Καλπάκι

 Στο Καλπάκι βρίσκεται η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων

Ίδρυση:

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων αποτελεί συνέχεια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία μετονομάστηκε σε ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων και ανωτατοποιήθηκε σε Σχολή Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕ) τετραετούς φοιτήσεως, όπως και οι άλλες τρεις ομοιόβαθμες Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης. Οι τέσσερις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης «μετονομάζονται σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.). Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες καταρτίζουν στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η λειτουργία των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008».

Λειτουργία

Η ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων άρχισε τη λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008 με δύο Προγράμματα (Τμήματα) Σπουδών: α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών (με οκτώ εξάμηνα σπουδών), και β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής (με οκτώ εξάμηνα σπουδών), με την εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Σκοπός της Ακαδημίας

Σκοπός της Τριτοβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης – συνεπώς και της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων – είναι η ανάδειξη και κατάρτιση Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους

www.aeavellas.gr

Το Καλπάκι, αν και αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα, δεν διαθέτει συλλόγους και φοιτητικές εγκαταστάσεις. Απέχει όμως μόλις 34 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να βρει τα πάντα.

Πληροφορίες για αναζήτηση φοιτητικής στέγης παρέχει η ιστοσελίδα: http://enoikiazetai.uoi.gr/

Το Καλπάκι παρέχει για τους φοιτητές τις κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε να ψυχαγωγούνται και να διασκεδάζουν. Μερικές από τις καφετέριες-μπαρ είναι το TASHO ANTON, ΖΩΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΝΤΑΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ και το JOHNY. www.xo.gr

Το Καλπάκι είναι μια πόλη, όπου μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και τσιπουράδικα με παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Πρωτότυπες γεύσεις, όπως βατραχοπόδαρα, χέλια, πέστροφες και όλων των ειδών τα ψάρια περιμένουν τους ψαροφαγάδες. Ντόπια εκλεκτά κρέατα μαγειρεμένα παραδοσιακά στη γάστρα περιμένουν όσους δείχνουν προτίμηση στο κρέας. Αλλά και οι λάτρεις των ζυμαρικών θα ικανοποιηθούν με τις τοπικές σπεσιαλιτέ από ντόπιες χυλοπίτες φτιαγμένες με σπιτικό παραδοσιακό τρόπο. Πλούσια και νοστιμότατα λοιπόν τα εδέσματα που σας περιμένουν να τα απολαύσετε, αλλά εξαιρετικό και το τσίπουρο ή το κρασί με τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας.

Στην πλαγιά του λόφου προφήτης Ηλίας, το ΟΧΙ θυμίζει την εποχή και το έπος του ’40. Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο όπου το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι στρατιώτες ξεναγοί λύνουν τις απορίες των επισκεπτών σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου και υπάρχουν πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Μετά την οχυρωματική τάφρο υπάρχει η σπηλιά όπου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την είσοδο της σπηλιάς κοσμεί η προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, που με την πίστη του να υπερασπιστεί τη γραμμή άμυνας Ελαίας – Καλαμά καθήλωσε τις Ιταλικές δυνάμεις στο Καλπάκι. Πάνω από τον οικισμό και στο λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40.

Μουσείο Καλπακίου: Το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου ανεργέθηκε το 1975 και περιλαμβάνει εκθέματα – κειμήλια της Μάχης του Καλπακίου, που έλαβε χώρα κατά την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα (28η Οκτωβρίου 1940 ).

  • Υγεία: 2653041419
  • Ασφάλεια: 265 304 1205
  • Ταξί: 6945502138
  • Δήμος: 26533-60100

Δήμος Πωγωνίου

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora