Καστοριά

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στην πόλη της Καστοριάς λειτουργούν τα τμήματα:

 • Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
 • Μαθηματικών
 • Οικονομικών Επιστημών
 • Πληροφορικής

Oι εγκαταστάσεις του ιδρύματος βρίσκονται στην περιοχή Φούρκα της Καστοριάς και αποτελούνται από δυο κτίρια. Στο ένα στεγάζονται οι Διοικητικές υπηρεσίες του Παραρτήματος του οποίου οι χώροι καταλαμβάνουν συνολική έκταση 3.177 m2.

Εγγραφή

H εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  πραγματοποιείται κυρίως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικά στη σελίδα: www.minedu.gov.gr. Για την εγγραφή των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής και αποστολής δικαιολογητικών. 

Φοιτητική ταυτότητα

Η ακαδημαϊκή ταυτότητα με δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου για όσους το δικαιούνται χορηγείται στους ενδιαφερομένους, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησής τους σε ειδικά διαμορφωμένο για τo σκοπό αυτό πληροφοριακό σύστημα. Την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα δικαιούνται όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr)

Γραφεία Διασύνδεσης

Προτείνουμε στους μαθητές να επισκέπτονται τα γραφεία διασύνδεσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία στις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  ώστε να ενημερώνονται για συνέδρια, υποτροφίες άλλα και να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Οι βασικοί του στόχοι είναι: να διευκολύνει την επαγγελματική αποκατάσταση και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων Πανεπιστημίου, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην επιλογή του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού και να αποτελέσει ένα μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους παραγωγικούς φορείς.

 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr)

Μετεγγραφές φοιτητών

Το βασικό κριτήριο για όσους πέτυχαν, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, να πάρουν μετεγγραφή είναι το οικογενειακό εισόδημα. Τα κοινωνικά κριτήρια συνεκτιμούνται μόνο στην περίπτωση που είχαμε φοιτητές με το ίδιο εισόδημα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει κι αν υπάρχει κάποιος που έχει αδερφό/αδερφή που σπουδάζει σε κάποια άλλη πόλη, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μετεγγραφή του. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr)

Φοιτητικά Εισιτήρια

Στους φοιτητές παρέχεται έκπτωση στην τιμή εισιτηρίου των μέσων μαζικής μεταφοράς, όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας. Η έκπτωση παρέχεται για όλο το ακαδημαϊκό έτος με την επίδειξη του δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο). 

Διδακτικά Συγγράμματα

Το διδακτικό έργο συμπληρώνεται με αντίστοιχα βιβλία ή άλλα βοηθήματα στο κάθε μάθημα, τα οποία χορηγούνται δωρεάν στους φοιτητές. Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων γίνεται μέσω του συστήματος Εύδοξος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.teiwm.gr).

Υγειονομική Περίθαλψη

Το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης (ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής) παρέχεται σε όλους τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Σε κάθε φοιτητή, εφόσον αυτός δεν έχει επιλέξει άλλον ασφαλιστικό φορέα, χορηγείται κατά την εγγραφή του στο Τμήμα ατομικό βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλιάριο ανανεώνεται κάθε χρόνο από τη γραμματεία του Τμήματος. Για τους φοιτητές που ταξιδεύουν ή διαμένουν για κάποιο διάστημα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας που τους παρέχει την άμεσα αναγκαία υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση για την έκδοση της κάρτας μπορείτε να βρείτε από τη Γραμματεία του Τμήματος. 

Υποτροφίες

Στους προπτυχιακούς φοιτητές χορηγούνται υποτροφίες με κριτήρια τη φοιτητική τους επίδοση και την οικονομική τους κατάσταση. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) δίνει υποτροφίες στους φοιτητές που διακρίθηκαν στις εξετάσεις: α) εισαγωγής στο Τμήμα και β) επίδοσης στα εξάμηνα σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους. Πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δίνονται από τη Γραμματεία του Τμήματος που φοιτούν. 

Οι φοιτητικές εστίες αποτελούν μια λύση διαμονής για πολλούς νέους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει εστία όπου μπορεί να εξυπηρετήσει τους φοιτητές εκείνους που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια καθώς και το εισόδημα. Ωστόσο Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Η κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται στο γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας. Οι φοιτητές που έχουν πετύχει σε σχολές του Πανεπιστημίου θα πρέπει σε συμφωνία και με το τμήμα τους να βρουν τόπο διαμονής κάπου κοντά στην πόλη και σε προσιτές τιμές ώστε να μπορούν να νοικιάσουν φοιτητικά δωμάτια μέχρι το τέλος της φοίτησης τους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (informatics.teiwm.gr).

Υπάρχουν επίσης, διάφορες πολιτιστικές ομάδες-σύλλογοι που δραστηριοποιούν τους φοιτητές. Στόχος των πολιτιστικών ομάδων αυτών είναι η ανάδειξη της φοιτητικής αναζήτησης στον πολιτισμό, η ενθάρρυνση της ατομικής και συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας και η ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ομάδες πολιτιστικής δράσης των φοιτητών είναι : θέατρο, Μοντέρνου Χορού Παραδοσιακού Χορού, Ελληνικής Μουσικής, Ξένης Μουσικής, Ευρωπαϊκών και λατινικών χορών, Φωνητικών – Χορωδίας, Φωτογραφίας, Τεχνικής Βίντεο, Ζωγραφικής, Ραδιοφώνου-Δημοσιογραφίας, Οικολογική Ομάδα, Ομάδα Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Αερόμπικ, Πετοσφαίρισης και Γύμναση με βάρη. Καθώς και Ομάδες στήριξης που συμβάλλουν στον Τομέα ψυχολογικής υποστήριξης. Οι ομάδες αυτές συντονίζονται από άτομα της ακαδημαϊκής κοινότητας με εμπειρία και γνώση στα επιμέρους αντικείμενα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.teiwm.gr).

Οι φοιτητές όπου ζουν και σπουδάζουν στην πόλη της Καστοριάς έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πλήθος δραστηριοτήτων. Ορισμένες από τις οποίες είναι οι εξής: Η κωπηλασία είναι το κυριότερο άθλημα που έκανε γνωστό το όνομα της Καστοριάς. Γίνεται μεθοδική δουλειά σε άρτιες εγκαταστάσεις και με ειδικούς προπονητές του Ναυτικού Ομίλου (www.kastoria.gov.gr). Η χιονοδρομία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά αθλήματα στον κόσμο (www.kastoria.gov.gr). Η λίμνη προσφέρεται για ψάρεμα, ένα είδος ψυχαγωγίας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ο αλιευτικός πλούτος προέρχεται κυρίως από τη λίμνη της Καστοριάς και από τα ιχθυοτροφεία πέστροφας (www.kastoria.gov.gr). Μέσα στην πόλη υπάρχουν  μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια όπου μπορούν οι φοιτητές να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές της πόλης (www.kastoria.gov.gr). Με το καραβάκι «ΟΛΥΜΠΙΑ» οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης και την πόλη της Καστοριάς, που μέσα από την εν πλω περιήγηση κάνοντας το «μικρό γύρο» της λίμνης μπορούν να θαυμάσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς της πόλης (www.kastoria.gov.gr).

Στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο εδρεύουν ορισμένα τμήματα στην πόλη της Καστοριάς,  έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους φοιτητές ορισμένες υπηρεσίες όπου μπορούν να διευκολύνουν τη διαμονή τους όπως επίσης και τη φοίτησή τους. Αρχικά παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εύρεση διαμερίσματος μέσα από αγγελίες εφημερίδες ή το διαδίκτυο. Φυσικά, και στο χώρο των σχολών όπου φοιτούν θα μπορούν να βρουν δεκάδες ενοικιαστήρια, άλλα και αγγελίες φοιτητών, που αναζητούν συγκάτοικο. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση της κατοικίας παίζει η απόσταση από το Πανεπιστήμιο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr). Επιπλέον υπάρχουν εστίες όπου μπορούν να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές εκείνους που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια καθώς και το εισόδημα. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (https://www.teiwm.gr). Δίνεται ακόμη και η δυνατότητα στους φοιτητές να επισκέπτονται τα γραφεία διασύνδεσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία στις σχολές, ώστε να ενημερώνονται για συνέδρια, υποτροφίες άλλα και να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Στόχος του Γραφείου είναι: να διευκολύνει την επαγγελματική αποκατάσταση και την ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην επιλογή του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού και να αποτελέσει ένα μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr). Επίσης, στους φοιτητές παρέχεται δωρεάν σίτιση ανάλογα με το οικογενειακό ή ατομικό τους εισόδημα. Φοιτητικό εστιατόριο λειτουργεί στην πόλη της Καστοριάς, καθώς και στις υπόλοιπες πόλεις που λειτουργούν Τμήματα του Ιδρύματος. . Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρέχει το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης (ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής) σε όλους τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Σε κάθε φοιτητή, εφόσον αυτός δεν έχει επιλέξει άλλον ασφαλιστικό φορέα, χορηγείται κατά την εγγραφή του στο Τμήμα ατομικό βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλιάριο ανανεώνεται κάθε χρόνο από τη γραμματεία του Τμήματος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.teiwm.gr).

Αναζήτηση κατοικίας

Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εύρεση διαμερίσματος αποτελούν οι αγγελίες των εφημερίδων ή του διαδικτύου. Φυσικά, και στο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούν να βρουν δεκάδες ενοικιαστήρια, άλλα και αγγελίες φοιτητών, που αναζητούν συγκάτοικο. Μια ακόμα επιλογή είναι και τα μεσιτικά γραφεία. Βέβαια σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σπιτιού παίζει ρόλο η απόσταση από το Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αν η οικοδομή είναι νεόδμητη. Οικονομική λύση για την επίπλωση του σπιτιού είναι και τα έπιπλα που πουλούν φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr)

Φοιτητικές εστίες

Οι φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη της Καστοριάς έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στην εστία της Σχολής στην οποία και φοιτούν, καθώς επίσης και σε διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διαμονή των φοιτητών στις εστίες μπορεί να πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν κυρίως στην οικογενειακή κατάσταση των οικογενειών τους. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Κοζάνη και τη Φλώρινα.  Για να διεκδικήσει ένας πρωτοετής φοιτητής ένα δωμάτιο στις εστίες θα πρέπει να υποβάλλει σε ημερομηνία που γνωστοποιείται στον τύπο ηλεκτρονική αίτηση και ακολούθως να καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών στη γραμματεία της σχολής.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι φοιτητές όπου το φορολογούμενο ή τεκμαρτό ποσό της φορολογικής δήλωσης πρέπει να είναι μέχρι 45000€ για το πρώτο τέκνο και προστίθενται 5000€ για κάθε τέκνο. Η κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται στο γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά και διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποκλειστικά για φοιτητές όπου βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της πόλης και σε προσιτές τιμές. Πρόκειται για πλήθος καταστημάτων, καφετεριών, καταστημάτων με τρόφιμα, νυχτερινά μαγαζιά και διάφορες υπηρεσίες προς τους πολίτες ικανά να απλοποιήσουν τη ζωή των φοιτητών και να τους δημιουργήσουν ευχαρίστηση μέσα από τη διασκέδαση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (fouit.gr)

Στεγαστικό επίδομα

Το στεγαστικό επίδομα μπορεί επίσης να δώσει μια ανάσα στις οικογένειες και να συμβάλει στη μείωση των δαπανών της στέγασης του κάθε φοιτητή. Το επίδομα χορηγείται για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε πόλη άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις προϋποθέσεις αναφέρεται ότι ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει το ήμισυ των μαθημάτων. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που επιθυμούν να τους χορηγηθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα  θα πρέπει να υποβάλουν στη φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη και στις κατά τόπους Γραμματείες των Τμημάτων σε Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα τα παρακάτω δικαιολογητικά:  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.news.gr).

Σίτιση

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δικαιούνται δωρεάν σίτιση ανάλογα με το οικογενειακό ή ατομικό τους εισόδημα. Φοιτητικό εστιατόριο λειτουργεί και στις πέντε πόλεις που λειτουργούν Τμήματα του Ιδρύματος. 

Στην πόλη της Καστοριάς ένας νέος φοιτητής μπορεί να βρει και να νοικιάσει σπίτι σε αρκετά οικονομικές και προσιτές τιμές. Πιο συγκεκριμένα για τα άτομα τα οποία έχουν πετύχει στην πόλη της Καστοριάς, στα τμήματα του Διεθνούς Εμπορίου, Μηχανικών Πληροφορικής καθώς και στο Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, έχουν την δυνατότητα να βρουν σπίτια στο κέντρο της πόλης. Οι τιμές για διαμερίσματα των 30-85τ.μ. ξεκινούν από 130 ευρώ και φτάνουν έως και τα 275 ευρώ πρόκειται για οικονομικές κατοικίες. Ωστόσο υπάρχουν και μεγαλύτερα διαμερίσματα των 90-110τ.μ. όπου μπορούν να φτάσουν έως και τα 280-320 ευρώ. Ακόμη υπάρχουν και studio/γκαρσονιέρες που ξεκινούν από 200 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.spitogatos.gr).

Η μετακίνηση των πολιτών καθώς και των φοιτητών μέσα και έξω από την πόλη της Καστοριάς μπορεί να πραγματοποιείται μέσω των αστικών συγκοινωνιών. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισιτηρίων για τις αστικές συγκοινωνίες:

Χρώμα : Κίτρινο

 • Τιμή : 1,20 €
 • Περιοχές : Εντός Πόλης, Μανιάκοι
 • Εντός Ά & ΄Β Ζώνης

Χρώμα : Πορτοκαλί

 • Τιμή : 0,60 €
 • Περιοχές : Εντός Πόλης, Μανιάκοι
 • Εντός Ά & ΄Β Ζώνης

Χρώμα : Κόκκινο

 • Τιμή : 1,70 €
 • Περιοχές : Κεφαλάρι, Δισπηλιό, Μαυροχώρι, Πολυκάρπη, Λεύκη, Κορομηλιά, Ποριά, Κολοκυνθού, Μεοποταμία και Καλοχώρι 

Χρώμα : Μπλε

 • Τιμή : 0,90 €
 • Περιοχές : Κεφαλάρι, Δισπηλιό , Μαυροχώρι, Πολυκάρπη, Λεύκη Κορομηλιά, Ποριά, Κολοκυνθού, Μεοποταμία και Καλοχώρι
 

ΚΑΝΟΝΙΚΟ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ
ΠΟΛΥΤ./ΑΝΑΠ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ

Α’ ΖΩΝΗ

1.20€

0.60€

0.60€

 

ΚΑΝΟΝΙΚΟ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ
ΠΟΛΥΤ./ΑΝΑΠ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ

Β’ ΖΩΝΗ

1.70€

0.90€

0.90€

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (astikoktelkastorias.gr)

Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια τόσο μέσα στην πόλη της Καστοριάς όσο και έξω από αυτήν σε αρκετά οικονομικές τιμές. Ορισμένα από αυτά είναι:

Παραδοσιακή κουζίνα υπάρχει στην οδό Τσακάλη 2 στο εστιατόριο “Ντολτσό”, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 1860 στην οµώνυµη περιοχή. Ορισμένα από τα ορεκτικά είναι το «Μπέρδεµα», οι κεφτέδες µε σάλτσα «µακάλο» ή ακόµα και το «Ταλσένο» (κοπανισµένη φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης µε µελιτζάνα), ενώ τα κυρίως είναι το κότσι στη γάστρα, το χοιρινό µε σταφίδες και δαµάσκηνα, αλλά και το µοσχαράκι µε πουρέ µελιτζάνας! Από €12/άτοµο. Καθηµερινά 12:00-00:00. (Ντολτσό, τηλ. 24670 23377). Ακόμη, στην περιοχή του Γράδα την οδό Ορεστείων 37 υπάρχει το “bistrot restaurant” με τη νέα ελληνική κουζίνα. Aπό €15/άτοµο. Kαθηµερινά (εκτός Δευτ.) 13:00-17:00 & 20:00-00:00 (γιορτές και αργίες 13:00-00:00). (τηλ. 24670 29615, www.grada-bistrot.gr)

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (fouit.gr)

Επιπλέον υπάρχει και πλήθος νυχτερινών μαγαζιών όπου μπορεί κανείς να διασκεδάσει. Οι τιμές των ποτών είναι αρκετά φιλικές. Ορισμένα από τα μαγαζιά αυτά είναι:

Στην οδό Στρ. Σουγαρίδη 1 υπάρχει το Nautical Hall ένα μοναδικό νυχτερινό μαγαζί αποκλειστικά για νέους. Σερβίρονται ποτά και cocktails υπό τους ήχους mainstream µουσικής και το καλύτερο crowd της πόλης. Τιµή: Aπό €20/άτοµο. Καθηµερινά, 10:00-04:30. (Στρ. Σουγαρίδη 1, Βόρεια Παραλία, τηλ. κρατήσεων 6945 102345, www.nauticalhall.gr). Επίσης, υπάρχει κι ένα ιδιαίτερο ως προς την ονομασία του νυχτερινό κέντρο το οποίο ονομάζεται “Περίπου”. Βρίσκεται στην οδό Ορεστιάδος 79. «Παντρεύει» τη minimal αισθητική και το βιοµηχανικό στυλ και αργά το βράδυ, μπορεί κανείς να απολαύσει κάποιο από τα signature cocktails υπό τους ήχους funk, soul και deep house µουσικής! Τιµή: €5/ποτό, €7/cocktail. Καθηµερινά από 10:00-όσο πάει. (Ορεστιάδος 79, τηλ. 24670 25093, κιν. 6976 807690).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.travelstyle.gr)

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορα Σούπερ Μάρκετ στο κέντρο της πόλης όπου οι φοιτητές μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα που τους είναι απαραίτητα. Αρχικά θα βρουν πολλά γαλακτοκομικά όπως γιαούρτια στην τιμή των 0,69€ καθώς και γάλα από 0,8€, φυσικούς χυμούς 1,30€. Επίσης θα βρουν διάφορα ποτά όπως μπύρες από 3,60€ καθώς και σνακ όπως πατατάκια από 1,38€. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.ab.gr).

Η Καστοριά είναι ίσως η ομορφότερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, μια πόλη επαρχιακή που όμως κάθε βράδυ τα νυχτερινά μαγαζιά της κατακλύζονται από κόσμο (psifisto.gr).

H νυχτερινή ζωή στην Καστοριά αποτελείται από πολλά όμορφα μπαράκια με καλή μουσική και μουσικά καφενεία στον πεζόδρομο της Ερμού και στους γύρω δρόμους και καφέ στις όχθες της λίμνης. Ο Ναυτικός Όμιλος αποτελεί  ένα λαμπερό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον για φαγητό αλλά και για clubbing πάνω στη λίμνη. Οι φοιτητές που με τις συχνές νυχτερινές εξόδους τους δίνουν άλλο παλμό στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Ωστόσο υπάρχουν πολλές διέξοδοι κυρίως για τους νέους ώστε να μπορούν να διασκεδάσουν (www.athinorama.gr). Στο κέντρο της πόλης όσο και λίγο έξω από αυτήν κι πιο συγκεκριμένα στις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Λεωφόρος Κύκνων, Λεωφόρος Κωπηλατών, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διάκου Αθανασίου και Ορεστίων η νυχτερινή ζωή βρίσκεται στο απόγειό της καθώς κατακλύζεται από bar και νυχτερινά μαγαζιά (www.xo.gr). Τα καλύτερα και πιο γνωστά νυχτερινά μαγαζιά της Καστοριάς είναι τα Domus, Kika και Nautical Hall (psifisto.gr).

Η πόλη της Καστοριάς φημίζεται για τα Μακεδονικά φαγητά και εδέσματά της. Όπως είναι γνωστό στις οδούς Υπολοχαγού Διάκου, στην περιοχή του Ντολτσό στην οδό Ορεστιάδος, στην Πλατεία Ντολτσό στην οδό Τσακάλη, στην περιοχή χλόη, στην Βόρεια πλευρά της πόλης στην οδό Ορεστείων, στην Λεωφόρο Κύκνων στη πόλη της Καστοριάς, στην περιοχή του Δισπηλιού, στην περιοχή των αμπελοκήπων και στην Βόρεια παραλία της Λίμνης στην Λεωφόρο Νίκης δεσπόζουν πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια. Για παράδειγμα  Το “Στέκι της Παρέας” όπου βρίσκεται στην οδό Υπολοχαγού Διάκου 10 ξεκίνησε το 1966 σαν στέκι για τους φαντάρους και από τότε αποτελεί σταθερή επιλογή για τους ντόπιους. Τα κρεατικά όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα, το χοιρινό κότσι και το ψαρονέφρι γεμιστό με πιπεριά φλωρίνης και τυριά αποτελούν έναν κύριο λόγο για να επισκεφθεί κανείς αυτό το εστιατόριο (τηλ : 2467082397, www.tostekitispareas.gr). Στην παλιά πόλη της Καστοριάς στο Ντολτσό στην οδό Ορεστιάδος 51 υπάρχει ένα ζεστό παραδοσιακό περιβάλλον με καστοριανές συνταγές σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι. Μερικά από τα καλύτερα πιάτα είναι το γεμιστό μπιφτέκι, το κότσι στη γάστρα, ο κόκορας κοκκινιστός και οι καστοριανοί γίγαντες (τηλ : 2467021401). Τέλος, στην Λεωφόρο Κύκνων 30 στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένας προσεγμένος και ωραίος χώρος με ρετρό διακοσμητικά στοιχεία και με θέα τη λίμνη. Σερβίρονται ποικιλίες από τσιπουρομεζέδες, νόστιμα μαγειρευτά και ψητά καθώς και ιδιαίτερα πιάτα όπως χοιρινό με γλυκόξινη σος και καραμελωμένα κρεμμύδια (τηλ : 2467504404). Άλλα εστιατόρια υπάρχουν  στην Πλατεία Ντολτσό στην οδό Τσακάλη 2 υπάρχει το εστιατόριο “Ντολτσό” (τηλ : 2467023377, www.ntoltso.gr), στην περιοχή χλόη υπάρχει το εστιατόριο “Familly” (τηλ : 2467026155, www.familyrestaurant.gr), στην Βόρεια πλευρά της πόλης στην οδό Ορεστείων 37 υπάρχει το εστιατόριο “Γράδα” (τηλ : 2467029615, www.grada-bistrot.gr), στην περιοχή του Δισπηλιού υπάρχει το εστιατόριο “Γαιτάνης” (τηλ : 2467085384), στην περιοχή του Άργος Ορεστικού στην οδό Αλ. Μιχαήλ 19 υπάρχει το εστιατόριο “1896” (τηλ : 2467044583, www.restaurant1896.gr), στην περιοχή των αμπελοκήπων υπάρχει το εστιατόριο “Αθήρι” (τηλ : 2467085031, www.athirikastoria.gr) και τέλος στην οδό Λεωφόρος  Νίκης 2 υπάρχει το εστιατόριο “Νοσταλγία” (τηλ : 2467022630). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.arttable.gr).

Από την άλλη υπάρχουν και πολλά bar στην πόλη όπου οι νέοι μπορούν να τα επισκεφθούν και να απολαύσουν το ποτό τους διασκεδάζοντας ακούγοντας μουσική και χορεύοντας. Αυτό που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι το “Nautical Hall”  το οποίο βρίσκεται στην οδό Στρ. Σουγαρίδη 1 στη Βόρεια Παραλία. Τόσο η διασκέδαση όσο και η γαστρονοµική σκηνή της πόλης, δηµιουργούν ένα χώρο, η φήµη του οποίου ταξιδεύει και εκτός Καστοριάς. Έχει θέα σε όλη τη Βόρεια Παραλία. Το café bar restaurant εντυπωσιάζει µε τη διακόσµησή του. To βράδυ σερβίρονται  ποτά και cocktails υπό τους ήχους mainstream µουσικής και το καλύτερο crowd της πόλης (Στρ. Σουγαρίδη 1,
Βόρεια Παραλία, τηλ. κρατήσεων 6945 102345, www.nauticalhall.gr). Επίσης, ένα ακόμη νυχτερινό μαγαζί που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι στην περιοχή του Ντολτσό στην οδό Ορεστιάδος 79 το bar “Περίπου”. Πρόκειται για ένα µαγαζί µε απλά υλικά και χειροποίητες κατασκευές (τα κασόνια πρωταγωνιστούν στο χώρο). «Παντρεύει» τη minimal αισθητική και το βιοµηχανικό στυλ. Τέλος, σερβίροντας το ποτό και τα signature cocktails διασκεδάζει κανείς υπό τους ήχους funk, soul και deep house µουσικής (Ορεστιάδος 79, τηλ. 24670 25093, κιν. 6976 807690). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.arttable.gr).

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Καστοριάς αποτελούν ένα ξεχωριστό προνόμιο τόσο της ελληνικής κουζίνας όσο και της Καστοριανής. Τα παραδοσιακά φαγητά της Καστοριάς, χάρη στα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της, την καθιστούν ξεχωριστή και μοναδική. Χαρακτηριστικά πιάτα της Καστοριανής κουζίνας είναι  η κολοκυθόπιτα αλμυρή με τυρί, η μηλόπιτα, το Πιλάφι Σινώπης, το χοιρινό με κυδώνια, το Γριβάδι ταβάς, το αρνάκι φρικασέ, το αρνί ψητό της κατσαρόλας. Επίσης,  αν κατευθυνθεί κανείς προς το Δισπηλιό θα γευτεί ολόφρεσκα θαλασσινά ψάρια από το Ιόνιο αλλά και θαλασσινά  όπως η γκαρούφα, το γριβάδι πλακί, το γριβάδι φούρνου, ο καβουρμάς. Φεύγοντας, μπορεί να προμηθευτεί με παραδοσιακά φασόλια γίγαντες κι ελέφαντες. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλες παραδοσιακές συνταγές όπου σερβίρονται μέσα στην πόλη της Καστοριάς ώστε να τις γευτούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες της όπως οι κεφτέδες με μακάλο( σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο ) , η κότα με αρμιά, το κοτόπουλο τηγανητό με μακάλο, η κρεατόπιτα, η κρεμμυδόπιτα, η αρμιόπιτα ( πίτα με λάχανο τουρσί ), το λάχανο γεμιστό, το λαχανόριζο-καρκαλέτσι, η μαμαλίγκα, η μουστόπιτα, οι μπεζέδες, η πίτα γυριστή, το πράσο με χοιρινό, οι σάλιαροι. Υπάρχουν και πολλές παραδοσιακές πίτες όπως οι σαρμάδες, η σουλτάνα, η σπανακόπιτα, ο τραχανάς με λουκάνικα, ο τραχανάς, η τραχανόπιτα, οι τσιγαρίδες (υλικό που χρησιμοποιείται για τις πίτες). Τέλος, υπάρχουν και πλούσια εδέσματα όπως, ο χαλβάς σιμιγδάλι, ο χαλβάς Φαρσάλων, οι χυλοπίτες-πέτουρα και το ψαράδικο(παραδοσιακή σάλτσα με ψάρι) όπου συνοδεύονται το τσίπουρο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr).

Οι φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη της Καστοριάς έχουν τη δυνατότητα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι να διασκεδάζουν σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι αυτά τα οποία οι σπουδαστές τα αποκαλούν “στέκια”.  Αρχικά στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 77 υπάρχει το “Cozi Coffee” όπου το πρωί σερβίρει καφέ και προς το βράδυ ποτά και cocktails συνοδευόμενα από καλή μουσική. Στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 59 ένα ακόμη στέκι είναι το “Star Dust” όπου και εδώ το πρωί οι νέοι μπορούν να πιουν τον καφέ τους με τις παρέες τους αλλά και το βράδυ να διασκεδάσουν πίνοντας το ποτό τους. Επιπρόσθετα στην Αθ. Διάκου 58, πίσω από το Εµπορικό υπάρχει το παραδοσιακό τσιπουράδικο “Το τσιπουράδικον του Θωμά” όπου συγκεντρώνει πολλές νεανικές παρέες. Εκεί σερβίρονται µεγάλες ποικιλίες σε ευφάνταστους µεζέδες συνοδευόμενες από τσίπουρο ή κρασί. Επίσης, υπάρχει και live μουσική με παραδοσιακά τραγούδια. Τέλος, στην οδό Πτολεµαίων 5, δεσπόζει το “Mamm fast food-grill” πρόκειται για το γρήγορο φαγητό όπου δελεάζει αρκετά τους νέους. Αποτελεί συνδυασμό fast food µε grill house με εξαιρετικά μαγειρευτά και κρεατικά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.odigoskastorias.gr).

Σήμερα οι κάτοικοι του Νομού Καστοριάς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτα παλαιά ήθη και έθιμα συνδιάζοντάς τα με τις τωρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Η αναβίωση αυτή πραγματοποιείται μέσα από οργανωμένες ομάδες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτιστικούς φορείς. Χαρακτηριστικότερες εκδηλώσεις είναι το καστοριανό καρναβάλι Ραγκουτσάρια είναι εορταστικές εκδηλώσεις καρναβαλιού, από τις τελευταίες του Δωδεκαημέρου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της λατρείας αυτής ήταν οι μεταμφιέσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στις γιορτές του καρναβαλιού. Συμμετέχουν όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, και μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες, σε «μπουλούκια». Το κάθε “μπουλούκι” έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων και γλεντούν επί τρία μερόνυχτα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τρίτη ημέρα, την Πατερίτσα. Από το μεσημέρι (13:00) παρελαύνουν όλα τα «μπουλούκια» που χορεύοντας σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα. Τα «μπουλούκια» καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος καταλήγουν στην πλατεία “Ντολτσό”. Τα “Ραγκουτσάρια” είναι αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι κι αποτελεί έντονη και ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τους συνεχώς αυξανόμενους κάθε χρόνο επισκέπτες. Επίσης  οι «Μπουμπούνες»  όπου το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές. Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται τρανός χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και παραδοσιακά εδέσματα.  Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται, κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι τα «Ορέστεια»,το διαβαλκανικό χορωδιακό φεστιβάλ Άργους Ορεστικού, η εβδομάδα του απόδημου Καστοριανού, τα Χριστοπούλεια και ο πολιτιστικός Αύγουστος, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνεται το River party, μια μουσική εκδήλωση που γίνεται στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα στο Νεστόριο και στην οποία συγκεντρώνεται πλήθος νέων ανθρώπων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr).

Το River Party είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής, πραγματοποιείται αρχές Αυγούστου, στο πρώτο Σαββατοκύριακο.
Δημιουργώντας την ψυχαγωγία. Αυτονόητη, όμορφη, χαρούμενη, ανθρώπινη, αυθόρμητη, φυσική. Με μια λέξη, αποτελεί τέχνη.
Συγκεντρώνει σε πέντε μόλις ημέρες περισσότερους από 50.000 επισκέπτες, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις 4.000 φιλοξενούμενες σκηνές στο χώρο του.
Στις μουσικές σκηνές του φεστιβάλ εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας που περιοδεύουν το καλοκαίρι με παράλληλες εκδηλώσεις όπως: επαγγελματική πίστα paintball, bungee jumping, τοξοβολία, γέφυρα Νεπάλ, bungee trampoline και πολλά άλλα Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr).

Υπάρχουν και ορισμένες παραδοσιακές γιορτές που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Καστοριάς καθώς και στα γύρω χωρία της. Αρχικά κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου στον Σταυροπόταμο Καστοριάς πραγματοποιείται η εκδήλωση της Γιορτής Μούστου με τα Χάλκινα Ηχοχρώματα, άφθονο μούστο και διάφορα παραδοσιακά προϊόντα (oladeka.com). Στις στις 24 Ιουνίου γιορτάζεται ο Κλήδωνας όπου συμπίπτει με την γιορτή του Αη-Γιάννη. Τα αγόρια έφερναν το αγκάθι, ένα μεγάλο κλωνάρι βάτου με αγκάθια και τα κορίτσια νερό με το γκιούμι από τη λίμνη στα βουβά. Το πρωί στόλιζαν το αγκάθι καρφώνοντας διάφορα φρούτα εποχής και στην κορυφή έβαζαν ένα λουλούδι. Στο γκιούμι με το βουβό νερό έριχναν διάφορα αντικείμενα ενώ τραγουδούσαν το ανάλογο τραγούδι (www.kastoria.gov.gr). Έπειτα πραγματοποιείται το καρναβάλι της Αποκριάς όπου γιορτάζεται στην Τοπική Κοινότητα της Μεσοποταμίας, με ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως παιδικά πάρτι, μουσική, χορό και κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία. Την Κυριακή της Αποκριάς ακολουθεί παρέλαση καρναβαλιστών στους κεντρικούς δρόμους. Τέλος την Καθαρά Δευτέρα, στην Τοπική Κοινότητα Κολοκυνθούς, πραγματοποιείται διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού στο άλσος του χωριού και συγχρόνως προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί (www.kastoria.gov.gr).

Κάθε χρόνο πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα και χαρακτηρίζονται ως γιορτές γης καθώς αφορούν τα πλούσια τοπικά προϊόντα της Μακεδονικής γης, όπως χαρακτηριστικά είναι το μανιτάρι, το μήλο, η πατάτα, το σταφύλι. Αξίζει να αναφερθεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο χωριό Πολυκέρασος οργανώνεται το καλοκαίρι η Γιορτή Πατάτας, στην Πολυκάρπη αρχές Σεπτέμβρη υπάρχει η Γιορτή Μήλου, το φθινόπωρο στην Λιθιά πραγματοποιείται η Γιορτή Τσίπουρου ενώ πανελλήνιες διαστάσεις έχει αποκτήσει η διάσημη πλέον Γιορτή Μανιταριού που διοργανώνεται άψογα κάθε χρόνο από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιούνται σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Νομού πανηγύρια, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου προκειμένου να γλεντήσουν με την συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών.

Σήμερα η Καστοριά αποτελεί ένα σύγχρονο ανεπτυγμένο κέντρο που κατατάσσεται στην κατηγορία των μεσαίων Ελληνικών πόλεων με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική της κατάσταση. Η ολοκλήρωση του άξονα της Εγνατίας οδού καθιστά πλέον την πρόσβαση προς την Καστοριά πολύ εύκολη τόσο με κτελ (Θεσσαλονίκη – Καστοριά : 1.40λ, Αθήνα – Καστοριά : 5.30λ, Ιωάννινα – Καστοριά : 1.30λ. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 24670.83454-5) όσο και με αυτοκίνητο. Περισσότερες πληροφορίες στο (www.visitwestmacedonia.gr). Η πρόσβαση είναι επίσης δυνατή και μέσω του εθνικού αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό (5 φορές τη βδομάδα σύνδεση με Αθήνα)

Από Καστοριά:

Αθήνα

512

Θεσσαλονική

190

Ηγουμενίτσα

227

Ιωάννινα

165

Πάτρα

375

Πίνακας: Χιλιομετρικές αποστάσεις (www.kastoria.gov.gr).

Τα αστικά δρομολόγια που πραγματοποιούνται στο Νομό Καστοριάς εξυπηρετούν τις Εργατικές, Κεφαλάρι, Κορομηλιά, Μανιάκοι, Μεσοποταμία & Καλοχώρι, Πολυκάρπη, Ομόνοια. Επίσης εξυπηρετεί τους φοιτητές με την έλευση των δρομολογίων στα ΤΕΙ. Καθώς και τις ανάγκες των πολιτών με τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο. Περισσότερες πληροφορίες στο (astikoktelkastorias.gr).

Επίσης και τα ταξί συμβάλλουν στην άμεση μετακίνηση και εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου Καστοριάς. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 24670.82100 και 82.200 και στο (www.visitwestmacedonia.gr)

Η Καστοριά διαθέτει πολλά κι αξιόλογα μνημεία. Ορισμένα από αυτά είναι:

Απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο

Υπάρχουν ευρήματα του παλαιοφυτικού και παλαιοζωικού βασιλείου καθώς και είδη σπάνιων φυτικών απολιθωμάτων, όπως κορμοί, ρίζες αλλά και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως στρείδια, αχινοί (www.visitwestmacedonia.gr).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr)

Βυζαντινό Κάστρο

Η πόλη της Καστοριάς, περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη, τα οποία της παρείχαν επιπλέον ασφάλεια. Οι Βυζαντινοί κατοικούσαν και έξω από την περιτειχισμένη πόλη, όπου υπήρχαν σημαντικοί ναοί, μικρά και μεγάλα μοναστήρια και νεκροταφεία (www.visitwestmacedonia.gr).

Άλλα εξίσου σημαντικά μνημεία είναι οι Βυζαντινές Εκκλησίες, ο ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης, ο ναός του Αγίου Στεφάνου, ο ναός των Αγίων Αναργύρων, ο ναός του Αγίου Γεωργίου του βουνού, ο ναός των Άγιων τριών, το σκηνικό των Πλίνθινων Κορεστειών και Αγιογραφίες και Εικονογραφείες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr).

Επίσης διαθέτει και πολλά αξιοθέατα. Ορισμένα από αυτά είναι:

Λίμνη Καστοριάς

Η λίμνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους οικοτόπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων (www.kastoria.gov.gr). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.kastoria.gov.gr)

Κάστρο

Τα τείχη της πόλεως της Καστοριάς, αποτελούν πια ένα απομεινάρι του οχυρωτικού της συστήματος. Αρκετοί μελετητές τοποθετούν την κατασκευή τους στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Τα τείχη της Καστοριάς αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωτικής του 9ου-10ου αι.

(www.kastoria.gov.gr).

Άλλα αξιοθέατα είναι:

Τα αρχοντικά (www.kastoria.gov.gr)

Οι Εκκλησίες (www.kastoria.gov.gr)

Σπήλαιο Δράκου (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467026777 / 6957591303) 

Προϊστορικός οικισμός Δισπηλιού (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467021910)

Ο Νεολιθικός οικισμός Αυγής (www.kastoria.gov.gr

Το Ενυδρείο (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467080229)

Η πόλη της Καστοριάς είναι πλούσια και σε Μουσεία εκ των οποίων τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

Βυζαντινό Μουσείο

Tο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης έχει μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Βυζαντινών Αγιογραφιών στον κόσμο, που προέρχεται από τους πολυάριθμους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς. Υπάρχουν σημαντικά εκθέματα όπως η εικόνα του Προφήτη Ηλία του 12ου αιώνα, η εικόνα του Αγίου Νικολάου του 12ου αιώνα και η Εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του 14ου αιώνα (www.visitwestmacedonia.gr).

Μουσείο Ενδυματολογίας

Αναπαρίσταται η καθημερινή ζωή των Καστοριανών των περασμένων εποχών, μέσα από τα ρούχα που φορούσαν. Οι φορεσιές μαζί με τα κοσμήματα, που τις συνοδεύουν αποτελούν μια από τις πιο ζωντανές εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού. Αποτυπώνουν, με την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητές τους, τον τρόπο ζωής, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις επαφές των κατοίκων της περιοχής με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο (www.visitwestmacedonia.gr).

Επίσης υπάρχουν και άλλα πολλά Μουσεία εξίσου ενδιαφέροντα όπως:

– Το Βυζαντινό Μουσείο (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467026781)

Το Λαογραφικό Μουσείο (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467028603)

Το Ενδυματολογικό Μουσείο (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467022108) 

Το Δεληνάνειο Μουσείο (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467022108) 

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467021144)

Το Μουσείο του Παύλου Μελά (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467084554)

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467074870 / 6970392196)

Το Σπήλαιο Δράκου (www.kastoria.gov.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 2467026777 / 6957591303)

Το Μουσείο Ενδυματολογίας (www.visitwestmacedonia.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 24670 28603)

Ο Λιμναίος οικισμός – Οικομουσείο (www.visitwestmacedonia.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 24670 85406) 

Το Αρχαιολογικό μουσείο Άργους Ορεστικού (www.visitwestmacedonia.gr – πληροφορίες στο Τηλ : 24670 44616)

Πραγματοποιούνται επίσης πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται ως γιορτές γης, καθώς αφορούν στα πλούσια τοπικά προϊόντα της Μακεδονικής γης, όπως είναι το μανιτάρι, το μήλο κ.ά.

Για παράδειγμα στο χωριό Πολυκέρασος οργανώνεται το καλοκαίρι η Γιορτή Πατάτας, στην Πολυκάρπη αρχές Σεπτέμβρη υπάρχει η Γιορτή Μήλου, το φθινόπωρο στη Λιθιά πραγματοποιείται η Γιορτή Τσίπουρου, ενώ κυριαρχεί η διάσημη πλέον Γιορτή Μανιταριού που διοργανώνεται κάθε χρόνο.

Κλήδονας

Ο Κλήδονας γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου. Eίναι μια εκδήλωση που συνδέεται με την τύχη των νέων κοριτσιών και την καρποφορία της γης. Οι κάτοικοι της Καστοριάς, καθώς και ο σύλλογος “Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών” διατηρούν το έθιμο του Κλήδωνα (www.visitwestmacedonia.gr).

Οι Μπουμπούνες

Καστοριανό έθιμο που γιορτάζεται τις Απόκριες. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται τρανός χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και παραδοσιακά εδέσματα όπως χαλβάς. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδούν πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι (www.visitwestmacedonia.gr).

Άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι τα Ραγκουτσάρια, η Ροδάνη, τα Κόλλιεντα, η Βεγγέρα, το River Party, Νεστόριο Καστοριάς, έκθεση γούνας τον Απρίλιο και η εμποροπανήγυρη στο Άργος Ορεστικό, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (www.visitwestmacedonia.gr).

Πραγματοποιείται επίσης και το καρναβάλι της Αποκριάς όπου γιορτάζεται στην Τοπική Κοινότητα της Μεσοποταμίας, με ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Την Κυριακή της Αποκριάς ακολουθεί παρέλαση καρναβαλιστών.Τέλος την Καθαρά Δευτέρα, στην Τοπική Κοινότητα Κολοκυνθούς, πραγματοποιείται διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού (www.kastoria.gov.gr).

Υπάρχει επίσης και ένα πολιτιστικό κέντρο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καστοριάς, όπου μπορεί να εξυπηρετήσει και να εμπλουτίσει τις ανθρώπινες γνώσεις.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του το 1925. Κύριος σκοπός της είναι να αποτελεί πνευματικό και πολιτιστικό πυρήνα για την πόλη της Καστοριάς και την περιφέρεια. Η συλλογή της καλύπτει τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια λογοτεχνία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.kastoria.gov.gr).

Υγεία

Νοσοκομείο Καστοριάς 24670 55600-10

Θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων 24670 44233

Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού 24670 41090

Κέντρο Υγείας Μεσοποταμίας 24670 61202

Ασφάλεια

Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς 24670 83216, 24670 21521, 22100

Πυροσβεστική 24670 22199, 24670 82464-5

Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού 24670 42222, 42211

Συγκοινωνίες

ΚΤΕΛ Καστοριάς 24670.83454-5

ΚΤΕΛ Άργους Ορεστικού 24670.42202

Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς «Αριστοτέλης», (βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό), τηλ. (24670) 21700 & 21701

Ταξί

ΤΑΞΙ Καστοριάς 24670.82100 και 82.200

ΤΑΞΙ Άργους Ορεστικού 24670.41000 και 42333

Δήμος

Τηλέφωνα – Fax Δημαρχείου Καστοριάς 24673.51101-102, 24670.22451(Fax)

Τηλέφωνα-Fax Δημαρχείου Ορεστίδος 24673.51301 / 24670.21756, 24673.51332(Fax)

Τηλέφωνα-Fax Δημαρχείου Νεστορίου 24673.51301 / 24670.21756, 24673.51332(Fax)

Υπηρεσίες

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 24673 50301

Περιφερειακή Διεύθυνση 24670 22695

Επιμελητήριο Καστοριάς 24670 26926, 24670 27537

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο (www.visitwestmacedonia.gr).

 1. Πληροφορίες για το Δήμο της Καστοριάς (www.kastoria.gov.gr)
 2. Πληροφορίες για τη Δυτική Μακεδονία (www.visitwestmacedonia.gr)
 3. Πληροφορίες για την Εξυπηρέτηση Πολιτών (www.kastoria.gov.gr)
 4. Πληροφορίες για την Ενημέρωση Πολιτών (www.kastoria.gov.gr)
 5. Πληροφοριές σχετικά με Υπηρεσίες (www.kastoria.gov.gr)
 6. Πληροφορίες για χρήσιμα στοιχεία (www.visitwestmacedonia.gr)
 7. Πληροφορίες Περιφερειακής Ενότητας (www.visitwestmacedonia.gr)

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora