Άγιος Νικόλαος Λασιθίου

Στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται το  Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (A.Σ.Τ.Ε.Κ.). 

Το Τμήμα Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  είναι βασισμένο πάνω στις σημερινές ανάγκες της αγοράς με κατευθύνσεις

 • Επιστήμη των Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορικής
 • Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
 • Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία

και συνδυάζει σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα διοίκησης, πληροφορικής, οικονομίας και μάρκετινγκ.

Απευθύνεται σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων λόγω του γενικού του γνωστικού αντικειμένου. Λόγω των κατευθύνσεων του προγράμματος σπουδών οι απόφοιτοί μας μπορούν να εργαστούν και σε οποιαδήποτε θέση στην επιχείρηση όπως στη διοίκηση, στο τμήμα μάρκετινγκ και στο τμήμα πληροφορικής.

Η Ανώτερη Σχολή Αγίου Νικολάου του Υπουργείου Τουρισμού (πρώην Ο.Τ.Ε.Κ.) δημιουργήθηκε το 1995.

Οι στόχοι της σχολής είναι:

 • Η άρτια τεχνική, επαγγελματική και θεωρητική εκπαίδευση των νέων που επιθυμούν να στελεχώσουν επαγγελματικά ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.
 • Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την συστηματική παρακολούθηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας.
 •  Η βελτίωση και προσαρμογή του εκπαιδευτικού έργου στις νέες συνθήκες του τουριστικού προϊόντος της αγοράς.

Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε τράπεζες, ΑΤΜ, φαρμακεία, καταστήματα όλων των ειδών και οτιδήποτε άλλο θα χρειαστεί ένας φοιτητής.

 Ο Άγιος Νικόλαος ενδείκνυται για το καλοκαίρι καθώς συνδυάζει γαλαζοπράσινες παραλίες  και υπέροχες αμμουδιές όπως η Κιτροπλατεία, η Άμμος,  η Δημοτική πλαζ, το Αμμούδι, η Χαβανιά, ο Αλμυρός,  η Αμμουδάρα ενώ το χειμώνα μπορείς να εξερευνήσεις χωριά όπως η Κριτσά που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο και την αρχαία πόλη Λατώ. Πηγή

Υπάρχει χαμηλό συγκριτικό κόστος σε σχέση με άλλες πόλεις και τα βασικά επιμέρους πλεονεκτήματα της φοιτητικής ζωής στον Άγιο Νικόλαο είναι:

•     η ασφάλεια που παρέχει η πόλη επειδή είναι μικρή,

•     το ευχάριστο περιβάλλον,

•     η επικοινωνία με τους καθηγητές και το επίπεδο σπουδών.

Σε αντίθεση, τα κυριότερα μειονεκτήματα του Αγίου Νικολάου για τους φοιτητές είναι:

•     οι περιορισμένες δυνατότητες διασκέδασης

•     η φτωχή ποιότητα συγκοινωνιών.

Στο Τ.Ε.Ι Κρήτης λειτουργεί η Φοιτητική Εστία που μπορεί να φιλοξενήσει 296 φοιτητές στο Ηράκλειο και 46 φοιτητές στα Τμήματα που βρίσκονται στις πόλεις των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

Υπάρχουν 56 θέσεις σε δίκλινα, 4 θέσεις ειδικά διαμορφωμένες για άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμΕΑ και 236 θέσεις σε μονόκλινα.

Το κόστος διαμονής είναι 30€ το μήνα για τα δίκλινα και 45€ για τα μονόκλινα, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν αν επιλέξουν δίκλινο δωμάτιο. Τα παραπάνω έσοδα καλύπτουν ως επί το πλείστον εκδηλώσεις των σπουδαστών και ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων.

Οι φοιτητές που δεν λαμβάνουν δωμάτιο στις εστίες μπορούν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στο άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004).

Ο διαδικτυακός τόπος του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας

Ξενοδοχεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και μεγάλο εύρος στη διακύμανση των τιμών. 

Το κόστος ζωής στον Άγιο Νικόλαο θεωρείται οικονομικό.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:  250€ /μήνα.

Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο λειτουργεί η Φοιτητική Εστία που μπορεί να φιλοξενήσει 296 φοιτητές στο Ηράκλειο και 46 φοιτητές στα Τμήματα που βρίσκονται στις πόλεις των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου και Σητείας.
Υπάρχουν 56 θέσεις σε δίκλινα, 4 θέσεις ειδικά διαμορφωμένες για άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμΕΑ και 236 θέσεις σε μονόκλινα.
Το κόστος διαμονής είναι 30€ το μήνα για τα δίκλινα και 45€ για τα μονόκλινα, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν αν επιλέξουν δίκλινο δωμάτιο. Τα παραπάνω έσοδα καλύπτουν ως επί το πλείστον εκδηλώσεις των σπουδαστών και ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων. Οι φοιτητές που δεν λαμβάνουν δωμάτιο στις εστίες μπορούν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα εάν τηρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στο άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α/2004).

Στον Άγιο Νικόλαο υπάρουν πολλές εναλλακτικές μορφές διασκέδασης όπως καφέ, bars, clubs, ρακάδικα, ταβέρνες με ζωντανή μουσική. Εκτός από την πόλη του Αγίου Νικολάου υπάρχουν και άλλα μέρη που μπορείς κανείς να διασκεδάσει όπως η Ελούντα, η Σητεία και η Ιεράπετρα.

Στον Άγιο Νικόλαο μπορεί κάποιος να πάει Ακτοπλοϊκώς.Το καλοκαίρι υπάρχουν 3 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς τα λιμάνια του Αγίου Νικολάου και της Σητείας την εβδομάδα. Το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες μέχρι τον ‘Αγιο Νικόλαο και 14 ώρες μέχρι τη Σητεία. Η μεταφορά από και προς το αντίστοιχο λιμάνι είναι εφικτή με ταξί ή με τα αστικά λεωφορεία. Αεροπορικώς υπάρχουν δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα στη Σητεία, διάρκειας 85 λεπτών. Το αεροδρόμιο της Σητείας βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη της Σητείας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου οι πτήσεις είναι πιο συχνές και να μεταβείτε στη συνέχεια στον ‘Αγιο Νικόλαο, Σητεία, Ελούντα ή Ιεράπετρα. Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μπορείτε να πάρετε και το τοπικό λεωφορείο, που ακολουθεί τη διαδρομή, Ηράκλειο – Λασίθι, περνώντας από τον ‘Αγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι φτηνά και παρέχουν συχνά δρομολόγια σε όλη την Κρήτη, στις πιο δημοφιλείς περιοχές και σε πολλά χωριά.

Επίσης μπορείτε να πάρετε ΤΑΞΙ από τη Σητεία, την Ιεράπετρα, τον ‘Αγιο Νικόλαο ή την Ελούντα για να πάτε σε οποιαδήποτε περιοχή του νομού. Το κόστος είναι λογικό και μειώνεται αν μοιράζεστε το ταξί με άλλα άτομα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά το κόστος του ταξί για να πάτε από/προς το λιμάνι/αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε κάποιες περιοχές στο νομό Λασιθίου. 

 • Σίσι: 45,00 Ευρώ
 • ‘Αγιος Νικόλαος: 60,00 Ευρώ
 • Ελούντα: 75,00 Ευρώ
 • Ίστρον: 75,00 Ευρώ
 • Ιεράπετρα: 90,00 Ευρώ
 • Σητεία: 125,00 Ευρώ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου είναι το μεγαλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ανατολικό μέρος της Κρήτης που περιλαμβάνει εκθέματα από τη Μινωική, Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή, καθώς επίσης και από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα μινωικά ανάκτορα είναι ο Ζάκρος. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1.600 π.Χ. και καλύπτει μια έκταση 800τ.μ., έχοντας διαμερίσματα, αίθουσες συμποσίων, λουτρά, θησαυρούς κ.ά. Επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγίου θα σας δώσει μια καλή εικόνα για τις εργασίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της ανατολικής Κρήτης τις παλιές εποχές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Σπιναλόγκα, μια μικρή βραχονησίδα βόρεια της Ελούντας, στη βορειοδυτική είσοδο της λίμνης. Το Βενετικό της κάστρο αποτελούσε φρούριο ενώ από το 1903 εώς το 1957 λειτουργούσε ως λεπροκομείο.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι γεμάτος ενδιαφέροντα όλο το χρόνο. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον τοπικό πολιτισμό μέσω των διαφορετικών μουσείων του Δήμου. Το Αρχαιολογικό μουσείο του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ως ένα από τα πιο αξιόλογα στην Κρήτη. Επίσης στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο. Ένα ιδιαίτερο μουσείο, φυτών και βοτάνων λειτουργεί στο χωριό της Κριτσάς. Το μουσείο «Ροδάνθη» περιλαμβάνει σπανιότατα φυτά, καθώς και πολλές ομάδες βοτάνων της κρητικής φύσης. Άξιο επίσκεψης κρίνεται και το αναπαλαιωμένο «Σπίτι της Κριτσωτοπούλας», που αποτελεί ένα μικρό λαογραφικό μουσείο για τον οικισμό της Κριτσάς.

Πηγή

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Δήμος Αγίου Νικολάου

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Νοσοκομείο (‘Αγιος Νικόλαος)2841066000
Αστυνομικό Τμήμα2841091422
Λιμεναρχείο2841022312
Τοπικά λεωφορεία

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora