Χανιά

Το Πολυτεχνείο Κρήτης  είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας και βρίσκεται στα Χανιά. Ιδρύθηκε το 1977 και αποτελείται από πέντε μονοτμηματικές ακαδημαϊκές σχολές μηχανικών με πρωτοποριακές ειδικότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου:

https://www.tuc.gr

Επιπλέον, στα Χανιά λειτουργούν ένα τμήμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου :

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δραστηριοποιούνται οι ακόλουθες πολιτιστικές και θεματικές ομάδες*:     

BEST Χανιά

H Κίνηση Νέων Ευρωπαίων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης BEST (Board of European Students of Technology).
Ιστοσελίδα: www.best.tuc.gr 
Facebook: www.facebook.com/LBGChania

ESN TUC

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS έχουν δημιουργήσει  το δίκτυο Erasmus Student Network Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Ιστοσελίδα: tuc.esngreece.gr
Facebook: www.facebook.com/esn.tuc

IEEE Student Branch

Φοιτητικό παράρτημα της παγκόσμιας οργάνωσης ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE). 
Ιστοσελίδα: ieeesb.tuc.gr 
Facebook: www.facebook.com/IeeeTucStudentBranch

Ραδιοφωνικός Σταθμός “Ράδιο Ένταση 93,5”

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου Κρήτης.Δημιουργήθηκε το 1995 από μία ομάδα φοιτητών της πολυτεχνειακής κοινότητας.
Ιστοσελίδα: www.entasiradio.tuc.gr 
Facebook: www.facebook.com/RadioEntasi93.5FM

Μουσική Ομάδα “ΕΝΤΑΣΗ live”

Σκοπός της ομάδας είναι η προώθηση μουσικών και συγκροτημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Ιστοσελίδα: www.entasilive.tuc.gr 
Facebook: www.facebook.com/entash.live

Θεατρική Ομάδα

Η Θεατρική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές της πόλης των Χανίων, αποτελώντας πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Ιστοσελίδα: www.tuc.gr/2828.html 
Facebook: www.facebook.com/tuctheatricalteam

Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Μέλος της ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε φοιτητής ή φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιθυμεί να συμμετέχει εθελοντικά σε κεντρικές δράσεις που οργανώνονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

*Πηγή https://www.tuc.gr

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του πολλές υπηρεσίες. Μερικές από αυτές είναι το Γραφείο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης, το Γλωσσικό Κέντρο και το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας.

Φοιτητική Εστία

Το Πoλυτεχνείου Κρήτης διαθέτει Φοιτητική Εστία, στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου Χανίων. Προσφέρει τη δυνατότητα στέγασης σε 76 φοιτητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα δωμάτια της Φοιτητικής Εστίας είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν ατομικό λουτρό, τηλέφωνο με δυνατότητα εισερχόμενων κλήσεων και χρήσης χρονοκάρτας καθώς και σύνδεση με το διαδίκτυο (Internet). Στους 11 επιμέρους πυρήνες υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι με καθιστικά, τηλεοράσεις, ψυγεία και πολυκούζινα.

Στους ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, εφόσον δεν προέρχονται από κατάταξη ή δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, παρέχεται δωρεάν στέγαση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην ατομική και στην οικογενειακή τους κατάσταση, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό Στέγασης που έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Για το σκοπό αυτό, κάθε ακαδημαϊκό έτος καθορίζεται από τη Σύγκλητο το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν για τη στέγαση των φοιτητών. Η διάρκεια του δικαιώματος στέγασης είναι το πολύ ενός (1) έτους και μπορεί να ανανεώνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου φοιτητή.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει λάβει ειδική μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ, παράλληλα, καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για τη βελτίωση των προσφερόμενων συνθηκών διαβίωσης και φοίτησής τους. Για το σκοπό αυτό, έχουν προβλεφθεί η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων δωματίων στο ισόγειο της Φοιτητικής Εστίας, η ύπαρξη ανελκυστήρων στη Φοιτητική Εστία καθώς και η κατασκευή ράμπας ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τόσο στη Φοιτητική Λέσχη όσο και σε άλλους χώρους της Πολυτεχνειούπολης. Οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη δυσκολία μπορούν να το αναφέρουν στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων και τη Γραμματεία του Τμήματός τους, ώστε να λαμβάνουν βοήθεια σε οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι φοιτητές που δεν λαμβάνουν δωμάτιο στην εστία μπορούν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα, εάν τηρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στο άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004).

Δημοφιλείς περιοχές που ζουν φοιτητές

Οι φοιτητές προτιμούν περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες στην σχολή τους, όπως η το κέντρο, η περιοχή των Δικαστηρίων και η Ηρώων Πολυτεχνείου. Αξίζεi να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν λίγα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση, ενώ οι τιμές είναι υψηλές.

Διαθέσιμες κατοικίες και διαμερίσματα για ενοικίαση υπάρχουν στο διαδίκτυο, στον τοπικό τύπο, στους πίνακες ανακοινώσεων στην Πολυτεχνειούπολη και στις “Μικρές Αγγελίες” της ιστοσελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ξενοδοχεία

Στην πόλη των Χανίων, υπάρχει μεγάλος αριθμός καταλυμάτων που μπορεί να σας εξυπηρετήσει τις πρώτες μέρες διαμονής σας στην πόλη. 

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Γενικότερα, οι τιμές των ενοικίων στα Χανιά είναι αρκετά υψηλές. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης, το ενοίκιο για  γκαρσονιέρες ξεκινά από 200 ευρώ, ενώ αν είναι επιπλωμένες μπορεί να φτάσει στα 350. Στα Κουνουπιδιανά, οι τιμές για μονόχωρα και δίχωρα σπίτια κυμαίνονται από 250 έως 300 ευρώ. Ωστόσο, οι πρωτοετείς φαίνεται να δείχνουν σαφή προτίμηση στο κέντρο των Χανίων λόγω προσβασιμότητας σε καθετί που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους. Τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφονται στην περιοχή των Δικαστηρίων, περιοχή α’ ζώνης, με το δυάρι να ενοικιάζεται σε τιμές άνω των 280 ευρώ.

Κόστος Σίτισης

Όσον αφορά το κόστος της σίτισης ενός φοιτητή, αυτό μπορεί να μειωθεί, καθώς υπάρχει η λέσχη, που δεν στερείται ποιότητας. Εάν δεν ανήκει κανείς στους δικαιούχους, τότε πληρώνει 2.40 ευρώ το μεσημέρι και 2.00 ευρώ το βράδυ. Αναφορικά με τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, προτείνεται ο παρακάτω σύνδεσμος  https://www.numbeo.com/food-prices/in/Chania

Κόστος μεταφοράς:

 Οι τιμές εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό σας.

Για προορισμούς Α’  ζώνης, Άγιοι Απόστολοι – Άγιος Ιωάννης – Βαμβακόπουλο- Kalliston Ξενοδοχείο  – Λενταριανά – Μ.Α.Ι.Χ. – Μουρνιές – Νέα Χώρα – Νοσοκομείο – Πασακάκι – Πελεκαπίνα – Τ.Ε.Ι. – Χαλέπα – Χρυσή Ακτή, το φοιτητικό εισιτήριο για φοιτητές σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ του νομού Χανίων κοστίζει 0,60€ για αγορά εκτός του λεωφορείου και 1,00€ για αγορά εντός του λεωφορείου.

Για προορισμούς Β’ ζώνης, Άγιος Ονούφριος – Αγυιά Φυλακές – Γαλατάς – Δαράτσο – Καλαμάκι – Καμπάνι – Κορακιές – Κουνουπιδιανά  – Ναυτικό Νοσοκομείο – Νεροκούρου – Περβόλια – Πιθάρι – Πλακούρες – Σόδυ – Σούδα – Τσικαλαριά, το φοιτητικό εισιτήριο για φοιτητές σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ του νομού Χανίων κοστίζει 0,80€ για αγορά εντός του λεωφορείου και 1,50€ για αγορά εκτός του λεωφορείου.

Επίσης, εκδίδονται μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για φοιτητές στην τιμή των 30 ευρώ.

Τα Χανιά προσφέρουν πολλούς κι εναλλακτικούς τρόπους για να περάσεις όμορφα φοιτητικά χρόνια. Φημισμένα μέρη όπου συναντάς πολλούς φοιτητές είναι το Κουμ Καπί, η Σπλάτζια και η παλιά Πόλη. Για το βράδυ υπάρχουν ρεμπετάδικα με ζωντανή μουσική, μεζεδοπωλεία, ουζερί και μπαράκια. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. 

Το δίκτυο μεταφορών της Π.Ε. Χανίων αποτελείται από το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια καθώς και τα αεροδρόμια. 

Το λιμάνι της Σούδας αποτελεί  λιμάνι διεθνούς εμβέλειας. Καθημερινά, εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Σούδα για το λιμάνι του Πειραιά. Το Καβονήσι, το λιμάνι στο Καστέλι Κισσάμου, συνδέει ακτοπλοϊκά την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Η Π.Ε. Χανίων διαθέτει, επίσης, τον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων «Ι.Δασκαλογιάννης». Το αεροδρόμιο βρίσκεται βορειοανατολικά, σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη των Χανίων, στην χερσόνησο της Σούδας. 

Αστικό ΚΤΕΛ

Εκτελεί δρομολόγια από την πόλη των Χανίων προς όλες τις περιοχές της πόλης, το Aκρωτήρι, τη Σούδα – λιμάνι, και τις δημοφιλείς παραλίες του Δήμου.
Δ/νση: Πλατεία 1866, Χανιά
Τηλέφωνο: +30 28210 27044
e – mail: 
url: http://www.chaniabus.gr

Yπεραστικό ΚΤΕΛ

Εκτελεί δρομολόγια από τα Χανιά προς το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τις Bρύσες-Xώρα Σφακίων, το Kαστέλι, το Ελαφονήσι, τον Kάνδανο-Παλαιοχώρα, τη Σούγια, τον Oμαλό-Σαμαριά, κ.λ.π. Επίσης, εκτελεί δρομολόγια για Θεσσαλονίκη μέσω του Πειραιά.
Δ/νση: Κυδωνίας 73-77, Χανιά
Τηλέφωνο: +30 28210 93306, +30 28210 93052
e- mail : 
url : http://www.bus-service-crete-ktel.com

ΤΑΞΙ

Δ/νση: Μουρνιών 38, Κτήμα Βρόντου

Ραδιοταξί ΕΡΜΗΣ” Τηλ.: 18300 & +30 28210 98700 

“Ραδιοταξί ΚΥΔΩΝ” Τηλ.: +30 28210 94300 

Πληροφορίες (email): 
Κρατήσεις (email): 

Σύμφωνα με τον Διαρκή Κατάλογο των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδας, στην Π.Ε. Χανίων υπάρχουν 426 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.

Μια περιήγηση στην πόλη των Χανίων ξεκινά από το ιστορικό κέντρο, τη Δημοτική Αγορά, την Δημοτική Πινακοθήκη. Το Ενετικό Λιμάνι και ο φάρος αποτελούν πυκνωτές φυσιογνωμίας της πόλης. Διασχίζοντας την ακτή δυτικά, συναντάμε το μουσουλμανικό τέμενος, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (1645) το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις.

Πέρα από την παλιά πόλη, στα Χανιά ξεχωρίζει η ιστορική συνοικία της Χαλέπας µε τα αρχοντικά του 19ου και του 20ου αιώνα και τα Ταµπακαριά. 

Επιπλέον ο αρχαιολογικός χώρος των Απτέρων και η αρχαία Φαλάσσαρνα συνιστούν σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

  1. http://www.chania-info.gr
  2. http://www.destinationcrete.gr

Ο Δήμος Χανίων χαρακτηρίζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Την πολιτιστική του ταυτότητα συμπληρώνουν σημαντικά μνημεία, αξιόλογες συλλογές και ένας μεγάλος αριθμός υποδομών/χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. ΒιβλιοθήκεςΔημοτική Πινακοθήκηθερινός Δημοτικός ΚινηματογράφοςΠνευματικό Κέντρο, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα, πολυχώροι πολιτισμού και θέατρα αποτελούν ορισμένες από τις υποδομές που έχουν καθιερωθεί στον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης. 

Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται τόσο από το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Χανίων όσο και από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σημαντικά δρώμενα είναι τα αποκριάτικα καρναβάλια, η αναπαράσταση της μάχης της Κρήτης, τα Βενιζέλεια, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Χανίων, γιορτή κρασιού, εκδηλώσεις για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα κ.α. *

*Πηγή 

Στα Χανιά πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του χρόνου και εξαιρετικά φεστιβάλ κυρίως την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

https://www.chania.gr
Περιφέρεια Κρήτης
Crete TOURnet – Τουριστικός Οδηγός Κρήτης
http://chaniabus.gr/contact.html
http://taxikydon.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, Τηλ.: +30 28210 28744 | Δ/νση: Λεωφόρος Ηρακλείου 24, Χανιά.
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»: +30 28210 22000 & +30 28213 42000 | Δ/νση: Μουρνιές Χανίων
Λιμεναρχείο Χανίων: Τηλ.: 28210 98888 | Δ/νση: Ακτή Τομπάζη 21

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora