Κόρινθος

Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με έδρα την Κόρινθο 

Συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:

Το πρώτο Τμήμα άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 και το δεύτερο από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08.

Στην Κόρινθο υπάρχει Σύλλογος Φοιτητών ο οποίος  αποτελείται από εκπροσώπους των φοιτητών που συμμετέχουν στη διοίκηση του Τμήματος και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του. Ακόμη, υπάρχει ο Σύλλογος Αποφοίτων που έχει ως σκοπό τη διατήρηση και την καλλιέργεια των σχέσεων των αποφοίτων μεταξύ τους και με το Τμήμα, τη συντονισμένη διεκδίκηση και προάσπιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων, σε συνεργασία με το Τμήμα και άλλους φορείς (www.dsep.uop.gr). Φοιτητικό Σύλλογο διαθέτει και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (www.syllogoi-pedis.uop.gr).

Υπάρχει μια εθελοντική ομάδα που λειτουργεί από το 2010 στο ΠΕΔιΣ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα, αλλά και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτή θα βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα.

Ενίοτε συστήνονται και άλλες ad hoc ομάδες για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως επιστημονικά συνέδρια, ειδικές εκδηλώσεις ή τελετές, τις οποίες συντονίζει πάντοτε κάποιος καθηγητής του τμήματος. Οι ομάδες αυτές συστήνονται κατόπιν σχετικών ανακοινώσεων.

Η Κόρινθος δεν διαθέτει φοιτητική εστία. Υπάρχει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ή αλλιώς επίδομα 1000 ευρώ. Είναι ένα επίδομα που καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας σε όσους φοιτητές διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας των γονιών τους και για όσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος.Προκειμένου ένας φοιτητής να δικαιούται το φοιτητικό επίδομα θα πρέπει να πληροί όλα τα ακαδημαϊκά, οικονομικά, κοινωνικά και πολεοδομικά κριτήρια.

Δημοφιλής περιοχή που ζουν οι φοιτητές

Κατά κύριο λόγο, οι φοιτητές προτιμούν να βρουν σπίτι στο κέντρο ή κοντά σε αυτό, αφού η πόλη της Κορίνθου είναι μικρή και δε διαθέτει καλή συγκοινωνία, ώστε κάποιος φοιτητής να μένει μακριά από αυτό.

Ξενοδοχεία

Στην πόλη της Κορίνθου, ο φοιτητής, κατά τις πρώτες μέρες της παραμονής του, μπορεί να διαμείνει σε ξενοδοχεία.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο: 180€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρέχει φοιτητική σίτιση. Ωστόσο ένα γεύμα σε οικονομικό εστιατόριο κοστίζει περίπου 9€ / άτομο.

Κόστος μεταφοράς:

Το εισιτήριο της αστικής συγκοινωνίας κοστίζει 1,80 ευρώ και προσφέρεται μείωση 25%, διαμορφώνοντάς το στα 1.40 ευρώ.

Στο κέντρο της πόλης  υπάρχουν αρκετές καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Οι φοιτητές επιλέγουν, κατά τη χειμερινή περίοδο, για στέκι τους τα καταστήματα που βρίσκονται στον πεζόδρομο. Όταν καλοκαιριάζει, το στέκι τους γίνεται η περιοχή των Καλαμιών, ένα παραλιακό μέρος, όπου μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους και να διασκεδάσουν τις βραδινές ώρες.

Στην Κόρινθο, διοργανώνονται φεστιβάλ με θέμα τη μουσική και τον κινηματογράφο, όπως το Μουσικό Φεστιβάλ Ζήρειας “Νίκος Δόϊκας” και το Κινηματογραφικό φεστιβάλ “Γέφυρες”

Εκτός από φεστιβάλ που έχουν σχέση με τις τέχνες υπάρχουν και εκδηλώσεις με πιο ενεργητικό χαρακτήρα, όπως η Αγωνιστική Διάσχιση Ζήρειας, η οποία διοργανώνεται κάθε Ιούνιο. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνονται έξω από το κέντρο της πόλης.

Η πρόσβαση στην πόλη της Κορίνθου γίνεται οδικώς μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών ή της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου.Ο προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέει το Αεροδρόμιο και το Κιάτο με το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον διεξάγονται δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) τόσο από την Αθήνα όσο και από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Η Αρχαία Κόρινθος, από κοινού με το κάστρο της Ακροκόρινθου και τα Ίσθμια, έχουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο ναός του Απόλλωνα, είναι αρχαϊκός ναός στην Αρχαία Κόρινθο χτισμένος με μονολιθικούς δωρικούς κίονες. Από τους 40 που υπήρχαν, σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Ο ναός αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κορίνθου.

Το πλέον σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο Ισθμός της Κορίνθου που απέχει περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη. Το επιβλητικό έργο της διάνοιξης αποπερατώθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα συνιστώντας ορόσημο για την Κόρινθο. 

Η Κόρινθος διαθέτει ένα Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο. Στο μουσείο έχουν περισυλλεχθεί έργα νεοελληνικής ζωής με κριτήριο την εθνική, ιστορική και πολιτισμική αξία τους. Στο κέντρο της Κορίνθου στεγάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (ΚΕ.Π.Α.Π.)  στο οποίο υπάγονται τομείς με σκοπό την ανάπτυξη και προβολή κάθε μορφής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και την ανάδειξη της παράδοσης. Επίσης η πόλη διαθέτει Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο όπου μέχρι τώρα έχουν διαμορφωθεί τα τμήματα χορωδιών, παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, κλασσικών και μοντέρνων χορών, θεάτρου, βιβλιοθήκης και πινακοθήκης. 

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Δήμος Κορίνθου

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου27410 – 25711, 25715, 20187,  27413 – 61400
Αστυνομικό Τμήμα27410 – 77250
ΚΤΕΛ Κορινθίας27410 – 75410
ΤΑΞΙ Κορίνθου27410 – 24844

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora