Χρυσό μετάλλιο για φοιτητές του ΑΠΘ που δημιούργησαν διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ένα από τα χρυσά μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2021» κέρδισε η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki».

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό συμμετείχαν 352 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών. Η αξιολόγηση έγινε από 152 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, το απόγευμα. Η ομάδα έχει καταφέρει και αποσπά διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο και το 2019 το χρυσό μετάλλιο.

Υψηλού επιπέδου η κατάρτιση των φοιτητών
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την παγκόσμια διάκριση της φοιτητικής ομάδας δήλωσε «Η ισχυρή παρουσία της iGEM Thessaloniki στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό και το γεγονός ότι σε κάθε συμμετοχή της επιτυγχάνει πάντα τους στόχους της και αποσπά σημαντικές διακρίσεις, καταδεικνύουν, εκτός από την επιτυχημένη πορεία της Ομάδας, την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των φοιτητών μας και του σημαντικού έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας “iGEM Thessaloniki 2021”, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Σ. Βιζιριανάκης, δήλωσε «Ήταν μια επίπονη προσπάθεια υψηλού βαθμού καινοτομίας και διεπιστημονικότητας, όπου η συνεργασία των μελών της Ομάδας επέτρεψε στο πρότζεκτ “METIS” να επιτύχει σε όλη την πορεία του, τόσο στο επίπεδο της ιδέας, οργάνωσης, εκτέλεσης, διαχείρισης και προβολής, όσο όμως και στην τελική στόχευση που αποτυπώνεται με τη βράβευση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό διαγωνισμό».

Τα… χρυσά παιδιά
H εντεκαμελής ομάδα αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Χαράλαμπο Αναγνωστάκι, Δανάη-Ελένη Βεργίνη, Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού, του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτρη Τρυγωνιάρη, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άννα Βαρβάρη και Αλέξανδρο Τσιγγίλη, του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Εμμανουήλ Χατζηχριστοφή, του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Βαλατσό, και του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Θεοδοσιάδου. Επίσης, στην ομάδα συμμετέχει η απόφοιτη του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ Άννα Αναστασίου.

«METIS», το καινοτόμο πρότζεκτ
Η φοιτητική ομάδα συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, με το καινοτόμο πρότζεκτ «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), ένα φθηνό γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια. Στόχος της ομάδας είναι να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη και είναι η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

«iGEM Competition»: Μία πρωτοβουλία του MIT
Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation με τον φετινό να διοργανώνεται διαδικτυακά στο Παρίσι. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=l6Og_1bq4SY&feature=emb_title

Share This Post

Recent Posts

Ημέρες Erasmus 2023 ΕΛΜΕΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ATHENA European University Alliance και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το Erasmus Virtual Exchange Project IMPACT γιορτάζει τις

Read More »

Δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας και Ανάπτυξης για κοινή ερευνητική εργασία ΠΑΔΑ και Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσίευμα με τίτλο: «Revolutionising image processing with photonics», φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας και Ανάπτυξης που αναδεικνύει τη συμβολή Ελλήνων ερευνητών στην

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated