Αργοστόλι

H Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (τέως Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας), η Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής και η Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου ιδρύθηκαν τον Μάιο 2013, σύμφωνα με το ΦΕΚ 119/28.5.2013, τεύχος Α.

Η Σχολή Περιβάλλοντος και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκαν τον Οκτώβριο 2018, σύμφωνα με το ΦΕΚ 142/03.08.2018 τεύχος Α.

Στο Αργοστόλι, έχουν έδρα τα εξής τμήματα:

           Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας

           Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων 

Οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων έχουν συστήσει σπουδαστικό σύλλογο ενώ το τμήμα υποστηρίζει αθλητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού αθλητισμού, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι σπουδαστές του τμήματος δωρεάν. Οι προπονήσεις λαμβάνουν, κυρίως, χώρα στις εγκαταστάσεις αθλητικών συλλόγων του δήμου Αργοστολίου. Επίσης υπάρχουν σύλλογοι τένις, μπάσκετ, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, ποδοσφαίρου, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, πόλο, καγιάκ, κωπηλασίας.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρέχει τη δυνατότητα στέγασης σε έναν αριθμό φοιτητών μετά από επιλογή, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως αυτά περιγράφονται στον Κανονισμό Στέγασής του. Η στέγαση παρέχεται για τους πρωτοετείς φοιτητές στη Φοιτητική Εστία και για τους παλαιότερους φοιτητές σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης.

Όσοι φοιτητές μισθώσουν κάποιο διαμέρισμα, έχουν το δικαίωμα της επιδότησης του ενοικίου που καταβάλουν.  Οι περισσότεροι φοιτητές δεν επιλέγουν να μένουν σε περιοχές κοντά στις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, αλλά στο κέντρο του Αργοστολίου, ώστε να μπορούν να καλύπτουν πιο εύκολα και άμεσα τις ανάγκες τους. Ακόμα ένας λόγος είναι ότι στο κέντρο βρίσκεται η ζωή του νησιού, όλες οι καφετέριες και τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη:

Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 250€ /μήνα

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω απο το κέντρο – 200€ /μήνα

Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -350€ /μήνα

Ένα επιπλωμένο διαμέρισμα προσφέρεται από 250€ έως 500€ μηνιαίως.

Κόστος Σίτισης:

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη σίτιση των φοιτητών του διαθέτει φοιτητικό εστιατόριο. Η σίτιση παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια αριθ. Φ5/68535/Β3/18-6-2012 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι δε υπόλοιποι καταβάλλουν το ποσό των δύο (2) ευρώ ανά γεύμα. Η επίβλεψη του εστιατορίου γίνεται από την Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και Αθλητισμού.

Για ένα γεύμα σε εστιατόριο με τοπική κουζίνα μπορεί κανείς να πληρώσει από 10€-30€, ενώ σε μια ψαροταβέρνα η τιμή ανά άτομο δεν ξεπερνά τα 20€. 

Στο Δημοτικό Κινηματογράφο της Κεφαλονιάς οι φοιτητές δικαιούνται μειωμένες τιμές εισιτηρίων. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€. Απαραίτητη είναι η επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Το Αργοστόλι ως πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς έχει πολλά εστιατόρια και μπαρ. Συγκεκριμένα, στην οδό Λάσσης, θα βρει κανείς τα περισσότερα . Επίσης μπορεί κανείς να διακεδάσει και σε μαγαζία της Λεωφόρου Τρίτση Αντώνη, όπως, επίσης, και του Λιθόστρωτου. Μάλιστα, στο Λιθόστρωτο συναντούμε πολλά φοιτητικά στέκια.
Παραδοσιακά φαγητά είναι η αλιάδα (κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς), τα ανθούλια με ρύζι (κολοκυθοκορφάδες γεμιστές με ρύζι), η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, οι πατάτες σοφιγάδες (πατάτες γιαχνί), τα μπουρμπουρέλια (μίγμα από όσπρια, σιτάρι και μπιζέλια μαγειρεύονται την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου).

Πηγή

Το νησί της Κεφαλονιάς βρίσκεται στη μέση του Ιονίου, σε κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μπορείτε να πάτε στο νησί, είτε με καράβι, είτε με αεροπλάνο.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητό σας για να πάτε μέχρι την Πάτρα, εκτιμώμενος χρόνος 2,5 ώρες ή την Κυλλήνη, εκτιμώμενος χρόνος 3,5 ώρες. Στη συνέχεια και από τα δύο αυτά λιμάνια μπορείτε να πάρετε ferry boat για να φτάσετε στο νησί της Κεφαλονιάς. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και ιδιαίτερα συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το λιμάνι της Πάτρας θα φτάσετε στο λιμάνι της Σάμης, μετά από 3,5 ώρες και από το λιμάνι της Κυλλήνης θα φτάσετε στο λιμάνι του Πόρου, μετά από 1,5 ώρα περίπου. Τέλος, από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει δρομολόγιο με πλοίο για τη Σάμη της Κεφαλονιάς και το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες.
Από τη Σάμη μπορεί να φτάσει κανείς στο Αργοστόλι με ΚΤΕΛ, καθώς υπάρχουν 4 καθημερινά δρομολόγια. Από τον Πόρο υπάρχουν, επίσης, δρομολόγια ΚΤΕΛ για Αργοστόλι.
Υπάρχουν, ακόμη, καθημερινές πτήσεις απευθείας από την Αθήνα, καθώς και από Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Κύθηρα, Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη. Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς βρίσκεται στα Σβορονάτα, 7χλμ. έξω από το Αργοστόλι.
Το Αργοστόλι συνδέεται με την υπόλοιπη Κεφαλλονιά μέσω ΚΤΕΛ. Επίσης, υπάρχει ένα τοπικό λεωφορείο που κάνει το γύρο της πόλης και ταξί.

Η Κεφαλονιά είναι πλούσια σε αξιοθέατα. Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια από αυτά: 
Το   Σπήλαιο Μελισσάνης. Πρόκειται για μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης . Η φυσική είσοδος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής.
Καταβόθρες, είναι ρωγμές  δίπλα στη θάλασσα, όπου μπαίνει το νερό και ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή διασχίζοντας υπόγεια σχεδόν ολόκληρο το νησί.
Το Σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σάμη και σε υψόμετρο 120 μέτρων, το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο κελσίου. Θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα (διαστάσεις 65×45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και από τα καταλληλότερα για σπηλαιοθεραπεία.
Το Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Βαλλιάνου. Το θέατρο λειτουργεί από το 1994 αλλά η ιστορία του ξεκινά από από τον 19ο αιώνα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το δημοτικό θέατρο Κέφαλος χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε και κάηκε ενώ οι σεισμοί του 1953 προξένησαν σοβαρές ζημιές σε όλο το κτίριο.
Μνημείο Πεσόντων Ιταλών, είναι αφιερωμένο στους Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Aqui που έχασαν τη μάχη από τους Γερμανούς στην προσπάθειά τους να μην παραδοθούν σε αυτούς.

Πηγή 

Στο Αργοστόλι υπάρχει το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο που διαθέτει έκθεση των ευρημάτων από την Κεφαλονιά, χρονολογούμενα από την Παλαιολιθική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο. Αξιοσημείωτη είναι η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και ολόκληρο το νησί.
Το Μουσείο Ραδιοφώνου – Τηλεπικοινωνιακού Υλικού φιλοξενεί περισσότερα από 270 επιτραπέζια ραδιόφωνα και όλα λειτουργούν κανονικά. Στα Δαυγάτα, πολύ κοντά στο Αργοστόλι, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ένα μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον φυσικό πλούτο, τη χλωρίδα και την πανίδα των δύο νησιών και  τα γεωλογικά τους φαινόμενα. 
Πολιτιστικό κέντρο του Αργοστολίου θεωρείται το “Παναϊτ Ιστράτι”, κτήριο του 19ου αιώνα. 

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας

Δημος Κεφαλλονιάς

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Κεφαλονιάς: 26710 22230

Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας: 2671038080

Αστυνομική Διεύθυνση: 26710 22200

ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς: 26710 22281

TΑΧΙ: 26710 22555

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora