο παρακάτω τηλέφωνο: 27520 27323

Όσον αφορά στα ΚΤΕΛ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στα ακόλουθα sites και τηλέφωνα: http://www.akouseto.gr

Σταθμός ΚΤΕΛ Κηφισού: 210 5124910 και 2310 510835 αντίστοιχα.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος παρέχει πλήθος πληροφοριών στο site: www.ose.gr .

Τα ΚΤΕΛ Αργολίδας με τα λεωφορεία τους συνδέουν όλο το Νομό Αργολίδας. Οι συγκοινωνίες είναι τακτικές και οι τιμές των εισιτηρίων προσιτές. Λεπτομέρειες για δρομολόγια και τιμές είναι διαθέσιμες στο site: www.ktel-argolidas.gr και στο τηλέφωνο 27520 – 27323.

Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης μέσα στην πόλη του Ναυπλίου είναι τα ποδήλατα που διαθέτει δωρεάν ο Δήμος. Τα ποδήλατα αυτά τα συναντά κανείς έξω από το Δημαρχείο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Ένα μεταφορικό μέσο που δε λείπει από καμία πόλη είναι το ταξί. Τα ταξί μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για διαδρομές μέσα στην πόλη του Ναυπλίου, είτε για πιο μακρινές αποστάσεις. Τηλέφωνο Επικοινωνίας για Ταξί στην πόλη του Ναυπλίου: 27520 – 24120.

Ο Νομός Αργολίδας φημίζεται για τα μνημεία και τα αξιοθέατά του. Το πιο σημαντικό μνημείο του Ναυπλίου είναι το Φρούριο Παλαμήδι, το οποίο απέχει 215 μέτρα από την θάλασσα και μπορεί κανείς να το πλησιάσει είτε οδικώς είτε ανεβαίνοντας τα 999 σκαλιά. Όποια κι αν είναι η προσέγγιση του επισκέπτη σίγουρα θα ενθουσιαστεί με την υπέροχη θέα που θα αντικρίσει κοιτάζοντας κάτω και βλέποντας το Μπούρτζι στο λιμάνι του Ναυπλίου. Πολύ κοντά στο Ναύπλιο επίσης βρίσκονται οι  αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας που μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Για περισσότερα αξιοθέατα και πληροφορίες πατήστε εδώ: www.argolidalife.gr

Τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης είναι ποικίλα. Ανάλογα με την εποχή και τα έθιμα της κάθε περιοχής, πολύ συχνά υπάρχουν εκδηλώσεις, γιορτές, συναυλίες, πανηγύρια. Πολλές είναι επίσης οι δραστηριότητες και τα δρώμενα που οργανώνει ο δήμος, αλλά και άλλοι φορείς, για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, όπως και των κατοίκων. Επίσης μεγάλη συμμετοχή στην οργάνωση των εκδηλώσεων που συχνά πραγματοποιούνται, έχουν οι διάφοροι σύλλογοι και οι ενώσεις της περιοχής.

Λεπτομέρειες:

  1. www.nafplio.gr
  2. www.argolidaportal.gr
  3. www.visitgreece.gr
  4. www.tolo.gr
  5. www.nafplio.gr
  6. www.xo.gr

Ένας φοιτητής είναι απαραίτητο να γνωρίζει ότι το Ναύπλιο φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μουσείων, καθώς όλα έχουν ιδιαίτερα σημαντική αξία. Το Μουσείο Κομπολογιού όμως κλέβει την παράσταση, αφού είναι το πρώτο και μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Στο μουσείο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την ιστορική διαδρομή του κομπολογιού. Το κτίριο διαθέτει και εργαστήριο στο οποίο συντηρούνται πολλά παλιά κομπολόγια και κατασκευάζονται νέα. Επιπλέον, το Ναύπλιο διαθέτει και Δημοτική Πινακοθήκη που μπορεί να επισκεφτεί οποιοσδήποτε.

Περισσότερα: www.argolidalife.gr

Στο Ναύπλιο εδρεύει το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου. Το νοσοκομείο δέχεται ασθενείς από όλο το νομό, αλλά και τους επισκέπτες που μπορεί να χρειαστούν ιατρική φροντίδα. Είναι επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες και το προσωπικό. Έχει καθημερινά εφημερία 08.00π.μ. – 02.00μ.μ. και σε εναλλαγή με τη νοσηλευτική μονάδα Άργους εφημερία από 08.00π.μ. – 08.00μ.μ. της επόμενης ημέρας. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι 2752361100 και η διεύθυνση Ασκηλιού και Κολοκοτρώνη, Ναύπλιο 21100.

Περισσότερες πληροφορίες: www.gnn.gov.gr

To Αστυνομικό Τμήμα στο Ναύπλιο παρέχει προστασία και ασφάλεια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καθώς και στους επισκέπτες. Η διεύθυνσή του είναι Ελευθερίας 1- 2 και τα τηλέφωνα του Διοικητή 2752098730 και του Αξιωματικού Υπηρεσίας 2752098705.

Λεπτομέρειες: www.astynomia.gr

Τα ΚΤΕΛ Αργολίδας εξυπηρετούν όλο το νομό και συνδέουν το Ναύπλιο με την Αθήνα. Επίσης συνδέεται το Ναύπλιο και με άλλες πόλεις με τακτικά δρομολόγια. Τα δρομολόγια είναι για Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη, Πάτρα, Άργος, Κρανίδι, Γαλατά, Αρχαία Επίδαυρο, Βιβάρι – Κάντια – Ίρια, Δρέπανο, Θέατρο Ασκληπιείου – Λιγουριό, Κιβέρι, Μυκήνες, Αρχαία Τίρυνθα – Άργος, Νέα Κίο, Αρχαία Ασίνη, Καστράκι – Τολό. Το τηλέφωνο των ΚΤΕΛ Αργολίδας είναι 2752027323.

Περισσότερα:  www.nafplio.gr

Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης είναι τα ταξί του Δήμου Ναυπλίου. Γρήγορο, ξεκούραστο και άνετο μέσο μετακίνησης με μία μικρή επιβάρυνση στο κοστολόγιο. Ενδεικτικά ραδιοταξί είναι το ΤΑΧΙ Ναυπλίου με τηλέφωνο 2752024120 και το Νέο Ταξί της Πόλης το My ΤΑΧΙ με τηλέφωνο 2752026300.

Πληροφορίες: www.xo.gr

Ο Δήμος Ναυπλιέων περιλαμβάνει το Ναύπλιο, την Άρια, τα Λευκάκια και τα Πυργιώτικα. Το δημαρχείο βρίσκεται στην Βασιλέως Κωνσταντίνου 34 με τηλέφωνο 2752360962.

Λεπτομέρειες: www.vrisko.gr

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου είναι απαραίτητη σε όλους τους δημότες του Ναυπλίου. Εδρεύει στην διεύθυνση Τρικούπη Χαριλάου 11 με τηλέφωνο 2752096245. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εδρεύει στην οδό Μπουμπουλίνας 26 και οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στο τηλέφωνο 2752028871. Η Ε.Υ.Δ.Α.Π. βρίσκεται στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου με τηλέφωνο 2741060035. Ο Ο.Τ.Ε. βρίσκεται στην διεύθυνση Πολυζωίδου 1 στο Ναύπλιο και εξυπηρετεί τους πελάτες του στο τηλέφωνο 2752028399. Η ιδιωτική τηλεφωνία εξυπηρετεί τους πελάτες της στο κατάστημα της WIND με προϊόντα και υπηρεσίες στη διεύθυνση Άργους 35 και στο τηλέφωνο 2752096478. Η εταιρεία VODAFONE με εκπρόσωπό της τον κύριο Καλογερόπουλο Κωνσταντίνο εξυπηρετεί τους πελάτες της με προϊόντα και υπηρεσίες στη διεύθυνση Άργους 33 και στο τηλέφωνο 2752099000.

Περισσότερες πληροφορίες: www.vrisko.gr

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora