Κιλκίς

Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (ΔΣΕ-Κιλκίς) ανήκει στη Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και έχει έδρα το Κιλκίς. Με την ίδρυση και λειτουργία του, για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, για το γνωστικό αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας & Τεχνολογίας Ενδυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρωταρχικοί στόχοι του Τμήματος είναι:

 •  να παράγει αποφοίτους που θα μπορούν να αναπτύξουν την τέχνη, να βασιστούν στην επιστήμη, να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά νέες τεχνολογίες, για να σχεδιάσουν λειτουργικά και καινοτομικά προϊόντα Ένδυσης με προστιθέμενη αισθητική, τεχνολογική ή οικολογική αξία.
 •  να παρέχει στους φοιτητές του ανταγωνιστικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη στον κλάδο της Ένδυσης τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας, αλλά και σε ακαδημαϊκό πλαίσιο.
 •  να προάγει την Έρευνα σε σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με τον Σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων Κ/Υ & Ένδυσης, καθώς και την Αισθητική τους.
 •  να διατηρεί και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου σε ό, τι αφορά το Ένδυμα, το Ύφασμα και τις τεχνικές τους, όπως αυτά αναπτύσσονται μέσα από τοπικές παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνία.
 •  να συνεισφέρει αισθητικά στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό παραδοσιακών διαδικασιών Σχεδιασμού και κατασκευής Ενδύματος, με τη χρήση της Τεχνολογίας και στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων.
 •  να συνεισφέρει σε μία σύγχρονη στάση και φιλοσοφία σε ό, τι αφορά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Ενδύματος, ως προϊόν αειφορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Περισσότερα: https://www.ihu.gr/tmimata/dimiourgikou-sxediasmou-endysis/

Φοιτητικές εστίες

Σίτιση:Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος-Πανεπιστημιούπολη Σερρών (πρώην T.E.I Κεντρικής Μακεδονίας) παρέχει στους σπουδαστές τη δυνατότητα σίτισης σε εξοπλισμένο εστιατόριο. Δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν όλοι οι σπουδαστές το οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 45.000 Ευρώ. Οι σπουδαστές σιτίζονται έχοντας μαζί τους την ακαδημαϊκή ταυτότητα. Η σίτιση παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σπουδαστικού έτους και έως τις 30 Ιουνίου.

Εντός του  campus  του ΤΕΙ ΚΜ λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο φοιτητικό εστιατόριο. Αντίστοιχα εστιατόρια λειτουργούν στα δύο παραρτήματα στην Κατερίνη και το Κιλκίς.

Δραστηριότητες

Οι σπουδαστές με την εγγραφή τους στα τμήματα γίνονται αυτόματα μέλη του σπουδαστικού συλλόγου, μέσω του οποίου αντιπροσωπεύονται. Ο σύλλογος καλεί συνελεύσεις σπουδαστών σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου συζητούνται θέματα που τους αφορούν. Οι εκλογές διενεργούνται μια φορά το χρόνο και σε ημερομηνία κοινή για όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας. Ο σύλλογος διοργανώνει εκδρομές και επισκέψεις εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρει στους φοιτητές του τη δυνατότητα για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες σε ένα άρτια οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο τμήμα Φυσικής Αγωγής, στελεχωμένο από ειδικούς καθηγητές που ενισχύουν και καθοδηγούν την προσπάθεια των φοιτητών.

Στο Ίδρυμα λειτουργεί καθημερινά Γυμναστήριο με σύγχρονα όργανα φυσικής αγωγής. Στο Γυμναστήριο υπάρχουν:

 • Αίθουσα με βάρη
 • Γυμναστήριο ενόργανης γυμναστικής
 • Αίθουσες με τραπέζια πινγκ-πονγκ
 • Σάουνα

Πληροφορίες Γυμναστηρίου Τηλ: +30 23210 49162,

www.teicm.gr

Οι σπουδαστές στεγάζονται σε σπίτια ή διαμερίσματα δικής τους επιλογής. Από την Πολιτεία χορηγείται ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος:

 • Ο φοιτητής να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του, σε άλλη πόλη (ή σε άλλο δήμο-κοινότητα του Νομού στον οποίο βρίσκεται η Σχολή ή το Τμήμα όπου φοιτά) από αυτή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του.
 • Στην πόλη όπου σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία.
 • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά του (του προηγούμενου φορολογικού έτους) να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.
 • Οι Κύπριοι φοιτητές έχουν όριο για τη χορήγηση του επιδόματος τις 30.000 ευρώ ανεξαρτήτως προστατευόμενων τέκνων.
 • Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων κατοικιών της οικογένειας, να μη ξεπερνούν τα (200) τ.μ., εξαίρεση αποτελούν οι κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων. (σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο Δήμο).

www.teicm.gr

Ενδεικτικό Κόστος ζωής

Εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών τηλ:

 • Κιλκίς : 23410-22.311 
 • Πολυκάστρου : 23430-22.315 
 • Θεσσαλονίκης : 2310-595.433

Εισιτήρια Κινηματογράφου: ΑΣΤΡΟΝ ΚΙΛΚΙΣ τηλ 2341022505

 www.ktelkilkis.gr

Νυχτερινή ζωή:

Χημείο bar: Το Χημείο, στον πεζόδρομο του Κιλκίς, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή ζωή της πόλης, με την πιο ενημερωμένη μουσική δισκοθήκη, τους πλέον αναγνωρίσιμους Barmen και τα πιο καθαρά ποτά.

Εστιατόρια:

 • Το Αραξαβόλλι Μεζεδοπωλείο-Τσιπουράδικο (Εθ. Αντίστασης 16) τηλ: 23410 26184
 • Λαδόκολλα ο Νικολάκης (Περικλέους 6) τηλ: 23413 00411
 • Τραταμέντο (ποικιλία γεύσεων), (25ς Μαρτίου 22) τηλ: 2341 770105

www.golden-greece.gr

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις:

 • Γυναικοκάστρια: Πραγματοποιούνται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον υπέροχο χώρο των πλατανιών στο Π. Γυναικόκαστρο στη ρίζα του βυζαντινού κάστρου. Μουσική, χορός, παραδοσιακά σχήματα από όλα τα μέρη του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.
 • Φανούρια: Στο χωριό Κολχίδα, στα τέλη Αυγούστου, γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Εκτός από τις εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και κρασί, οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν και τη Φανουρόπιτα. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
 • Αναστορώ: Ετήσια και καθιερωμένη εκδήλωση πολιτισμού και γαστρονομίας στο φιλόξενο χώρο του Ραγιάν (Βάθη – Κιλκίς)
 • Εκδηλώσεις στο Προφήτη Ηλία στο Χωρύγι: Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.
 • Εκδηλώσεις Μνήμης: 19η Μαΐου: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Σάντα. Σχεδόν κάθε χρόνο από το 1995, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο κατά την περίοδο 1916-1923.
 • Εκδηλώσεις Πεντεκαίδεκαμαρτύρων: Στις 28 Νοεμβρίου εορτάζεται η μνήμη των πολιούχων της πόλης «Πέντε και Δέκα» Μαρτύρων. Για ένα μήνα περίπου (από αρχές Νοέμβρη έως αρχές Δεκέμβρη) πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΠΟΝΓΑ σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους συμβάλλουν στο να δοθεί ένα άλλο χρώμα στον εορτασμό.

www.enjoykilkis.gr

Κουζίνα Της Πόλης:

 • Κρεατόπιτα Μακεδονίτικη
 • Λαχανόπιτα Σαρακατσάνικη
 • Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκική
 • Τσιγάρ Μπορέκ
 • Τυρόπιτα με φύλλα Περέκ

www.enjoykilkis.gr

– Υπεραστικά Λεωφορεία: ΚΤΕΛ Ν. ΚΙΛΚΙΣ Δημητράκου 3, Τ.Κ. 611 00, Κιλκίς

– Σιδηρόδρομος: ΟΣΕ Κρηστώνης, Κρηστώνη 2341028585 ΟΣΕ Πολυκάστρου, Πολύκαστρο 2341022432 Σ.Σ. Μουριών, Μουριές 2341031346 Σ.Σ. Γαλλικού, Γαλλικός 2341041900 Σ.Σ. Ειδομένης, Ειδομένη 2343091111

– Ταξί: ΤΑΞΙ Κιλκίς, Κιλκίς, τηλ.: 2341029800 ΤΑΞΙ Πολυκάστρου, Πολύκαστρο, τηλ.: 2343022380

www.enjoykilkis.gr )

Μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, σε υψόμετρο 700 μ. στέκεται ολόρθο μέσα στο δάσος το δυναμικό μοναστήρι (Ιερό Κοινόβιο) του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη, μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους που θεμελιώθηκε το 1981. Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδό του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους, η ιερή κάρα του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη, προστάτη της μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεότερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και 19ου αιώνα. Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για την προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές γίνονται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Σπήλαιο Κιλκίς:Το σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην ίδια θέση που παλιότερα υπήρχε λατομείο ασβεστόλιθου. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 από τον Γιώργο Παυλίδη (Μπουλασίκ), ο οποίος σκάβοντας στο λατομείο βρήκε τυχαία τη μία από τις δύο φυσικές εισόδους του σπηλαίου. Μεγάλο μέρος του σταλακτιτικού και σταλαγμιτικού υλικού εντός του Σπηλαίου καταστράφηκε από παιδιά και νέους που έμπαιναν και έπαιζαν σπάζοντας κομμάτια, αλλά και από μαρμαράδες της εποχής που έσπαγαν και χρησιμοποιούσαν τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες για επενδύσεις (συντριβανιών, τζακιών κ.α). Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του από την τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) την Άννα Πετροχείλου, ενώ οι εργασίες αξιοποίησής του άρχισαν το 1977 και κράτησαν έως το 1982. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1985. Το Σπήλαιο παρουσιάζει επίσης μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς από τον σπηλαιολόγο και ξεναγό του Βασίλη Μακρίδη, βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμάτων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Η ηλικία τους προσδιορίστηκε στα 15.000 χρόνια. Πρόκειται για οστά στικτής ύαινας, αλεπούς, μεγαλόσωμης νυφίτσας, άγριου βοδιού, μικρόσωμου και μεγαλόσωμου αλόγου,γιγαντόσωμου ελαφιού και κόκκινου ελαφιού

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (Β.Β.Κ.Κ.) είναι ένας από τους νεώτερους κήπους της Ευρώπης. Βρίσκεται μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου της οροσειράς των Κρουσσίων. Η οροσειρά των Κρουσσίων με εκτεταμένο δίκτυο βατών δασικών δρόμων, έντονες ορεογραφικές αντιθέσεις, πυκνή βλάστηση και πυκνό δίκτυο ρεμάτων και χαραδρών φιλοξενεί μια πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 φυτικά taxa (είδη και υποείδη). Κοντά στο ΒΒΚΚ υπάρχουν σημαντικές περιοχές του δικτύου NATURA 2000, όπως το όρος Μπέλες, οι υγροβιότοποι στις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη, αλλά και οι οργανωμένοι ξενώνες Κρούσσια στην Ποντοκερασιά, με αξιοθαύμαστη θέα. Οργανωμένες επισκέψεις από πολίτες, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς – κατόπιν συνεννόησης – μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους χώρους του ΒΒΚΚ ή/και να επωφεληθούν από τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα του Κήπου (περιβαλλοντικά παιχνίδια, περιβαλλοντικό μονοπάτι, μελέτες πεδίου, οργανωμένες ξεναγήσεις), περιβαλλοντικό μονοπάτι, μελέτες πεδίου, οργανωμένες ξεναγήσεις).

Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1997, απέκτησε τη συλλογή του από τον Χρήστο Κετσετζή το 1998, και την ίδια χρονιά παραχωρήθηκε στο Δήμο Κιλκίς το κτίριο του “παλαιού Γυμνασίου’’ με σκοπό τη στέγαση του Μουσείου. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της και ανοικτό στο κοινό. Κάνει έρευνες σχετικές με τα υλικά τεκμήρια του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, τα συλλέγει – αποκτά (μέσω δωρεών), τα διατηρεί, τα μελετά και τα κοινοποιεί με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Μέσα από αυτούς τους οργανωμένους χώρους “μνήμης” και “τιμής’’ επιτυγχάνεται η εκφορά, η διατήρηση, η προστασία και η προβολή της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στις αίθουσές του εκτίθενται ανασκαφικά, αλλά και τυχαία ευρήματα από παραδόσεις ιδιωτών, αγγεία, γλυπτά, νομίσματα και κοσμήματα, που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής. Το μικρό σε διαστάσεις κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθέσεων με προθήκες, με επιτοίχια ή στημένα σε βάσεις αγάλματα και αναρτημένους πίνακες εποπτικού υλικού, που ακολουθούν χρονολογική, κατά το δυνατόν, διάταξη και διαμορφωμένο αύλειο χώρο, στο κέντρο του οποίου έχει διαμορφωθεί κλιμακωτή κρηπίδα για την έκθεση ογκωδών γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών. Η περιήγηση αρχίζει από τον προθάλαμο, συνεχίζει στην αίθουσα των ανασκαφικών ευρημάτων της Εποχής του Σιδήρου από το Παλιό Γυναικόκαστρο και καταλήγει στην αίθουσα των ιστορικών χρόνων, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφους (κτερίσματα) και αντικείμενα καθημερινής ζωής από τους δύο σημαντικότερους χώρους την Ευρωπό και το Παλατιανό, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές εργασίες.

kilkis.topodigos.gr )

Πολιτιστικές εκδηλώσεις:

 • 21/05 διήμερο εκδηλώσεων στο Πολύπετρο. Εορτασμός Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Πλατανιά.
 • 29/05 Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Μαυρονέρι και την άλωση της Κωνσταντινούπολης στο Ν.Γυναικόκαστρο.
 • Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γιορτάζει η πόλη του Πολυκάστρου “Πολυκαστρινά” με 10ήμερο εκδηλώσεων.
 • 21/06 Ιουνίου γιορτάζονται τα “Ελευθέρια” στο Κιλκίς.
 • 24/06 το μαντικό έθιμο του Κλήδονα τελείται στο Γαλλικό και στο Πολύκαστρο, πανηγύρι στο Φανό.
 • 29/06 (Πέτρου και Παύλου). Πανηγύρι στο Στάθη και στον Πεντάλοφο.
 • 29-30/06 στην Αξιούπολη πραγματοποιείται αναπαράσταση βλάχικού γάμου.
 • 29/06 Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μεσιά.
 • 23/08 στη Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγύρι στον Ευρωπό με πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • 08/09 πραγματοποιείται το πανηγύρι της Βάθης

www.aftodioikisi.gr )

Υγεία:

 • Γ.Ν. Κιλκίς 23413 51400
 • Γ.Ν. Γουμένισσας 23433 50300
 • Κ.Υ. Δροσάτου 23410 97202
 • Κ.Υ. Πολυκάστρου 23430 22222

Ασφάλεια-Αστυνομικά Τμήματα:

 • Α.Δ. Κιλκίς 23410 77002
 • Α.Τ. Κιλκίς 23410 77030
 • Τ.Α. Κιλκίς 23410 77020
 • Τ.Τ. Κιλκίς 23410 77010

Συγκοινωνίες:

 • ΚΤΕΛ Ν. ΚΙΛΚΙΣ Δημητράκου 3, Τ.Κ. 611 00, Κιλκίς Τηλ 23410 28960
 • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: ΟΣΕ Κρηστώνης, Κρηστώνη τηλ 2341028585
 • ΟΣΕ Πολυκάστρου, Πολύκαστρο τηλ2341022432

Ταξί:

 • ΤΑΞΙ Κιλκίς, Κιλκίς, τηλ.: 2341029800
 • ΤΑΞΙ Πολυκάστρου, Πολύκαστρο, τηλ.: 2343022380

Κέντρα Εξηπηρέτησης Πολιτών:

 • ΚΕΠ ΚΙΛΚΙΣ 23413 52010
 • ΚΕΠ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ 23413 50701
 • ΚΕΠ ΓΑΛΛΙΚΟΥ 23413 41685
 • ΚΕΠ ΜΟΥΡΙΩΝ 23413 52418

Δήμος:

 • Δήμος Κιλκίς τηλ 23413 52100
 • Δήμος Παιονίας τηλ 23433 50121
  www.enjoykilkis.gr

Επίσημα links του δήμου και της κοινότητας:

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora