Διεθνές Θερινό Πανεπιστημίο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»- Παρουσίαση Πορισμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης το Συμπόσιο παρουσίασης των πορισμάτων

 Σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του θεσμού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» έγιναν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσίασης των πορισμάτων της δράσης, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης «Δημήτρης Παντερμαλής». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, παρουσιάστηκε και ο συλλογικός τόμος «Γλώσσα και Ελευθερία της Έκφρασης» που εκδόθηκε από το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στην Αυστραλία, με την υποστήριξη του Macquarie Greek Studies Foundation Limited. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με την Αυστραλία και σε αυτό μίλησαν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ο Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος, πρ. Αν. Υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών. 

 Προηγουμένως, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ.κ. Μακάριος, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. Σε μήνυμα που απέστειλε ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαρακτήρισε το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θεσμό στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και ακαδημαϊκή δράση υψηλών προδιαγραφών, λόγω της πλούσιας θεματολογίας και της πλαισίωσής του προγράμματος από κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χαιρετισμό απηύθυνε η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Πολυξένη Παγγέ. Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπρύτανης κ. Κλειώ Σγουροπούλου, εκ μέρους του Πρύτανη κ. Παναγιώτη Καλδή.

Επίσης, από την Αυστραλία συνδέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση η κ. Patricia Koromvokis, Lecturer of Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts, του Macquarie University. Όπως είναι γνωστό η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη  – Μαλλίδη και η κ. Patricia Koromvokis συνεπιμελήθηκαν τον τόμο «Γλώσσα και Ελευθερία της Έκφρασης».

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση κειμένων από τον γνωστό ηθοποιό κ. Χρήστο Λούλη. Χαιρετισμός στην εκδήλωση απευθύνθηκε και από τον κ. Θεόφιλο Πρεμέτη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation. Τον συντονισμό του Συμποσίου είχε η κ. Αλεξία Κουλούρη, Προϊσταμένη Τομέα Ενημέρωσης Βουλή Τηλεόραση, Υπ. διδάκτωρ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων.

 Όπως τόνισε η ιδρύτρια και διευθύντρια του θεσμού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόθεση της Επιστημονικής Επιτροπής είναι να ιδρυθεί ένας διεθνής φορέας με πυρήνα το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, ο οποίος θα επεκταθεί στην ανάπτυξη πολλών άλλων προγραμμάτων για την ελληνική γλώσσα και τη διασύνδεσή της με τα μέσα ενημέρωσης και τα νέα μέσα.

 Το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Ευγενία Μαγουλά, Ελένη Καραντζόλα, Αθανάσιος Μιχάλης, Ανδρέας Φωτόπουλος, Άννα Σταυρακοπούλου, Λίνα Ρόζη, Ανδρέας Νικολοβγένης, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, η ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γωγώ Κατσούδα, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Νίκος Μεγγρέλης, Ιωάννης Σέργιος Μανδαλίδης, Νατάσσα Σπαγαδώρου, Δημήτρης Τσουπαρόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, κ.ά. Από την ΕΡΤ, που για πολλά χρόνια είναι χορηγός επικοινωνίας της δράσης, παρέστησαν τα διευθυντικά στελέχη οι κ.κ. Βασίλης Βασιλόπουλος, Δήμητρα Τζαγαδούρα, η Ελένη Καραλή κ.ά. Από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παραβρέθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Γιαννόπουλος και Ευάγγελος Κατσαρέλης. Παρέστησαν επίσης ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής του Ασκληπιείου κ. Εμμανουήλ Τσαλαμανιός που είναι και μεταξύ των συγγραφέων του τόμου, διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας κ.ά.

Share This Post

Recent Posts

ΠΜΣ «Βιοτεχνολογία» – ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.) του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Read More »

Εγγραφείτε στο

Newsletter !

Subscribe to our newsletter and stay updated