Κοζάνη

Από την Κοζάνη, δεν λείπουν τα μαγαζιά για νυχτερινή ζωή. Είτε θέλετε κλαμπ, είτε μπαρ, είτε  μαγαζιά με ελληνική μουσική, είτε ωραίο εστιατόριο, θα το βρείτε. Από εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες έχει σχεδόν τα πάντα. Γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, συλλόγους χορευτικούς , εκδρομών, σκακιστικούς, κυνηγετικούς. Έπειτα έχει πολλές ασχολίες που “συνδεμένες” άρρηκτα πλέον με το Πανεπιστήμιο. Είναι οι ομάδες που δημιουργήθηκαν από φοιτητές σαν εσένα και έκαναν το Πανεπιστήμιο σου γνωστό, πέρα από τα όρια της μικρής Ελλάδας. Οι πιο σημαντικές και ενεργές είναι η Tyφoon MotoRacing Team UoWM ( η αγωνιστική μηχανή που ξεκίνησε από τους Μηχ^2 και πριν από ένα χρόνο μας κατέπληξε όλους στον διαγωνισμό στην Ισπανία, αποτέλεσμα της τρομερής προσπάθειας και η Hyperion Robotics ( Η ρομποτική ομάδα που ξεκίνησε από το τμήμα Μηχ. Πληρ, έφτασε στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής στην Ινδία και την συνεχάρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας). Επιπλέον, αρκετές είναι και οι ομάδες φοιτητών που συγκροτούνται για διάφορα πρότζεκτ, συνέδρια, πόστερ, παρουσιάσεις, διαγωνισμούς, αλλά και οι μεμονωμένοι φοιτητές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της ευρύτερης Ευρώπης και τη παλεύουν.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει στους φοιτητές του την δυνατότητα  στέγασης στην Εστία που διαθέτει. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται μπορούν να καταβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αποκτήσουν μια ασφαλή και οικονομική κατοικία.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Η τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στην Κοζάνη ποικίλει ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της οικείας. 

Ενδεικτική τιμή για οικεία 84τ.μ. = 250€ /μήνα με 300€ /μήνα.

Κόστος Σίτισης :

Εκτός από της φοιτητικές εστίες όπου το φαγητό παρέχεται δωρεάν σε αρκετούς φοιτητές, υπάρχουν πολλές λύσεις όπου ένας φοιτητής μπορεί να φάει στην Κοζανη. Εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρία, φοιτητικά στέκια.

Στην Κοζάνη υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασκεδάσει ενάς φοιτητής. Από καφετέριες και μαγαζιά που λειτουργούν ως clubs μέχρι πιο παραδοσιακά events και φεστιβαλ όπως η Γουρουνοχαρά, η Καστανογιορτή ή τα Λασσάνεια.

Η Κοζάνη συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο “Φίλιππος” βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης.

Στην Κοζάνη συναντάται ο τελευταίος σταθμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αμυνταίου – Κοζάνης. Μέχρι το 2010, πραγματοποιούνταν τρία δρομολόγια ημερησίως προς τη Θεσσαλονίκη, μέσω Πτολεμαΐδας, Έδεσσας και Βέροιας, ενώ έκτοτε έχει ανασταλεί η λειτουργία της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής.

Από τον νέο και υπερσύγχρονο σταθμό των ΚΤΕΛ ξεκινούν λεωφορεία για τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη (κάθε μία ώρα), η Αθήνα (3 φορές την ημέρα), η Λάρισα, τα Ιωάννινα, ο Βόλο, καθώς και για τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Βόρεια της πόλης πδιέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Εγνατία Οδός, ο οποίος ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η συγκοινωνία μέσα στην πόλη πραγματοποιείται μέσω δημοτικών minibus, ενώ μεταξύ του κέντρου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων μέσω του αστικού ΚΤΕΛ, ωστόσο, το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη.

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας, και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου. Το Ινστιτούτο έπαψε να υφίσταται μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη.

Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης στεγάζεται σε αρχοντικό της πόλης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.

Τα Αρχοντικά του Γρ. Βούρκα και Γ. Λασσάνη από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη. Στο τελευταίο λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη όπου μεταξύ των άλλων εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου.

Ο νέος δημοτικός κήπος της πόλης

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό – σύμβολο της Κοζάνης.

Άλλα αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης είναι, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το “Δρίζειο” κληροδότημα, το “Βαλταδώρειο” γυμνάσιο, το ξενοδοχείο “Ερμιόνειον” κ.ά.

Το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονται το πνευματικό κέντρο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης. Ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης που δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού στρατοπέδου Ψυχογιου κερδίζει τις εντυπώσεις προσφέροντας οξυγόνο στην πόλη.

Η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης στεγάζεται στο αρχοντικό του Γ. Λασσάνη στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.

Αποτελεί σημαντικό τμήμα του πολιτισμού της Κοζάνης και δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του δήμου Κοζάνης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Χαρτοθήκης έγιναν μαζί με τα εγκαίνια του αρχοντικού στις 11 Οκτωβρίου 2008 (96η επέτειος από την Απελευθέρωση της Κοζάνης). Στα εκθέματά της περιλαμβάνονται: αντίγραφο της πρωτότυπης Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, αντίγραφο του χάρτη ή άτλαντα της υδρογείου του Άνθιμου Γαζή, ομοιότυπο του χάρτη (Πίνακα) της Ελλάδας του ίδιου και άλλα έργα της εποχής του Νεοελληνικού και Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Η Κοζάνη είναι μια πόλη στη βόρεια Ελλάδα, πρωτεύουσα της περιφερειακής μονάδας Κοζάνης και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μακεδονίας, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Αλιάκμονα.

Είναι επίσης έδρα του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, αστυνομικού τμήματος, πυροσβεστικής, έδρας του 1ου Σώματος Στρατού του Ελληνικού Στρατού και του Επισκόπου Σερβίας και Κοζάνης.

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της τοπικής λαογραφίας είναι το καρναβάλι της Κοζάνης στο τέλος του χειμώνα, το οποίο διατηρεί μεγάλο μέρος της πονηρίας του αρχαίου Διονυσιακού. Η Κοζάνη είναι γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή του Σαφράν (Κρόκος Κοζάνης) πόλη του Κρόκου.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora