Αθήνα

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι μαγευτική με πολλές και διαφορετικές επιλογές. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με περιοχές και μαγαζιά που δίνουν την ευκαιρία στον κάθε φοιτητή να γνωρίσει την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Διαθέτοντας πληθώρα μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, η Αθήνα αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ποικίλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που τοποθετούν την Αθήνα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Τέλος, η πόλη φημίζεται και για την νυχτερινή ζωή της. 

Τα περισσότερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα Πολυτεχνεία στην Αθήνα παρέχουν φοιτητική εστία ή κάποια επιδότηση ενοικίου. Πιο συγκεκριμένα, φοιτητές  οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο – πρώην ΤΕΙ) ή Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία και διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κυρίας κατοικίας των γονέων τους δικαιούνται φοιτητικό επίδομα που παρέχεται από την πολιτεία πληρώντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: stegastiko.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και και την ιστοσελίδα https://www.inedivim.gr/  που περιέχει τον κατάλογο με όλες τις φοιτητικές εστίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Δημοφιλείς περιοχές όπου διαμένουν οι φοιτητές

Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν το κέντρο της Αθήνας ή περιοχές που είναι κοντά στην Πανεπιστημιούπολη  όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Καισαριανή, Βικτώρια, Νέος Κόσμος.

Ξενοδοχεία

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και μεγάλο εύρος στη διακύμανση των τιμών.

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές με διαφορετικό κόστος ενοικίων. Οι περιοχές που είναι κοντά στα Πανεπιστήμια είναι ακριβότερες σε σχέση με τις απομακρυσμένες. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανοδική τάση τιμών των ενοικίων ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικά το κόστος μιας γκαρσονιέρας

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο 250€ /μήνα – 300€ /μήνα.

Κόστος Σίτισης :

Εκτός από της φοιτητικές εστίες, όπου το φαγητό παρέχεται δωρεάν σε αρκετούς φοιτητές, υπάρχουν πολλές οικονομικές λύσεις όπου ένας φοιτητής μπορεί να φάει στην Αθήνα. 

Κόστος μεταφοράς :

– Εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών: 0.60 ευρώ /90 λεπτά

– Εισιτήριο 30 ημερών αστικών συγκοινωνιών : 15 ευρώ

– Ενιαίο εισιτήριο και κάρτα απεριόριστων διαδρομών

Η Αθήνα φημίζεται για την ιδιαίτερα έντονη και πολυδιάστατη νυχτερινή ζωή της, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα Σαββατοκύριακα αλλά ακολουθεί έντονους ρυθμούς και τις καθημερινές. Οι προτάσεις διασκέδασης είναι πολλές, ικανοποιούν όλες τις τάσεις και τα γούστα. Φοιτητικά στέκια, καφετέριες, clubs, bars, μπυραρίες, μπουζούκια, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, ταβέρνες υπάρχουν σε όλες τις περιοχές τις Αθήνας.

 Ενδεικτικά:

Εξάρχεια: Η πιο μποέμ γειτονιά της Αθήνας, αποζητά εξερεύνηση μικρών θησαυρών. Αμέτρητα κουτούκια, ρακάδικα και κάθε είδους γεύσεις περιμένουν τους φοιτήτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κουκάκι: Η 5η  πιο όμορφη γειτονιά του κόσμου. Με το φως της Ακρόπολης να δεσπόζει, το Κουκάκι αναδεικνύεται ως μια συνοικία που διαθέτει ό,τι μπορεί κανείς να ζητήσει.

Παγκράτι: Η γειτονιά της Αθήνας που ζει την δεύτερη ακμή της και αναδύει μυρωδιά της αίγλης μιας άλλης εποχής. Mε σοφιστικέ ατμόσφαιρα, δεκάδες πλατείες και ανάμειξη του παλιού με το πρωτοποριακό, το Παγκράτι συνδυάζει κοσμοπολιτισμό και σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ. 

Γκάζι-Μεταξουργείο-Κεραμεικός: Με δύο λόγια –  η καρδιά της διασκέδασης! 

Στην Αθήνα οδικώς φτάνει κανείς μέσω των εθνικών οδών Αθηνών-Λαμίας ή Αθηνών-Κορίνθου, ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Εντός της πόλης Αθήνας-Πειραιά μπορεί να μετακινηθεί κάποιος με Μετρό, Τραμ, Προαστιακό, Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. Πληροφορίες για δρομολόγια δίνονται στους παρακάτω ιστότοπους:

Λεπτομερής οδηγός για τις συγκοινωνίες δίνεται στο Athens Transport.

Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου. Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και την Τριλογία της Αθήνας, αποτελούμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης

Επιπλέον υπάρχουν πολλά μουσεία που μπορεί ένας φοιτητής να επισκεφτεί όπως το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για τα μουσεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επίσης υπάρχουν πολυάριθμα πολιτιστικά κέντρα διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει το website του Δήμου Αθηναίων.

Η Αθήνα διαθέτει μια πληθώρα χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. Μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα μουσεία που μπορεί ένας φοιτητής να επισκεφτεί όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για τα μουσεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και στις επτά δημοτικές κοινότητες, στα οποία διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Περισσότερες πληροφορίες για τις Τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που προάγει ο Δήμος Αθηναίων μας δίνει το website του.

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Δήμος Αθηναίων

Περιφέρεια Αττικής

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Υγεία 166
Ασφάλεια 100
Συγκοινωνίες 18180
ΤΑΞΙ 2103722001

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora