Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο λειτουργούν σήμερα τα κατωτέρω Πανεπιστημιακά Τμήματα:

  • Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  • Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

 

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων θεσμοθετήθηκε το 1998 και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 ως Τμήμα που ανήκε στη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων & Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου Τμήματος ήταν: α) η προαγωγή της επιστήμης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, β) η κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν (ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα), γ) να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για τη βελτίωση, την προστασία και διαχείριση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη γνώση χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, λειτουργεί νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) «Εφαρμογές Προστασίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος».

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος τον Μάιο του 2019 .

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών (με έδρα το Αγρίνιο) παρέχει στους φοιτητές του θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Στόχος του είναι η επαρκής προετοιμασία των φοιτητών του για τη στελέχωση ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών του αγροδιατροφικού τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ιδρύθηκε το 2019 και προήλθε από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών. Το αντικείμενο του τμήματος είναι οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τμήματος είναι η έμφαση του στη χρήση ψηφιακών μέσων στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ιδρύθηκε το 2019. Το τμήμα ασχολείται με την παραγωγή και την επεξεργασία των τροφίμων . Σκοπός είναι να προσφέρει στους φοιτητές ολοκληρωμένη και διεπιστημονική γνώση μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλες επιστήμες όπως αυτές της χημείας, της μικροβιολογίας, της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της διασύνδεσης μεταξύ Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων.

Το Αγρίνιο είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Διαθέτει πολλές καφετέριες, στο κέντρο της πόλης, στην Ηλία Ηλιού. Ουζερί και μικρά ζεστά μαγαζάκια συγκεντρώνουν τους φοιτητές τα βράδια. Επίσης, μπαρ και κλαμπ καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ελκυστική στους φοιτητές.
Η αγορά συγκεντρώνει πολλά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης με τιμές που ποικίλουν.
Στο Αγρίνιο δραστηριοποιούνται οι κάτωθι σύλλογοι: Παναιτωλικός Γυμναστικός και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος, Μερακλήδες και Ελπίδα, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες. Οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν σε αυτούς, καθώς έχουν σημαντικό πεδίο δράσης.
Στην πόλη, λειτουργούν γυμναστήρια και ένας πολυχώρος άθλησης και ψυχαγωγίας, “Emileon”.
Επίσης, η περιοχή λειτουργεί ως ορμητήριο για εξορμήσεις. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται η Πάτρα και το Μεσολόγγι, η Λευκάδα και η Πρέβεζα.
Ο Δημοτικός κινηματογράφος «Άνεσις», πέραν των επίσημων προβολών, διοργανώνει αφιερώματα με ταινίες τέχνης για παιδιά και νέους. Η επιλογή των ταινιών γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα φίλων του κινηματογράφου και με την Τοπική Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.

Καταρχάς, η πόλη του Αγρινίου δε διαθέτει φοιτητική εστία. Οι φοιτητές καλούνται να μισθώσουν κατοικίες και διαμερίσματα. Ωστόσο, οι τιμές κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Δημοφιλής περιοχή της πόλης είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος στα βορειοδυτικά της πόλης, που στο παρελθόν αποτελούσε ανεξάρτητο δήμο, παρότι είναι πλήρως ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου.

Επίσης, προτείνεται η περιοχή του Αγίου Δημητρίου νοτιοδυτικά της πόλης, που έλαβε το όνομα από τον ομώνυμο Ι.Ν., γύρω από τον οποίο και “τοποθετείται”. Στην περιοχή βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο της πόλης, ο πρώην Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου, οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου και το παλαιό ΚΤΕΛ. Η Νεάπολη, προάστιο στα βόρεια της πόλης και η οδός Παπαστράτου είναι σημεία που επιλέγουν οι φοιτητές.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά κόστη.
Τιμή Ενοικίασης Διαμερίσματος κατά μέσο όρο:

Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο στο κέντρο της πόλης – 250€ /μήνα
Διαμέρισμα με 1 Δωμάτιο έξω από το κέντρο – 200€ /μήνα
Διαμέρισμα με 3 Δωμάτια στο κέντρο της πόλης -400€ /μήνα
Ένα επιπλωμένο διαμέρισμα προσφέρεται από 300€ έως 500€ μηνιαίως.
Κόστος Σίτισης:

Στο Αγρίνιο, υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, στις οποίες μπορεί κανείς να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα καθώς και τα τοπικά ποτά (τσίπουρο, κρασί). Οι τιμές τόσο στο φαγητό, όσο και στον καφέ και τα ποτά, ποικίλουν. Εντούτοις, υπάρχουν σημεία με εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Αναφορικά με τη μετακίνηση, ο φοιτητής μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή που βρίσκεται γύρω από το Αγρίνιο με αστικές συγκοινωνίες. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 0,50€ έως 3,50€.

Στην πόλη του Αγρινίου υπάρχουν πολλές επιλογές για έξοδο. Στο κέντρο του Αγρινίου υπάρχουν καφετέριες και μπαράκια. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, όπου έχει κάποιος την ευκαιρία να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα.
Στο Αγρίνιο και στις γειτονικές περιοχές διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές είναι θρησκευτικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, στο Παναιτώλιο και στην Παραβόλα πραγματοποιούν το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος. Στο Καινούριο, στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζει η Παναγία η Χρυσοχεριά και γίνεται πανηγύρι. Στην Παραβόλα, διοργανώνονται τα Βουκάτια το δεκαπενταύγουστο, όπου παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί καθώς και λαϊκές βραδιές.
Επίσης και σε άλλες περιοχές του Αγρινίου διοργανώνονται διάφορα πανηγύρια και εκδηλώσεις.

Σε μικρή απόσταση από το Αγρίνιο, διέρχεται η Ιόνια Οδός που ενώνει την πόλη με όλη τη Δυτική Ελλάδα, βόρεια με την Ήπειρο και νότια με την Πελοπόννησο. Το Αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου εκτελεί δρομολόγια εντός πόλεως, ενώ το Υπεραστικό ΚΤΕΛ συνδέει το Αγρίνιο με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εκτελούνται δρομολόγια προς Μεσολόγγι, Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο, Άρτα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Λαμία και Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Αγρίνιο εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο τού Ακτίου και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Από τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Αγρινίου ξεχωρίζουν το Αρχαίο Αγρίνιο (ΒΔ της σημερινής πόλης του Αγρινίου), το Παλιόκαστρο Σπολάιτας (στη Δ.Ε. Νεάπολης), ο Βλοχός (στη Δ.Ε. Θεστιέων), το Αρχαίο Βουκάτιο (στη Δ.Ε. Παραβόλας) και ο Στράτος (στο Δ.Δ. Στράτου).

Η ιστορία του Αγρινίου συνδέεται με πολλά σημαντικά πετρόχτιστα κτίρια, παλιές καπναποθήκες, ιστορικούς ναούς και διατηρητέα. Τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα σπουδαιότερα εξ αυτών είναι: η Δημοτική Αγορά Αγρινίου, οι καπναποθήκες, οι Αποθήκες Καπνού Αφων ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, οι Αποθήκες Καπνού Αφων Παπαστράτου, οι Αποθήκες Καπνού Αφων Ηλιού, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός.

Σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που συναντάμε στο Δήμο Αγρινίου είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα από τα νεολιθικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια και το Λαογραφικό, Ιστορικό και Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμη,η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η αίθουσα τέχνης (Πινακοθήκη) ιδρύθηκε το 1961 και λειτούργησε το 1964 με δωρεά των αδερφών Παπαστράτου. Η Γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου, Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου και το Εικαστικό Εργαστήρι συνθέτουν την πολιτιστική ταυτότητα του Αγρινίου.

Στο Δήμο Αγρινίου, οι Σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται, πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, κ.ά.) διαδραματίζοντας έναν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, ψυχαγωγική και εν γένει κοινωνική ζωή του Δήμου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Αγρινίου σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι ο Εορτασμός πολιούχου του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου, η απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου «11η Ιουνίου» καθώς και επετειακές εκδηλώσεις ιστορικών γεγονότων (Μνημόσυνο των 120 εκτελεσθέντων, Μάχη στη Γκραμπάλα) κ.λ.π. Ακόμη, ξεχωρίζει ως γεγονός η συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της πόλης του Αγρινίου. Ακολουθούν τα Χαλκούνια τη Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη, τα Βουκάτια, πολιτιστικές παραδοσιακές εκδηλώσεις τον Αύγουστο στη Δ.Ε..

Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διοργάνωση μαθητικού φεστιβάλ. Τέλος,οι γιορτές γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων, όπως η γιορτή κρασιού τον Ιούλιο στις Παπαδάτες της Δ.Ε. Αρακύνθου, η γιορτή καστάνου στο Άνω Κεράσοβο της Δ.Ε. Αρακύνθου και η γιορτή Αθερίνας στο Καινούργιο της Δ.Ε.Θεστιέων αναδεικνύουν τα εν λόγω προϊόντα και συγχρόνως προάγουν τον πολιτισμό.

Χρήσιμες Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις

Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

Δήμος Αγρινίου

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου: 2641361566,2641357333

Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας: 2641057340

ΚΤΕΛ Αγρινίου (υπεραστικές γραμμές) : 26410 22538

ΚΤΕΛ Αγρινίου (αστικές γραμμές) : 8011154444

Ταξί : 2641032800

Δήμος Αγρινίου : 2641360303, 2641360300, 2641360332

Χάρτης

Φωτογραφίες

Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora

On the occasion of the celebration of the International Education Day and the bicentennial of the 1821 Greek Revolution, the General Secretariat of Higher Education of the Hellenic Ministry of Education and Religious Affairs and the General Secretariat of Public Diplomacy and Greeks Abroad of the Hellenic Ministry of Foreign Affairs, organize on Sunday, January 24 2021, at 14:30, the online conference: Reinforcing bridges between Greek Universities and the Greek Diaspora