Ιωάννινα

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως διαμορφώνονται μετά την ίδρυση – συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση των Σχολών, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 105 (ΦΕΚ A’ 137/2013)|Ιούν. 2013), παρουσιάζονται κατωτέρω.

Φιλοσοφική Σχολή

Σχολή Θετικών Επιστημών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Σχολή Επιστημών Αγωγής

Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Πολυτεχνική Σχολή 

Στα Ιωάννινα, λειτουργεί μία από τις τέσσερις  Εκκλησιαστικές Ακαδημίες η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βέλλας Ιωάννινων της Ελλάδας. Είναι Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή, χορηγεί πτυχία ισότιμα με εκείνα των ΑΕΙ και καταρτίζει Κληρικά και Λαϊκά στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εδρεύουν στην πόλη τα ακόλουθα τμήματα:

Τα Γιάννενα είναι από τις πόλεις της Ελλάδας που προσφέρονται για ιδανική φοιτητική ζωή. Συγκεντρώνουν πλήθος σχολών και φοιτητών που ταυτόχρονα με τις σπουδές τους περνούν πολύ όμορφα.

Όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματός τους.Επίσης υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Φοιτητικών Οργανώσεων και Ομίλων. Το Πανεπιστήμιο έχει οργανώσει τόσο θεατρική  όσο και κινηματογραφική ομάδα , στις οποίες η εγγραφή είναι χωρίς πληρωμή. Υπάρχουν σύλλογοι όπως ο σύλλογος φίλων φωτογραφίας, ο σύλλογος φίλων μουσικής του Πανεπιστημίου αλλά και ιδιωτικά ωδεία και “live stages”. Γενικότερα, τα καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνονται κάθε χρόνο είναι πολλά.  Όσον αφορά τον αθλητισμό, υπάρχει το γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, το οποίο προσφέρεται δωρεάν και έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα γήπεδα για τρέξιμο, όπως οι Ζωσιμάδες και το γήπεδο του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, στην πόλη, δραστηριοποιείται ποδηλατική ομάδα αλλά και ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων. Τέλος, για αυτούς που ενδιαφέρονται για τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας, υπάρχει αντίστοιχη φοιτητική ομάδα με έντονη δράση.

Η βιβλιοθήκη είναι ένας υπέροχος χώρος. Ιδιαίτερα την περίοδο της εξεταστικής, γεμίζουν οι έξι όροφοί της. Υπάρχουν παντού όλων των ειδών βιβλία με άψογη οργάνωση. Το κυλικείο της προσφέρεται για διαλείμματα-πάρτι (κάθε 5 λεπτά διαβάσματος!) και πολλοί φοιτητές περνούν αρκετό χρόνο μελέτης εκεί.

Για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχει δυνατότητα διαμονής στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. καθώς και σε δωμάτια της Εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Για τη διαμονή στην Εστία του ΕΙΝ οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΙΝ που βρίσκεται στο Λόφο Περιβλέπτου στα Ιωάννινα (τηλ. 2651042050 -51).

Για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Πρόνοιας της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (κτίριο Α’ Εστίας, τηλ 26510-05466, 26510-05467).

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα εύρεσης στέγης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μία προσπάθεια υποβοήθησης των φοιτητών του στην εύρεση στέγης υποστηρίζει τον ιστότοπο e-Ενοικιάζεται όπου οι φοιτητές  και τα μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούν να τον επισκέπτονται και να αναζητούν δυνατότητες στέγασης διαφορετικών κατηγοριών.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε το Στεγαστικό Επίδομα που χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές (πρώτου κύκλου σπουδών) των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία αίτησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 280€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω από το κέντρο – 250€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης – 500€ /μήνα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θέρμανση είναι απαραίτητη, καθώς στα Γιάννενα το κρύο είναι τσουχτερό.

Κόστος Σίτισης:

Στη φοιτητούπολη των Ιωαννίνων, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα τσιπουράδικα και οι ταβέρνες προσφέρουν ποιοτική διασκέδαση σε χαμηλές τιμές. Στην περιοχή του Κάστρου και στην παλιά πόλη, στα «στέκια» των φοιτητών, υπάρχουν επιλογές για όλους. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σίτισης στο εξαιρετικό Φοιτητικό Εστιατόριο που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα του φοιτητή.

Κόστος Μετακίνησης:

Κάθε φοιτητής δικαιούται ειδικό Δελτίο Φοιτητικού Εισιτηρίου (ΔΦΕ) με διάρκεια ίση με τα έτη των προπτυχιακών σπουδών του Τμήματός του προσαυξανόμενη κατά δύο (2) χρόνια και ισχύ για όλο το χρόνο (1 Σεπτεμβρίου – 31 Αυγούστου). Η έκπτωση που παρέχεται στους φοιτητές είναι 25% στις αστικές συγκοινωνίες, στις υπεραστικές και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, στην πόλη των Ιωαννίνων, το εισιτήριο του αστικού για το Πανεπιστήμιο κοστίζει 0.60€ ανά διαδρομή. Το λεωφορείο (Γραμμή 16) μπορεί κανείς να το πάρει από οποιαδήποτε στάση της λεωφόρου Δωδώνης. Κατά τη διάρκεια του κύκλου μέσα στο Πανεπιστημιακό campus δεν απαιτείται εισιτήριο.

Η Αγορά είναι η τοποθεσία που θα βρεις τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ρούχων. Από το 2014, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Οι περισσότεροι δρόμοι της αγοράς πεζοδρομήθηκαν και άλλαξαν πολύ το ύφος της. Πολλά εμπορικά καταστήματα έκλεισαν και στη θέση τους άνοιξαν πολύ περισσότερες καφετέριες. 

Στην Αγορά, λοιπόν, και στην κοντινή Πλατεία Πάργης, πίσω από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, είναι που μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος. Η Πλατεία Πάργης είναι μια κεντρική πλατεία, την οποία θα εκτιμήσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού συγκεντρώνει πολλά μεζεδοπωλεία και καφέ, μαγαζάκια με ανακατεμένες καρέκλες. 

Στη λεωφόρο Δωδώνης, τον πιο κεντρικό δρόμο, θα βρεις επίσης, αριστερά και δεξιά καφέ και μεζεδοπωλεία, μικρά και μεγάλα, για κάθε προτίμηση. Επίσης, συγκεντρώνει φοιτητές, Γιαννιώτες αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους. Κατεβαίνοντας προς την Παλιά Πόλη (Ανεξαρτησίας, Καλάρη, Κατσαντώνη), θα συναντήσεις κι άλλα εντυπωσιακά μεζεδοπωλεία σε αρχοντικά και πέτρινα σπίτια.

Το καλοκαίρι, όλη η ζωή της πόλης μεταφέρεται κοντά στη λίμνη, τόσο στο Μώλο όσο και στη “Σκάλα“. Ο “Μώλος”, Πλατεία Μαβίλη, θεωρείται το τουριστικό μέρος των Ιωαννίνων. Με τις αναπλάσεις, όμως, που έγιναν τον τελευταίο καιρό το σημείο απέκτησε και πάλι πιο νεανική ζωή. Στην περιοχή της “Σκάλας“, θα βρεις μπαράκια.  

Δίπλα από τη “Σκάλα”, στην περιοχή της Παλιάς Αγοράς, είναι η οδός Γαριβάλδη. Πρόκειται για ένα παραλίμνιο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Ανατολής. Στη Γαριβάλδη, υπάρχουν κάποια τσιπουράδικα, καφέ και ρεμπετάδικα με ζωντανή μουσική σε έντεχνους και λαϊκούς ρυθμούς. 

Στην οδό Αβέρωφ, από το κέντρο προς τη λίμνη, υπάρχουν όλα τα καταστήματα με κρέπες της πόλης. Σουβλατζίδικα υπάρχουν κυριολεκτικά παντού, όπως και καταστήματα με γρήγορο φαγητό στο χέρι. Όσον αφορά το φαγητό, τα Γιάννενα έχουν πάρα πολλές φοιτητικές ταβέρνες, αλλά σχετικά λίγα απολύτως εστιατόρια. Παρ’ όλα αυτά, οι επιλογές είναι πολλές και εξαιρετικά οικονομικές κυρίως στην Πλατεία Πάργης. Βέβαια, στην πόλη υπάρχουν κορυφαία εστιατόρια με εξαιρετικό αλλά πιο ακριβό μενού.

Η πρόσβαση στα Ιωάννινα έχει διευκολυνθεί πολύ από την ανάπτυξη του οδικού δικτύου. Μέσω της Εγνατίας οδού, απέχει μόλις τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα της προσέγγισης μέσω Πάτρας, από τη θαυμάσια διαδρομή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Στα Ιωάννινα, λοιπόν, μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα (7-8 δρομολόγια καθημερινά), από τη Θεσσαλονίκη (5-6 δρομολόγια καθημερινά) και από την Ηγουμενίτσα (7-8 δρομολόγια καθημερινά), καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Τρίκαλα, Γρεβενά, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Χαλκίδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Καστοριά, κ.ά.) με τακτικά καθημερινά δρομολόγια.

Όσον αφορά στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η πόλη εξυπηρετείται από τo αεροδρόμιo των Ιωαννίνων. Για την Αθήνα εκτελούνται καθημερινά δύο πτήσεις όλο το χρόνο. Η πτήση διαρκεί σαράντα πέντε λεπτά. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πέντε πτήσεις την εβδομάδα τον χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι με διάρκεια πτήσης τριάντα πέντε λεπτά. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η τακτική πορθμειακή σύνδεση  Ηγουμενίτσας – Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη. 

Τα Ιωάννινα προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη αναρίθμητα ιστορικά μνημεία και μουσεία. Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα.

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί το αρχαιότερο Βυζαντινό κάστρο. Υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο διοίκησης σε όλη την Ελλάδα, κατά την περίοδο επικράτησης του Αλή Πασά.

Το Νησί των Ιωαννίνων, της λίμνης Παμβώτιδας, είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά σε λίμνη που κατοικούνται. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την πόλη, καθώς συνδέεται άμεσα με την παρουσία και τη δράση του Αλή Πασά. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του, καθώς και οι τρύπες από τις σφαίρες εναντίον του, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τού Χουρσίτ Πασά. Σπουδαίο επίσης, χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πληθώρα μοναστηριακών συγκροτημάτων.

Τo Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έχει μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει περίπου 3000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο.

Στη συλλογή της Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών.

To Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη αποτελεί το έργο ενός και μόνο ανθρώπου του Παύλου Βρέλλη. Σκοπός του καλλιτέχνη ήταν να αποδώσει και να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στα ορεινά της Ηπείρου, πίσω από το βουνό Μιτσικέλι βρίσκεται η περιοχή του Ζαγορίου. Αποτελείται από σαράντα επτά ιδιαίτερου κάλλους χωριά, τα Ζαγοροχώρια. Τα γνωστότερα εξ αυτών είναι το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο, ο Βίκος, το Δίλοφο, οι Κήποι, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Κουκούλι, η Βίτσα, η Αρίστη κ.ά.

Το Σπήλαιο Περάματος απέχει 4 χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων και αποτελεί ένα από σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου χάρη στη υπέροχη φυσική ομορφιά των σταλακτιτών και σταλαγμιτών του.

Το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση 22 χμ από το κέντρο των Ιωαννίνων.

Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και έχει έκταση 20 χιλιομέτρων. Το βάθος του σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1000 μέτρα μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο βαθιά φαράγγια του κόσμου.

Η λίμνη Δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στην οροσειρά της Τύμφης στο Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου.
Με πεζοπορία 5 ωρών από το χωριό Πάπιγκο, η λίμνη αποτελεί έναν διάσημο προορισμό στο Εθνικό Πάρκο Βίκου – Αώου.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου προσφέρει πολλές επιλογές όλο το χρόνο με έμφαση το καλοκαίρι οπότε διεξάγονται τα “Ηπειρωτικά” – σειρά μουσικών συναυλιών, κονσέρτων, θεατρικών εκδηλώσεων κλπ. Από την άλλη μεριά, το “Castle rock Festival είναι μουσικό “event” που διεξάγεται στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων. Κατά το παρελθόν, στο “Castle Rock Festival” συμμετείχαν μεγάλοι καλλιτέχνες της διεθνούς ροκ σκηνής. 

Στην πόλη δραστηριοποιούνται μια σειρά πολιτιστικών συλλόγων, καλλιτεχνικών σωματείων και ερασιτεχνικών ομάδων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής. Μεταξύ άλλων η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιεί, σε εβδομαδιαία βάση, κινηματογραφικές προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, το καλλιτεχνικό σωματείο “Αθεράπευτοι” που ανεβάζει μεγάλο αριθμό παραστάσεων πρόζας αλλά και παιδικού Θεάτρου, η θεατρική ομάδα του Θεάτρου “Πολυθέαμα” επίσης με πλούσιο θεατρικό έργο κ.ά.

Στην λίμνη διεξάγονται δραστηριότητες όπως το θαλάσσιο σκι και η κωπηλασία.

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ26510 99111
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ26510 79921-5
ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ26510 25016
ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ26510 26286
ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ26510 46777
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ26510 – 83600/ 83602 

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora