Δράμα

Στη Δράμα είναι εγκατεστημένη μία από τις σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος , η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών.

Περιλαμβάνει τα Τμήματα:

 

Στη Σχολή υπάρχουν και οργανωμένοι φοιτητικοί σύλλογοι για να πάρεις μέρος όπως:

Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ

Στο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ένωσης Ποντίων Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ διδάσκονται χοροί από τον Πόντο όπως ομάλ, σερανίτσα, λετσίνα, τριγώνα, έταιρε, κότσαρι, σαρίγκους. Επίσης δραστηριότητες του συλλόγου είναι η συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ένωση Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνές φεστιβάλ για λογαριασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αναγείρει μνημείο Ποντίων, τον «Ακρίτα του Πόντου» στην πόλη της Καβάλας. Η Ένωση Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως φορέας πολιτισμού, έχει  την ενέργεια και τη διάθεση να προσφέρει στη διατήρηση και προβολή της πλούσιας παραδοσιακής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σύλλογος Κρητών Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ

Στόχος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ είναι να αναδείξει την τεράστια πολιτιστική, ιστορική και παραδοσιακή κληρονομιά της Κρήτης στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εκδρομές με σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας της Κρήτης και αντίστοιχα την εκμάθηση του του τόπου στον οποίο οι φοιτητές περνούν 4 χρόνια.

Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων ΤΕΙ ΑΜΘ

Η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων ΤΕΙ ΑΜΘ ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2004. Σκοπός της Ένωσης είναι να βοηθήσει τους Κύπριους αλλά και γενικά όλους τους ενεργούς φοιτητές στην Καβάλα. Αυτό θα γίνεται κυρίως μέσω αυτής της ιστοσελίδας αλλά και με ανακοινώσεις στο ΤΕΙ.

Δραστηριότητες

Ένας φοιτητής της Σχολής του ΤΕΙ ΑΜΘ μπορεί να επιλέξει για τον ελεύθερο χρόνο, πολλές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις εγκατάστασεις της Σχολής. Ενδεικτικά μερικές από αυτές:

 • Θέατρο
 • Διάφορα Είδη Χορών
 • Ελληνική Μουσική
 • Ξένη Μουσική
 • Χορωδία
 • Φωτογραφία
 • Τεχνική Βίντεο
 • Ζωγραφική
 • Ραδιόφωνο-Δημοσιογραφία
 • Οικολογική Ομάδα
 • Ομάδα Ποδοσφαίρου

Πηγή

Η Δράμα διαθέτει φοιτητική εστία. Για να δικαιούται ένας φοιτητής να μείνει εκεί, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και στη συνέχεια να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δημοφιλή περιοχή που ζουν φοιτητές

Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν το κέντρο της πόλης της Δράμας για να περάσουν τη φοιτητική ζωή, μιας και τα τμήματα της σχολής βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

Ξενοδοχεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και μεγάλο εύρος στη διακύμανση των τιμών.  

Το ενδεικτικό κόστος ζωής στη Δράμα θεωρείται οικονομικό.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη:

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 180€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 165€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -250€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια έξω από το κέντρο της πόλης – 265€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρέχει φοιτητική σίτιση. Ωστόσο ένα γεύμα σε οικονομικό εστιατόριο κοστίζει περίπου 7€ / άτομο ενώ ένα γεύμα σε εστιατόριο ανώτερης ποιότητας περίπου 15€ / άτομο.

Κόστος μεταφοράς:

Φοιτητικό Εισιτήριο Αστικού Λεωφορείο –Ζώνη Α 0.90€, Ζώνη Β 1.30€

Ελάχιστη διαδρομή Ταξί – 3,40 €

Η Δράμα είναι ένας σπουδαίος προορισμός τόσο για σπουδές όσο και για διασκέδαση. Είναι γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της, η οποία προσελκύει πολλούς ανθρώπους από τις γύρω πόλεις. Στην κεντρική πλατεία της Δράμας υπάρχουν πολύ όμορφα καφέ και εστιατόρια με τοπικές γεύσεις επηρεασμένες από τη Μικτή Ασία και την Θράκη. 

Η νυχτερινή ζωή δεν θα σου λείψει καθόλου στην Δράμα. Οι κάτοικοι της διακρίνονται για τη ζωντάνια και την έφεσή τους στο τραγούδι και το χορό. Αφού απολαύσεις φαγητό και ποτό στις παραδοσιακές ταβέρνες μπορείς να συνεχίσεις σε υπαίθριους και χειμερινούς χώρους, όπου σου παρέχονται πολλές επιλογές για διασκέδαση.

Αν θελήσεις να πας εκδρομή, έχεις απίστευτα πολλές επιλογές. Η Δράμα περιβάλλεται από αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία αλλά και παραδοσιακά χωριά. Υπάρχει πληθώρα πανηγυριών και εκδηλώσεων όπως τα Ελευθέρια (εκδηλώσεις λόγου και τέχνης), τα Μπαμπούγερα (τριήμερο πανηγύρι που αρχίζει την παραμονή των Θεοφανίων), η Γιορτή του Αγίου Πνεύματος και η γιορτή των Σαρακατσάνων.

Στην Δράμα διεξάγεται το πιο διαδεδομένο φεστιβάλ της χώρας, αυτό του Κινηματογράφου, όπου κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας διοργανώνει φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Πηγή

Η Δράμα είναι συνδεδεμένη με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της χώρας. Καθημερινά, διέρχονται από το σταθμό της πόλης 2 συρμοί με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και άλλοι 2 με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

Η Δράμα διαθέτει ένα σταθμό ΚΤΕΛ, ο οποίος τη συνδέει με τις γειτονικές πόλεις, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Για τις μετακινήσεις εντός της πόλης ή σε κοντινά χωριά, χρησιμοποιούνται αστικά λεωφορεία. 

Η Δράμα δεν διαθέτει αεροδρόμιο και αλλά μπορεί να εξυπηρετηθεί από κοντινά αεροδρόμια όπως το “Μέγας Αλέξανδρος” της Καβάλας, και  το “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. 

Φυσικά ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτάσεις στην πόλη της Δράμας είναι με το αυτοκινήτο.

Η Δράμα προσφέρει πολλά αξιοθεάτα στο ευρύ κοινό με τα κυριότερα εξ αυτών είναι:

Ο Δημοτικός κήπος

Σε κεντρικό σημείο του κήπου βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας. Στον κήπο βρίσκονται, επίσης, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο-κοινοτάφιο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου.

Ο Ναός του Αγίου Νικόλαου

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και ονομαζόταν Εσκί τζαμί (αρχαίο τζαμί) ή Τσαρσί τζαμί (τζαμί της αγοράς). Χτίστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ (1481-1512).

Το μνημείο Μικρασιατών – Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής 

Έναντι του επισκοπείου, ανεγέρθηκε το 2009 από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας.

Ο ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας και Σμύρνης

Βρίσκεται δίπλα από το επισκοπείο και ανεγέρθηκε το 1959.

Ο διαμορφωμένος χώρος στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, το σπήλαιο Αγγίτη (σπήλαιο του Μααρά), λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Τα παλιά κτήρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και ιδιαίτερα στον χώρο της Αγίας Βαρβάρας.

Ωστόσο, η Δράμα έχει και ένα αρκετά ικανοποιητικό αριθμό μουσείων, τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, προκειμένου να διευρύνει τις γνώσεις του με γνωστότερα από αυτά το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό.

Πηγή

Στη Δράμα λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» κάθε Σεπτέμβριο, όπου αποτελεί το πιο επιτυχημένο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου με πολλές συμμετοχές ετησίως.

Άλλο σημαντικό γεγονός είναι το φεστιβάλ τραγουδιού «Dramaica Youth Festival» που πραγματοποιείται ετησίως στο χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και παίρνουν μέρος τοπικά συγκροτήματα και συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.

Επίσης, ολόκληρο το Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα στη Δράμα, η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της χώρας, η «Ονειρούπολη», ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό, που θυμίζει έντονα τα αντίστοιχα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Κεντρικής Ευρώπης. Τέλος, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου διοργανώνεται η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», με αντικείμενο το κρασί και την τέχνη της παρασκευής και της απόλαυσής του.

Πηγή

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΚΤΕΛ Δράμας: 2521032421
ΟΣΕ Δράμας: 2521032444
Ταξί-Ραδιοταξί Δράμας: 2521022022, 2521032100, 2521021112
Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Αστικό): 2521351341
 

 

 

 

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora