9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

. 4-7 Ιουλίου 2023, Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART [Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών] που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), διοργανώνει το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, από 4-7 Ιουλίου 2023.

Το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Γλώσσα και Ενσυναίσθηση». 

Ενδεικτικές θεματικές:

-Η ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα

-Οι βασικές αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης

-Η γλώσσα σε εποχές κρίσης

-Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας

-Η επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας

-Ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη

-Η λογοτεχνία και η τέχνη στην υπηρεσία της ενσυναίσθησης

-Λόγος, τέχνες και ετερότητα

Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, η ΕΡΤ WORLD, η ΕΡΤ3 , το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, η Φωνή της Ελλάδας, το Κανάλι της Βουλής, καθώς και το CNN GREECE. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων. Στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής δράσης πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, σε σκηνοθεσία Πάνου Μανωλίτση (Production House). Το σκίτσο της αφίσας του προγράμματος σχεδίασε ο Στάθης Σταυρόπουλος. Τη συνολική επιμέλεια του έντυπου υλικού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει η Βασιλική Κλείτσα από το Τμήμα Εκδόσεων – Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα ειδικά φέτος, απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, καθώς επίσης σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Μετά από 8 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University, το  Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κ.ά. Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στην Άνδρο, στη Σύρο, στην Ύδρα και στο Καστελλόριζο.

Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Σε μήνυμά της για το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου τονίζει τα εξής: «Ο θεσμός του Θερινού Πανεπιστημίου, εδώ και εννέα χρόνια, προσφέρει πρωτοποριακό περιεχόμενο γύρω από τη θεματική σχέση της ελληνικής γλώσσας με τον πολιτισμό και τον λόγο των Μ.Μ.Ε. διαμέσου της ανάπτυξης ποικίλων θεματικών προσεγγίσεων. Ιδιαίτερη δυναμική στο τελικό αποτέλεσμα προσφέρει η συμμετοχή προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Ενημέρωσης, καταξιωμένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού». Αναφερόμενη στη φετινή δράση, η Πρύτανης αναφέρει: «Η δράση πραγματοποιείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος, σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Πληροφορίες:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη,  και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr

fb: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, Nikoletta Tsitsanoudis Mallidis, Όμιλος Αποφοίτων Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Share This Post

Recent Posts

ΠΜΣ «Στρατηγικό Μάρκετινγκ» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη συνέχιση της λειτουργίας του Αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικό

Read More »

ΔΠΜΣ «Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Οι παρακάτω Σχολές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ): Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής,

Read More »

ΠΜΣ «Φορολογική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του 15ου κύκλου για Νέους Πτυχιούχους και του 16ου κύκλου για Στελέχη Επιχειρήσεων και

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated