Κομοτηνή

Στην πόλη της Κομοτηνής εδρεύει το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξε από την ίδρυσή του το πρώτο Ελληνικό περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο (αρχικά στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή και στη συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), πλέον της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας, απετέλεσε ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη και συνέβαλε σημαντικότατα στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή τα Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης λειτουργούν στην Πανεπιστημιούπολη στα εξής σημεία της πόλης:

Η Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής (Πρυτανεία) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης της Κομοτηνής. Στο χώρο αυτό βρίσκεται το κτίριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, το Εστιατόριο και οι Φοιτητικές εστίες. Στο χώρο αυτό εδρεύουν τα κατωτέρωΤμήματα:

Η παλιά Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής (Τσαλδάρη) βρίσκεται επί της οδού Τσαλδάρη. Στο χώρο αυτό εδρεύουν τα εξής Τμήματα:

Η Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής (Μεσούνη) βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, επί της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης. Στο χώρο αυτό χωροθετούνται τα εξής Τμήματα:

(Διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://duth.gr/)

Η Κομοτηνή είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. 

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λειτουργούν συνολικά τριάντα δύο (32) φοιτητικοί σύλλογοι. Εξ αυτών, οι είκοσι (20) είναι οι προβλεπόμενοι ανά τμήμα σύλλογοι προπτυχιακών φοιτητών, οι επτά (7) είναι σύλλογοι μεταπτυχιακών φοιτητών (στα τμήματα Νομικής, ΤΕΦΑΑ, Κοινωνικής Διοίκησης, ΔΟΣΑ, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΠΗ και Δασολογίας). Υπάρχουν δύο (2) σύλλογοι οικότροφων φοιτητών στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη, ενώ παράλληλα λειτουργούν και σύλλογοι αποφοίτων των τμημάτων του Δ.Π.Θ. (Νομικής, Παρευξείνιων Χωρών κλπ). Τέλος, υπάρχουν τρεις (3) πολιτιστικοί σύλλογοι: Κοινότητα Νέων στην Κομοτηνή, Γέφυρα στην Ξάνθη και Λέσχη Ακαδημαϊκών Πολιτών στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή

Υπάρχουν φοιτητικές εστίες με 810 κλίνες που διαθέτει το Δ.Π.Θ, οι 700 στην πανεπιστημιούπολη, οι 110 ενοικιάζονται εντός Κομοτηνής.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές που ζουν φοιτητές είναι η Παλιά Νομική, η παλιά Πρυτανεία και η περιοχή κοντά στο εμπορικό. Από αυτές τις περιοχές διέρχεται το λεωφορείο που πηγαίνει στις Πανεπιστημιουπόλεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη:

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 230€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 200€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -450€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια έξω από το κέντρο της πόλης – 400€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Το Πανεπιστήμιο Θράκης παρέχει φοιτητική σίτιση στην Κομοτηνή.

Ένα γεύμα σε οικονομικό εστιατόριο κοστίζει περίπου € / άτομο ενώ ένα γεύμα σε εστιατόριο ανώτερης ποιότητας περίπου 15€ / άτομο.

Κόστος μεταφοράς:

Φοιτητικό Εισιτήριο Αστικού Λεωφορείο –Ζώνη Α’ 0.60€, Ζώνη Β 0.80€, Ζώνη Γ’ 1.10€. Μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών: Ζώνη Α’ 22€/μήνα  (ισχύει για ΟΛΕΣ τις διαδρομές των mini bus και φυσικά για τη Γραμμή της Πανεπιστημιούπολης Δ.Π.Θ. & Πολιτικών Επιστημών).

Στη Κομοτηνή, θα βρείτε καλό φαγητό, προσεγμένη ζαχαροπλαστική, παραδοσιακά προϊόντα, ασταμάτητη νυχτερινή ζωή, επαρκείς αθλητικές υποδομές, θέατρο, τέσσερα ωδεία, σχολές χορού, μουσεία.

Ο πεζόδρομος της Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί τον κύριο απογευματινό προορισμό των φοιτητών για χαλαρό καφέ.

Η βραδινή έξοδος περιστρέφεται γύρω από την Πλατεία Ειρήνης. Υπάρχουν πολλά ” café-bar”, τα οποία το βράδυ μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης.Τα ρακάδικα-ρεμπετάδικα γύρω από την Πλατεία μαζεύουν, επίσης, φοιτητές και σε πολλά από αυτά υπάρχει ο θεσμός της φοιτητικής βραδιάς, με πολύ συμφέρουσες τιμές.

Η γαστρονομία της Κομοτηνής είναι κοινή με αυτή της υπόλοιπης Θράκης. Παραδοσιακές συνταγές της πόλης θεωρούνται: Καβουρμάς,  Μπάμπω, Βαρβάρα, Λαλαγγίτες, Πέρσες, Τσουρέκι, Τυρόψωμο, Μελομακάρονα, Πορτοκαλόπιτα και Κουραμπιέδες.

 Η οδική πρόσβαση στη Κομοτηνή είναι πλέον πολύ εύκολη μέσω της Εγνατίας Οδού. 

Εκτελούνται δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Η πόλη της Κομοτηνής δε διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και του Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Στην πόλη της Κομοτηνής ξεχωρίζει το βυζαντινό της κάστρο (4ος αι.), που αν και απομεινάρι του αρχικού φρουριακού συγκροτήματος, διατηρεί ακόμη κάποια από την παλιά του μεγαλοπρέπεια και στολίζει το κέντρο της πόλης. Μέσα στο κάστρο, βρίσκεται ο πολύ αξιόλογος μεταβυζαντινός (1800) ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ιμαρέτ Κομοτηνής (πτωχοκομείο, τουρκ.)

Το μνημείο αυτό θεωρείται από τα αρχαιότερα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στη Θράκη. Σήμερα, λειτουργεί ως «Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής»

Γενί Τζαμί Κομοτηνής (Νέο Τέμενος,τουρκ)

Βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής και δίπλα από τη  Μουφτεία της Ροδόπης. Το Τέμενος έχει τετράγωνη αίθουσα προσευχής και αρχιτεκτονικά έχει επηρεαστεί από την αισθητική του νεοκλασικισμού. 

Πύργος του Ωρολογιού

Αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο του οθωμανικού εκσυγχρονισμού, έργο του 1884, αφιέρωμα του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, μνημείο στο οποίο έγιναν αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στη δεκαετία του 1950.

Πηγή

Στην Κομοτηνή, η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, και ο σύγχρονος πολιτισμός αναγνωρίζονται ως κύρια στοιχεία ταυτότητας της πόλης και ως συγκριτικό της πλεονέκτημα, λόγω της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

Κάποια από τα Μουσεία της πόλης είναι:

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο

• Το Εκκλησιαστικό Μουσείο (στο κτίσμα Ιμαρέτ)

• Το Λαογραφικό Μουσείο

• Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά

• Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης 

• Αρχοντικό Σκουτέρη- Δωρεά Βασιλικής Σκουτέρη-Δίντσογλου

• Το Μουσείο «Καραθεοδωρή»

• Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Πλήθος εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Κομοτηνής και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα παρουσιάζονται:

– Τα Ελευθέρια Κομοτηνής

Την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της με την Ελλάδα γιορτάζει η Κομοτηνή με μία σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται κάθε Μάιο με αποκορύφωμα την 14η Μαίου. Τα “Ελευθέρια” πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τιμήσουν τους ήρωες του 1920.

– Η Επέτειος της Μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας

Κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου εορτάζεται η ηρωική αντίσταση των λίγων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών στην πολυάριθμη στρατιά των φασιστικών δυνάμεων. 

– Τα πανηγύρια

Πηγή

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ “ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ”

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΚΤΕΛ: 25310 22912
ΟΣΕ Κομοτηνής: 25310-22650
Ταξί-Ραδιοταξί Κομοτηνής: 2531-037777
Νοσοκομείο Κομοτηνής: 2531 351100

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora