Χαλκίδα

Τα τμήματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούν στη Χαλκίδα είναι τα:

Επίσης το Ε.Κ.Π.Α. που στεγάζεται στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και λειτουργεί στη σημερινή του θέση από το 1986. Οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει το 1981 και τώρα το Πανεπιστήμιο. κλείνει τα 20 πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Σε αυτό το διάστημα το ίδρυμα αυτό αναπτύχθηκε και έφτασε να έχει πλέον επτά τμήματα μεγάλης δυναμικότητας, ένα εκ των οποίων είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα (Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών). Το Πανεπιστήμιο αριθμεί περισσότερους από δέκα χιλιάδες ενεργούς σπουδαστές. Η συνολική στρεμματική έκτασή του είναι 204.000 τμ. Ο χρησιμοποιούμενος κτιριακός εξοπλισμός του ιδρύματος αποτελείται από 5 συνδεδεμένα κτίρια. Τα κτίρια είναι τα εξής: Κτίριο Α, Όροφοι 4, Συνολική μικτή επιφάνεια 8450 τμ. (Γραφεία Διοικητικής Μέριμνας, Βιβλιοθήκη, Αμφιθέατρο, Σπουδαστική Εστία, Εστιατόριο). Κτίριο Β, Όροφοι 3, Συνολική μικτή επιφάνεια 6650 τμ. (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών). Κτίριο Γ, Όροφοι 2, Συνολική μικτή επιφάνεια 4090 τμ. (Σχολή Τεχνολογικών εφαρμογών, Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών). Κτίριο Δ, Όροφος 1, Συνολική μικτή επιφάνεια 2100 τμ. (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Εργαστήρια Τμ. Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας)). Κτίριο Ε, Όροφος 1, Συνολική μικτή επιφάνεια 440 τμ. (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Αίθουσες διδασκαλίας Τμ. Αυτοματισμού). Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν: 2 γήπεδα τένις εμβαδού 1600 τμ, 2 γήπεδα μπάσκετ εμβαδού 1600 τμ, 2 γήπεδα βόλεϊ εμβαδού 1600 τμ, Χώροι στάθμευσης 500 θέσεων, Στάση τοπικού λεωφορείου (Ψαχνά – Τ.Ε.Ι.), Στάση λεωφορείων ΚΤΕΛ (Χαλκίδας – Τ.Ε.Ι.), Στάση TAXI  και Εκκλησία. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι οι χώροι  να είναι εύκολα προσβάσιμα και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Διαθέτει δυο σχολές, την σχολή διοίκησης και οικονομίας με τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, λογιστικής και διοίκησης συστημάτων εφοδιασμού και τη σχολή τεχνολογικών εφαρμογών. Το επίσημο site του ΤΕΙ όπου μπορούν να το επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι  (http://www.teihal.gr/) και το τηλέφωνο του τηλεφωνικού κέντρου για άμεση επικοινωνία είναι: (+30) 22280-99500.

Το πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας διαθέτει κτιριακές υποδομές για τη στέγαση των φοιτητών του ιδρύματος στις εγκαταστάσεις του στα Ψαχνά Ευβοίας. Η εστία διαθέτει συνολικά 204 δωμάτια των δύο (2) ατόμων το καθένα. Η λειτουργία της εν λόγω εστίας αποσκοπεί στην ικανοποίηση των στεγαστικών και βιοτικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, στη διάρκεια των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, πλην της διαμονής, εξασφαλίζεται η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την ανάπτυξη των ποικίλων πνευματικών, ψυχαγωγικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να υποστηρίζεται συστηματικά η ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών. Στη Φοιτητική Εστία γίνονται δεκτοί ως στεγαζόμενοι/ες φοιτητές και φοιτήτριες, που σπουδάζουν στα Ψαχνά Ευβοίας και βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής για να συμπεριληφθεί στη διαδικασία επιλογής για τη χορήγηση δωματίου στις Εστίες του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει απαραίτητα να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και να καταβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά το διάστημα της διορίας που ορίζεται. Τα δικαιολογητικά και περαιτέρω πληροφορίες μπορεί να τις βρει ο ενδιαφερόμενος στο site του ιδρύματος (http://www.teihal.gr/). Στη Χαλκίδα υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες σύλλογοι και δραστηριότητες όπου μπορεί να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του ένας φοιτητής όπως είναι η ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Εύβοιας όπου οποιοσδήποτε με εμπειρία ή χωρίς, μπορεί να εγγραφεί και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σωματείου (Τηλ:2221077922) (http://www.epsevias.gr/).

Επίσης, υπάρχει και χορωδία που λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για περαιτέρω γνώσεις μπορούν να εγγραφούν (Τηλ: 2221026444), ενώ υπάρχει και χορευτικός όμιλος ο οποίος  αποτελεί μια νέα προσπάθεια στην πόλη για τη διατήρηση της λαϊκής μας κληρονομιάς με κύρια έκφραση τον παραδοσιακό χορό και το δημοτικό τραγούδι. Ο Όμιλος λειτουργεί τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, τόσο σε επίπεδο αρχαρίων όσο και προχωρημένων.(Τηλ: 6981 503 581) Τέλος, λειτουργεί και ένας ζωοφιλικός και πολιτιστικός σύλλογος «Το Καταφύγιο», ο οποίος φροντίζει, φιλοξενεί, περιθάλπει και στειρώνει αδέσποτα, ενώ προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα. Ο σύλλογος λειτουργεί εθελοντικά και προσπαθεί ενεργά, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στα ζώα που βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς τη θέλησή τους. (Τηλ:  2221022011)

Η Εύβοια μπορεί να ικανοποιήσει όλων των ειδών τους ταξιδιώτες στο θέμα της διαμονής, είτε κάποιος ζητάει την πολυτέλεια, είτε την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Στο νομό της Εύβοιας υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που προσφέρουν κάθε άνεση που ο πελάτης επιθυμεί. Ακόμη θα μπορέσετε να βρείτε πολύ εύκολα κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο που να σας αρέσει, είτε μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, είτε σε άλλους δήμους του νομού. Ωστόσο οι φοιτητές προτιμούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εάν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Εύβοιας, κυρίως του δήμου της Χαλκίδας και Μεσσαπίων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως φοιτητουπόλεις, καθώς βρίσκονται κοντά στο ΤΕΙ και είναι κατάλληλα χωροθετημένοι για διασκέδαση των φοιτητών. Μερικά από τα δημοφιλέστερα που επιλέγουν είναι το Chalkida Apartments , το Λιθόκτιστον (Τηλ: 210 5693509)  και το Kalogirou Stone House.  Επίσης, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα στέγασης στην Εστία. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα τμήματα, και οι φοιτητές που ενδιαφέρονται μπορούν να καταβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αποκτήσουν μια ασφαλή και οικονομική κατοικία. Μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στο site του ιδρύματος.(http://www.teihal.gr/)  Τέλος, υπάρχει ένα site κατάλληλο για φοιτητές, στο οποίο ανάλογα με την περιοχή που φοιτούν, μπορούν να βρουν κατοικία με τα χαρακτηριστικά που προτιμούν (https://www.tospitimou.gr/foititika-diamerismata).

Ένας φοιτητής έχει αρκετά έξοδα εάν μένει μόνος του σε μια ξένη πόλη μακριά από την οικογένεια του, τόσο για τη διαμονή και την συντήρησή του, όσο και για τη διασκέδασή του. Μια τέτοια φοιτητούπολη είναι και η Χαλκίδα, η οποία έχει κατά κύριο λόγο χαμηλό κόστος ζωής για έναν φοιτητή. Υπάρχουν μεγάλες και πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά συνήθως οι φοιτητές προτιμούν να ζήσουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς είναι κατάλληλα για τη χρονική περίοδο που θέλουν να μείνουν, για την φοίτηση τους, αφού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στέγη της αρεσκείας τους με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος, σε περιοχή κοντά στη σχολή και τα ενδιαφέροντά τους και να φιλοξενούν για όσο καιρό θέλουν όποιους θέλουν. Το κόστος ενοικίου για φοιτητική στέγη σε σπίτια κοντά στο Πανεπιστήμιο ξεκινάει από 160 ευρώ το μήνα για ένα μικρό και επιπλωμένο σπίτι 50τ.μ. και φτάνει έως τα 300 ευρώ τον μήνα για ένα μεγαλύτερο και ευρύχωρο επιπλωμένο σπίτι 110τ.μ. (www.tospitimou.gr).

Ένα επιπλέον έξοδο για το φοιτητή είναι το κόστος των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών που θα χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις του. Λεωφορεία-ΚΤΕΛ είναι διαθέσιμα για τη μεταφορά των πολιτών στην Χαλκίδα, καθώς υπάρχει τακτική συγκοινωνία κάθε 30 λεπτά από το σταθμό λεωφορείων της οδού Λιοσίων προς τα ΚΤΕΛ της Χαλκίδα. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου μία ώρα και το πλησιέστερο μετρό είναι Κάτω Πατήσια επί της Μ1 γραμμή. Εναλλακτικά, υπάρχει και μια στάση απέναντι από το σταθμό του μετρό. Πληρώνετε επί του λεωφορείου και το κόστος ανέρχεται στα € 6.20. (Τηλέφωνο. ΚΤΕΛ: 22210- 23120). Ακόμα, οι φοιτητές μπορούν να μετακινούνται σε άλλες πόλεις και χωριά με τις τοπικές αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες είναι απόλυτα εξυπηρετικές, αφού περνούν από όλους τους κεντρικούς δρόμους των χωριών και έχουν αρκετά συχνά δρομολόγια. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται έως τα 2.20 ευρώ και πληρώνετε επί του λεωφορείου (Τηλέφωνο. 22210 22026).

Η νυχτερινή ζωή στη Χαλκίδα έχει πολλές διαφορετικές όψεις, ανάλογα με το μέρος που θα επιλέξει ο κάθε φοιτητής. Ειδικά το καλοκαίρι, που ένα δροσερό ποτό, σε συνδυασμό με την κατάλληλη μουσική, αποτελεί την ιδανική συντροφιά, τα φημισμένα bar της πρωτεύουσας της Χαλκίδας ανοίγουν τις πόρτες τους και σε καλωσορίζουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Ένα από τα δημοφιλέστερα μαγαζιά στη Χαλκίδα είναι το Stavento, το οποίο λειτουργεί σαν καφετέρια, μπαρ και εστιατόριο με lounge μουσική και μια πανοραμική θέα του Ευβοϊκού. Βρίσκεται στην καρδιά της Χαλκίδας, στην οδό Καραολή Δημητρίου 1 και αποτελεί στέκι για τους νέους και κυρίως τους φοιτητές της πόλης, αφού προσφέρει τον ιδανικό χώρο για κάθε στιγμή της ημέρας σας από τον πρωινό καφέ, παρέα με νόστιμα snacks μέχρι το βράδυ με χαλαρωτικά ποτά, τα δροσερά Cocktail και σε εξαιρετικές γεύσεις του μενού. (Τηλ: 2221 088110) (www.stavento-club.gr).

Δεύτερη στις προτιμήσεις των φοιτητών της πόλης έρχεται η μπυραρία RED FOX η οποία διαθέτει εκλεκτές ποικιλίες μπύρας και νόστιμους συνοδευτικούς μεζέδες υπό τους ήχους της ροκ μουσικής. Βρίσκεται και αυτή στο κέντρο της Χαλκίδας Δημητρίου Καραολή 4 και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές που δεν έχουν μεταφορικό μέσο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη διασκέδασή τους (Τηλ: 698 462 8025). Από τις πιο σύνηθες επιλογές των φοιτητών δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό καφέ-καφενείο «Καραγκιόζης», με έναν κήπο γεμάτο παράδοση για να δοκιμάσεις ούζο, τσίπουρο, ρακή και μπύρα, με ανάλογη μουσική υπόκρουση. Τα επιδόρπια έχουν την τιμητική τους, με πρώτο και καλύτερο το τοπικό παγωτό, ενώ τα ελαφριά σνακ και οι μεζέδες θα συνοδεύσουν με απόλυτη επιτυχία το ποτό σου. Η τοποθεσία του είναι Τζαβάρα 5, Αγία Παρασκευή Χαλκίδα και για επιπλέον πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον αριθμό του καταστήματος  694 664 4254. Ακόμα μια πολύ καλή επιλογή για καφέ τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, είναι το «Τουριστικό» με την τέλεια θέα, αφού είναι χτισμένο πάνω στο βουνό και βλέπεις όλη τη Χαλκίδα και το κάστρο και λειτουργεί από το πρωί. (Τηλ: 2221 024616). Ακόμα, το Daluz θεωρείτε ένα από τα κορυφαία ‘’φοιτητομάγαζα’’, καθώς είναι πάνω στη θάλασσα και το καλοκαίρι οργανώνει πάρτι, συναυλίες και βραδιές camping, μαζεύοντας κόσμο από όλη την Εύβοια (Τηλ: 2221 062142) ( Αλυκές Δροσιάς Χαλκίδα). Τέλος, ο παραλιακός πολυσύχναστος πεζόδρομος της Χαλκίδας είναι από τις κυριότερες περιοχές με εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ, όπου οι φοιτητές συχνάζουν, καθώς υπάρχουν μαγαζιά για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Στο δήμο της Χαλκίδας διοργανώνονται ποικίλες τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, στα οποία ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να επισκεφτεί τόσο για να διασκεδάσει και να γνωρίσει τα τοπικά έθιμα, όσο και για να ενισχύσει οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή. Γνωστή είναι η εμποροπανήγυρη στη Χαλκίδα κατά την ημέρα της εορτής της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, η οποία έχει διάρκεια 8 ημερών 26 Ιουλίου – 2 Αυγούστου. Ένα επίσης γνωστό αρχαίο έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι η ‘Πιπεριά’. Συνηθίζουν να στολίζουν τον ‘Πίπερο’ (νεαρό άντρα) με λουλούδια και γυρίζουν όλο το χωριό τραγουδώντας για να καλοπιάσουν το θεό της βροχής. Συγκεντρώνουν χρήματα, συνήθως για το βραδινό γλέντι, όπου όλοι οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Ακόμα, ο δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις από τα παιδιά, παραδοσιακούς χορούς με τις τοπικές ενδυμασίες, κλασική κιθάρα, έκθεση βιβλίου και έκθεση παιδικής ζωγραφικής και χειροτεχνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τέλος, σε όλες τις γιορτές των Αγίων του τόπου διοργανώνονται πανηγύρια μονοήμερα και τριήμερα για να τιμήσουν την εορτή, να διασκεδάσουν οι κάτοικοι της Χαλκίδας και να ενισχύσουν οικονομικά τον τόπο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να διοργανώνει τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, τα πανηγύρια και τις ημερομηνίες που διοργανώνεται το κάθε ένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις βρουν στο τηλέφωνο 22213 55111-112, το οποίο ανήκει στο δήμο Χαλκίδας, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια.

Η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα – διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού – χτισμένη στις δυο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου αποτελεί προσφιλή τόπο σύντομων αποδράσεων από την πολύβουη Αθήνα. Η Υψηλή καλωδιακή Γέφυρα, μια εντυπωσιακή σύγχρονη κατασκευή, έχει διευκολύνει και επιταχύνει κατά πολύ την πρόσβαση στην πόλη της Χαλκίδας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόσβαση τόσο στην πόλη της Χαλκίδας όσο και στα μικρότερα χωριά σε όλη την Εύβοια. Μπορείτε να φτάσετε στην πόλη είτε οδικώς ακολουθώντας την εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας (Ε75) και έπειτα ακολουθώντας τις πινακίδες προς Χαλκίδα, είτε με το τρένο με άφιξη από τον σταθμό Λαρίσης (κεντρικός σταθμός τρένων) θα επιβιβαστείτε στο τρένο για τη Χαλκίδα. Το ταξίδι με τα πετρελαιοκίνητα τρένα διαρκεί μόλις 90 λεπτά. Η γραμμή έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί και τα νέα ηλεκτρικά τρένα δε λειτουργούν ακόμη, ενώ αναμένεται η νέα ταχύτερη εξυπηρέτηση προς Χαλκίδα από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Πρόκειται για μια ευχάριστη και γραφική διαδρομή.

Επίσης, τα λεωφορεία-ΚΤΕΛ είναι διαθέσιμα για τη μεταφορά των πολιτών στην Χαλκίδα, καθώς υπάρχει τακτική συγκοινωνία κάθε 30 λεπτά από το σταθμό λεωφορείων της οδού Λιοσίων προς τα ΚΤΕΛ της Χαλκίδα. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου μία ώρα και το πλησιέστερο μετρό είναι Κάτω Πατήσια επί της Μ1 γραμμή. Εναλλακτικά, υπάρχει και μια στάση απέναντι από το σταθμό του μετρό. Πληρώνετε επί του λεωφορείου και το κόστος ανέρχεται στα € 6.20. (Τηλέφωνο. ΚΤΕΛ: 22210- 23120).

Τέλος, εκτός από τις δύο γέφυρες, στο δρόμο Χαλκίδας στην κεντρική Εύβοια, το νησί μπορεί να προσεγγιστεί από πορθμειακές συνδέσεις, ανάλογα με το ποιο τμήμα θέλετε να επισκεφθείτε. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι καθημερινά κατά τη διάρκεια όλου του έτους. (Τηλέφωνο. Λιμεναρχείο: 22210-77333).

Εντός της Χαλκίδας οι κάτοικοι και οι τουρίστες μπορούν να μετακινούνται σε άλλες πόλεις και χωριά με τις τοπικές αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες είναι απόλυτα εξυπηρετικές, αφού περνούν από όλους τους κεντρικούς δρόμους των χωριών και έχουν αρκετά συχνά δρομολόγια. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται έως τα 2.20 ευρώ και πληρώνεται επί του λεωφορείου (Τηλέφωνο. 22210 22026).

Τέλος, υπάρχουν και ταξί τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες για πιο απαιτητικές καταστάσεις ή για ευκολία και άνεση, όπου μπορούν να τα βρουν στις πιάτσες των λεωφόρων και κεντρικών δρόμων όπως στην παλαιά γέφυρα, στον ΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ κ.ά., αλλά και τηλεφωνώντας στα ραδιοταξί, τα οποία μπορούν να τους παραλαμβάνουν από την τοποθεσία που βρίσκονται. (Τηλέφωνο. 222 108 9300)

Πηγαίνοντας στην Χαλκίδα μία πρώτη στάση πρέπει να είναι στο νεοκλασικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο και φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από όλη την Εύβοια. (Τηλέφωνο. 22210 25131)

Το Κάστρο του Καρά Μπαμπά, είναι ότι έχει απομείνει από την περίφημη οχύρωση της πόλης, που κράτησε αιώνες και καταστράφηκε εν ονόματι ενός εξωραϊσμού στα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκεται στη Βοιωτική πλευρά της Χαλκίδας. Έξω από το κάστρο βρίσκεται ο τάφος του Xαλκιδέου λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα. Στα εναπομείναντα σπαράγματα του τότε πανίσχυρου Κάστρου του Ευρίπου, βρίσκεται και το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδος. (Τηλέφωνο. 22220 22011)

Κοντά στη γέφυρα του Ευρίπου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Χαλκίδας, βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, που είναι πολύ σημαντικό να το επισκεφτείτε καθώς θεωρείται σήμερα ως το μοναδικό ακέραιο ελληνικό παλαιοχριστιανικό μνημείο (6ος-8ος αιώνας).

Λίγο πιο πάνω, στον περιφερειακό δρόμο, που οδηγεί στη Βόρεια Εύβοια συναντάμε τις Καμάρες όπου πρόκειται για καλοδιατηρημένα απομεινάρια αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Σημαντικό αξιοθέατο του πολιτισμού της πόλης είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, πριν τη Σινασσό και διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. (Τηλέφωνο. 2226052224)

Τέλος, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στην Χαλκίδα είναι το φαινόμενο του Ευρίπου κατά το οποίο τα νερά του πορθμού αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες.

Επίσης, σημαντικά θα φανούν σε έναν φοιτητή τα τηλέφωνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (22280-25140) (), το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος του δήμου για τυχόν βλάβες που χρειαστούν κάποιον ειδικό (2228350-211) και το τηλέφωνο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών του δήμου (2228350-219).

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora