Διδυμότειχο

Στο Διδυμότειχο, λειτουργεί το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η αποστολή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) είναι να παρέχει στην κοινωνία απόφοιτους υψηλής νοσηλευτικής εκπαίδευσης, να προωθεί την έρευνα και να αναδεικνύει νοσηλευτές οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.  

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.ihu.gr/tmimata/nosileftikis-did

Στο Διδυμότειχο δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, όπου θα μπορούσαν οι φοιτητές να δραστηριοποιηθούν. Ωστόσο, προσφέρονται ένας σύλλογος γυμναστικής “TAE KWON DO”, γυμναστήρια αλλά και αθλητικές ομάδες. Ακόμη, υπάρχει το εθνικό στάδιο Διδυμοτείχου, όπου μπορούν οι φοιτητές να αθλούνται. 

Οι περισσότεροι φοιτητές ζουν στο κέντρο του Διδυμότειχου.  

Η φοιτητική λέσχη μεριμνά για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών και τη χορήγηση υποτροφιών και ατόκων δανείων στους φοιτητές, με κριτήριο την οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με την επίδοσή τους στις σπουδές.

Οι παροχές στους φοιτητές χορηγούνται μόνο εφόσον η διάρκεια των σπουδών τους δεν υπερβαίνει την κανονική διάρκεια (6 εξάμηνα) περισσότερο από 50%. Το εστιατόριο της Φοιτητικής Λέσχης βρίσκεται στο ισόγειο της εστίας Φ2.

Τα ενοίκια στο Διδυμότειχο είναι αρκετά φθηνά. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:
Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 150€ /μήνα
Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 100€ /μήνα
Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -250€ /μήνα

Κόστος Σίτισης:
Τα γεύματα σε εστιατόρια στο Διδυμότειχο για έναν φοιτητή είναι γύρω στα 10 ευρώ. Οι τιμές σε καφετέριες κινούνται σε λογικά επίπεδα.

Στο Διδυμότειχο δεν υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες. 

Στο κέντρο του Διδυμότειχου βρίσκονται τα περισσότερα εστιατόρια- μπαρ. Τα εστιατόρια της περιοχής χρησιμοποιούν την ελληνική κουζίνα, αλλά υπάρχουν και εστιατόρια που χρησιμοποιούν και την τούρκικη, καθώς το Διδυμότειχο είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Το Διδυμότειχο, αν και κωμόπολη, έχει νυχτερινή ζωή

Βέβαια, υπάρχουν πολύ κοντά του άλλες πόλεις, όπως η Ορεστιάδα, στην οποία υπάρχουν πολλοί φοιτητές και πολλά μαγαζιά. Οι περισσότεροι φοιτητές, όμως, θέλουν να ταξιδεύουν. Έτσι, εάν είσαι φοιτητής στο Διδυμότειχο, μπορείς να επισκευτείς την Αλεξανδρούπολη και φυσικά την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι αρκετά κοντά. 

Για να φτάσεις στο Διδυμότειχο μπορείς με ΚΤΕΛ αλλά και με τρένο. Το Διδυμότειχο δεν διαθέτει λιμάνι ούτε αεροδρόμιο αλλά τα κοντινότερα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη.

Το Διδυμότειχο είναι πλούσιο από μνημεία και αξιοθέατα. Κάποια από αυτά είναι τα τείχη που περιβάλλουν την «Πάνω Πόλη», το κάστρο και τα βυζαντινά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Το Μεγάλο Τζαμί (14ου αι.), το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το λουτρό του Φεριντούν Αχμέτ Μπέη (16ος αι.) καθώς και το λουτρό του Ορούτς Πασά (14ος αι.), στις όχθες του Ερυθροπόταμου, γνωστό και ως «Λουτρά του Έρωτα ή των Ψιθύρων». Το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό. Το γειτονικό χωριό των Νέων Ψαράδων και το Λαογραφικό και Ζωολογικό Μουσείο του χωριού. Το χωριό Πύθιο (16 χλμ. BA) όπου σώζονται ερείπια βυζαντινού κάστρου, το οποίο ιδρύθηκε το 1331-1341 από τον Ιωάννη ΣT΄ Κατακουζηνό. Το δάσος Τσίγγλας και το χωριό Μεταξάδες (28 χλμ Δ) με τα παραδοσιακά σπίτια, δείγματα θρακιώτικης αρχιτεκτονικής.

Επίσης, με τη βοήθεια της ιστοσελίδας του ομώνυμου Δήμου, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εικονική περιήγηση στα εν λόγω αξιοθέατα (Διαθέσιμο στον ιστότοπο: https://www.didymoteicho.gr/tours/el/).

Το Διδυμότειχο είναι διάσημο για το φεστιβάλ γκάιντας, Καλέ Παναΐρ, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε Πεντηκοστή (το Σαββατοκύριακο της εορτής του Αγίου Πνεύματος). Στο φεστιβάλ αυτό, πλήθος μουσικών με παραδοσιακές Θρακικές γκάϊντες και νταούλια κινείται στους δρόμους και ακολουθεί παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι.

Το  2011 καθιερώθηκαν τα Βατάτζεια, τα οποία αποτελούν σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις αρχές του Νοεμβρίου στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη, του βυζαντινού Αυτοκράτορα, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193.  

Το 2008 άρχισαν να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις «Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου – Ερυθροπόταμος». Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός του Διδυμοτείχου. Παρουσιάζει πολυμορφικές εκδηλώσεις με ιστορικό, επιστημονικό, περιβαλλοντικό, αθλητικό, μουσικό και εικαστικό ενδιαφέρον σε θεματικές σκηνές ανά ημέρα. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του τόπου και την ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη.

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Δήμος Διδυμοτείχου

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: 2553350161, 2553024370

ΚΤΕΛ Διδυμοτείχου: 25530 22366

Τρένο: 25530 22263

Ταξί : 2553025155

Δήμος Διδυμοτείχου:2553350602,2553024424

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora