Μεσολόγγι

Στην πόλη εδρεύει παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα τμήματα που λειτουργούν στην πόλη του Μεσολογγίου είναι :

Ο φοιτητής δε θα χρειαστεί κάποιον οδηγό για την πόλη του Μεσολογγίου καθώς είναι μια εύκολη και μικρή πόλη. Επίσης με μια πρώτη βόλτα θα βρει όλα τα στέκια της πόλης. Η προσαρμογή του φοιτητή θα είναι εύκολη καθώς ο κόσμος είναι ανοικτός στους επισκέπτες.

Το τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι παρέχει στους φοιτητές του στέγαση και σίτιση. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να απευθυνθεί στη γραμματεία της σχολής καθώς υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης οι φοιτητικές εστίες παρέχουν στο φοιτητή ότι χρειάζεται.

Στο Μεσολόγγι δραστηριοποιούνται διάφοροι σύλλογοι που μπορούν να ικανοποιήσουν τα ενδιαφέροντα του κάθε φοιτητή. Επίσης οι συγκεκριμένοι σύλλογοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις.

messolonghi.elea.gr  

Το πρώην Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου παρέχει στους φοιτητές του δωρεάν στέγαση στα δίκλινα διαμερίσματα που βρίσκονται στο χώρο του Τ.Ε.Ι. ή σε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης του Μεσολογγίου.

Σύλλογοι Μεσολογγίου:

  1. Αδελφότητα Απογόνων Εξοδιτών
  2. Αερολέσχη Μεσολογγίου
  3. Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου 

Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες, είτε αθλητικές είτε να δραστηριοποιηθεί σε κάποιο χορευτικό σύλλογο. Υπάρχουν και άλλου είδους δραστηριότητες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε φοιτητή.

Το Μεσολόγγι δεν έχει κάποια δημοφιλή περιοχή γιατί είναι σχετικά μικρή πόλη. Οι φοιτητές επιλέγουν να ζούν μέσα στην πόλη.

Πληροφορίες σχετικά με τη φοιτητική στέγη μπορείτε να βρείτε στο  www.tospitimou.gr

Οι τιμές των ενοικίων της κατοικίας κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Αν κάποιος φοιτητής επιλέξει να μείνει στο κέντρο της πόλης πρέπει να διαθέτει ένα ποσό γύρω στα 300€-400€. Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου οι τιμές είναι χαμηλότερες και ο φοιτητής πρέπει να διαθέτει μηνιαίος 200€-300€.

Οι αστικές συγκοινωνίες Μεσολογγίου δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί κάποιος τις γύρω περιοχές. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται 1,50€-3,00€. Στην παρακάτω ιστοσελίδα βρίσκονται αναλυτικά τα δρομολόγια.

www.pliroforiesota.gr

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής. Πρέπει να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα(αυγοτάραχο, μέλι, τυροκομικά, κτηνοτροφικά και  γαλακτοκομικά προϊόντα). Επίσης, ο επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει τα τοπικά ποτά (ούζο, τσίπουρο, κρασί).

Στο Μεσολόγγι  υπάρχει κινηματογραφική λέσχη όπου καθημερινά προβάλλονται ταινίες.

Οι φοιτητές έχουν διάφορες επιλογές για τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη με νυχτερινή ζωή και πολλά μπαρ. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Επίσης, στο κέντρο της πόλης βρίσκονται και πολλά εστιατόρια καθώς και ταβέρνες όπου μπορείς κανείς να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και τις τοπικές λιχουδιές.

Στο Μεσολόγγι και στις γύρω περιοχές γίνονται πολλά πανηγύρια κατά κύριο λόγω σε θρησκευτικές εορτές. Πρώτα απ’όλα το πανηγύρι του Άη-Συμίου.  Το χειμωνιάτικο πανηγύρι γιορτάζεται στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών και αποτελεί συνέχεια του πανηγυριού των Μεσολογγιτών στα χρόνια της σκλαβιάς. Επίσης, γίνονται πολλές εκδηλώσεις για την έξοδο του Μεσολογγίου. Άλλα πανηγύρια που γίνονται είναι το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, το πανηγύρι του Αη Γιάννη και το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Η πρόσβαση στο Μεσολόγγι γίνεται μέσω: 1) ΚΤΕΛ 2) Αυτοκίνητο

 

 

1) Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων

Το θέατρο των Οινιαδών βρίσκεται στη θέση Τρίκαρδος, κοντά στο χωριό Κατοχή του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου της Αιτωλοακαρνανίας, σε κοντινή απόσταση από τον Αχελώο ποταμό και τις παραποτάμιες περιοχές. Το μνημείο είναι κτισμένο στη νότια πλευρά υψώματος κοντά στην Αγορά, στο ανατολικό τμήμα της τειχισμένης πόλης, σε σημείο που προσφέρει εξαιρετική θέα στις γύρω πεδινές εκτάσεις, την παλιά κοίτη του Αχελώου και τα παραθαλάσσια μέρη. Διαθέτει την τριμερή οργάνωση ενός ελληνιστικού θεάτρου, αποτελείται δηλαδή από το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή. Όπως και άλλα θέατρα της αρχαιότητας, παρουσιάζει κάποιες αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που εντοπίζονται στην απόκλιση της συμβολής των αξόνων του κοίλου και των κλιμάκων ανόδου από το κέντρο της ορχήστρας.

2) Αλίκυρνα

3) Πλευρώνα

4) Καλυδώνα

5) Ρωμαϊκές Θέρμες

6) Ο Κήπος των Ηρώων

Πρόκειται για μια σημαντική έκταση που βρίσκεται εσωτερικά του τείχους της πόλης, που χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο στα χρόνια των Πολιορκιών (1822 – 1826). Η ιδέα της δημιουργίας ενός κήπου αφιερωμένου στη μνήμη των προμάχων του Μεσολογγίου ανήκει στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

www.messolonghi.gov.gr

 

Μουσεία

1) Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης

2) Μουσείο Παλαμά

3) Μουσείο Τρικούπη

4) Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

5) Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος”

6) Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

7) Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών στο Αιτωλικό

www.messolonghi.gov.gr

Εκδηλώσεις και Τοπικές εορτές

1) Πανηγύρι Αη Συμιού

2) Πανηγύρι Αγία Αγάθης

3) Πανηγύρι Αη Γιάννη

4) Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής

5) Εορτές Εξόδου του Μεσολογγίου

Νοσοκομείο Μεσολογγίου:       26310 57100

Αστυνομικό τμήμα Μεσολογγίου:       26310 55715

Αστικές γραμμές Μεσολογγίου:           26310 22217                                             

Υπεραστικές γραμμές Μεσολογγίου: 26310 22371

Ταξί :    263 102 7143

Δημαρχεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου :     2631055120

aitoloaka.gr

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora