Αλεξανδρούπολη

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Αλεξανδρούπολης παρουσιάζονται παρακάτω:

Επιστημών Αγωγής – Σχολή

Η Σχολή Επιστημών Αγωγής βρίσκεται στην Νέα Χηλή, 2 χιλ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης και είναι μία από τις πέντε Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ιδρύθηκε με το Π.Δ. 32/1998 και στην Σχολή εντάσσονται τα Τμήματα:
•   Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευση 
•   Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία

Στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλ: 25510 30013
 • Fax: 25510 30038
 • email: secr at edu.duth.gr
 • Διεύθυνση: Νέα Χηλή, 68100, Αλεξανδρούπολη

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Σχολής www.edu.duth.gr

Επιστημών Υγείας – Σχολή

Η Σχολή Επιστημών Υγείας βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Αλεξανδρούπολης, στο χώρο όπου βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στη Σχολή Επιστημών Υγείας εντάσσονται τα Τμήματα:
•   Τμήμα Ιατρικής 
•   Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής

 Η Αλεξανδρούπολη αν και είναι μια σχετικά μικρή πόλη, δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από τις μεγάλες πόλεις. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει εύκολα  με τα πόδια είτε με το ποδήλατο, καθώς υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ενώ για τους φοιτητέςπου επιθυμούν να μετακινηθούν προς τη σχολή τους, η Αλεξανδρούπολη για ακόμη μια φορά πρωτοτυπεί μιας και η μεταφορά προς τις σχολές είναι δωρεάν.

Στολίδι της πόλης αποτελεί η παραλιακή με θέα τον επιβλητικό φάρο που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες.

Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δικαιούνται, με βάση ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζει ο Νόμος, δωρεάν σίτιση και στέγαση, την οποία παρέχει το Πανεπιστήμιο στις Φοιτητικές Λέσχες και Εστίες, που λειτουργούν με την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Στην Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές σιτίζονται στο εστιατόριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων και το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει τη στέγαση 196 φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης και χορηγεί επιδότηση ενοικίου σε 105 φοιτητές.

Η Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές της ως “φτηνή” πόλη. Τόσο τα ενοίκια, όσο και το γενικότερο κόστος διαβίωσης δεν είναι τόσο υψηλά. Λειτουργούν επίσης πολλά μαγαζιά, φιλικά προς όλους τους φοιτητές, τα οποία παρέχουν οικονομικές επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση. 

Τα ενοίκια κυμαίνονται κατά προσέγγιση μεταξύ 150€ – 300€. Βέβαια, δίνεται η δυνατότητα, με ένα αξιοπρεπές ποσό, να ενοικιάσετε πιο άνετο σπίτι αν απομακρυνθείτε ελάχιστα από το κέντρο. Στην περιοχή της Χιλής για παράδειγμα, στην οποία αρκετές φορές αποφασίζουν φοιτητές να διαμείνουν, διατίθενται οικονομικά διαμερίσματα.

 

 Υπάρχουν προορισμοί όπου η διασκέδαση είναι συνδυασμένη με ξέφρενα ξενύχτια σε μεγάλα night clubs και bar και άλλοι που διαθέτουν μικρότερα μπαρ ή καφέ, όπου το κέφι όμως είναι το ίδιο! Σημασία για τη γνήσια ελληνική διασκέδαση έχει η καλή παρέα και… το ποτό! Στην περιοχή θα διασκεδάσετε σίγουρα και αυθεντικά όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε το βράδυ σας, ενώ αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε κάποια τοπική εκδήλωση ή πανηγύρι, μη διστάσετε να γίνετε “ένα” με τους ντόπιους για να απολαύσετε μαζί τους το γλέντι.

 Το λιμάνι και ο φάρος όπου βρίσκεται ο παλμός της πόλης παρέχει ό,τι χρειάζεται ένας φοιτητής.  

Η πρόσβαση στον Έβρο μπορεί να γίνει με:

 • Αεροπλάνο
 • Αυτοκίνητο
 • ΚΤΕΛ
 • Τρένο
 • Ακτοπλοϊκή σύνδεση
 • Εσωτερική συγκοινωνία
 • Σύνδεση με γειτονικές χώρες

Αεροπλάνο

Ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος για την πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη  είναι με αεροπλάνο. Η σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι καθημερινή, με τουλάχιστον τρεις πτήσεις που αναχωρούν και προσγειώνονται στο Διεθνή Αερολιμένα  Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» . Η διάρκεια της πτήσης με αεροπλάνο είναι μόλις 45 λεπτά, το αεροδρόμιο απέχει από το λιμάνι 6 χιλιόμετρα, ενώ τα διακριτικά αρχικά του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης είναι AXD.

Για την πρόσβαση από ή προς το αεροδρόμιο από την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν οι εξής τρόποι:

 • Ειδικό δρομολόγιο λεωφορείου εξυπηρετεί αποκλειστικά το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, με στάση μέσα στους χώρους του. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Δευτέρα: 08:35, 11:30, 22:00

Τρίτη: 08:35, 11:30, 22:00

Τετάρτη: 08:35, 11:30, 17:35, 22:00

Πέμπτη: 08:35, 11:30, 22:00

Παρασκευή: 08:35, 11:30, 17:35, 22:00

Σάββατο: 08:35, 11:30

Κυριακή: 11:30, 17:35, 22:00

 • Αστική συγκοινωνία, με λεωφορεία από και προς Αλεξανδρούπολη. Τα αστικά λεωφορεία της πόλης με συχνότητα κάθε μια ώρα, έχουν ως προορισμούς τα Λουτρά και την Άνθεια και περνούν από το αεροδρόμιο. Το εισιτήριο κοστίζει 1,5 ευρώ. Η στάση των λεωφορείων βρίσκεται στην έξοδο του αερολιμένα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551028844.
 • Ταξί, από την πόλη της Αλεξανδρούπολης ή από την πιάτσα των ταξί στο αεροδρόμιο, αναλόγως. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 9 ευρώ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2551022000, 2551027770 2551027200
 • ΚΤΕΛ, με το δρομολόγιο της υπεραστικής συγκοινωνίας του νομού από και προς Ορεστιάδα και βέβαια όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, δηλαδή προς Προβατώνα – Σουφλί – Διδυμότειχο – Ορεστιάδα.

Στο αεροδρόμιο  της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί υπαίθριο, φυλασσόμενο και φωτιζόμενο πάρκινγκ δυναμικότητας άνω των 250 αυτοκινήτων που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του αεροσταθμού για όσους από τους επισκέπτες της επιλέγουν να έρθουν ως εδώ με αεροπλάνο.

Αξιοθέατα της πόλης είναι:

 O Φάρος 
Αξιοθέατο και σύμβολο της πόλης είναι ο Φάρος (αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με την απόφαση στο ΦΕΚ 322/12-9-2013[18]) που βρίσκεται στην παραλιακή οδό της πόλης, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατασκευάστηκε το 1850 και άρχισε να λειτουργεί το 1880, χτισμένος στη δυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης, για τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας των ντόπιων ναυτικών που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλησπόντου. Εδράζεται πάνω σε ένα κυλινδρικό βάθρο και απέχει 27 μέτρα από το θαλάσσιο πυθμένα και 18 μέτρα από το έδαφος, αποτελώντας έναν από τους ψηλότερους φάρους της Ελλάδας. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι η φωτεινή του δέσμη που φτάνει σε ακτίνα 24 ναυτικών μιλίων (44 χλμ περίπου) και σημειώνει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα.

To Δέλτα του Έβρου

Σε απόσταση μόλις 22 χιλιομέτρων από την πόλη, στις εκβολές του ποταμού Έβρου βρίσκεται το Δέλτα του Έβρου, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, έκτασης 200.000 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας (πάνω από 300 είδη φυτών), πανίδας (40 είδη θηλαστικών, 28 είδη ερπετών και 46 είδη ψαριών) και ιδιαίτερα ορνιθοπανίδας (320 είδη πουλιών), που φιλοξενεί. Ένα μέρος του Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

To Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Στεγάζεται, σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899 επί της οδού 14ης Μαΐου 63 και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2002, με σκοπό να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με την παράδοση της Θράκης και καλύπτει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: ενδυματολογία, μουσική και λατρεία, ζαχαροπλαστική, χάλκινα και πήλινα, υφάνσιμες ύλες, καλλιέργεια γης.

H Σπηλιά του Κύκλωπα

Βρίσκεται στη Μάκρη και είναι κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου. Έχει ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική περίοδο (περίπου 4.500 π.Χ.) και σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός, ένας από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής.

Μεσημβρία-Ζώνη

Είναι αρχαιολογικός χώρος, 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξανδρούπολη. Σε αυτόν βρίσκονται πλήθος νομισμάτων και ερείπια αρχαιοελληνικής πόλης της Θράκης που ταυτίζεται με τη Ζώνη, μία από τις αποικίες-φρούρια της Σαμοθράκης που ο Ηρόδοτος αναφέρει ως «Σαμοθρηΐκεα τείχεα» και γνώρισε ακμή τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα κυριότερα κτίσματα είναι: το ιερό της Δήμητρας, ο ναός του Απόλλωνα, το οχυρωματικό τείχος, ο περιτειχισμένος οικισμός των ελληνιστικών χρόνων, το νεκροταφείο και οι Κατοικίες.

Τα οθωμανικά λουτρά Τραϊανούπολης (Χάνα Τραϊανούπολης)

Οι ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης απέχουν 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και είναι από τις γνωστότερες θερμές πηγές της περιοχής, από τα αρχαία χρόνια ακόμη. Η Χάνα ήταν οθωμανικό Χάνι, δηλαδή ξενώνας (αποτέλεσε οδικό σταθμό) και πίσω από αυτήν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν λουτρώνες (χαμάμ), σήμερα ερείπια τα οποία χρονολογούνται από το 16ο αιώνα. Το 1964 στον αρχαιολογικό χώρο ανοικοδομήθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία οι οποίες είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελλαδικού χώρου.

Μουσεία

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Δημοκρατίας 335)
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφ. Μάκρης 44)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως (πρώην Λεονταρίδειος Σχολή)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης (Πλατεία Μητροπόλεως)
Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης (Μητροπούλου 1)
Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας (Θερμοπυλών 8, Νέα Χηλή)
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Πλατανότοπος Μαΐστρου)
Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός»)

Γιορτή Κρασιού

Ως τη δεκαετία του ’80 στην πόλη γινόταν η Γιορτή Κρασιού, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Η εν λόγω γιορτή αναβίωσε έπειτα από 25 χρόνια, το καλοκαίρι του 2013 με πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης αλλά και του Νομού Έβρου προσφέρουν κόκκινο και λευκό κρασί τοπικής παραγωγής μαζί με διάφορα κρέατα.

Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

Από το Μάιο του 2017 η Αλεξανδρούπολη διαθέτει ένα νέο κηποθέατρο, 1400 θέσεων, στο “Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη”, όπου και πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως: θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Έχει έκταση 80 στρεμμάτων, 135.597 τ.μ. και διαθέτει αναψυκτήριο, περιπατητικούς διαδρόμους, χώρους πρασίνου και κιόσκια. Το συγκεκριμένο πάρκο οφείλει την ονομασία του στον Κωνσταντίνο Αλτιναλμάζη, τον μακροβιότερο δήμαρχο της πόλης (1925-29, 1929-33, 1933-37,1937-41).

Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι διεξάγεται στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου η έκθεση βιβλίου, ενώ κάθε δύο χρόνια διοργανώνεται στο λιμάνι η διεθνής εμπορική έκθεση Αlexpo.

Στις 14 Μαΐου κατ’ έτος τιμάται με παρέλαση η απελευθέρωση της πόλης, αλλά και όλης της Θράκης. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου τη χάρη η πόλη τιμάει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
ΕΚΑΒ: 166
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199 , 25510-85100
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 100 , 25510-66100
ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 25513-56225
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210-7793777
ΑΜΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: 197

ΒΛΑΒΕΣ
Βλάβες ΔΕΗ: 1050 , 25510-53529 , 25510-26488
Βλάβες Ύδρευσης: 25510-26046
Βλάβες ΟΤΕ: 13888

ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Κ.Ε.Π. Αλεξανδρούπολης: 25513-50010 , 25513-50020
Κ.Ε.Π. Φερών: 25553-50101
Κ.Ε.Π. Τραϊανούπολης: 25510-89903

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Τηλ. Κέντρο: 25513-51000 , 25513-52000
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Εξωτερικά Ιατρεία (ραντεβού): 25513-52461 , 25513-52465

ΕΚΑΒ: 25510-89370
Περιφερειακό Ιατρείο Αισύμης: 25510-93217
Περιφερειακό Ιατρείο Άνθειας: 25510-51288
Περιφερειακό Ιατρείο Μάκρης: 25510-71296
Περιφερειακό Ιατρείο Φερών: 25550-22555

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών: 25510-20478, 25510-26646

Ι.Κ.Α.: 25510-84611
Ι.Κ.Α. (Μονάδα Υγείας): 25510-85091

ΚΤΕΟ: 25510-33272 , 25510-52010

ΔΕΗ: 25510-29148
ΔΕΔΔΗΕ: 25510-53500
ΟΤΕ: 13888 , 25510-56160
ΕΛΤΑ Ταχυδρομείο: 25510-41640

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ: 25510-26359 , 25510-27853

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (Προστασία Καταναλωτή): 15699
ΙΝΚΑ: 210-363244
Συνήγορος του Πολίτη: 210-7289600
Α.Σ.Ε.Π.: 213-1319100

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: 11888

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΤΑΞΙ: 25510-33500
ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: 25510-28844 , 25510-20220

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 25510-45198 , 210-3550500
AEGEAN AIRLINES: 25510-89150 , 210-6261000
Αεροδρόμιο: 25510-89300 , 25510-89322

ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης: 25510-26479

ΟΣΕ: 25510-26395

Πλοία για Σαμοθράκη: 25510-38503
Λιμεναρχείο: 25513-56200

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Γραμμή Δημότη: 25510-22222

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora